slecnapeta slecnapeta komentáře u knih

☰ menu

Mlčící fontány Mlčící fontány Ruta Sepetys

Toto je moje 4. kniha od paní Sepetys a velmi oceňuji, jak si dokáže nastudovat historické téma a pak ho bravurně zbeletrizovat. Atmosféra na mě působila velmi věrohodně, cítila jsem se součástí děje a od knihy jsem se nemohla odtrhnout.
Jsem rozporuplná ohledně závěru, na jednu stranu chápu autorky záměr vylíčit náladu a nastavení mysli po smrti Franca, ale na druhou stranu pro mě bylo lehce přitažené za vlasy, jak "všechno dobře dopadlo".

08.04.2024 5 z 5


Vzpomínky na jednu vesnickou tancovačku Vzpomínky na jednu vesnickou tancovačku Jiří Hájíček

Nejspíš nejsem povídkový tip, četla jsem vždy max. jednu povídku denně, protože mě vlastně další povídka "štvala" tím, že už je zas o něčem/někom jiném. Přitom každá zvlášť byla skvělá a vždy mě rychle vtáhla a pohltila, autorův psaný projev mi velmi vyhovoval.

08.04.2024 4 z 5


Símka Símka Lucie Hušková

Símka se skvěle četla. Příběh byl drsný, matka krutá, dcera obětavá a čtenáři zbyde jen zhnusený pocit, že dítě zažívá takový teror od osoby, která by ho měla milovat nejvíc na světě. Vlastně bych si ráda přečetla "druhý díl", zajímalo by mě, jak by autorka naložila se Símky životem.

23.03.2024 4 z 5


Těla Těla Klára Vlasáková

Mně se kniha moc libila. S postavami ctenar nemusi byt kamarad a souhlasit s nimi. Ani jedna postava mi nebyla nijak sympaticka, ale obe mi predaly sve myslenky a rozsirily muj pohled na svet.
Kniha je psana ctive a spise jednodusse a da se precist za jedno odpoledne.

06.01.2024 4 z 5


Nepatrná ztráta osamělosti Nepatrná ztráta osamělosti Eli Beneš

Tahle knizka byl vyborny ctenarsky zazitek. Sdilela jsem s hlavni postavou vsechnu beznadej, starosti i radosti a byla pribehem absolutne pohlcena. Po vsech pribezich z koncentracnich taboru, ktere jsou k dostani, jsem rada, ze se autor pustil do pribehu PO a dokonale popsal a prenesl na ctenare vsechny pocity hlavniho hrdiny.

06.01.2024 5 z 5


Honzlová – Protestsong Honzlová – Protestsong Zdena Salivarová

Na Honzlovou jsem cetla chvalu a tak jsem se tesila, co to bude za "pecku". Trvalo mi se zacist, autorky sloh je narocnejsi na cetbu a nekdy jsem se ztracela mezi myslenkama, vzpominkama, predstavama a realitou.
Ale pokud pominu svou obcasnou neschopnost se plne soustedit, tak kniha byla naprosto skvela, vtipna, smutna, realisticka a dokole me prenesla do beznadejnosti doby.

06.01.2024 5 z 5


Co vás v dějáku nenaučili Co vás v dějáku nenaučili Markéta Lukášková

Za me fajn prehled novodobych dejin. Nektere udalosti jsou popisovany pres 3 stranky, nektere se odbydou jednou vetou, v tom mi chybi konzistence.
Knizka je psana ctive, hovorovou cestinou, neni tedy nijak narocna a lze ji precist rychle. Autorky podcast neposloucham, takze v komantarich zminovana duplicita me netrapi.
Zaverecne rozhovory mohly byt klidne delsi. Autorka pise, ze s dotazovanymi sedela i 2 hodiny a pak jsou z toho 3 stranky, tak mi to prijde skoda.

06.01.2024 4 z 5


Musím tě zradit Musím tě zradit Ruta Sepetys

Romany od pani Ruty Sepetys jsou skvely zpusob jak si rozsirit obzory, ja o podobe komunismu v Rumunsku nemela nejmensi tuseni.
Kniha se sklada z kratkych kapitol, coz mi velmi vyhovuje. Jako velky klad vidim vykresleni atmosfery, ja tu beznadej a pote odhodlani uplne citila taky.

02.10.2023 5 z 5


Světlo v temnotách Světlo v temnotách Sharon Cameron

Uzasna knizka!
Celou dobu jsem si prisla jako bych byla soucasti pribehu. Stefanie byla neuveritelne odvazna a taky schopna zena. V dnesni dobe si clovek dokaze tezko predstavit, ze by podnikl vse jako ona. Ackoli jsem tusila "ze vsechno dobre dopadne", byla jsem napjata a knizku precetla jednim dechem.

02.10.2023 5 z 5


Jsi tam? Jsi tam? Dolly Alderton

Kniha je ctiva, neni teda nijak vtipna, spis smutna a ghosting je jen kousek z celeho deje, spis jde o vhled do zivota single zeny. Ja jsem aktualne "na druhe strane barikady" nez hlavni hrdinka a trochu mi vadilo, jak byly matky malych deti hozeny do jednoho pytle.

02.10.2023 3 z 5


Světlo z Pauliny Světlo z Pauliny Jan Štifter

U povidek je mi lito, ze brzy skonci a ja se nedozvim vic..i kdyz je to mozna jejich plus :)
Mam autoruv styl psani velmi rada a i tentokrat jsem si cteni moc uzila. Kazda povidka jina, s jinym poselstvim a zamyslenim nad ruznymi osudy a pritom se vzdy najde malickost, ktera je spojuje.

24.08.2023 4 z 5


V šedých tónech V šedých tónech Ruta Sepetys

Ackoli se kniha pribehove trochu prekriva s knihama z prostredi koncentracnich taboru, prinesla mi i nove poznatky. Rada se z beletrie dozvidam i realie.
V knize mi velmi vyhovovaly kratke kapitoly, diky kterym se dalo cist pri kazde volne minute.
Lina byla prijemna hlavni hrdinka, pohledy do minulosti se prirozene propletaly se soucasnosti a dej velmi dobre plynul.

15.08.2023 5 z 5


S orlem na zádech S orlem na zádech Iva Pekárková

Tuto knihu povazuji za velmi obohacujici vhled do zivota lidi, o ktere bych leda tak zavadila pohledem, kdybych je treba videla na lavickach v parku.
Velmi se mi libi, jak ma kazdy svuj pribeh a nic neni cernobile, vsichni maji sve klady i zapory.
O praktikach, ktere jsou v knize popisovane, jsem nemela nejmensi tuseni, a jsem rada za rozsireni obzoru.
Celkove je knizka tematem velmi smutna, ale vlastne je napsana tak syrove, ze jsem se s postavami neztotoznila a jejich smutky sama neprozivala.

10.08.2023 5 z 5


Nejlepší pro všechny Nejlepší pro všechny Petra Soukupová

To bylo velmi prijemne cteni (pro me tentokrat poslech audio). Autorka skvele popisuje vztahy mezi hlavnimi hrdiny.

28.06.2023 5 z 5


Terapie Terapie B. A. Paris (p)

"Tahle knizka se cte sama". Uznavam, ze je napsana velmi ctive, jednoduche vety, rychly spad, stale nejake prekvapeni. Ale vlastne jsem celou dobu sla jen po deji, zajimalo me, kdo to teda udelal a jak nakonec vsichni dopadnou. Jazykove pro me kniha zadnou hitparadou nebyla.

28.06.2023 3 z 5


Zahrada Zahrada Petra Dvořáková

Nejdriv jsem si rikala, jak zvladnu 200 stran o uprave zarostle zahrady. Hmm a pak jsem jen cetla a cetla a mela divny pocit v hrudi. Celou dobu jsem s hlavni hrdinou sympatizovala a trpela tim, jak se k nemu chova okoli, a jak bezmocny je.

28.06.2023 5 z 5


Sněžný měsíc Sněžný měsíc Michaela Klevisová

Kdysi jsem hltala severske detektivky a pak se jich presytila. Ted jsem narazila na knizku pani Klevisove a usoudila, ze je na case se s jeji tvorbou seznamit a dat zas detektivkam sanci. Dobre jsem udelala. Bavil me popis krajiny, atmosfera mista, postavy na me pusobily realne, kriminaliste nebyli nesmrtelni superhrdinove a cely pribeh byl uveritelny.

28.06.2023 4 z 5


Lekce chemie Lekce chemie Bonnie Garmus

Tohle je takova prijemna knizka, ktera podle me nezabere moc mozkove kapacity :)) na to, ze se vetsinou snazim vyhybat zlate nalepce Svetovy bestseller, tak jsem tentokrat chtela zjistit, co na te chemii vsichni maji. Hlavni postavy me bavily, az na Mad (to bylo otravny dite :D) a dej pekne plynul, aniz by se autorka snazila o zasadni udalosti na kazde druhe strance.

28.06.2023 4 z 5


Vlaštovčí kopec Vlaštovčí kopec Donna Everhart

Jejej, nebyt zaveru, dam 5 *. Velmi ctiva kniha s originalnim prostredim.

03.05.2023 4 z 5


Žítkovské bohyně Žítkovské bohyně Kateřina Tučková

Skvělá kniha, pro mě audiokniha a velmi kladně hodnotím i audiointerpretaci.
Chvíli mi trvalo zorientovat se ve vsech jmenech zen (bohyni) z vesnice a vztazich mezi nimi a nejsem si jista, ze jsem vsechny vazby 100% pochopila, ale i tak jsem si pribeh naramne uzila.

05.01.2023 5 z 5