trnucha trnucha komentáře u knih

☰ menu

Smrt je mým řemeslem Smrt je mým řemeslem Robert Merle

Knihu jsem koupila jen kvůli autorovi a přečetla jsem ji jedním dechem. Fascinující byla proměna neduživého mladíčka z tvrdých rodinných poměrů, přes obyčejného dělníka až po neuvěřitelně výkonný válečný stroj. A stačila jedna idea - věrnost Německu, neobyčejná loajalita a poslušnost. Zlo se rodí tam, kde se s jinými lidskými bytostmi jedná jako s předměty. Pro Roberta Langa byli zajatci jen čísla a jejich spálení jen pracovní úkol, který je třeba splnit. A to je ta skutečná hrůza.

07.10.2014 5 z 5


Všechno, co opravdu potřebuju znát, jsem se naučil v mateřské školce Všechno, co opravdu potřebuju znát, jsem se naučil v mateřské školce Robert Fulghum

Skvělá oddechovka, trochu vtipu, trochu filozofie, trochu obyčejného života ...

07.10.2014 5 z 5


Gulag: historie Gulag: historie Anne Applebaum

Skutečnosti popisované v knize jsou příšerné, toto by měla být povinná četba.Nacisté zabíjeli a mučili ve válce "nepřítele", ale komunisté totéž dělali i v dobách "míru" vlastním lidem. Nikdo nevěděl dne ani hodiny, nedokážu si to ani představit.

07.10.2014 5 z 5


Velký král Přemysl Otakar I. Velký král Přemysl Otakar I. Vlastimil Vondruška

Skvělá kniha, takhle by se měl učit dějepis - zajímavou formou a v souvislostech. Možná bychom pak také lépe pochopili, že jako Češi máme být na co pyšní.

07.10.2014 5 z 5


Podivné město Podivné město Ransom Riggs

Rozhodně lepší než první díl, jako by se teprve teď autor dostával do tempa. Závěrečný zvrat byl zajímavý, ale celkem předvídatelný, jinak by Jacob nemohl naplnit dědečkovo proroctví. Třetí díl zkusím, uvidíme co se z toho vyvine.

07.10.2014 3 z 5


Muži, kteří nenávidí ženy Muži, kteří nenávidí ženy Stieg Larsson

Po shlédnutí filmu (který byl dost drsný) jsem zjistila, že kniha je ještě drsnější. Začátek trochu pomalejší, ale pak to dostalo grády. Nedalo mi to a přečetla jsem celou trilogii - všechno navazuje má to smysl a logiku. super čtení

07.10.2014 5 z 5


Složka 64 Složka 64 Jussi Adler-Olsen

Perfektní detektivka, příběh vystavěný od základů až po finále, kdy oběť je zároveň vrahem a naopak. Hrůza, když někdo rozhoduje o tom, jaká má člověk práva. Zlo začíná tam, kde se s člověkem jedná jako s předmětem. Co když se někdo (v podstatě kdokoliv) dostane na nesprávnou stranu bariéry? Pak už není cesta zpět. Velmi dobrá kniha i k zamyšlení.

07.10.2014 5 z 5


Žena v kleci Žena v kleci Jussi Adler-Olsen

Motivace ke zločinu byla trochu moc kostrbatá, jakož i některé další pasáže. Co mně ale velmi zaujalo bylo líčení pocitů uvězněné ženy, to mi běhal mráz po zádech a ještě dlouho se mi o tom zdálo. Takže celkový dojem nebyl špatný.

07.10.2014 3 z 5


Ostré předměty Ostré předměty Gillian Flynn

Ani ne tak hrůzné a zvrhlé jako spíše podivné. Dobře vystihnutá atmosféra maloměsta, kde všechny drží pod krkem jedna bohatá rodina. Ale na "světový bestseller" mi to přijde málo.

07.10.2014 3 z 5


Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti Ransom Riggs

Kniha ze začátku vypadala zajímavě, měla dobře našlápnuto, čekala jsem od toho více. Od momentu kdy se Jacob setkal s dětmi byl děj trochu barvotiskový. Jako by se autor nemohl rozhodnout mezi pohádkou pro děti nebo dospělé. Perfektní byly dobové fotografie jako součást příběhu.

07.10.2014 3 z 5


Muž jménem Ove Muž jménem Ove Fredrik Backman

Výborná kniha, možná že kdo čeká humor podle Staříka bude zklamaný, ale tato kniha se mi zdá lepší, jde více na dřeň. Je o životě jaký je, s nikým se nemazlí. Kolikrát nevíme proč je někdo odtažitý mrzout, ale kdybychom znali jeho životní příběh, pochopili bychom ho. Ove mně chytl za srdce svým charakterem. Moc hezká scénka byla nákup počítače u Applu, to bych chtěla vidět naživo.

07.10.2014 5 z 5


Sněhulák Sněhulák Jo Nesbø

Můj první Nesbo, četla jsem ho na začátku zimy a po celou zimu byl u nás zákaz stavění sněhuláků. Běžel mi mráz po zádech a bála jsem se podívat z okna na čerstvý sníh. Nedokázala jsem přestat se čtením až do nečekaného závěru. Perfektní thriller.

07.10.2014


Analfabetka, která uměla počítat Analfabetka, která uměla počítat Jonas Jonasson

Po přečtení Staříka jsem asi měla vyšší očekávání, prostě Analfabetka mě docela zklamala. Situační humor občas křečovitý, přišlo mi to jako slabý odvar ze Staříka.

07.10.2014


Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel Jonas Jonasson

Líbila se mi moc, postoj staříka k životu byl velmi jednoduchý a osvobozující, prostě "je jak je a bude jak bude". Beru si z toho poučení. Úžasná nadsázka, vtip a pohoda. Celkem jsem se nasmála.

07.10.2014


Padesát odstínů šedi Padesát odstínů šedi E. L. James (p)

Jsem vášnivý čtenář, ale tuto plytkou knihu plnou opotřebovaných klišé jsem tedy neměla chuť dočíst až do konce. Je to jako Popelka se sado-maso příchutí, nic víc než trapné.

07.10.2014