Paměti Marie Stuartovny

Paměti Marie Stuartovny https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/47257/bmid_pameti-marie-stuartovny-bHn-47257.jpg 4 41 41

Kdo by neznal skotskou královnu Marii Stuartovnu? Její život představuje ojedinělé drama plné ostrých konfliktů i nečekaných zvratů: zažila lásku a obdiv, ale i zradu a potupné věznění. V šestnácti letech se provdala za francouzského krále, aby se jako osmnáctiletá vdova vrátila do Skotska vládnout jedné z nejchudších zemí Evropy, zmítané náboženskými spory a vzpourami nezkrotné šlechty. Druhé manželství s pohledným, avšak zhýralým bratrancem Darnleyem skončilo vraždou a skandálem, potřetí se Marie provdala za lorda Bothwella, čímž naprosto šokovala celé Skotsko… Stržena vírem nepřehledných, temných událostí byla přinucena vzdát se koruny a ve snaze vyhnout se násilí uprchla do Anglie. Ani tam se ovšem nedočkala klidu, neboť skončila jako zajatkyně své sestřenice, anglické královny Alžběty I. Mnoho let pak byla Alžbětinou vězeňkyní, než ji sťala katova sekera. Carolly Erickson i tentokrát mistrně pojí historická fakta s románovým pojetím a ve výsledku načrtává barvitý portrét nešťastné ženy, jejíž pohnutý osud dodnes vyvolává vzrušení a soucit.... celý text

Literatura světová Pro ženy Historické romány
Vydáno: , Domino
Originální název:

The Memoirs of Mary Queen of Scots , 2009


více info...

Přidat komentář

VendulaB
19.01.2021 3 z 5

Miluju historické romány a nevadí mi, když autor popustí uzdu své fantazii, ale v tomto případě to bylo něco strašného. Od autorky jsem četla už více knih, které se mi dost líbily, ale tato konkrétní mi vyrazila dech. Začátek knihy nebyl špatný, ale od útěku do Říma jsem byla přesvědčená, že čtu nějakou parodii. Jímá mě hrůza, když si představím, že knihu čte někdo, kdo o životě Marie Stuartovny nemá bližší představu.

Imor
27.06.2020 3 z 5

Kdo nezná historii Marie S. tak si přečte jednoduchý román, který se dobře čte. Kdo zná historii Marie S. a i přesto si koupí tuto knihu, tak i přes počáteční upozornění spisovatelky si přečte román, který ho několikrát nadzvedne ze židle. Takže knihu doporučuji těm, kteří historii neznají a knihu si určitě užijí.


Morgainne
18.10.2018 2 z 5

Když čtu nějakou knihu, nedívám se předem na komentáře na DK, ani na konec knihy, abych si udělala vlastní názor a nepřipravila se o případné překvapení. V tomto případě jsem to ale udělat měla. :-(
Od C. Erickson jsem četla dva perfektní historické romány (Cesta na popraviště a Krvavá Marie) a čekala jsem, že ve stejném duchu bude napsán i příběh Marie Stuartovny. Anotace ani v nejmenším nevarovala, že by to mělo být jinak. Bohužel "Paměti Marie Stuartovny" není historický román, ale pouze historická romance.
Během čtení jsem si připadala, jako když sleduji americký velkofilm, který se snaží divákovi jednoduchým a lákavým způsobem ukázat část evropských dějin. Takže si scénárista zjistí, že existovala jakási Marie Stuartovna, skotská královna, měla tři manžely a syna, žila ve Francii a ve Skotsku a pak ji nechala popravit Alžběta I., se kterou se nikdy nesetkala. Ale i tak se mu to zdá málo dramatické - a tak si vymyslí navíc setkání obou královen, útěk k papeži do Říma, dceru, kterou nikdy neměla, Bothwella coby mastičkáře, a plno dalších líbivých nesmyslů.
Čekala jsem, že se něco dozvím o královně, o které jsem zatím nečetla, ale kniha se zaměřila spíš na jednoduchý a z poloviny smyšlený příběh. Historické souvislosti, které jsem čekala, byly úplně vynechané, takže doporučuji spíše čtenářkám, které mají rády romantické příběhy z 16. století a je jim jedno, jestli odpovídají skutečnosti nebo ne.

Leonor
08.07.2018 1 z 5

Stejně jako u knihy Carevnina dcera mám pocit, že autorka má nějaké postavy z historie v oblibě a jiné naopak upadly v nemilost, což se přesně odráží v románovém zpracování. Výsledkem jsou pak černobílé charaktery. Nelíbilo se mi vylíčení Kateřiny Medicejské, hraběte Bothwella, královny Alžběty ani samotné Marie Stuartovny. S historií má společné tak možná jména postav a místa děje. O to více mě mrzí, že toto napsala vysokoškolská profesorka historie.

Mia76
17.10.2016 2 z 5

Jako první kniha od této autorky mě mírně zklamala, čekala jsem více informací z historie, autorka se mohla mnohem více rozepsat. Kniha neurazila, nenadchla, snad budou další romány autorky poutavější.

Vendelín2000
28.06.2015 4 z 5

Velmi pěkné jako vždy. Autorka svou fantazií probouzí k životu nové teorie a příběhy. Jen by bylo dobré, kdyby překladatelka uměla správně skloňovat zájmeno jenž. Až na tuto pravopisnou chybu nemohu knížce nic vytknout. :)

Wilik
19.04.2015

Spisovatelka píše poutavě, ale nemohla se mi tato kniha líbit, protože je to smyšlený příběh. Kdo zná historii, tomu bude vadit jako mi, že je to spíše pohádka opírající se o pár faktů. Např. nikdy neměla dceru, nikdy ji nikdo ze zajetí nepomohl, Bothwell byl uvězněn jinde a na žádného mastičkáře si hrát nemohl, nikdy se nesetkala s Alžbětou atd atd. Její život jistě nebyl šťastný, ale je zde vylíčená jako chudinka se všemi sympatiemi. Pokud chce čtenář opravdu zjistit skutečnou povahu a život Marie Stuartovny, ať si přečte jiné knihy. Knihu jsem málem ani nedočetla, v momentě, kdy ji odvezli do Říma, jsem to chtěla zabalit, protože je to historický nesmysl. Nejde posuzovat zášť Alžběty vůči Marii. S Alžbětou manipuloval její rádce a tajemník a Marie by se také nezdráhala zbavit se Alžběty a vládnout i Anglii, jenže k tomu neměla příležitost a podporu.

Lucy2211
14.02.2015 5 z 5

Úžasná kniha, která se přímo hodí pro tyto dny, kdy je venku sníh a zamrzlo :)
Příběh se četl velice dobře, jedná se o takové odpočinkové čtení, dozvěděla jsem se toho hodně o životě jedné z nejtragičtějších postav skotských, francouzských a anglických dějin. Marie Stuartovna to v životě tedy lehké vůbec neměla :( Určitě tuto knihu doporučuji všem zájemcům o dějiny, nebo těm, kteří hledají relaxační čtení a chtějí se dozvědět něco málo o královně Marii Stuartovně.
Doporučuji!! :)

AnneEyre
25.05.2013 3 z 5

Jednoznačně skvělá kniha se smutným koncem, ale podlě mě slabší než jiné knihy této autorky. Historické události jsou samozřejmě upravené, některé i smyšlené, přesto kniha stále umožňuje i skvělý pohled na tuto dobu.
Občas mi připadala trochu zdlouhavá, na druhou stranu mě velmi zaujala retrospektiva, se kterou jsem se u paní Erickson setkala poprvé.

Majulinek
07.01.2013 5 z 5

Příběh o Marii Stuartovně jsem četla poprvé od této úžasné spisovatelky. Celá kniha byla plná dobrodružství. Člověk mohl cítit tu zášť, kterou Alžběta chovala vůči Marii. Prostě další famozní kniha od Carolly Erickson.