Celý život

Celý život https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/341138/bmid_cely-zivot-DC9-341138.jpg 4 156 52

Román zachycuje životní příběh Andrease Eggera. V průběhu sedmdesáti let ho tak poznáváme jako pastevce dobytka na alpských pastvinách, čeledína, zamilovaného mladíka, dělníka na stavbách lanovek, vojáka wehrmachtu za světové války, průvodce turistů i starého podivína, jenž se sám vydělil ze světa, který pro něj přestal být důvěrně známý, a přežívá stranou vesnice. Za sedmdesát let se totiž neproměnil jen on, ale také celé alpské údolí. Původní ves s několika selskými dvory se stala žádaným turistickým cílem. Dnes tu hučí auta a lanovky, v barech a restauracích vyhrává muzika. Seethalerův hrdina ale není zatrpklý nebo nespokojený. Jen žije jinak a nechce být v této jinakosti rušen. A tomu jeho autor dopřává, nechává jej tak žít i zemřít a jeho text tak získává obecně lidský rozměr. Útlý román Celý život patří k vzácným knihám, které připomínají důstojnost prostého života a nenápadné hrdiny, pro něž hodnoty jako skromnost, pracovitost a obětavost nejsou jen slova. Svou průzračností a opravdovostí kniha oslovila tisíce čtenářů a vysloužila si užší nominaci na Man Bookerovu cenu. Odpočiňte si na chvíli od moderního světa v odlehlém alpském údolí, kam civilizace proniká jen pomalu, a doprovodťte na životní pouti Andrease Eggera, muže, který přišel o vše, co miloval, ale dokázal jít dál... Překlad: Michal Půček, Albatros 2017... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Plus
Originální název:

Ein ganzes Leben , 2014


více info...

Přidat komentář

apq
15.01.2024 4 z 5

Přestože kniha není kdovíjak napínavá, prostředí a atmosféra Alp je dobře vykreslena. Našlo se i několik situací, které mě prekvapily, a které jsem nečekala.
Libilo se mi, že v těch 120 stránkách byl odvyprávěn celý život hlavní postavy.

Snoopi
31.08.2022 5 z 5

Román? Rozsahem spíš novela, opěvující sílu obyčejného člověka, který se dokáže povznést nad všechny útrapy, ztráty a bolesti. Nabízí poutavý lyrický příběh s jednoduchým dějem, plynoucím v poklidném tempu. Zachycuje život prostého člověka, horala, který se dokáže vyrovnat se všemi tragédiemi, jež mu osud naservíruje. Hrdina, Andreas Egger, jakoby "zůstal viset v čase", nenechá se nikým ani ničím rušit. Uprostřed drsné přírody, kdy smrt je nemilosrdná, ale jediná spravedlivá, nachází klid i smíření - žije si podle svého, osamělý ve své bublině, jen pro okolní lidi z nejbližší vesnice se stává jakousi raritou, místním bláznem.
V textu chybí přímá řeč, přesto na sebe vyprávění navazuje plynule a bez škobrtání. Autorův styl je strohý, stručný, všechny události jsou líčeny téměř neosobně.
Zajímavě působí legenda o tzv. "Ledové paní", která bere životy - připomíná tak trochu Sněhovou královnu od H. Ch. Andersena.

"Jednalo se o ohromný projekt. Oblohu měla protnout ocelová dopravní lana v délce skoro dvou tisíc metrů, pětadvacet milimetrů silná a propletená jako zmije při páření. Bylo třeba překonat výškový rozdíl tisíce tří set metrů, překlenout rokle a odstřelit skalní převisy. S lanovkou přivedou do údolí také elektřinu. Elektrický proud bude přitékat bzučícími kabely a teplé světlo ozáří i v noci ulice a světnice a chlévy. Na to vše a ještě na mnoho jiných věcí lidé mysleli, když vyhazovali klobouky do průzračného vzduchu."
"Jejich hlasy zněly v křišťálovém vzduchu zvučně a jasně jako křik mladých orlů skalních, kteří krouží vysoko nad údolím a odnášejí z roklí zřené kamzíky a z pastvin kůzlata."
"Egger se dělil se sedlákovými dětmi o velkou postel v ložnici, což však neznamenalo, že byl jedním z nich. Po celý čas na statku zůstal cizincem, někým, koho sotva trpěli, parchantem bohem potrestané švagrové, který vděčí za sedlákovu milost jen a pouze obsahu koženého váčku na krku. V podstatě ho nepokládali na dítě. Byl stvořením, které mělo pracovat, modlit se a nastavovat zadek lískovce. Pouze selčina stará matka, bábinka, pro něj tu a tam měl hřejivý pohled či přátelské slovo."
"Lidi jsou úplně posedlí, aby na těch svých prkýnkách sjížděli hory."


knihyKeMne
16.01.2022 3 z 5

Přečteno v rámci čtenářské výzvy a upřímně mě to teda nechytlo. Celoživotní téměř osamělý život člověka v zapomenuté horské vesnici, ze které se postupem času stane lyžařské středisko, mi připomněl svou ponurou atmosférou Raisův Západ. Na mě moc depresívní. Akorát ten pokrok pomalu přicházející do vesnice bylo zajímavé sledovat.

sikope
08.11.2021 5 z 5

Melancholická atmosféra příběhu ve mě doznívala ještě pár dní po dočtení knihy.

knihovna1
11.10.2021 4 z 5

Kdo má rád hory, historii a člověčí příběh, tato kniha je pro něj. Je hodně melancholická, ale má svou atmosféru. Cítíte z ní závan z hor, kopce a lesy. Najdete tu bohužel i utrpení.

martina1797
16.09.2021 4 z 5

Sice útlá knížka, ale plná hlubokých myšlenek, které stojí za zamyšlení.

Knihomlok2015
04.09.2021 5 z 5

Kniha stejně málomluvná jako její hlavní hrdina, stejně obyčejná jako jeho život, a přesto stejně silná jako hory obklopující Celý život Andrease Eggera.

knihveru
02.09.2021 4 z 5

Kniha je to nenápadná, ale o to větší potěšení způsobí její přečtení. Příjemná změna.

DeepSea21
09.08.2021 5 z 5

Čtivý příběh o životě v horách a událostech v životě horského průvodce Eggera. Sympaťák kterému jsem přál jen to nejlepší.
Jak to tak ale bývá, přihodí se mu pravý opak.
Z knihy na mě dýchal užasný klid a celková atmosferá byla okouzlující.

Lena78537
04.08.2021 5 z 5

Přečteno jedním dechem. Krásný příběh na jedno odpoledne ke kávě. A pak vyrazit s rodinou někam do přírody. I díky této knize jsem prožila moc fajn den :) Doporučuji.

hyphen
20.07.2021 5 z 5

Podmanivá lyrika příběhu, možná subjektivně s jednoduchou a zdánlivě nepochopitelnou dějovou linkou, má silné momenty hlavně v detailech. Pro mě ideální čtení k proložení těžkých témat...

ruzenka8973
17.06.2021 4 z 5

Krásná, klidná knížka.

Mája_pbj
20.05.2021 3 z 5

Taková maličkost. Knížečka o prostém životě jednoho prostého chlapíka. V takovém duchu, jakou knihu číst začněte, tak v takovém i skončí. Nečekejte žádný velký zvrat či nečekaný konec, naopak splynete s jednoduchostí a každodenností skromného života, kterou každý z nás občas zažívá. Pomalým občas až ponurým tempem se necháte unést alpským údolím a příběhem Andrease i mnoho dalších odehrávajících se v pokorném světě.

Od knížky jsem očekávala nejspíš něco více, nějaký zásadní zvrat či rozuzlení, což se, pro mne bohužel, nestalo. Avšak co, kromě ohromné skromnosti a pokory, knize rozhodně přidává jsou kratičké citáty, díky nimž se příběh Andrease zaryje všem do paměti a z ní již neodejde.

Marekh
04.05.2021 5 z 5

Kniha od rakouského spisovatele. Příběh se z převážné části odehrává v odlehlé vesnici alpského údolí. Hlavní postavou je ANDREAS EGER, čestný muž, samotář, pracovitý, který neměl jednoduché dětství, vykonává různé práce, podílí se na stavbě lanovky. Jednoho dne se zamiluje do dívky Marie.. Knihu hodnotím na 100 %.

V románu nalezneme motivy osamělosti, hledání lásky a překonávání životních ztrát. Román je krátký, autor má úsečný styl. Jedná se o čtení na jedno posezení, přesto mne kniha k sobě připoutala a moc se mi líbila. Do osudů hlavního hrdiny zasáhne také 2. světová válka, ale tyto části jsou krátké.

Autor má dar vyprávění a na malém prostoru dokázal napsat zajímavý a poutavý příběh, který je zasazený do hor. Ještě nyní jsem plný dojmů z této knihy a myslím si, že na knihu budu dlouho vzpomínat. Je radost číst knihu, ve které se nevyskytují zbytečnosti, ale jde se k jádru věci a při tom na čtenáře se přenáší atmosféra prostředí a ocení styl autorova vyprávění, který je na jedné straně strohý, ale z druhé strany plně dostačující k vyjádření všeho podstatného.

Od rakouských spisovatelů jsem přečetl 6 knih včetně této knihy za celý můj život. Například jsem četl knihu OPOJENÍ Z PROMĚNY a povídku KNIHOMOL, kterou napsal Stefan Zweig. Populární je také spisovatelka Ursula Poznanski od které jsem četl knihu EREBOS.

Možná si časem přečtu knihu TRAFIKANT, kterou napsal Robert Seethaler.

Citáty z knihy, které mne oslovily:

Můžeš si od chlapa koupit hodiny jeho času, můžeš ho oloupit o jeho dny nebo mu ukrást celý život. Ale nikdo mu nemůže vzít ani jeden jediný okamžik.

Když už člověk jede do pekla, musí se s čerty zasmát, říkal, nic to nestojí a celá věc se líp snáší.

Taťka Hraboš
04.05.2021 5 z 5

Příjemné čtení, ale na první pohled mě udivilo, že kniha byla nominována i na International Man Booker Prize. Ale asi si to opravdu zaslouží – i pro tu nezvyklou jednotu obsahu a formy. Čistý, ryzí, jednoduchý styl na jedné straně, na druhé pak „čistota“ a jednoduchost hlavního hrdiny a jeho příběhu a vlastně i prostředí, ve kterém se děj odehrává. A to hlavní poselství knihy také není k zahození – že dobrý život vůbec nemusí být složitý. I když je otázka, zda se podobně dá prožít i jinde než v horách, v těsném sepětí s přírodou.

Lucyjee
27.01.2021 5 z 5

Skvělá kniha! Jednoduchá, prostá, ale v tom je její krása.

Ajinka79
27.06.2020 5 z 5

Nádherná knížka, kterou vřele doporučuji k přečtení.

fnoudek
23.05.2020 5 z 5

Takový hezký výsměch všem lyžařům a turistům :-)

adorjas
22.05.2020 4 z 5

Pochmúrne, krátke dielo, ktorá je nezlomnom úsilí človeka, ktorý bojuje a bojuje, avšak externé činitela sa naďalej pokúšajú zmeniť. Občas je to príroda, občas ľudia a niekedy samotná postava, ktorá akoby ťažkopádne prijímala facky od života.

Život hlavného hrdinu sa odohráva v rakúskych Alpách, v ktorý sa narodil na pomedzí 19. a 20. storočia. Nadovšetko miluje prírodu, slobodu a pohyb v nej, aj keď ho príroda obrala už o veľa vecí. Roky plynú a z náho hrdinu ja zrazu starec, ktorý naďalej súzní so stráňami a kopcami a čoraz viac utieka do samoty.

Nevykonať nič závratného, nespraviť dieru do sveta, ale odísť tak, aby ste nič neľutovali. Asi takto by som nazvala hlavnú myšlienku diela.

pajaroh
26.01.2020 3 z 5

Celý život mlčenlivého horala popsaný na 120 stranách. Spíše povídka, výňatek z vyprávění, než román, jakkoliv zajímavě napsaná, o věcech, kterých si vážím nejvíce - o samotě, vysokých horách, lidech, žijících si po svém - cítila jsem jistý odstup, odtažitost a rychlost ve psaní i při čtení. Asi to bude tou krátkou formou, protože není, co bych na stylu i obsahu jiného vytkla.

Štítky knihy

rakouská literatura psychologické romány ze života horalé Alpy (Evropa) pastevectví

Autorovy další knížky

Robert Seethaler
rakouská, 1966
2017  86%Celý život
2014  69%Trafikant

Kniha Celý život je v

Právě čtených2x
Přečtených184x
Čtenářské výzvě38x
Doporučených15x
Knihotéce72x
Chystám se číst143x
Chci si koupit40x