Símka

Símka https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/498359/bmid_simka-JvD-498359.png 4 475 127

Román o touze po lásce rodiče a odhodlání jí dosáhnout, ať to stojí cokoliv. Třiadvacetiletá Simona, které všichni říkají Símka, žije s mámou v domě po babičce. Jediné, po čem touží, je život obyčejné mladé ženy – prožívat první vážnou lásku a snít o budoucnosti. Namísto toho musí trpělivě snášet máminy proměnlivé nálady a fyzické tresty. I tak je ale přesvědčená, že by pro ni udělala cokoliv. Jednoho dne však přijde chvíle, která zamává celým Símčiným životem. Chvíle, kdy se ukáže, jestli opravdu stojí za to obětovat všechno člověku, od něhož se lásky zřejmě nikdy nedočká…... celý text

Přidat komentář

Klára90
21.04.2024 5 z 5

Čtení mě až bolelo, to jak se Símka stále snažila a nedostávalo se ji toho, po čem tak moc toužila. A když už se to k ní snažilo dostat z jiných stran, tak vše musela utnout, aby máma byla spokojená. Zlaté srdce měla Símka. Je až neuvěřitelné, kolik neštěstí může lidi v životě potkat. Snad se ji na konci knížky otevřely nové a mnohem lepší kapitoly života

LucieT
15.04.2024 5 z 5

Váhala jsem, zda mám dát plný počet hvězd a nakonec je dávám, čtení mě opravdu chytlo a díky kratším kapitolám jsem knihu nechtěla ani odkladat.


anezur33
13.04.2024 5 z 5

Símka měla velice těžký život a její matka byla sebestředná.

Aranel15
03.04.2024 3 z 5

Člověk by řekl, kdyby to bylo možné, že matka snad onemocněla schválně, aby mohla Símku víc trápit. Myslím, že pro ni to dopadlo vlastně dobře a konečně začne žít svůj život.

slecnapeta
23.03.2024 4 z 5

Símka se skvěle četla. Příběh byl drsný, matka krutá, dcera obětavá a čtenáři zbyde jen zhnusený pocit, že dítě zažívá takový teror od osoby, která by ho měla milovat nejvíc na světě. Vlastně bych si ráda přečetla "druhý díl", zajímalo by mě, jak by autorka naložila se Símky životem.

broskev28
20.03.2024

Nebylo to špatné čtení, jako prvotina určitě povedené a čtivé – příběh dcery, která se nedokáže odpoutat od matky, ženy, která si láskyplné oslovení „mami“ vůbec nezasluhuje. Je známou skutečností, že vztahy dcer a matek bývají komplikovanější, podobně jako vztahy synů a otců (mluvím o normální, tedy více či méně milující a fungující rodině). Pokud se navíc rodina rozpadne a obě (ženy) zůstanou odkázány jedna na druhou, situace se ještě vyostří.
Z vlastní zkušenosti znám několik podobně toxických vztahů dcer a matek, takže vůbec nezpochybňuju vylíčení této dvojice v knize M. Huškové. Téma je celkem náročné a nijak povzbudivé, nenabízí žádný únik z reality, natož šťastné konce. Přesto – anebo právě proto – knihu hodnotím vysoko, život totiž pro mnohé z nás většinou není procházka růžovým sadem.

lulucinax
19.03.2024 5 z 5

Símky mi bylo moc líto, prožila si tzv. studený odchov, ale kdyby jen to. Símka stále věřila, že když bude lepší, bude ji mít její matka ráda. Přitom mateřská láska by měla být automatická a přirozená.
Autorka skvěle vystihla emoce a charaktery postav. A také ve mně vzbudila velké emoce. Její matku jsem nenáviděla, litovala jsem Símky a říkala si, tak už se na ni ksakru vykašli! Určitě na to bude nějaký psychologický komplex.
Těším se na autorčinu novinku Kolem dokola.

danielavachova
10.02.2024 5 z 5

Símce jsem držela palce od samého začátku , jak v boji s matkou , tak pak s matčinou nemocí. Símka se jí obětovala, tolik zla ze strany matky si snad nikdo nezaslouží. Když ji matka onemocněla , tak jsem si v duchu říkala , že to je za to všechno zlo a příkoří co si Símka musela vytrpět. Ale ono to bylo ještě horší. Konec jsem obrečela, ale spíš snad z toho , že už má Símka klid. Kniha mi dost dlouho ležela v hlavě. Doporučuji všem. Těšim se na další knihu.

Pavouček2
29.01.2024 4 z 5

Čtivý i když vlastně smutný příběh... za mě by to mohlo být i víc podrobnější :-)

Bára_Ája
23.01.2024 5 z 5

Velmi dobře zpracovaný příběh složitého vztahu mezi matkou a dcerou. Vyprávění z pohledu Símky jednak vykresluje dětskou naivitu a "nechápavost" některých dospěláckých počinů či pokynů, zároveň však představuje obraz proměny uvažování od malého dítěte po mladého dospělého. Velmi čtivý a poutavý příběh i styl autorčina projevu!

prochajda
17.01.2024 5 z 5

Velice smutný příběh, který vypráví Simona - Símka. Nejprve jako malé děvčátko, které nechápe, obviňuje se a tápe v životě. Později jako studentka, která se naprosto obětuje pro svou matku, od které neustále touží po lásce a uznání. Šťastné chvíle zažívá s babičkou při pečení koláčů. Kniha se četla jedním dechem.

1alena1
15.01.2024 5 z 5

Velice čtivá knížka ! Přišlo mi to jako protipól většiny dnešních rodin, kdy matky často nekriticky milují a omlouvají nestandartní chování svých potomků a tady dcera z obrovské touhy po mateřské lásce omlouvá "divné" chování své matky až si tím ničí svůj vlastní život. Svým způsobem je to velmi smutné čtení, kdy za rodičovské pohlazení (které by mělo být samozřejmostí) by dítě udělalo cokoli.
Na debut autorky mi román přijde velmi zdařilý a budu se těšit na další knihu.

LooneyCZ
11.01.2024 5 z 5

(SPOILER) Tohle bylo smutné a kruté, výborně napsané, ale opravdu drsné. Kolik takových toxických vztahů mezi matkami a dcerami kolem nás je? A kolik z těch dcer je ochotno jít až tak daleko, že za trochu lásky (kterou ale nakonec stejně nedostanou) obětují úplně všechno? Je mi z toho špatně.
Kniha je skvělá, ale rozhodně ne pro slabší povahy.

attila1
07.01.2024 5 z 5

Ach jo. Jak vlastní máma dokáže dceři zkazit život. Smutná knížka plná bolesti. I přes smutný příběh se ale četla hezky.

Aknel26
02.01.2024 5 z 5

Panebože, jak mně ta matka pila krev! Nevděčná, zlá, náladová, studená, věčně nespokojená, sobecká! Ve druhé polovině knihy se to snad dalo pochopit, ale rozhodně ne omluvit. A to vše v kontrastu k obětavé Símce, toužící po uznání a lásce této stvůry.
Jinak se mi kniha líbila, hlavně její první část, protože osudy Símky se v něčem podobaly i mému dětství. Druhá část pak byla ve znamení mého očekávání, zda se Símka konečně vzepře a ohradí vůči matčinu chování.
Navzdory neveselé atmosféře se to četlo skvěle, hlavně díky krátkým kapitolám.

terinkha
28.12.2023 4 z 5

35/2023
Nalákala jsem se, ale popravdě jsem už asi touhle českou prózou přesycená. Vždycky je to nefunkční, děsivý, traumatizující, končí to na hovno (omlouvám se za expresivní výrazy), nesouhlasím s tím a je mi z toho nanic. Tady ten konec je prostě velký uf.
Napsaný je to dobře, asi to splnilo účel (musela jsem nad knihou přemýšlet), takže dávám 80 %, ale oroduju za milejší český knihy!

Alienn
28.12.2023 4 z 5

Tak toho byla velmi zdařilá prvotina autorky, kterou si určitě pohlídám a ráda si od ní přečtu další knihu. Naprosto uvěřitelné postavy a uvěřitelný příběh, ze kterého místy mrazí. Knížka, která určitě nějakou chvíli zůstane v hlavě.

lidunka1
23.12.2023 4 z 5

Tak to byla soda. Kolik je žen, které se úplně obětuje pro druhé a zůstanou pak samy! Měla Símčina máma vůbec někoho ráda? Obětovat lásku, vzdělání, volný čas pro mámu? Já říkám: NE. Byla jsem nedávno v podobné situaci a to mám maminku milující. Totálně se obětovat pro druhé je myslím patologické. Kniha napsaná čtivě.

Jirikk
03.12.2023 4 z 5

Psychologickakniha u které si určitě neodpočinete. Hlavní hrdince rečená Símka , ty budete držet palce a zaroven ji nechápat.

Kniha by si zasloužila pokračovaní aby jsme viděli jak bude žít Símka dál..

Doporučuji audioknihu. Opravdu skvěle načteno Veronikou Lazorčákovou...

harena
11.11.2023 5 z 5

Nevím, jak bych to lépe popsala, ale ta kniha mě úplně citově vyšťavila. Příběh je o patologickém vztahu matky s dcerou a mně se chce jenom říct:"Símko, Símko, tak to nejde, to je úplně špatně! Obětovat se a starat se o těžce nemocnou matku - to ano, dobře, ale je třeba najít tu mez, rovnováhu, neničit si úplně svůj osobní život." Spisovatelce Huškové se podařilo napsat knihu, kterou nezapomenu, která mě donutila se zamyslet i nad mým vlastním životem. Klobouk dolů před autorkou a její prvotinou. Dávám si autorku do oblíbených a doporučuji všem rodičům a dětem.