Trafikant

Trafikant https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/220263/bmid_trafikant-0Nm-220263.jpg 3 50 18

Román rakouského spisovatele Roberta Seethalera se odehrává ve Vídni na sklonku třicátých let minulého století. Prostý, naivní mladík přijde z provincie do hlavního města, aby se v trafice vyučil obchodnickému řemeslu a našel vlastní cestu životem. Na pozadí turbulentních politických událostí sbírá sedmnáctiletý Franz první životní i sexuální zkušenosti, prožije lásku i nenávist. Průvodcem a rádcem v jeho osobních zmatcích se mu stává stálý zákazník trafiky, Sigmund Freud. Mezi oběma muži, kteří se vzděláním, věkem a společenským postavením nemůžou lišit více, vznikne neobyčejné přátelství. Jenže doba se začíná vymykat z kloubů a kráčí vstříc šílenství...... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

Der Trafikant , 2012


více info...

Přidat komentář

furt_kofein
29.04.2023 4 z 5

Příběh krásně voněl novinovým papírem, čerstvou tiskařskou barvou a tabákem v mnoha podobách. Rozhovory, zejména hlavního hrdiny Franze a samotného Sigmunda Freuda, v sobě měly tolik moudrosti i nevědomosti zároveň. Bavil jsem se a kochal každou stránkou.. Kéž by takto básnickým jazykem uměl psát každý prozaik. Možná i k poezii by potom čtenář měli blíž.

NorthFinder
09.12.2022 4 z 5

Čtivá knihy s těžší tématikou, místy strohá, ale výstižná i napínavá. Stojí za přečtení, které bude rychlé.


kahoma
23.04.2019

Velmi doporučuji. Četla jsem to v německém originále, ale bude to jistě pěkné i v překladu. I když každý překlad kulhá... Seethaler má tak nádherný jazyk, takový cit pro něj, vždy mě překvapí novými přirovnáními, detaily. Úplně jsem se do tohoto autora zamilovala...

dulenka
19.04.2019 3 z 5

Zajímavý autor.
Zatím znám dvě knížky, obě o obyčejných lidech , o snad naivních, ale právě proto ryzích dušičkách.
Styl psaní není podbízivý, přesto zaujme.
Jemně, ale i mrazivě příkře, jasně a ve zkratce dokáže Seethaler čtenáři předat pohled na osudy svých postav. Vybírá si jedny z mnoha, aby na příkladu jejich žití dokázal prostou nádheru života na pozadí nezadržitelných událostí...

Amazonka63
10.03.2019 3 z 5

Knížka není špatná, ale ptám se sama sebe, zda bylo pro příběh nutné, aby se hlavní hrdina setkal zrovna se Sigmundem Freudem. Není to jen snaha o zvýšení atraktivnosti románu?

meluzena
22.02.2018 2 z 5

Nástup fašismu v Rakousku v kontrastu s prvním milostným vzplanutím 17letého vesnického kluka, který nedobrovolně (= za prací) přesídlil do Vídně. Franc je pln ideálů nejen co se lásky týče a jako lev je ochoten se za ně bít.
Tenhle mladý idealismus trefně vystihují slova psychoanalytika Wilhelma Stekela (kterého cituje knížka Kdo chytá v žitě): „Známkou nezralého člověka je, že chce kvůli něčemu podstoupit vznešenou smrt, zatímco známkou zralého člověka je, že chce kvůli něčemu v příkoří žít.“ A pro vznešenou smrt (v jakékoli podobě) vskutku nebylo třeba ve Vídni roku 1938 chodit daleko...

Těžké a nosné téma, jenže něco zásadního tomu chybí.

Zvláštní. Četlo se to vlastně docela dobře, ale celkové vyznění je poněkud mdlé, rozpačité. Asi jako když jíte krevetovou polévku, která hezky voní a dobře chutná, ale když dojíte, uvědomíte si, že v ní nebyla ani jedna kreveta, a vy se pak cítíte ošizeni a možná i trochu podvedeni..
I setká(vá)ní France se stařičkým Sigmundem Freudem působí jako laciná berlička (proč zrovna Freud a ne jiný stařík, příp. jiný Žid?)

Netopyr07
24.09.2017 5 z 5

Knihu mi doporučil náš knihovník :-) Původně jsem se domnívala, že to bude "lehké čtení", ale zrovna lehké to nebylo, ačkoli jsem se přistihla, že asi tak od čtvrtiny knihy se odtrhávám jen s obtížemi, protože mě zajímalo, co bude dál. Příběh zdá se býti jednoduchý a přitom, nejen díky době, ve které je situován, je dosti "složitý" :-)

Epikurejec
10.08.2017 2 z 5

Kniha o tom, jak prostý dobromyslný chlapec (hornorakouský Forrest Gump) přišel k přátelství se Sigmundem Freudem a zároveň přišel o nevinnost (ve více významech tohoto slova). To vše v kulisách anšlusu Rakouska. Dojemný, naivní, ale čtivý příběh. Aniž bych chtěl být zbytečný hnidopich, nelíbily se mi na něm dvě věci. Z hlavní ženské hrdinky (Češky) dělá ženu lehkých mravů takovým způsobem, že jsem nabyl dojmu - co Češka v předválečné Vídni, to žena lehkých mravů. Druhou věcí je věta na straně 140: "Naše fotografie ukazuje vůdce během prohlídky nezničitelného ATOMOVÉHO bunkru!" Projekt Manhattan vedoucí k vytvoření atomové bomby byl v tajnosti spuštěn v USA v roce 1942, ale v Rakousku (Německu?) už stavěli atomové bunkry v roce 1937?

maman
03.04.2016 5 z 5

Poetický a jemný příběh. Postava chlapce a jeho dospívání v dospělého muže je vylíčeno krásnými výrazy a malebně, že mi to mnohdy až slzy vehnalo do očí. Ale život není jen ráj a pohádka a nástup fašizmu je podán bez zbytečných frází zatrpklosti. Úžasná kniha.

moni.ka
15.11.2015 5 z 5

Proč mi plíživý a nenápadný nástup fašizmu v Rakousku tolik připomíná dnešní novou totalitu maskovanou názvem "politická korektnost"? Krásný, moc smutný příběh, ze kterého mrazí. Totiž z toho, jak moc se lidé neumí poučit z historie.

xp3
20.10.2015 3 z 5

Těšila jsem se na Freuda a našla nástup nacismu ve Vídni. Pokud by Freud nebo Vídeň roku 1938 byly prokresleny podrobněji, byl bych spokojená. Nebyli. Místo toho jsem se dozvěděla, že Češky byly v předválečné Vídni pověstné svým kuchařským uměním, ale i velmi uvolněnou morálkou. Ani to by nevadilo, jen je to namíchané tak, že jeden neví, co chtěl vlastně básník říct hlavně. Zda to byla sonda o ztrátě panictví nebo lekce o tom, jak mlčící většina lehce připustí nástup diktatury nebo pokus nakouknout do soukromí Sigmunda Freuda. Trochu moc "atraktivních" témat, kterým pak na 200 stranách logicky chybí hlubší záběr.

lucimark
26.04.2015 3 z 5

Nedočteno. Není to špatné, ale to, co se mi na knize líbilo nejvíc - popis společenské atmosféry Rakouska po anšlusu a vývoj "synovsko - otcovského" vztahu mezi starším trafikantem a jeho učedníkem zabíralo jen menší část knihy. V podstatné části knihy se autor věnuje vedlejším liniím, které mě přišly ne úplně dobře naroubované... OK, několikerá setkání s Freudem byla sice příjemným obohacením příběhu, ale přišlo mi, že jej nikam dál neposouvají. A linie kolem první zamilovanosti mi v knize vysloveně vadila. Nějak se mi už nechtělo číst dál a knihu jsem prostě odložila nedočtenou.

ZÓNA
16.03.2015 4 z 5

Proč musela být válka? Krásný příběh mladého chlapce, který se stal hrdinou. Skvěle vykreslené osudy několika lidí, kteří vám zůstanou v srdcích. Opravdu musela být válka? Vždyť díky této útlé knize můžeme snadno pochopit, kolik malých i velkých hrůz způsobila obyčejným lidem, matkám, synům i jiným. Je to smělé dílo s charismatickým závěrem a já ho mohu jen doporučit. Velice smutné...

Chris146
01.02.2015 5 z 5

Žádná velká očekávání jsem neměla. kniha mě mile překvapila. Děj se odehrává v roce 1938 a vzhledem k tomu co se teď ve světě děje je aktuální i dnes. Rozhovory kluka z vesnice se Sigmundem Freudem jsou třešničkou na dortu.

zuzurana
04.01.2015 2 z 5

Tak isto som mala velke ocakavanie a sklamalo ma to... sice sa to rychlo cita, ale miestami je to nuda... to nic

Lost Soul
21.12.2014 3 z 5

Měla jsem příliš velká očekávání, takže jsem byla zklamaná. Příběh nebyl špatný, ale poměrně naivní. A vše nám bylo zbytečně vysvětlováno, takže si dovoluji tvrdit, že cílovou skupinou pro tento román jsou dospívající a mladí lidé tak do pětadvaceti let, kteří se patrně s hlavní postavou lépe ztotožní a kteří to vysvětlování také asi budou potřebovat více než my starší :)

džej
17.11.2014 3 z 5

Příběh dospívajícího rakouského chlapce ve zlomové době 1938 je zasazen do Vídně a anoncován v souvislosti se známou osobností (Sigmund Freud). Podle mě jde o naprosto zbytečnou snahu o zatraktivnění námětu, právě přátelstvím s Freudem (= těch několik rozhovorů) je v příběhu spíš na překážku, mohl se stýkat s kýmkoli starším, zkušenějším, moudřejším... a dopad na děj by byl patrně stejný.
Ještě k tomu ději - smysl textu je z mého pohledu trochu rozmazaný nebo mlhavý, v některých úsecích i obtížně uvěřitelný. Jakoby autor honil víc zajíců najednou a všichni se mu nakonec rozutekli.

Thessaloniki
21.09.2014 2 z 5

Mhmmmm, tedy... na základě četby anotace jsem čekal mnohem víc.
Rozhovory s Freudem jsou většinou takové nějaké... nijaké, samotný příběh + stěžejní postavy knihy (s hlavním hrdinou v čele) mě taky příliš nenadchly.
A největší problém (aspoň pro mě) vyvstal ve stylu vyprávění: není špatný ani plytký, ale působí trochu jako rozvařené lečo - vůně stylu pro mládež se mísí s pasážemi "dospělejšími" i odérem tragikomické pohádky, hlavní tematické přísady (tedy dospívání, nástup antisemitismu a nacismu) jsou dávkovány v poměrně neoriginální směsi, jejíž chuť člověk brzy zapomene.
Jsem rozpačitý a krčím rameny.

Štítky knihy

Židé Vídeň zfilmováno rakouská literatura rok 1938 Sigmund Freud

Autorovy další knížky

Robert Seethaler
rakouská, 1966
2017  86%Celý život
2014  69%Trafikant

Kniha Trafikant je v

Právě čtených1x
Přečtených67x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených2x
Knihotéce16x
Chystám se číst48x
Chci si koupit7x