Laskavý jed

Laskavý jed https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/479796/bmid_laskavy-jed-IWK-479796.png 4 80 18

Laskavý jed série

1. díl >

První díl napínavé fantasy série ve stylu knih Holly Blackové Zahru sní o tom, že opustí rodnou Ateru a zažije dobrodružství, která zná jen z příběhů. Je však pouhá Zaříkávačka, takže její místo je ve stájích, kde pečuje o koně a dobytek. Vše se změní, když vládce země vyhlásí smrtící závod přes poušť, ve kterém se jeho tři potomci mají utkat o následnictví. Zahru se shodou nešťastných okolností stane tou, které budou všichni usilovat o život. Dokáže objevit záblesk naděje i v této bezvýchodné situaci?... celý text

Literatura světová Fantasy
Vydáno: , Fragment (ČR)
Originální název:

The Kinder Poison , 2020


více info...

Přidat komentář

dodo.bibi
13.06.2023 2 z 5

Pěkný srozumitelný příběh, ale dosti předvídatelný

Thalin
28.12.2022 3 z 5

Knížka mě nalákala na anotaci a obálku, ale bohužel mě nechytla. Blackovou to nepřipomíná ani náhodou, nechápu to srovnání. Celkově jsem měla problém se začíst, svět mi nepřišel nijak originální ani podrobný a postavy byly taky nemastné neslané. A hlavně mě hrozně nudil začátek a jak mě nechytí ten, mám pak obvykle problém i se zbytkem knihy. Není to sice napsané zle, ale mě to nezaujalo. Už jsem asi moc zvyklá na mnohem rozvinutější a zajímavější fantasy světy a zápletky. Tahle kniha bude patřit k těm, na které si za týden ani nevzpomenu. A do druhého dílu se asi nepustím.


TeaS2015
16.12.2022 5 z 5

Příjemná fantasy oddechovka. Přesně to jsem v současné době potřebovala...

ElessaRiverbow
12.10.2022 2 z 5

Anotace a obálka vypadají lákavě, ale bohužel, obsah knihy už tak skvělý není. Ve chvíli, když mě kniha nezaujme během prvních 100 stran, je mi jasné, že už se to dál nezmění. Vše se moc táhlo a i když tam byla nějaká akce, byla napsána nezajímavě. Svět je hezký, líbí se mi ta inspirace v orientu, a dávám malé bezvýznamné plus za mapku na začátku. Kniha má rozhodně potenciál, ale bohužel, nebyl využit. Zahru byla takový průměr, nevadila mi, ale párkrát jsem měla chuť ji praštit. Jeta jsem si za celou dobu vůbec neoblíbila a jeho romantická linka se Zahru mi přišla zbytečná. Sakira (kterou jsem si přejmenovala na Sakuru, protože mi to lépe zní) jsem taky moc nemusela. A pak tu byl Kasta, u kterého jsem ze začátku nevěděla, jestli je mi sympatický nebo ne. Ke konci ale už jsem ho měla celkem ráda. Nebýt toho, že se jedná o štafetu, tak knihu někdy po 50 stranách odkládám. Konec mi přišel takový až moc akční, a klidně by to mohl být standalone. Jelikož se ale vždy snažím dočítat série, pravděpodobně se do pokračování pustím.

~ 2,5/5 ~

jennefer
12.10.2022 4 z 5

YA... a zase jsem moc stará, ale což :-D Velké plus - opravdu dobře se to čte, příběh letí, postavy dobře napsané, magie super. Škoda menšího propracování prostředí a světa. Romantika okrajová. Děj jednoduchý (ale vůbec mi to nevadilo). Moc ráda si přečtu další díl, bavilo mě to a zajímají mě další osudy hlavní trojice.

LenkaPet
28.09.2022 5 z 5

Mě se příběh moc líbil a docela se těším že si přečtu i pokračování. Mám ráda oba prince a i bych je chtěla oba. Neuměla bych si vybrat. Možná spíš Kastu než Jeta
Se čtením jsem dlouho otálela, nakonec jsem ale moc ráda že jsem si jí přečetla.

Fidibus
23.08.2022 5 z 5

(SPOILER) Další z povedených YA, které dle mého čtou víc dospělí . Hezký vymyšlený svět i zápletka. Zahru, která rozumí zvířatům, se díky své zvědavosti ocitá v paláci ne jako divák, ale jako aktér. Seznámí se s oběma princi, mezi nimiž to jiskří, a ona se díky tomu stane obětinou, kterou si spolu s princeznou kradou na cestě pouští v honbě za následnictvím. Dozvídá se tak mnohé sama o sobě i o sourozencích a váhá mezi nimi. Konec je, stejně jako většina děje, dost akční. Je záchranná a ona se konečně najde...
Čtivé, doporučuji.

Remus Hroozley
29.07.2022 3 z 5

Dobrodružná YA míchnutá kouzly a orientem. Závod přes poušť s nástrahami. Opravdu pidi romantiky. Kasta je jasně nejzajímavější postava. Zahru neurazí. Dost věcí mi přišlo popsané a vyřešené moc jednoduše. Třeba ten konec jakože what. No nic. S Holly Blackovou to mimochodem nemá nic společného.

Fortuna7
19.04.2022 3 z 5

Ze začátku mě to hodně bavilo, přišlo mi to originální a rychle se to četlo. Jenže pak se děj začal táhnout a chtělo by to proškrtat. Konec byl ale zajímavý a já jsem zvědavá na další díly.

whiolet
08.04.2022 4 z 5

Obálka mi přišla dost laciná, ale příběh sam o sobě vypadal slibně. Nakonec jsem ráda, že jsem nedala jen na obálku, jelikož mě kniha celkem bavila a byla fajn společníkem v těchto těžkých dnech.
Zajímavý příběh, sympatické postavy a neotřelé prostředí,jen bych tedy ocenila více akce a míň "Zahru tlachání ", jinak jsem s prvním dílem spokojená :)

M.C.SMITH
28.02.2022 5 z 5

(SPOILER) Kniha mne velmi mile překvapila. Ze začátku mi přišla taková hodně předvídatelná, ale pak se to pěkně rozjelo a já hltala jednu stránku za druhou. Jet byl pro mne super princ a Kasta mi taky nepřišel zlý - myslím, že byl zlomený a proto se choval tak, jak se choval. Zahru byla taková hodně sebelítostivá, což mi nijak nevadilo. Od začátku jsem jí fandila a konec mne dostal, ten byl perfektní a já se těším na další díl.
Kniha se mi moc líbila, ke konci jsem jí nedala z ruky a četla jsem jako o život. Pro mne super!

DreamerX9
26.01.2022 3 z 5

No tak konečně přišel Laskavý jed na řadu a za mě název hodně odpovídá obsahu. Asi jsem až příliš rozmlsaná ostatními fantasy a souhlasím s KristieSpacil.
Mě tam chybělo poutavé vykreslení světa, originalita a nějaká větší pointa. Jinak styl psaní skvělý a čtivý. Rozhodně jednou z myšlenek knihy je nesuďte hned podle prvního dojmu. Ale zdálo se mi že se to celé točilo kolem ničeho na druhou stranu postavy nebyly vůbec špatné. Především Zahru, která věřila a bojovala za to čemu věří, žádná naivka ale realistka, která brala co osud dal a nějak se s tím porvala. Hodnotím jako průměr, který ovšem za jedno přečtení stal :)

Ketfl
03.01.2022 5 z 5

Když jsem zahlédla obálku a anotaci prvního dílu této nové série, věděla jsem, že si ho určitě nenechám ujít. Navíc kniha ve stylu Holly Black? To vůbec není špatné! Až na to, že mi to teda styl Holly Black moc nepřipomnělo. Spíš mi to připomnělo sérii Rudá královna od Victorie Aveyard, ale napsané to bylo rozhodně o mnoho lépe! Plus tedy pro nás čtenáře. Co se týče knihy samotné, děj se díky anotaci může jevit zcela předvídatelně, mě se to ale stejně neskutečně líbilo. Příběhy hlavních hrdinů jsem naprosto hltala a byla jsem zvědavá, co všechno se v průběhu knihy dozvím. Navíc se mi líbil příběh a vývoj všech postav. Díky různým nástrahám a situacím jsme měli možnost nahlédnout do týmů všech následníků trůnu. Co se týče týmů, tak se mi nejvíc zamlouval ten okolo Jeta, ale nejvíce mě bavil příběh okolo nejstaršího syna následníka - Kasty. Celou dobu jsem přemýšlela, jestli je to skutečně ta temná postava v příběhu, nebo se to někde zlomí. No, první díl dopadl, tak jak dopadl a závěr byl více než překvapivý. Já se jen modlím, aby vyšel brzy další díl, protože tohle prostě musím dočíst! :-) Ač možná předvídatelné, za mě velmi čtivé a povedené.

jitka_dankova
27.12.2021 5 z 5

Tento půvabný dobrodružný příběh jednoho laskavého děvčete mne okouzlil. Jde o první knihu ze série. Opravdu dobře se četl, Zahru byla prostě taková svérázná a krásně se jejíma očima dívá na celý svět. Dostalo mne, že postavy v knize nejsou černobílé. Ne, jsou nádherně prokreslené a když je poznáváte, prostě blíž tak jako Zahru, začínáte je mít rádi, ať jsou jací jsou. Také mne pohltil i celý ten svět včetně problémů, které v něj jsou a nemají jednoznačné řešení a postavy se s tím budou muset nějak poprat v dalších dílech. Škoda jen ztráty jedné z postav, která mi přirostla k srci a její ztráta bolí.

zuzak82
19.12.2021 4 z 5

(SPOILER) Zahru chce podniknou se svou kamarádkou dobrodružnou cestu na slavnost, kde si budou tři možní královští nástupci trůnu vybírat společníky pro závod, jehož vítěz se stane novým vládcem země. Tito společníci jim mají díky své magické síle pomoci získat výhodu a přežít smrtící závod v poušti. Aby však získali trůn a zároveň velkou magickou moc, tak musí na konci závodu zabít lidskou oběť. Jak už anotace prozradila, tak se Zahra shodou okolností stane právě touto lidskou obětí. A tak musí vymyslet, jak se z této šlamastyky dostat. Brzy se tedy ocitne mezi třemi soupeřícími královskými sourozenci, bratry Jetem a Kastem a jejich sestrou Sakiri.

Na začátku knihy jsem se bála, že čtu jen další průměrnou YA fantasty. Ale od chvíle, co Zahru vejde do královského města a stane se z ní přímý účastník závodu, tak se vše rozjede.

Autorka podle mě skvěle zachytila pocity Zahru, která vůbec nezná královské uchazeče o trůn, ale musí se pokusit zjistit, kterému může věřit a kdo by ji mohl být ochoten pomoct. Kdo z nich by byl největším přínosem pro ni? Kdo z nich by byl největším přínosem pro její zemi? A co když se do toho zapojí její city, laskavost a zodpovědnost. A mají ji věřit oni?

Asi nejvíce se mi líbilo, že ani jeden z královských sourozenců není vyloženě jednoznačný. Oba bratři projdou určitým vývojem, stejně tak i Zahru. Rovněž pomocníci královských sourozenců jsou dobře napsaní, především Maia (pomocnice Kasta) má zajímavý příběh. Musím říci, že často jsem u některých scén nedokázala říct, jak se postava zachová v další scéně.

Nejvíce mě asi bavil děj okolo Kasta. Protože my ho uvidíme ze začátku jako někoho, kdo tvrdí, že je očerňován Jetem, aby vypadal horší než je. Ale pak stále více ukazuje svou temnější a paranoidní tvář. Přitom však postupně zjišťujete, že takový v minulosti nebyl.
Nejvíce se mi líbily scény, kdy si k němu snažila najít cestu Zahru, přestože se choval jak se choval, protože v něm ještě viděla světlo. Rovněž vztah mezi Kastem a jeho pomocnicí Maii byl mnohem hlubší a bolestivější, než to na začátku knihy vypadalo, což vyvrcholilo v Epilogu.
Kaste se tak zařadí mezi ty antihrdiny, kteří jsou temní a svými činy si hloubí díru, do které padají víc a víc. A Vy přesto s ním určitým způsobem soucítíte a doufáte, že mu někdo pomůže nahoru, než to s ním vzdáte i Vy.

Hodnotím 80% a těším se na další díl. Snad vyjde i u nás.

KristieSpacil
13.12.2021 3 z 5

Ve spolupráci s Albatros Media.

Já osobně jsem měla velkou radost, když jsem se dozvěděla, že Laskavý jed od Natalie Mae vyjde česky, jelikož jsem na ni u zahraničních účtů zaregistrovala celou řadu pozitivních hodnocení. Takže... Jsem se na ni i dost těšila. Proto mě docela mrzí, že jsem získala poněkud průměrnější čtení, než jsem čekala.
Nechápejte mě špatně, ta knížka není zlá. Naopak pokud hledáte typické YA fantasy plné dobrodružství s větším důrazem na romantickou linku a s hrdinkou, co je na pohled obyčejná, ale ve skutečnosti výjimečná, našli jste to pravé čtení pro vás. Tady je fajn bonus, že to pojetí magie je tu zajímavé, a že se ta knížka výborně čte. Ono i mě to vlastně bavilo. Jenže...
Já už mám to YA fantasy dost načtený na to, abych chtěla už něco víc. Třeba originálnější příběh, kvalitněji zpracované postavy, nějaká hlubší myšlenka či poselství by taky nebylo na škodu. Nebo kdyby tu aspoň byla ta menší míra klišé. Hlavně když vím, že i v dnešní době, kdy je to YA fantasy fakt provařené, je stále možné napsat něco, co mě dostane.
Jako jestli hledáte zábavné čtení k odpočinku, klidně to zkuste. Ale jestli chcete něco, z čeho si sednete na zadek, hledejte jinde.

ZekeBezKočky
16.11.2021 4 z 5

S touhle knížkou asi budu mít trochu problém. Na jednu stranu je vlastě velmi předvídatelná, dokonce tak moc, že jsem si vyloženě přála, aby tam byl nějaký strašlivý zvrat, na stranu druhou... já nevím. Tak nějak jsem ji otevřela a skoro jsem plakala pokaždé, když jsem ji z nějakého důvodu musela zavřít. Naštěstí to netrvalo moc dlouho, protože jsem ji prolétla na svoje poměry celkem svižně až do konce. Četlo se to prostě výborně. Strašlivě se mi líbil svět inspirovaný Blízkým východem, kouzla a postavy a i když se vlastně dalo čekat, jak to skončí, stejně mě to naštvalo natolik, že jsem se začala okamžitě ohlížet po dalším díle (v angličtině, samozřejmě) :D

teer.h
14.11.2021 5 z 5

Tahle knížka se mi dostala do rukou v podobě recenzního výtisku na humbookfestu ve VIP tašce a já děkuji za skvělý vyber knížky.

Tahle kniha mě neskutečně bavila! Naprosto mi sedla. Příběh jsme hltala od začátku téměř do konce. Na knize se mi líbí, že hned od začátku je akce a není tam zbytečný “seznamovací” úvod, který téměř všichni stejně skoro cely zapomeneme, jelikož nás to na začátku moc nezajímá, či nebaví.

Velice se mi líbil svět, ve kterém se příběh odehrává. Naprosto jsem si ho oblíbila. Kniha má celkem známé a často používané téma v YA knihách, ale mě to nevadilo. To jak to podala autorka bylo velmi příjemné, i když některé věci se mi nelíbily.

V knize máme opět lidi, co mají magii a ty, co ji nemají. Ovšem ne všichni jsou na tom s magií stejně a tak se ještě dělí na ty lepší a ty horší.

No nicméně i když byl příběh předvídatelný, tak mě se to líbilo a užila jsem si ho! Jsem zvědavá na další díl:)

Autorovy další knížky

Natalie Mae
americká
2021  78%Laskavý jed
2022  78%Krutá milost

Kniha Laskavý jed je v

Právě čtených1x
Přečtených96x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených6x
Knihotéce144x
Chystám se číst146x
Chci si koupit51x
dalších seznamech2x