TeaS2015 TeaS2015 komentáře u knih

☰ menu

Monin kouzelný průvodce obranným pečením Monin kouzelný průvodce obranným pečením T. Kingfisher (p)

(SPOILER) Mona je čtrnáctiletá dívka se špetkou magického nadání pro pečení nejlepšího kváskového chleba a dalších laskomin, které lidem vykouzlí úsměv na tváři. Nemá vyšší ambice, než být nejlepší pekařkou ve městě a občas jen tak pro radost vlije do perníkových panáčků trošku magie navíc, aby zatančili na pultu před zákazníky.
Pro všechny lidi však kouzelní lidé nejsou zpestřením světa, ale potenciálním nebezpečím. Hony na čarodějnice nejsou nikdy bezpečné pro ty, kterých se týkají a všichni kouzelní jsou znenadání v obrovském nebezpečí, protože jim jde doslova o život. Z města kdysi bezpečného se stává past a i ti nejlepší kouzelní s větší mocí, než má Mona, prchají pryč.
Nezbyl nikdo jiný, než mladinká pekařka, která se se svými nepatrnými schopnostmi musí utkat se skutečným zlem, které se neštítí vraždit nevinné lidi včetně dětí. Nakonec se ukáže, že i nepatrný človíček může hrát klíčovou roli, když jde o všechno.
Knihu jsem četla na etapy od prosince až do teď a to z jediného důvodu - nemám času nazbyt. Jinak by to v mém normálním režimu byla jednohubka na jedno odpoledne. Moc mě bavil svět, ve kterém magie existuje, ale nehraje hlavní roli a Mona je hrdinka, která o sobě silně pochybuje ve všem. Včetně svého nadání vdechnout těstu a výrobku z něj ty správné vlastnosti.
Její malý kamarád, kterého nečekaně získá při nešťastné události v pekárně je otřískaný životem tak, že neváhá krást, lhát, podvádět, ale také ví, jak zmizet v davu, kam se schovat a jak přežít.
Hlavní postavy nejsou klaďasové, na kterých není ani poskvrnky, ale přesto, nebo právě proto si je zamilujete, protože jsou velmi lidští, uvěřitelní a mají velká srdce. A padouši? Ti jsou opravdu uvěřitelně zlí a nakonec...
Ale to už si přečtěte sami a pobavte se stejně, jako já :)

17.02.2024 5 z 5


Jak jsem rodila indiánského syna z kmene Čerokí Jak jsem rodila indiánského syna z kmene Čerokí Danka Štoflová

Pokud chcete pohlazení po duši a milujete poetiku a laskavé vyprávění o indiánech, jejich vnímání světa a spojení se vším živým i neživým, rozhodně neuděláte chybu a to ani v případě, že budete chvílemi autorku podezírat z toho, že stejně jako Karel May v Americe nikdy nebyla.
Každopádně ať jde o skutečné osobní zážitky, nebo fikci, budete se při čtení smát, usmívat, radovat i plakat, protože příběhy vás chytí za srdce a ve své duši objevíte indiána, který jen čekal, až jej objevíte.
Howgh.

01.11.2023 5 z 5


Ztracený Ztracený Vanda Tomasová

Alex... vás bude štvát.
Můžete ho pro jeho vrtkavost a nestálost začít nesnášet.
Bude posouvat vaše hranice pohledu na křehkost mužské duše, která hraničí až s posedlostí slabším pohlavím.
Budete mu paradoxně i fandit a budete si přát, aby se po karambolech, které si způsobuje z většiny sám, konečně zamiloval a usadil, protože i přes všechny chyby je na něm něco, co vás nenechá chladnými...
Když už se zdá, že se fatálně zamiloval, opět se něco zvrtne.
Jeho milostný život pádí, jako stádo splašených koní. Zvládne se ze všech životních pastí dostat?
Kniha je celkem obsáhlá, přesto ji budete mít přečtenou za krátkou dobu, protože je napsána lehkým stylem a opravdu hodně mě bavila.

21.08.2023 5 z 5


Ďáblův spratek Ďáblův spratek Martina Hohenberger

Kratičká kniha, která mě dostala barvitostí vyprávění, bohatstvím jazyka i promyšleným světem.
Spratek je slabé slovo pro stvoření, které za účelem získání toho, co chce, neváhá obětovat cokoli a kohokoli. Ale to by nesmělo narazit na mladou čarodějku, která se i přes všechny svízele postaví spratkovi, aby mu ukázala, že přes sílu lásky zkrátka neprojde, ať je jakkoli mocný.
Chystám se pustit do dalších autorčiných knih, protože jsem si její styl oblíbila na první dobrou. Mimochodem - obálka je jedním slovem PECKA!

08.08.2023 5 z 5


Krvavý náhrobek Krvavý náhrobek Anna Beatrix Bártová (p)

Jižní Čechy, Krumlov, malebné jihočeské vísky a vražda minulá, kterou (zdá se) někdo opakuje a mrtvá těla přibývají. Hřbitov jedné vesničky jako jeviště, kde život hraje své kruté hry prostřednictvím současníků, ale také do hry vstupují děje dávno minulé, aby se propojily s dneškem.
Autorka mě unesla do světa detektivky, kterou nečtu často, ale srovnání díky některým dílům jiných autorů mám. Dýchlo na mě něco ze severských detektivek i přesto, že se děj odehrává u nás.
Detektiv Erik je soukromý vyšetřovatel, který si rád dělá věci po svém a celkem by mu to i vycházelo bezchybně. Nesměl by ovšem natrefit na novinářku Julii, která jej poněkud vychýlí jeho zajetých kolejí v životě pracovním a (zdá se), že i v soukromí. Když připočítáme mladičkého, ambiciózního, ale neschopného vyšetřovatele z řad policie, k němu přihodíme dávného kamaráda a pár místních postaviček, které jsou řádně barvité, dostaneme pod nos vynikající detektivku z pera české autorky.
Doporučuji přečíst :)

07.08.2023 5 z 5


Síla obsidiánu Síla obsidiánu Petra Martišková

Četla jsem předchozí dva díly a na to, že nejsem cílová skupina, byla jsem touto českou fantasy mile překvapená a nadšeně jsem čekala na vydání dílu třetího.
Damien a Ans mají skvělou romantickou linku, ale nechybí ani pořádná pátračka a bitva, ve které jde o život (nejen) zaklínačky Anny.
S dočtením jsem si dávala na čas, poněvadž se sešlo více okolností, které mě nutily nezabývat se pouze čtením, což absolutně není chyba autorky, protože příběh sám běží hladce a není v něm nouze o velká překvapení.
Závěrečný dojem - díky síle lásky a přátelství se mohou stát ty největší zázraky, ačkoli v ně už ani nedoufáte...

17.07.2023 4 z 5


V tajnosti V tajnosti Vanda Tomasová

Stela, ach Stela...
Když pátráte na vlastní pěst a čmucháte v soukromí nebezpečných lidí, nemůžete si být jisti ničím. Ani vlastním životem. To bývalá novinářka ví, ale ve snaze vrátit se zpět na novinářský post s dostává do osidel intrik, které omotávají nejenom ji. Bohužel, nebo bohu dík je to právě její ženská stránka, paličatost a neodbytnost, které ji dostanou do nebezpečí, ze kterého ji vytáhne někdo, od koho by lásku a soucit čekala nejméně.
Ve chvíli, si zvyknete na tempo, které Stela nasadí co do četnosti milostných eskapád s různými muži a necháte se ukolébat zdánlivou idylkou, protože už té holce po všech nakládačkách osudu přejete, aby se měla vážně hodně dobře, přijde konec, ze kterého jsem já osobně byla na hadry.
Autorka vás svým psaním nenechá na chvíli vydechnout, protože zvraty jsou napsané tak dobře, že vás co chvíli něčím zaskočí.
Kdo má rád erotiku, která není nudná a všední, rozhodně si přijde na své. Zrovna tak milovníci napětí v ději mají o zábavu postaráno. Mám ráda chytře napsané texty, které dokážou člověka pohltit. Kniha V tajnosti přesně takovým dílem je.

30.06.2023 5 z 5


Ve větvích Yggdrasilu Ve větvích Yggdrasilu Tereza Kadečková

Tak tuhle jízdu mezi mytickými stvořeními, bohy a lidmi, nabušenou magií a říznutou notnou dávkou nadsázky, humoru a se špetkou srdceryvných momentů jsem si vážně užila, jako jízdu po slaninou vymaštěném tobogánu, kdy závěrečný "šplouch" byl vážně silný a mocný.
Bavila jsem se, protože autorka vás nenechá ani na chvilku vydechnout, tudíž musíte číst, číst a číst! Doplnila jsem si a oživila severské mýty o některé drobnosti, které zatím unikaly mé pozornosti.
A Lokiho trest?! Ten mě vážně pobavil, ale ne, neprásknu vám, jak ten zmetek dopadl. To si musíte přečíst sami :) :) :)

17.06.2023 5 z 5


Štěstí je nebýt nešťastný Štěstí je nebýt nešťastný Michal Pohanka

Když se setkají dvě ne příliš šťastné duše, může se lehce stát, že skončí špatně. Příběh je plný pádů až na dno, ale také ukazuje, že kde je vůle, může se stát i zázrak.
Vypravěčský styl je syrový a mnohdy jde až do režimu drsného struhadla, které krouhá z hlavních hrdinů vrstvy jednu po druhé, až z prostého losera Marka a jeho milé Ireny vybrousí pár, který by neměl naději přežít, kdyby je nestmelilo něco, co je oba přesahuje.
I přes do jisté míry temný ráz tohoto díla se budete skvěle bavit, protože z textu čiší řízný sarkasmus a krapet temný humor, který jej místy prosvětluje.
Není to čtení pro slečinky, které očekávají, že se pěkné věci musí dít podle určitého schématu, protože hezké věci se hlavním hrdinům této knihy nedějí jenom tak, samovolně. Oni si je společně doslova musí vydřít.
Dílo mohu doporučit všem, kterým nevadí zobrazení života lidí, kteří nejsou žádné hvězdy, a kterých je v dnešním světě mraky. Třeba nějakého Marka, nebo Irenu ve svém blízkém okolí také denně potkáváte. A v tom je velký půvab této novely. Je o běžných starostech a radostech obyčejných občanů.

07.04.2023 5 z 5


Vesmír rozhodl jinak Vesmír rozhodl jinak Theresa Black

Riva je přes zdánlivou razantnost a rozhodnost křehká duše, kterou "výpočet", nebo spíš vypočítavost a lehká škodolibost jakéhosi vesmíru svede dohromady se zdánlivým povahovým balvanem.
Sci-fi a přesto nikoli. Spíše psychologická sonda do vztahů, ať už vesmír/vesmír, nebo člověk/člověk.
Čtení mi plynulo hladce, protože jestli něco autorka umí popsat velmi dobře, jsou to niterné duševní pochody, které Rivou (a částečně i jejím vesmírem vyvoleným Axarem) doslova zmítají, čímž dostává kniha další rozměr.
Ve své podstatě vnímám celý příběh, jako sondu do vnitřních vztahových hvězdokup, které se mohou odehrávat v jakékoli dimenzi, v jakémkoli čase a dotknou se každého na jiné struně jeho vlastního já.

27.03.2023 5 z 5


Smrdutý kojot Smrdutý kojot Rosana Zvelebilová

Smrdutá kojot (nejde o překlep) je vážně dost dobrá mela!
Střídání pohledů hlavních postav včetně spisovné a nespisovné češtiny je neskutečně fajn zážitek, protože Rosana je boží vypravěčka.
Díky ní si připadáte, jako v bijáku, kde na plátně řádí Terence Hill a Bud Spencer, abyste vzápětí zakopli o ostrou a pochmurnou náladu, jako od Tarantina, nebo poetiku Šimka a Grossmanna kořeněnou specifickým druhem Rosanina hořkosladkého černého humoru, který dává celému příběhu ten správný říz.
Autorka umí mimo jiné perfektně vykreslit sexuální fluidnost, která je z jejího pera zcela přirozeně plynoucí, nehraje si na jakousi zvláštnost a do celku velmi dobře zapadá.
Celou dobu jsem se upřímně bavila a hledala další chvíli kdy zase sednu na průdel a budu hltat stránky jednu za druhou.
Svině kniha, že už je dočtená!
P.S.: autorka jistě nebude dotčená :)

24.03.2023 5 z 5


Stínová hůlka Stínová hůlka Laurie Forest

Předchozí dva díly jsem téměř vdechla, ale toto?
Získala jsem alergii na výrazy "energetické dráhy" a "energetické kanály" a také "zášlehy ohně".
Měla jsem cukání udělat si za každý jeden výraz čárku, ale dospěla jsem k závěru, že nebudu plýtvat papírem, nebo zdobit runami stěny, protože ty byly rovněž neustále v textu na očích.
Bohužel taky erotika, nebyla erotikou, ale trápením. Nad tím by se však oko u YA dalo zamhouřit, což činím.
Pokud by byl vynechán balast, smrskla by se zřejmě kniha na polovinu, ale rozhodně by byla čtivější. Ke konci už jsem se vlekla silou vůle, ale nakonec jsem nad sebou zvítězila :)

18.03.2023 3 z 5


Poslední absolvent Poslední absolvent Naomi Novik

Naomi je zkrátka miláček. Zatím jsem od ní snad nečetla něco, co by nudilo.
Orion a El jsou prostě magické zbraně, které by neměly být bez dozoru, ale přesto jsou uvnitř hluboce lidští, což se ukazuje s každou kapitolou víc a víc.
Musíte jim fandit, i když předem tušíte, že mezi neustálými bitkami s maly (různorodé hnusné magické potvory) nemůže být šance, aby pro ně příběh měl šťastný konec. Zachrání skoro všechny spolužáky, až na jednoho.
Otevřené konce jsou k vzteku, ale! Jsou nadějí na další pokračování, na které se osobně velmi těším.

16.03.2023 5 z 5


V temnu V temnu Vanda Tomasová

Vika je drsné pako, které je z lásky k rodině schopné obětovat všechno. Dostane na hubu tolikrát, že normální člověk už by to vzdal, ale ona ne. Jde do toho znovu a znovu. Přijde i o to nejcennější, co jí osud nadělil, rukou příbuzných z manželovy strany. Jenomže je svéhlavá a slovo vzdát se, nemá v rejstříku.
Máte rádi nádech severských drsných krimi? Vyhledáváte netradiční pohled na mezilidské vztahy? A co erotika, která není fádní?
Pak jste našli knihu, která vás ani na chvilku nenechá vydechnout. Je drsná? Ano. Je to dobře? Znovu - ano. Vnímám, že text je mnohem vyzrálejší, než prvotina, kterou mě autorka zaujala. Plný počet pecek (hvězd) je pro mě z výše uvedených důvodů jasný.

30.01.2023 5 z 5


Rozcestí osudu Rozcestí osudu Emilly Ross

Čtení v rámci vlastní "akce" - číst jiný, než oblíbený žánr.
Celkem slušný počin, na to, že jde o prvotinu mladé autorky. Najdete v ní zajímavě pojatý a netradiční příběh, který by vyzněl skoro tak dobře, jako kdysi knihy z edice Harlequin. Nebýt tedy sexuálních scén, ve kterých pokaždé někdo někam, něčím a nějak zajíždí, sjíždí a vjíždí, nebo splétá jazyky... ale to beru jenom jako drobnou vadu na kráse, protože věřím, že autorka se dalším psaním posune a nabídne nám pokaždé lepší a lepší kousek.
Co mi připadalo velmi zvláštní: momenty, kdy mladá holka v přímé řeči i sama k sobě hovoří, jako sto let stará kniha. V historickém příběhu by výrazy, jako "nabídl mi rámě" nijak netrčely, ale zde se mi nějak k mladé ženě nehodily.
Přesto celkově hodnotím velmi pozitivně, byť za výše uvedená ne příliš vydařená "znaménka krásy" to není plný počet hvězd. Rozhodně jsem zvědavá na vývoj, kterým autorčino psaní do budoucna projde.

29.12.2022 4 z 5


Zasněžené hory Zasněžené hory Marie Jakoubková

Přečteno za jedno odpoledne v rámci vlastní "akce" - číst něco mimo svůj oblíbený žánr.
Jednohubka ke krbu a skleničce vína. Jednoduchý příběh o dvou časových rovinách, které se na konci spletou a tím i objasní.
Sofie a Josh - ti "minulí" by podle mého názoru mohli dostat větší časoprostor, aby mohli vyniknout démoni minulosti psychiatricky "léčených" pacientů. Současníci by se ovšem pravděpodobně museli s těmito fakty obtížně srovnávat. Ale to by obojí už spíš patřilo žánrem víc do thrilleru, než do romantiky.
Kdo vyhledává romantické knihy, bude každopádně spokojený, protože v knize nalezne romanci a jak jinak - zápolení s čerstvými city a pocity mladých lidí. Láska se v čase nezměnila. Je pouze převlečená do modernějších hadříků a kulis.

26.12.2022 4 z 5


Sklouzni se v dešti Sklouzni se v dešti Lenka Parýzková

Jak jenom ven z tuny exkrementů, které se na člověku navrství v průběhu života? To není téma pouze pro "depresanty", jak autorka obecně ve svém díle nazývá různě naleptané, nebo zlomené duše.
S takovými stavy se člověk snadno setká, pokud je nějaká jeho část v důsledku různých vlivů dysfunkční. Ne vždy musí být stav tak fatální, aby se ocitl za ochrannými bariérami psychiatrického ústavu, ale... osobně jsem se potýkala se svými (velmi podobnými) démony: rodinou uměle vypěstovanou nedostatečností (jsi blbá, nic neumíš, nikdy z tebe nic nebude), strachem důvěřovat druhým (nikdo tě nemůže mít rád, nikdy nebudeš pro nikoho dost důležitá).
Vyhrabala jsem se z toho (téměř) sama a bez medikace. Ovšem byl to "tanec" dva kroky vpřed, jeden vzad.
Právě proto jsem v tom byla s autorkou naplno po čas celého příběhu. Oceňuji sarkasticko ironické glosy, které celý text odlehčují a přibližují čtenáři způsobem, že se na tuto knihu rozhodně nebudou moci dívat, jako na souvislý sled pláče a stížností, jak tomu u podobných děl bývá.
Je to vtipné. Je to syrové. Je to pravdivé. A vystihuje to i můj vlastní pohled na životní zlomy: "Když už sedíš zádělí na dně sebe sama, existuje už jenom jediná cesta. Vzhůru."

25.12.2022 5 z 5


Pod maskou smyslnosti Pod maskou smyslnosti Mon Coucou

POKUD HLEDÁTE ČISTOU A NENÁROČNOU ROMANTIKU S VÍCE ČI MÉNĚ PODAŘENÝMI POKUSY O VELKÉ DRAMATIČNO S NÁDECHEM DETEKTIVNÍCH ZÁPLETEK, JDĚTE DO TOHO!
.
Hlavní hrdinka se zdá být obrazem vzešlým snad ze všech dívek v nesnázích v hollywoodských romantických komediích. Doslovně. Není tam snad nic, s čím byste se již nesetkali v komediálních seriálech, filmech a sitcomech.
Nepřekvapí ani "náhlé" zjevení hrdiny a klaďase, který se nebohé těžce zkoušené děvy ujme až nakonec láska zvítězí nad všemi nástrahami.
Za mně je tam příliš mnoho filmových i knižních klišé, ale to je způsobeno tím, že to není můj oblíbený žánr - za což samozřejmě autorka nenese odpovědnost.
.
Jestliže však hledáte hlavně oddechovku, kde vše dopadne tak, jak se dá očekávat, kupte si ji a užijte :)

22.12.2022 4 z 5


Krutá milost Krutá milost Natalie Mae

Intriky, dvorská přetvářka, změny v mysli a na duši člověka, které se stanou, když se dostane Zahru do soukolí, kterému nelze úplně zabránit v otáčení. To je podstatná linie, která se táhne celou touto knihou.
Umění udržet člověka v napětí, když nevíte, co bude za moment, považuji také za velké plus. Celkově hodnotím proti prvnímu, téměř oddechovému dílu lépe. Ačkoli i jednička je velmi podařená :)

18.12.2022 5 z 5


Laskavý jed Laskavý jed Natalie Mae

Příjemná fantasy oddechovka. Přesně to jsem v současné době potřebovala...

16.12.2022 5 z 5