S orlem na zádech

S orlem na zádech https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/493876/bmid_s-orlem-na-zadech-5Nb-493876.jpg 4 66 21

Víte, který králík umí lítat? No přece ten, co má na zádech orla. A víte, kdo vás vytáhne ze zoufalství, bídy a drogové závislosti, poskytne vám střechu nad hlavou a všechno, co v životě potřebujete? No přece novodobý otrokář. Román přináší zasvěcený a psychologicky propracovaný vhled do jednoho z případů, jaké se v Anglii, a nejen v Anglii, dějí každou chvíli. Šikovní „podnikatelé“ si vyhlédnou oběti mezi sociálně vyloučenými krajany, nastěhují je k sobě domů, najdou jim práci – a jejich výdělek si strkají do kapsy. Mnohé z obětí snad ani nechtějí vědět, že je tady něco v nepořádku. Co si počnou, když jsou jejich otrokáři zatčeni?... celý text

Přidat komentář

Doubravka1975
12.03.2024 5 z 5

Skvělý, ale smutný. Drsný, ale realisticky sepsaný příběh na motivy skutečného případu novodobých otrokářů a jejich otroků v Anglii. Všechny postavy dokonale vykreslené. Skvěle popsaná rómská nátura. Ale některé ty ztracené existence, které si neví rady co se životem, pro ně je bohužel tenhle způsob života ten správný. A zároveň je to nesprávné a celé špatně.... Někteří potřebují být ochraňovány a řízeni. Třeba Olina s Hynkem , ten jejich příběh asi nejvíc silný a zase Nikola, ta má zase potřebu ochraňovat a starat se o všechny ostatní. Celý příběh a celá ta situace je k zamyšlení a přemýšlení....
Skvělý a hodně zajímavý doslov autorky na závěr.
Doporučuji !!!

stanislava7096
08.11.2023 5 z 5

Kniha byla dokonalá. Mám knihy paní Pekárkové ráda, protože popisují svět postav naprosto realisticky. Pracuji s podobnými lidmi a byla jsem fascinována tou možností, být na chvíli v jejich hlavě. Opět mnoho podnětů k zamyšlení.


soupik2012
06.10.2023 4 z 5

Mě nejvíc na této knize zaujalo, že v podstatě všichni byli se svým životem spokojení, až do té chvíle, kdy se jim snažila pomoci policie, potažmo sociální pracovnice. Novodobý otrokář to měl sakramentsky dobře vymyšlené. Vyzdvihnout musím způsob jakým byl tento román inspirovaný skutečnými událostmi sepsán. Každá z postav je úplně jiná a jejich povahové rysy jsou naprosto dokonale vykreslené. Audiokniha je také velice vydařená a načetla ji paní Jitka Ježková.

EvaHonsová
15.09.2023 3 z 5

Zajímavý příběh psaný na základě vlastní překladatelské činnosti, jak se člověk dozví nakonec z doslovu, který byl na celé knize nejzajímavější.

JancaMia
03.09.2023 5 z 5

No, co k tomu říct. Sociálně slabší vrstvy a spolu s nimi pár "vychcánků" v Anglií. Poměrně rozsáhle jsou popsané praktiky těchto skupin. Nejhorší je, že se to asi stále děje. Další ze syrových knih Ivy Pekárkové.

slecnapeta
10.08.2023 5 z 5

Tuto knihu povazuji za velmi obohacujici vhled do zivota lidi, o ktere bych leda tak zavadila pohledem, kdybych je treba videla na lavickach v parku.
Velmi se mi libi, jak ma kazdy svuj pribeh a nic neni cernobile, vsichni maji sve klady i zapory.
O praktikach, ktere jsou v knize popisovane, jsem nemela nejmensi tuseni, a jsem rada za rozsireni obzoru.
Celkove je knizka tematem velmi smutna, ale vlastne je napsana tak syrove, ze jsem se s postavami neztotoznila a jejich smutky sama neprozivala.

twigxi
30.03.2023 3 z 5

Kniha je inspirovana skutecnymi pribehy lidi ze socialne slabsich vrstev, se kterymi se autorka setkala pri praci prekladatelky v Anglii. Je tady jasne videt, ze realita neni cernobila. Neni tady "zly otrokar" vs "chudinka ublizena obet". Vidime pribeh ze vsech uhlu pohledu - pricemz kazdy zucastneny samozrejme realitu vidi trochu jinak a casto ji i ohyba podle toho, jak se mu to hodi. Nejzajimavejsi mi prisel doslov.

Ronny
27.02.2023 5 z 5

Nejdřív jsem zkusila audioknihu a ta mě odradila. Pak jsem na knihu narazila v knihovně a přečetla jsem ji se zaujetím. Ivu Pekárkovou mám ráda,ale ne každá její kniha se mi líbí. Tahle byla hodně povedená!!!

ZuzanaK.
17.02.2023 4 z 5

Je dobře, že se do tohoto tématu pustila právě Iva Pekárková. Je to silné, upřímné, lidsky to bolí. Snažím se je pochopit, ale nemohu. Je to jiný svět, jiná kultura. Skvělý počin.
Děkuji ČRo za tohle zpracování s A. Veldovou. Její přednes knize přidal na autentičnosti.

L.Helena
03.02.2023 4 z 5

Audiokniha, ČRo Vltava, četba s hvězdičkou
Zajímavý příběh, dobře zpracovaný.

kob
30.01.2023 5 z 5

To bylo docela drsné. Neměla jsem o téhle skupině lidí konkrétnější představu. Teď ji mám - ach jo...

poulet
28.01.2023 4 z 5

Všechny stereotypy o Romech a ztracených existencích jsou v tý knížce dokonale naplněný a je hrozně smutný, že je to realita. Na konci, poté co se mozaika těch bizarních střípků seskládá, to na člověka obzvlášť dolehne. Poutavý prostředí, zajímavý téma. Dobrý.

mau
27.01.2023 5 z 5

Jsem ze severu Čech , takže nějakou představu o Rómech mám, ale z téhle knihy jsem byla šokovaná. Tedy nejdříve šokovaná, potom smutná a nakonec hrozně smutná. Posloucháno, kniha skvěle napsaná a taky skvěle přečtená a já děkuji všem za "obohacující " zážitek.

8422
23.01.2023 5 z 5

Také jsem to "četl" na mujRozhlas. Těch deset dílů jsem dal naráz, do sluchátek a uvařil u toho sobotní oběd. Iva Pekárková je moje oblíbená autorka (knihu Gang zjizvených mám dokonce s věnováním) a touto novou knihou to opět potvrdila. Ona totiž nemá problém hledat náměty. Poslouchat ten příběh byl pro mne dechberoucí zážitek. A oběd se také podařil...

Hanjimka
22.01.2023 3 z 5

Posloucháno jako audiokniha

Chesterton
22.01.2023 5 z 5

[četba ČRo]
Drsný příběh, kde každému, kdo jen trochu sám zažil z romské mentality, bude hned jasné, jak se autorce dokonale podařilo tuto skupinu lidí vykreslit. Zejména v první polovině, kde se vše teprve skládá.
"Málo kdo bude chtít číst o cikánech" píše Medlovice.
Jenže je to odvrácená strana demokracie a vlastně i EU a právě IP má v tomto nejen osobní zkušenost, ale evidentně i vypravěčský talent. Velmi před ní smekám!
Rozhlasové zpracování povýšilo knížku jako obvykle o stupínek výše. Apolena Veldová je skvělá!
5/5

Kackac77
15.01.2023 3 z 5

Velmi zajímavé téma, o novodobých otrokářích. O otrokářích, kteří v Anglii využívali lidi na práci. Tito lidé pocházeli z příšerných sociálních podmínek, Romové, feťaci, ... a neuměli anglicky. Hrozné osudy.
Ale, i když téma mi připadalo zajímavé, nebavilo mě to. Něco na stylu psaní autorky nesedělo. I když tam byly silné momenty, čtení mě nedokázalo strhnout a jakkoli emočně zasáhnout.

medlovice
31.07.2022 4 z 5

Málo kdo bude chtít číst o cikánech. Je to odvážné pustit se takového tématu. Postavy jsou velmi dobře popsané , celé prostředí kolem nich ožívá jejich zlozvyky a návyky , radosti, děti , porody a alkohol, drogy všeho druhu. Jejich sexualita . Ale musím na chvíli odložit, je toho už na mě moc.

terinkha
26.07.2022 5 z 5

Uf.
Napsaný je to skvěle. Každá postava je tak úžasně vykreslená, pomáhá tomu i vždycky specifický styl psaní. Ruku na srdce, neztotožnila jsem se ani s jednou postavou, protože je to prostě úplně jinej svět, ale hltala jsem ty jejich příběhy stránku za stránkou.
Celá aféra je fakt neskutečná, ale po přečtení autorčina doslovu nemůžu s čistým srdcem tvrdit, že všichni do jednoho byli vykořisťovaní chudáci, protože...nebyli. Myslím si, že pro určitou skupinu lidí je někdy "otrokář" jedinej způsob, jak fungovat - vcelku dobře žít, nefetovat, nepropálit všechny peníze v chlastu nebo automatech.
Pro mě knížka z velmi netypickýho prostředí, díky za ni, 95 % !

Jana283
21.06.2022 5 z 5

Mám ráda romány Ivy Pekárkové a mám pocit, že každý nový je zase lepší. Při čtení této knihy se mi svíralo hrdlo a musela jsem občas přestat číst, protože písmenka se rozmazávala… Mám ráda vyprávění IP pro její nadhled, životní moudrost, empatii, schopnost vcítit se do lidských osudů, dokázat porozumět těm, pro které by mnozí měli jen odsudek (asi i já, mnohdy). Děkuji paní spisovatelce, že mi dala poznat nový zcela neznámý svět, pochopit mnohé dosud nepochopené a posunout se ve svém smýšlení o našem světě trochu dál. To je k výbornému čtení velký bonus!