Spáleniště: Zkouška

Spáleniště: Zkouška https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/201506/bmid_labyrint-spaleniste-zkouska-BlA-201506.jpg 4 1594 269

Labyrint série

< 2. díl >

Labyrint byl teprve začátek. Nalezením cesty z labyrintu to mělo skončit... Už žádné hlavolamy. Žádné proměnné. A žádné běhání. Thomas byl přesvědčený, že když se jim podařilo uniknout, vrátí se on i Placeři ke svým dřívějším životům. Nikdo však ve skutečnosti netušil, do jakého života se vracejí. Země, sežehnutá slunečními erupcemi a spálená novým, krutým klimatem, se změnila v pustinu. Vláda se zhroutila – a s ní i pořádek. Rozpadajícími se městy teď bloudí „raplové“, lidé pokrytí hnisavými ranami, které infekční nemoc nazývaná erupce dohání k vražednému šílenství. Hledají, kde by našli další oběť... a potravu. Pro Placery běhání zdaleka neskončilo. Namísto svobody zjišťují, že mají před sebou další zkoušku. Musejí překonat Spáleniště, nejvíc sežehnutou část planety, a do dvou týdnů dorazit do bezpečného útočiště. A organizace ZLOSIN se postarala o to, aby uzpůsobila proměnné a nastavila šance v jejich neprospěch. Thomase čeká zkouška ohněm – skutečně přechovává někde v hlavě tajemství svobody? Nebo bude věčně vydán ZLOSINu na milost?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Sci-fi , Pro děti a mládež

Vydáno: , Yoli (ČR)
Originální název:

The Scorch Trials , 2010


více info...

Anushka1
Anushka1
25.03.2024 4 z 5

Pokračování série Labyrint se od té filmové verze liší ještě mnohem víc než první díl. Potom, co Placeři uprchli z labyrintu, se cítí v bezpečí. Uprchli Zlosinu a myslí si, že teď už budou mít klid. Ovšem vše, co se kolem nich děje, je opět další zkouškou. Nyní ale mají jinou motivaci tyto zkoušky podstoupit. Zlosin je nakazil nemocí, po které se lidé zblázní a stávají se z nich raplové. Mají dojít do bezpečného útočiště, kde jim podají lék. Ovšem cesta tam vede přes Spáleniště, místo sežehlé sluncem a plné raplů. Nikdo neví, čemu všemu věřit. A i ti nejbližší můžou být zrádci.

Druhá kniha Zkouška: Spáleniště mě opravdu překvapila svým dějem. Filmy mám hodně ráda a ten první celkem kopíroval děj knihy. Nebo alespoň ty základní a hlavní zvraty tam byly. Druhý film si z knihy nevzal skoro nic. A to je fajn, protože alespoň můžu být překvapená. Knihu hodnotím opět 4*, protože je to opravdu velmi čtivé a baví mě to. Ale pořád to není něco, na co bych po zavření knihy musela pořád myslet.

apq
apq
15.01.2024 5 z 5

(SPOILER) Tak musím říct, že druhý díl mě teda překvapil. Čekala jsem sestupnou kvalitu dílů, ale tento díl se mi líbil ještě víc , než předchozí.
Napínavé od začátku až do konce.
Nové postavy jsou zajímavé a většinou sympatické. Teresa je dle mého pěkná mrcha, a doufám (ačkoliv tomu moc nevěřím), že Thomas v posledním díle nebude i nadále tak naivní.


Nathally
Nathally
06.11.2023 5 z 5

Další skvělý díl, dle mě i lepší než první díl. Nové dobrodružství a vzrušení. Nutilo mě to číst dál a dál. Opět mě mrzí, že jsem viděla dřív film, protože to bylo úplně jiné. Teresu stále nesnáším, ale začala jsem mít ráda Brendu.

MartinaCh27
MartinaCh27
18.09.2023 5 z 5

Příběh se znovu zaměřuje na Thomase a jeho přátele, kteří čelí dalším nebezpečím v postapokalyptickém světě.

Dashner opět dokázal vytvořit napínavý a tajemný příběh, který čtenáře drží v neustálém napětí. V tomto díle jsou odhaleny další tajemství a otázky se začínají skládat dohromady.

Jsem si jistá, že fanoušci předešlých knih z této série budou nadšení tím, jak se děj vyvíjí, a budou se těšit na další dobrodružství Thomase a jeho přátel. "Spáleniště: Zkouška" je skvělým pokračováním série a stále udržuje vysokou úroveň napětí a záhadnosti.

pam225
pam225
25.07.2023 5 z 5

Úžasné! Přečteno během pár dní. Nemám jedinou výtku. Víc takových knih prosím!

LuciaSangster
LuciaSangster
07.05.2023 5 z 5

Druhý díl Labyrintu je překvapil ještě víc.

Rovnou říkám, že je tu velký rozdíl mezi filmem a knihou. Ve filmu je děj úplně jiný. S knihou nemá nic společného. Já tomu říkám, že jsme dostali dvě cesty, co se mohly stát.

Děj se stává akčnější a hrůznější. Objeví se zde nové postavy, které nám zamíchají kartami. Nejdřív jsem je měla ráda, ale pak co udělali mě ranilo.

Tahle zkouška pro mě byla horší než ta první. Nevěděla jsem, co mám čekat. Bála jsem se o hlavní postavy, které bojovali o své životy. Chvílemi jsem se dokázala vžít do děje a přestat vnímat okolí. Chtěla jsem víc a víc. Opět jsem se nemohla odtrhnout.

James Dashner je autor, který vám vše naservíruje na zlatém podnosu, ale neukáže vám hned to důležité. Zápletku jsem nedokázala odhalit. Jen jsem na to koukala s otevřenu pusou.

midone
midone
13.04.2022 4 z 5

Pane autore, vaše dorty s tunou šlehačky a všelijaký slevy jsou fakt dobrý, ale nemáte ve své nabídce i něco jiného?

Pokud moji recenzi nechápete, což se vám nedivím, nejsem blázen. Teda alespoň myslím. :-) Tahle recenze vychází z té na ten první díl, kde se o knize, jak už je asi jasné z této, rozepisuji trochu jinak.

Ermeston009
Ermeston009
07.04.2022 4 z 5

Co se týče děje tak malinko horší než první díl. Hodně se mi totiž líbil nápad labyrintu který neměl cestu ven. Spáleniště je jiné protože se to v podstatě neodehrává v uzavřeném prostoru. Chci říct že tam méně cítím takový ten náznak hry který byl velmi dobře udělaný v jedničce. Každopádně jsem zhltla knihu za tři dny takže se mě kniha držela dobře to se jí musí nechat. Jinak každý charakter každá lež ve mě nechala hlubokou ránu a některé postavy se tam taky mohli objevovat trochu víc. Šílené zvraty. To rozhodně. Některé postavy jsem chvíli nemohla snést a pak zase jo a naopak. Poslední kapitoly byly dost šokující (navazují na zvraty) a všeobecně šílené. Thomas mi byl pořád stejně sympatický a kniha se rozvíjela poměrně dobře. Rozhodně se už těším na další díl.

Charming
Charming
17.01.2022 4 z 5

Pokud tento dil srovnám s prvním dílem, tak mi přišel mnohem zajímavější, děsivější a také propracovanější. S koncem každé kapitoly jsem se těšil, co bude dál. Každou chvíli jsem měnil názor na to, jestli danou postavu mám rád a nebo ne.

Mishi
Mishi
27.12.2021 3 z 5

Tento díl byl akčnější než první, ale neustálé zvraty už mi ke konci přišly dost přitažené za vlasy. Proto dávám o hvězdičku míň než prvnímu a jdu na třetí.

Johny_H.
Johny_H.
12.08.2021 3 z 5

(SPOILER) Tak první díl byl místy zbytečně natahován což je hlavní věc která se dá vytknout a tuto knihu natáhli tak dvakrát více oproti prvnímu dílu. Na rovinu kdyby se děj odehrával v budově na začátku klamy oběšené lidi a tak dál. Mohla být tato kniha zajímavá oni je, ale nechají jít pouští do bodu záchrany s určitým časovým presem a bez zjevného důvodu udělají x úkonů který mají důvod, ale nikdo se nedoví jaký. Hrdinové jsou dost iracionální a vesměs nesympatičtí. Nechci dávat 2/5 a to si ta knížka opravdu zaslouží, ale za úvod dám jednu hvězdu a s odřenýma ušima dám 3/5 nic to ovšem nemění na tom, že druhý díl je podprůměrná knížka která si na něco hraje a bojím se , že sám autor to neví. Snad se vše objasní ve třetím díle.

frantisek8863
frantisek8863
23.01.2021 4 z 5

Skvělé čtení, pokračování plné zvratů, klamání a boje o přežití.

matewr84
matewr84
20.11.2020 3 z 5

Dvojka stále ještě čerpá z toho neznáma a tak si dokáže vcelku udržet spád a pozornost čtenáře. Místy je to dost kýčovité, ale jako celek to byla zábavná a napínavá četba.

Alča31
Alča31
18.11.2020

Hezké, oceňuju přidání nových (a musím podotknout skvělých) postav. Líbí se mi jak se věci začnou komplikovat a příběh se stane o něco složitějším. Sice mám radši díl 1., ale rozhodně jsem nebyla zklamaná !

greenie05
greenie05
05.11.2020 5 z 5

Druhý díl je z celé trilogie můj nejoblíbenější. Přijde mi, že je nejvíc akční a napínavý, chvílemi jsem se dokázala úplně vžít do děje a přestat vnímat okolí. Taky mám ráda postavu Brendy, rozhodně není tak protivná jako Teresa :D Ale teď vážně, já tuhle sérii opravdu miluji, i když někdy nemá zrovna nejlepší hodnocení. Za mě je to nejlepší YA post-apo kniha, jakou jsem kdy četla.

HanaNov
HanaNov
31.10.2020 4 z 5

Je pravda, že děj tohoto dílu vpodstatě kopíruje to, co fungovalo v díle prvním. Jedinou změnou je, že místo Labyrintu zde máme Spáleniště, ale jinak je to skoro totéž, včetně závěrečné bitvy s monstry. Ale - mě osobně Spáleniště možná bavilo o trochu víc než Labyrint, protože se konečně začaly více formovat charaktery postav a v jejich smýšlení a motivacích se začaly objevovat velké zvraty. A to se mi líbí. Několik postav (nejen starých známých, ale i těch nových) mě opravdu baví a oceňuji, že žádný charakter nelze zařadit do nějaké určité krabičky "ten zlý" nebo "ten hodný". Takhle to v této sérii nefunguje, každá postava má v sobě trochu dobrého i trochu zlého a právě proto jsou postavy tak živoucí a uvěřitelné.
Vrhnu se do posledního dílu a jsem zvědavá, jak se vše vyvine. A taky doufám v nějaké vysvětlení, protože zatím toho moc nevím:) Co? Proč? Jak? A hlavně - je tedy ZLOSIN dobrý nebo ne?

Labyrint je povedená série, která je tolik jiná..

ydnac
ydnac
07.09.2020 5 z 5

Další moc dobrá série :-) Všechny díly jsem zhltla a pak jsem se vrhla na filmy, ale stejně knihy jsou lepší :-)

Verča16
Verča16
17.08.2020 5 z 5

Už od první začátku jsem byla překvapená úplně jiný děj než ve filmu. Ale bylo to dobré, napínavé a jelikož se to lisilo od filmu nemohla jsem vědět co se stane... Určitě také doporučuji!

Blanca93
Blanca93
10.08.2020 4 z 5

Skvělá kniha... Těším se na třetí díl...

Greenfingers
Greenfingers
31.07.2020 3 z 5

Druhému dílu série rozhodně nechybí dramatičnost a některé scény jsou jakoby vystřiženy z hororů mistra Kinga. Jen se mi poněkud ztrácel smysl celého snažení obou part (kluků i holek). Žánr "Young adult" už zřejmě nebude mou preferovanou četbou.