reccal reccal komentáře u knih

☰ menu

Zmizelá Zmizelá Gillian Flynn

Gone girl jsem v první řadě viděla ve filmovém zpracování. Brutálně psychózní náboj filmu mě v podstatě donutil si koupit i knížku. Přiznávám, že skoky od jednoho k druhému vypravěči se mi nečtou nejlíp, ale to byla asi jediná vada na kráse. Výborná knížka a výborný film.

30.12.2015 5 z 5


Madame Okta Madame Okta Darren Shan (p)

Nesnáším pavouky. Fuj. Jenomže Madame Okta mi uhranula ve své filmové (no dobře, nic moc) podobě. Žvásty, jak jsou to knihy pro děti a blablabla... neposlouchejte, v knize se docela dobře může najít jak dvanáctiletý výrostek, tak třicetiletý milovník temna. Kniha přečtena během pár hodin, samozřejmě jsem nečekala žádnou velkou propracovanost charakterů (jako u upírské trilogie Del Tora), nicméně očekávání splnila na jedničku.

30.12.2015


Počátek zkázy Počátek zkázy James Rollins (p)

Amazonie skvělá, Deep Fathom skvělý, Pohřbeno v hlubinách super.... ale Tucker a Kain jsou jedním slovem úžasní! Bez dechu sledujete svět očima jednoho profesionála a jeho chlupatého parťáka, abyste s nimi prošli půl zeměkoule a zachránili svět. Ohraný námět, že to už tu někde bylo? Určitě.
Ale ne s takovým nábojem a mistrně napsaným napětím, které se střídá s úlevou, která graduje v nově objevenou překážku. Netrpělivě budu očekávat, až se tahle sehraná dvojka vrátí.

14.03.2015 5 z 5


Amazonie Amazonie James Rollins (p)

První má kniha od Rollinse a hned taková pecka. Sice se nevyhneme mnoha klišé, jako příšery, dva sympatičtí hrdinové opačného pohlaví, ohrožení jejich blízkých nebo happyend, ale Rolins to mistrně vynahradí palbou slov, nečekanými zvraty a napětí, díky kterému jak struna na skřipci čekáte, co se stane na další stránce.
Mám prostě slabost pro džungli, krokodýly a žabičky. Odpouštím i trestuhodné nevyužití hadů jako dokonalých smrtících zbraní.:).

24.02.2015 5 z 5


Spáleniště: Zkouška Spáleniště: Zkouška James Dashner

Příjemně svěží a zelení prokvetlý labyrint se mění na dusné a vyprahlé spáleniště, což je po dalším dobrodružství v lesním prostředí poměrně příjemná změna, i když, pravda, asi ne pro hlavní hrdiny.
Zrádce, blesky, raplové, žárovky, tunely, chlast a bůhvíco ještě spolu vytváří tak zajímavý koktejl, že ten chybějící plátek pomeranče v podobě předvídatelného konce prostě přejdete s přivřenýma očima. I přes spalující žár je druhý díl příjemně svěží a rozhodně má co nabídnout. Tak, Thomasi, posbírej zbývající kámoše a nestvůry a hurááá do třetího dílu.

23.12.2014 4 z 5


Noc až navěky Noc až navěky Guillermo del Toro

SPOILER. Už Vás někdy pálily v očích malé slzy neskutečného zmaru nad onou nejvyšší obětí, která zachrání zbytek světa, abyste se zároveň usmívali nad odvahou a prozřením obětovaných?
Pokud ne, máte co dohánět. Šup, šup, utíká vám čas.:)

17.12.2014 5 z 5


Pád Pád Guillermo del Toro

Očekávané pokračování ani na chvilku nesundává nohu z plynu, naopak ještě řadí vyšší stupeň a zanechává za sebou jen prach a zkázu. Skvělé, zvlášť poslední třetina, kde držíte všechny pěsti i palce, co máte.

15.12.2014 5 z 5


Rezistence Rezistence Veronica Roth

Rezistence se může zdát o dost slabším dílem, než Divergence, no bodejť, vždyť už víme, kdo a proč je divergentní, už víme, že dvě hlavní postavy spolu chodí, už víme dost zajímavostí o všech frakcích. Jednoduchý výpočet.
Jenže ono je stále co objevovat a stále to má motor, který to pohání dopředu. A především - ne všechno rozhodně dopadne tak, jak si čtenář přeje. Prostě - Rothová je fuk, kterou postavu jste si oblíbili a jak jste si to naplánovali. Stačí otočit pár stránek a iluze "vím, jak to bude" je dokonale vymazána.

30.11.2014 4 z 5


Nákaza Nákaza Guillermo del Toro

Nemám absolutně co vytknout. Charaktery jsou poměrně slušně větvené, příběh doplněný o tolik podrobností, až si člověk říká, kam na to kluci chodí. S každou další stránkou cítíte, jak se vám za krkem rozlévá mrazení z toho, co přijde. Co přijde absolutně nečekáno, plíživě skryto a děsivě vyčkávající. Co vnímá vaše tepny a kapiláry, jak tepou pod kůží a masem.
Vampýrská válka začala, světe, třes se!

30.11.2014 5 z 5


Chraň nás od zlého Chraň nás od zlého Lisa Collier Cool

Pokud vyjde nová hororová kniha, ideálně podle "skutečných" událostí, visím přisátá jako klíště na každé výloze a na každém internetovém knihkupectví, dokud si ji prostě nekoupím. Sehnala jsem ji zde, a vážně jsem se nemohla dočkat. U Deliver Us From Evil jsem se těšila jak mimino, že to bude knížka přesně pro mě, že se budu bát, v noci lézt pod peřinu a hlídat každý stín na chodbě.
Jenže ouha, knížka se sice četla docela lehce, ale o nějakém mrazení v zádech a hrůzy v očích nemůže být ani řeči. Děsuplné scény mě nedokázaly vtáhnout, pokud se napětí stupňovalo, tak je proto, aby na další stránce kleslo zase na úroveň neškodného "tak to teda dočtu, když už jsem to nakousla". Takže lepší tři, když přihlédnu k tomu, že se pár kilometrů od nás nedávno provalilo vymítání ďábla v místním kostelíku, a sama mám někdy pocit, že znám dva až čtyři posedlé.

23.11.2014 3 z 5


Divergence Divergence Veronica Roth

Konečně jsem se odhodlala koupit první díl, protože "je to přece pro puberťáky, co žerou Hunger Games" a jim podobné. Prvních 50 stránek přečtených v autobuse mě malinko uklidnilo, protože jsem se krásně chytla od prvních písmenek. Poté bylo čtení přerušeno mimořádně zdlouhavým pracovním procesem, abych se k němu vrátila v jedenáct v noci - a skončila o půl třetí ráno. A je mi úplně fuk, jestli jsem zastydlý puberťák, nebo jen milovník tohoto stylu.
Trošku mě mrzí, že jsou postavy hodně ploché, buď hodný, nebo zlý, příběh není rozhodně nijak hluboce propracován, ale Divergenci jsem i tak zhltla jako jednohubku. Bojím se jen filmového zpracování, aby to nedopadlo stejně, jako Labyrint.

19.11.2014 4 z 5


Labyrint: Útěk Labyrint: Útěk James Dashner

Ke knížce mě dovedl skvělý filmový trailer. Zcela neobjektivně, sobecky a jednoznačně musím uznat, že Labyrint je jednou z nejlepších post-apo knížek, co jsem četla. A že nerada nadsazuji. Krucifix, nikdy bych neřekla, že mě dostane knížka o skupině chlapů, kteří v klidu a míru obdělávají svůj Plac a pořádají maratony v jakémsi labyrintu. Jenže obal vypadal hustě a tak jsem se zamilovala. A to už asi na desáté stránce.
Po nadšeném dočtení jsem se neméně nadšeně vydala do kina. Hrůza a děs, takhle zprznit skvělou knížku, no, dobře mi tak! Takže další kolo začne 1.12, čekám zapíchnutá ve startovním bloku.

17.10.2014 5 z 5


Pád Guvernéra 1 Pád Guvernéra 1 Robert Kirkman

Tož popravdě nevím, co s tím. Kniha se čte dobře, poměrně lehce, pokud máte rádi zombíky. Jenže aby byla skvělá a oblíbená, musím si její děj pamatovat minimálně pár měsíců po přečtení, a to se bohužel nestalo. Přitom první dva díly mám v malíčku.
Nevím, možná mě bivakování ve městě nebavilo tolik, jak přežívání ve volné zamořené divočině. Lepší tři, horší čtyři, uvidíme, jak se předvede druhý díl.

17.10.2014 3 z 5


Čistý Čistý Julianna Baggott

Ujel mi bus, a kam jim zamířit na volnou hodinku, než do knihkupectví. U každé knihy, co mě zaujala, jsem si vyjela recenzi na databázi, a nakonec zvítězil Čistý nad Asylum. Podle recenzí jsem čekala nějaký masakr, při němž mi bude naskakovat husí kůže a nebudu pak dva dny jíst.
A dostala jsem post-apo laděného křížence survival thrilleru s prvky románu. Nepřitáhl mě tak, jak jsem čekala, dokonce jsem, proti svému přesvědčení, knihu dvakrát odložila, ale musím uznat, že je v tom kus poctivě odvedené práce, nečekané, smysluplné a syrové práce. Práce, u které se možná i příště na chvíli zastavím a nechám mozek a oči opět splynout s řádky dalších dílů.

17.10.2014 2 z 5


Podivné město Podivné město Ransom Riggs

Na druhý díl jsem v pátek narazila náhodou, ani jsem netušila, že vyjde nebo vyšel. Přece jen jednička byla dobrá, ale bude dvojka stejně dobrá, abych u ní vydržela aspoň dva dny?
Ne, stačil jeden den. Dočteno vesměs jedním dechem včera v noci, druhý díl je o poznání svižnější než první, nepostrádá nečekané zlomy a spoustu nových postav, které si člověk zamiluje. Nic tu nestagnuje, ale naopak valí do cílové rovinky nezměněným a vytrvalým tempem, aby to ještě na cílové čáře udělalo pro nadšené diváctvo pukrle a tajemně zamrkalo.
Série podivných se nám rozjíždí jako tank, co převálcuje všechno dosud čtené.

24.08.2014 5 z 5


Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti Ransom Riggs

Sirotčinec se mi dostal do ruky někdy kolem Vánoc, přečteno +- během týdne. Musím přiznat, že ačkoli je to velmi sugestivně napsaná kniha, místy napětí vyprchává a někdy jsem měla nutkání knihu odložit. Doplnění "dobovými" fotkami je skvělý nápad, který knihu posunuje o level výše, působí daleko uvěřitelněji a realističtěji. Poctivých 75%, rozečtený druhý, a dle mě lepší, druhý díl.

22.08.2014 4 z 5


Hra o trůny Hra o trůny George R. R. Martin

První díl sice dočtený ještě nemám, ale spolu se seriálem dějové linie znám. Musím říct, že mě velmi, ale velmi potěšilo, jak věrně kopíruje seriál svou knižní předlohu. Nesnáším, když je je kniha skvělá, a filmové zpracování úplně jiné, většinou zpotvořené, viz Eragon. Čestnou výjimku má jen World War Z:)
Ale zpět ke knize - jak zde bylo mnohokrát uvedeno, velmi čtivá, zábavná, výpravná - a také fantazijní, živá a neuchopitelná. Těšila jsem se, že když dostanu tři první díly, budu mít do Vánoc co číst. Jaká hloupá iluze:).

30.04.2014 5 z 5


Metro 2034 Metro 2034 Dmitry Glukhovsky

Stejně chytlavé, jako jednička, ale v půlce knihy příběh trochu ztrácí dech. Nicméně čím blíže jsem byla konci, tím více mi bylo jasné, že na záchranu je pozdě.
Nebude další díl? Chci se znovu vydat do pulzujících a dýchajících tunelů plných beznaděje, černočerné tmy a jak nebezpečných mutantů, tak ještě nebezpečnějších lidí.
Jedinou výhradu mám ke korektuře překladu. "Netvoři vyčkávaly"??? Hrubka jak od děcka za základní školy.

26.02.2014 4 z 5


Vteřinu poté Vteřinu poté William R. Forstchen

Nádherně jsem se začetla do katastrofy rozlévající se po výpadku všech elektrických přístrojů. To, co ze začátku vypadalo jako dočasný problém a spojilo sousedy, kamarády a známé, je s postupujícím časem zcela pomalu, ale neochvějně začalo rozkližovat a stavět se do pozic chránících rodinu, zdraví a život. Perfektně vylíčený marný boj s časem končící neodvratnou tragédií, na kterou i i deset rotačních kulometů krátkých. Návrat ke kořenům je nevyhnutelný. Klaním se autorovi, s jakou lehkostí a čtivostí dovedl ztvárnit překvapení, bezmoc, lásku, marný boj i smrt.
A jen abych doplnila, jako astmatikovi mi běhal mráz po zádech, co kdyby...

24.02.2014 4 z 5


Kronika konce světa Kronika konce světa Shigor Birdman (p)

Velice zajímavé čtení. V první chvíli jsem ji chtěla hodit za postel, to když jsem zjistila, že autor je Čech a hlavními hrdiny jsou Honza a Tryskáč. Přiznám se, že ačkoli první strany plné apokalypsy a beznaděje byly fajn, pak jsem se chvíli musela zuby nehty držet, abych otočila na další stránku. Nakonec je z toho hodně slušná survival-zombie kniha, ačkoli o zombících jako takových nemůže být ani řeči. Přečteno za pár hodin, což u mě znamená "dost se mi to líbilo"!

16.02.2014 4 z 5