Jindřich VIII.: Král a dvůr

Jindřich VIII.: Král a dvůr https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/175281/bmid_jindrich-viii-kral-a-dvur-175281.jpg 5 57 14

Tento skvělý životopis Jindřicha VIII. je zasazen do prostředí králova dvora – nejoslnivějšího, jaký kdy Anglie zažila – se všemi jeho kulturními, společenskými a politickými souvislostmi a do nádhery jeho četných přepychových paláců. Čtenářsky přitažlivé vyprávění je doslova nabito barvitým líčením a množstvím drobných příběhů ze života, zároveň však jde o všeobecnou vyčerpávající studii proměn života i dvora v období, jež na několik staletí rozhodlo o dalším směřování anglických dějin. Autorka polemizuje s některými předcházejícími teoriemi a sama předkládá často třeba i sporné nové závěry, založené na dobových dokumentech, jež dosud zůstávaly nepovšimnuty. Knihu lze beze sporu nazvat skvělým triumfem dějepisné literatury. Alison Weirová, přední autorita zabývající se dějinami anglických panovníků 16. století a všemi stránkami jejich povah i dobového prostředí, z něhož vyrůstali a které zásadním způsobem ovlivnili, se k postavě Jindřicha VIII. vrátila celkem třikrát: Na začátku své vědecké dráhy napsala knihu Šest žen Jindřicha VIII. a dvacet let nato se k látce vrátila svazkem nazvaným Pád Anne Boleynové. Nyní přichází s třetí prací, která časově stojí někde uprostřed mezi oběma jmenovanými. V knize Jindřich VIII.: Král a dvůr autorka poopravila některá tvrzení obsažená v její jindřichovské prvotině, ale hlavně se soustředila na bezprostřední okolí, v kterém žil a panoval anglický král, proslulý nejen počtem manželek, jichž se v zájmu zplození mužského potomka zbavoval s bezohledností, která neměla hned tak obdoby, ale i renesanční osobností rytíře, básníka, hudebníka, tanečníka, mecenáše umění, stavebníka nádherných paláců a zámků, původce stavby neobyčejných válečných lodí, lovce, jedlíka, pijáka, zkrátka gargantuovsky obžerného vychutnavače života, ale zároveň i náboženského hloubavce, který, ačkoli se až do smrti považoval za katolíka, v Anglii nakonec proklestil cestu k reformaci. O tom všem čtenář v knize – na rozdíl od hloupých televizních seriálů – nalezne podrobné poznatky, doložené dochovaným historickým materiálem.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry Historie
Vydáno: , BB art
Originální název:

Henry VIII: The King And His Court , 2001


více info...

Přidat komentář

Noisette73
26.04.2024 5 z 5

Toto bylo opravdu super čtení, pokud milujete Tudorovce a jejich dobu je to must have. Opravdu se projdete po všech sídlech, půjdete na rytirsky turnaj, kde Jindřichovi budete muset fandit, zahrajete si s ním tenis a kopanou, vezme Vás na lov, potom hurá do kuchyně, hodovni síně a den zakoncime v ložnici. Fakt to byl super výlet a podaný čtivou formou. Doporučuji všema deseti.

cendar
24.03.2024 5 z 5

Naprosto vyčerpávající dílo o životě anglického dvora za vlády Jindřicha VIII. Dozvíte se prostě všechno! Oč se Jindřich VIII zasadil, jaké skvosty po sobě zanechal, co stálo být dvořanem v jeho područí, jak se doba vyvíjela a měnila, kdo a co bylo v kurzu... Autorka obsáhla neuvěřitelný rozsah informací. Pro milovníky tudorovské doby určitě moc dobré a zajímavé čtení.


Thalin
05.02.2024 5 z 5

Asi nejpodrobnější životopisná kniha, kterou jsem zatím četla a jsem opravdu ráda, že jsem po téhle bichli konečně sáhla. Spoustu jsem se toho dočetla už v ostatních knihách od téhle autorky, ale tady to bylo přece jen komplexnější a mnohem podrobnější. Sice se mi občas z těch všech dat a čísel skoro až motala hlava, ale pořád to bylo rozhodně zajímavé. A našla jsem tu přesně ty informace, které se do románových knih nehodí, protože by tam byly nudné a zbytečné. Ale sem naprosto pasuje výčet toho, kolik se během jaké doby čeho snědlo či ušilo nebo kolik lidí se staralo o blaho krále a na kolik peněz to přišlo. Občas se mi sice motala některé jména a tituly, hlavně různých velvyslanců a rádců z politiky, ale to spíš šlo o mou pozornost. Rozhodně už jde o náročnější čtení, ale já si ho užila.

Šajler
03.10.2021 5 z 5

náročné čtení,trvalo mi dlouho než jsem se tím prokousala ale stálo to za to :) Plno faktů a detailů života na dvoře, intrik apod

JeKa
20.05.2021 5 z 5

Tak přesně tohle byly ty informace, které bych se chtěla dovídat častěji při prohlídkách hradů a zámků, místo "nalevo vidíte vázu a vpravo stůl". Kniha obsahuje naprosto vyčerpávající informace o fungování dvora během panování Jindřicha VIII. Nejprve čtenáře seznámí se strukturou dvora, jednotlivými úřady, jejich pracovní náplní a vývojem v této oblasti. To vše však čtivě a se spoustou barvitých historek. V dalších kapitolách pak sledujeme historii tudorovské monarchie prizmatem souboje jednotlivých vládnoucích kamaril a politických klik, tudíž se o běžně známých událostech, kdysi vtipně shrnutých v upoutávce na seriál Tudorovci (rozvedená-popravená-zemřela-rozvedená-popravená-přežila), dovídáme méně známé informace a souvislosti. Občas je čtenář sice trochu ztracen v záplavě jmen a titulů (které se vlivem kariérního růstu neustále proměňují), ale srozumitelnosti celku to ve výsledku neubírá. Více takových!

Nazli
17.09.2017 5 z 5

Jedinečná.

MedunováPetra
13.02.2017

Zdravim :) nebudete někdo knížku prodávat? Mám velký zájem

TheMelorry
12.01.2017 5 z 5

Skvělá kniha. Zajímavé informacemi z období vlády Jindřicha VIII. Mnoho věcí jsem se dozvěděla až z téhle knihy. Osobně si myslím, že je lepší knihu číst až po, alespoň lehkém obeznámení se s tudorovci a jejich dobou. Ideální na to je například autorčina minulá kniha Šest žen Jindřicha VIII. Tahle kniha je spíše informační, příběhu tam moc není, ale mě se moc moc líbila a rozhodně nelituji, že jsem si ji přečetla.

Soofi
01.01.2016 3 z 5

Největším úskalím této rozsáhlé monografie je úporná snaha o všeobsažnost, kvůli které jsem zpočátku doslova "bojovala" s každou stranou. Obzvlášť první polovina knihy se topí v tolika podrobnostech, výčtech a popisech, že je opravdu velmi náročné udržet pozornost.
Zhruba od poloviny knihy se dostáváme k politickým dějinám, kdy kniha znovu nabírá dech. Rovněž mi moc nevyhovoval sloučený systém poznámek a odkazů, který mě neustále nutil přeskakovat mezi oběma částmi knihy. Poznámky by byly vhodnější přímo v textu.
Tři hvězdy dávám především za precizní práci a odbornost, ačkoli by vhodná redukce monografii zcela jistě prospěla.

cori
10.09.2015 4 z 5

Velmi obsáhlá monografie (664 stran) o Velkém Jindrovi popisuje téměř den po dni jeho vládu a život v jeho blízkosti. Jmenovitý výčet sloužících a dvorních dam je někdy až únavný. Zaujal mě příběh Jindřichova nemanželského syna a jeho posedlost lovem a turnaji.

mončičáček
20.07.2015 5 z 5

Alison Weir opět nezklamala !!! Moc ráda bych se někdy zúčastnila poznávacích zájezdů po bývalých tudorovských sídlech, které pořádá, slyšet její vyprávění naživo by určitě byl nezapomenutelný zážitek.

lumydee
08.02.2015 5 z 5

Opravdu velice dobře napsaný životopis. Potěšilo mně, že jsem se z této knihy také hodně dozvěděla o tehdejším způsobu života na královském dvoře. Doporučuji přečíst každému, kdo se o toto úžasné období anglické historie zajímá.

Wilik
03.02.2014 4 z 5

Kniha je opravdu životopisem, není to klasický román jako příběh. První polovina se může zdát zdlouhavá a je to vlastně popis vlastností Jindřicha, zvyků, jeho majetku, co rád jedl, jaci byli lidé kolem něho, jaké byly nemoci, jaké měl komnaty atd. V druhé poloviné, která je čtivější už je to příběh s šesti manželkama. Vzhledem k rozsáhlosti a obsáhlosti se nezachází přílíš do detailů, které jsem četla zase v jiných knihách. Shrnuto: výborná historická kniha.

Lucy2211
07.10.2013 5 z 5

Opět kniha nezklamala. Jako vždy dokázala Alison Weirová dokonale přiblížit Tudorovskou Anglii a člověk, když četl knihu, měl příběh přímo před sebou. Sice je kniha velmi obsáhlá, ale ty čtenáře, které toto období zajímá a baví, by tato knížka měla zaujmout. Rozhodně bych jí doporučila všem, kteří se o Jindřicha VIII zajímají :)