Wilik Wilik komentáře u knih

☰ menu

Revoluce Revoluce Jakub Trpiš

Kniha me zklamala. Zrejme jsem ocekavala neco jineho. Sci-fi ani politicke sci-fi moc nemusim. Tezko se cetla. V polovine jsem se zasekla a neslo to moc dal, zvedava na konec a plna nejakeho poselstvi, jsem se tim na me moc politickym detailnim popisem prokousala. Konec jsem tak nejak popreskakovala a absolutne postradam nejake poselstvi nebo myslenku. Nemyslim si, ze jsem hloupa, politicky vyvoj a soucasne deni sleduji, nejakou podobnost v knize vidim, nicmene bud je to na me moc nebo pro e nesrozumitelne podano.

28.11.2020 1 z 5


Dívka v pavoučí síti Dívka v pavoučí síti David Lagercrantz

Me se to moc libilo. Hlavni hrdinkou je opravdu Lisbeth, ale ja ji mam ráda. Prvnich par stranek je neprehlednych a trochu jsem se ztracela v postavach a kybersvete. Ale pak jsem četla bez dechu

21.02.2016 4 z 5


Sophiina volba Sophiina volba William Styron

Knížku jsem si chtěla přečíst kvůli samotnému tématu a volbě Sophie. Bohužel jsem ji po týdenním trápení vzdala. A to jsem polovinu textu přeskakovala a nedočetla ani třetinu. Nuda, chaos, ztrácela jsem se v textu.

26.09.2015 odpad!


Paměti Marie Stuartovny Paměti Marie Stuartovny Carolly Erickson

Spisovatelka píše poutavě, ale nemohla se mi tato kniha líbit, protože je to smyšlený příběh. Kdo zná historii, tomu bude vadit jako mi, že je to spíše pohádka opírající se o pár faktů. Např. nikdy neměla dceru, nikdy ji nikdo ze zajetí nepomohl, Bothwell byl uvězněn jinde a na žádného mastičkáře si hrát nemohl, nikdy se nesetkala s Alžbětou atd atd. Její život jistě nebyl šťastný, ale je zde vylíčená jako chudinka se všemi sympatiemi. Pokud chce čtenář opravdu zjistit skutečnou povahu a život Marie Stuartovny, ať si přečte jiné knihy. Knihu jsem málem ani nedočetla, v momentě, kdy ji odvezli do Říma, jsem to chtěla zabalit, protože je to historický nesmysl. Nejde posuzovat zášť Alžběty vůči Marii. S Alžbětou manipuloval její rádce a tajemník a Marie by se také nezdráhala zbavit se Alžběty a vládnout i Anglii, jenže k tomu neměla příležitost a podporu.

19.04.2015


Inferno - Peklo Inferno - Peklo Dan Brown

Čtivé, napínavé a plné zvratů. Od začátku do konce zajímavé

14.07.2014


Poslední manželka Jindřicha VIII. Poslední manželka Jindřicha VIII. Carolly Erickson

Příběh Kateřiny Parrové je čtivě popsán. Bohužel neni historicky přesný a tím pro mě ztrácí body. Děje a příběhy nejsou ve správném sledu. Myslím, že první manžel a porod Kateřiny jsou zcela smýšlené a výplodem spisovatelčiny fantazie. V žádné historické encyklopedii neni nic o tom, že méla Kateřina před Jindřichem dva manžely a že potratila. Ani porod se neodehrával tak, jak je popsán a Tom Seymour neuprchl nikam na ostrov. Takže očekávejte zajímavý příběh, který se lehce čte a nezatěžuje čtenáře letopočty. Neočekávejte histor. hodnotu. Je to pro nemáročného čtenáře, který získá nějakou představu té doby a postav. Kdo historii zná a čte Alison Weir, bude zklamán.

03.07.2014 2 z 5


Královna bez koruny Královna bez koruny Margaret Campbell Barnes

Musím přidat také výborné hodnocení. Opravdu jiný pohled na Annu Klévskou. Pokud skutečně taková byla, byl Jindřich hloupý, byla by to skvělá královna.

09.05.2014 5 z 5


Děti Anglie Děti Anglie Alison Weir

Velmi dobře a čtivě napsáno. Velká část je věnovaná vládě Marie, poté Eduarda. Bohužel mi totéž chybí o Alžbětě, i když by to už nebylo o vztahu k sourozencům, které přežila. Našla jsem asi ve dvou kapitolách chyby v letopočtech, ale pozornému nebo znalému čtenáři to dojde. Očekávala jsem mylně od knihy víc o vztazích mezi sourozenci, než o jejich vládě. Ale asi to po těch letech ani nejde. Určitě kniha stojí za přečtení.

05.05.2014 5 z 5


Pád Anne Boleynové Pád Anne Boleynové Alison Weir

Historicky určitě patří k těm hodnotnějším.Vzhledem k obsáhlosti a náročnosti se čte pomalu, na text je potřeba se soustředit. Pokud se chcete dovědět pravdu a nezkreslené informace z posledních dnů Anne, pak si ji přečtěte.

16.03.2014 3 z 5


Dcery panenské královny Dcery panenské královny Jeane Westin

Kniha líčí Alžbětu spíše jako ženu, než jako královnu. Ženu, která si z důvodu strachu o trůn odepřela v životě lásku a její jednání pramenilo z tohoto.

15.02.2014 3 z 5


Jindřich VIII.: Král a dvůr Jindřich VIII.: Král a dvůr Alison Weir

Kniha je opravdu životopisem, není to klasický román jako příběh. První polovina se může zdát zdlouhavá a je to vlastně popis vlastností Jindřicha, zvyků, jeho majetku, co rád jedl, jaci byli lidé kolem něho, jaké byly nemoci, jaké měl komnaty atd. V druhé poloviné, která je čtivější už je to příběh s šesti manželkama. Vzhledem k rozsáhlosti a obsáhlosti se nezachází přílíš do detailů, které jsem četla zase v jiných knihách. Shrnuto: výborná historická kniha.

03.02.2014 4 z 5


Ostrý střih Ostrý střih Sandra Brown

U této spisovatelky nikdy nevíte, jaký bude konec. Když už si myslíte, že víte, dostane děj nějaký zvrat a konec je úplně nečekaný. Dobře se to čte, kombinace detektivek a lásky rovná se čtení pro ženy.

22.01.2014 4 z 5


Francouzské hedvábí Francouzské hedvábí Sandra Brown

Skvělá kombinace detektivní zápletky, lásky, přitažlivosti.

22.01.2014 5 z 5


Případ nevěrné Kláry Případ nevěrné Kláry Michal Viewegh

Jako knížka skvělé, líbila se mi. Naopak film mě zklamal.

22.01.2014 3 z 5


Román pro muže Román pro muže Michal Viewegh

Dala se číst, některé pasáže jsou i vtipné, ale jinak žádné super umělecké dílo.

22.01.2014


Biomanželka Biomanželka Michal Viewegh

Kniha mě zklamala, nic ve mně nezanechala, v podstatě za půl roku nevíte o čem byla.

22.01.2014 odpad!


Receptury teplých pokrmů Receptury teplých pokrmů Jaroslav Runštuk

Vhodné pro studenty hotelnictví

22.01.2014


Krvavá Marie Krvavá Marie Carolly Erickson

Je to dobrá kniha, ale některé pasáže jsou zdlouhavé. První polovina je spíš o Jindřichovi. Četla jsem ji hned po Princezně Alžbětě od A. Weirové a ta nasadila vysokou laťku, to mě nejspíš ovlivňuje v úsudku.

19.01.2014 3 z 5


Princezna Alžběta Princezna Alžběta Alison Weir

Přečteno jedním dechem, výborné.

19.01.2014 5 z 5