Phyl Phyl komentáře u knih

☰ menu

Katova píseň Katova píseň Norman Mailer

Lidstvo je fascinováno vrahy, nikoli jejich obětmi. Nejdřív se o nich psaly knihy, později točily filmy a v posledních letech seriály. A společnost se za poslední léta rozhodla, že z nich udělá hrdiny a oběti systému. Gilmore si nezasloužil zemřít jenom proto, že to chtěl. Měli jej nechat plesnivět ve vězení, nebo zemřít při srabáckých pokusech o sebevraždy. Jeho boj za vlastní popravu z něj udělal pomalu mučedníka, i když pořád zabil bezdůvodně dva chlápky, kteří mu neudělali nic špatného. Takový kus lidského výkalu si nezaslouží dostat to co chce, ba naopak. Zacházeli s ním s chudáčkem špatně, tak to má být. Většina lidí dělá vše pro to, aby nepřekročila zákony a žila spořádaný život. Taky se k nim nikdo nechová jako v bavlnce. Musí si všechno nějak zasloužit. Takový kus bezvýznamné lidské žumpy nikdy spořádaný život nežil a zákon mu byl pro smích tak ať trpí. Popravil dva lidi, kteří byli jeho absolutním protipólem. Snažili se žít správně svůj život. Pokud nějaký takový recidivista vždycky brečí, jak je jeho život ve vězení špatný, měl by si uvědomit, že je ve vězení za trest ne odměnu. Smutným faktem zůstává, že se z toho odměna stává běžně. Hodně ochránců lidských práv bude bojovat za to, aby se výkaly splachovaly do čistých řek a kontaminovali je, otrávili a pluli si jimi, jako pověstné štiky bez zábran, zatímco čistota se potácela v bahně u dna. Výkaly se pak rozmáznou do obřích rozměrů a jejich otravně vábivý smrad zmámí kdejakou prostou mysl. Jdu si koupit nějaké cool oblečení od NIKE, protože “just do it

06.04.2024 5 z 5


Temný prorok Temný prorok Jiří Kulhánek

Ta cesta tunelem se táhla víc, než jízda růžovým autobusem z Londýna do Prahy.

18.03.2024 4 z 5


Nahý oběd / Nova Express Nahý oběd / Nova Express William Seward Burroughs

Jak cool to bylo číst na střední a pak i před celou třídou nerušeně před učitelkou litera - všude samé ocasy a kundy - cákal jsem všude kolem na - ztracen bloudí na stránkách a neví kde skončil i když to četl sekundu předtím - ocasy, kundy, hošové, fet, fet, fet - zápisky zfetované trosky, které se staly kultovní a všichni z beat generation u toho mastili ocasy a stříkali na sebe semeno a dávali si to do áčka hned po tom co si dali háčků a yage - je cool o tom mluvit a pyšnit se tím, že to znám a já nevím proč - snůška hovadin - pan Zfetovaný a jeho kámoš Bukvičák jsou jedna a ta samá osoba - a všichni si zase hladí ocasy a skáčou z oken na Piccadilly - kult co je kultem jenom proto, že je cool - víc ocasů, mrdky a semena v kundě a prdelích - uplakaný nesouvislý “román, jenž se stal legendou, protože to někdo řekl. Strkám jej do kundy Zapomnění a análního otvoru zklamání nad sebou, jelikož jsem to musel před koncem vzdát. Je to sračka!!! Obojí.

31.01.2024 odpad!


Železná pata Železná pata Jack London

Pěkně nám Jack London popsal, jak fungoval komunismus. Sice si trochu popletl strany, ale měl pravdu. Stačí se podívat do minulosti východní Evropy, přítomnosti KLDR a tomu podobným. Pak tady ještě máme případ nynějšího Ruska, které se nikdy z toho sociálního cítění nevyléčilo.

29.11.2023 2 z 5


Pět japonských novel Pět japonských novel Jasunari Kawabata

Jsem si téměř jist, že předchozí majitel, vlastníci knihu, nikdy nedospěl dál, než k Jošiovi. Soudím tak z toho, že sám jsem se při čtení jeho životních strastí několikrát nachytal, že s tím budu muset seknout. Druhou indicií mi bylo zjištění, že lehké opotřebení knihy s narůstajícím dějem, je stále menší a u konce Jošiova dobrodružství, stránky stále byly spojeny svými okraji. Škoda toho. Po Jošiovi to byla paráda. Poučení na závěr. Někdy je třeba trpět, protože po dlouhém utrpení, přichází intenzivní rozkoš, úměrně kratší délce utrpení.

23.11.2023 4 z 5


Krev královská Krev královská Sinclair Lewis

Pitomci pokryteckou vychytralostí bojovali se zlým rasismem v Evropě, aby si mohli ten svůj doma hýčkat. Honili si pérka nad hodnotami, které jinde byly nepřijatelné, jelikož ty jejich byly hodnotnější a týkaly se jich více. Hon na čarodějnice, který se ve smyčce stále opakuje. Zda se někdy z takové smyčky vymotáme, jest nepravděpodobné. Jelikož zvyk praví, že smyčka má vždy býti dotažena, nikoli povolena. A pokud náhodou praskne únavou, či přetažením, vždy se dá uvázat nová a pevnější.

30.08.2023 5 z 5


Havel Havel Michael Žantovský

Aspoň, že byl vždy a za každých okolností sám sebou. I přesto, že to znamenalo ztrátu popularity, která je však vždy druhořadá, pokud má člověk cnostné cíle. V

27.07.2023 5 z 5


Po pohřbu Po pohřbu Agatha Christie

Vím kdo je vrah! Pokud to chcete vědět taky, sejdeme se všichni zúčastnění v jedné místnosti. Tam vše vylíčím od začátku do konce. A u konce to vlastně začne. Tedy. Musíte si počkat do konce, než vám to rozuzlení budu moct přednést, i když to vím už skoro půlku děje. Všechny si vás zavolám zvlášť, nebo si počkám až přijdete sami. Budete zahnáni bezdůvodně do kouta, abych vás všechny napínal jestli vím, že jste vrazi. Všichni! Dokud na konci neodhalím pouze toho jediného. Všem se vám pak uleví, že to nejste vy.

30.03.2023 4 z 5


Buthus occitanus neboli Osmioký škorpion Buthus occitanus neboli Osmioký škorpion Hans Scherfig

Proč se to v době vzniku líbilo u nás, mohu pouze hádat. Nejspíš bych přestřelil, protože nejsem dostatečná bedna na to chápat podtext téhle satiry, která dozrála do dob, kdy se stala trapnou karikaturou. V dobách temna hlubokého socialismu, kdy se vedly konstruované procesy, proti nevinným lidem, posílány na šibenici, to musela být ftipná kniha, o ideologii špatného, zlého buržoasního západu. Ukazovala prstem pryč od vlastních průserů. Západ bylo čiré peklo servírované na zlatém podnose, pro ospravedlnění, jakékoli hanebnosti, která se udála na mírumilovném východě. Východ budoval a budoval, západ ničil a ničil. Konstruoval cementové stavby, namísto bouraných a devastovaných přírodních krás něco to člověku připomíná. Když se do toho zamíchá i uplátkářství a dobrý život pro prvních deset tisíc, máme tady autoportrét doby, pod vládou komunistických papalášů. Nelze házet všechno na určité politické smýšlení. Obě strany dělaly, dělají a budou dělat skoro to samé jen pod záštitou jiných hodnot. To, že tady mistr komunista psal o tom, jak zlý západ ničí lidské hodnoty a utváří společnost výhodnou jen pro několik jedinců, znělo v té době určitě moc zle a všivácky, ale nakonec sama historie ukázala, jak to bylo s tou stranou druhou. Zarytý komunista je špatný komunista, vždycky byl a vždy bude. A psát satirické pohádky o tom, jak je svět bez jeho přesvědčení špatný, bylo v době, v jaké to dělal jen další přiživování požáru, který pálil fakta na popel a nechal utvářet nová a lepší fakta, aby se hodila. Kdyby to nebylo celé tak okaté, knihu by si člověk i užil, takhle mě stále neskutečně sralo to čemu se příběh znatelně blíží.

22.03.2023 2 z 5


Hrob v ledovci Hrob v ledovci Arnaldur Indriðason

(SPOILER) Stojím proti síle utajené americké armády, která už vyřídila mého bratra a jeho přítele, aniž by okem mrkla. Přesto se přísně na místo shromáždění vydám taky, protože prostě proto, abych
Je to jediná možnost jít naproti jasné likvidaci z pohnutek
ani nevím. Prostě jdu na Vatnajokull, protože nemám ráda ani chození po přírodě, proč si nevylézt na ledovec do náruče těch, kteří mě chtějí sejmout, zničit, zneškodnit. A ještě s sebou vezmu týpka, o kterého jsem ztratila kdysi zájem, abych neklesla v očích spoluobčanů. Možná kvůli tomu jej do toho zatáhnout. Abych se jej zbavila netuším co dělám. Prostě jen tak náhodně generuji řešení, abych vběhla do ještě větších průserů a udržela vaši napjatou pozornost. Oni si taky nevedou nejlíp. Teda vedou, každý jim stejně sežere všechno co vyblijou z úst. Stačí zmínka o čemkoli a každý se posadí na prdel a sklapne hubu, jako trouba ve sklepě Kevina MccAlistra. Island of lost souls od Blondie nakonec.

16.03.2023 3 z 5


Konec hry Konec hry Daniel Cole

(SPOILER) Vlk se vrátil. A jaký sebejistý návrat to byl. Velká osina v zadku, opět nakrkne každého zloducha, kamaráda, staré přátele, kolegy, neznámé lidi, známé, ty co se jen mihnou životem, chlápka za volantem taxíku… dokud neshnijí staré rány až skoro k zoufalé smrti, aby se mohly začít celit. Trochu víc sympatií si Vlček v posledním díle zaslouží za to, že nikomu v afektu nerozflákal ksicht na kaši a zapomínal permanentně jméno jen jedné osoby.

08.02.2023 3 z 5


Loutkář Loutkář Daniel Cole

Člověka příběh zajímá tak moc, že si po nějaké době uvědomí, že neví co se stalo několik stránek předtím. Hlavně pokud se čtenář vrací k příběhu po pár hodinách. Čtenář se nebrodí jenom hektolitry krve, ale i apatickou empatií vůči postavám, které čtenáře absolutně nezajímají.

02.02.2023 2 z 5


Hadrový panák Hadrový panák Daniel Cole

(SPOILER) Vlček rozsračkuje ohniváka, z ohniváka je oběť, z Vlčka je vyšinutý magor a obětní beránek společnosti, ohnivák si udělá BBQ a stává se magorem a nástrojem pomsty Vlčího bezmozka, který nezvládá své cholerické výstupy regulovat. Z Vlčka se stává opět magor s iracionálním jednáním a prosrává, každou možnost, jak se stát sympatickým hrdinou a vystoupat na seznam oblíbených charakterů. Několik amoků a divných agresivních výlevů jej pohřbívá do jámy propadlých zoufalců, snažících se zaujmout. Všichni kolem jsou hlupáci a jediný tvrdě pracující hrdina je nenáviděný nováček, který dokáže svou pílí a šramocením svazku manželského vše vyřešit. Ostatní jen s otevřenou hubou nevěřícně přihlížejí jeho talentu a taky tomu, jak jednoduše šlape po jejich zkušenostech.

28.01.2023 3 z 5


Boss Babiš Boss Babiš Jaroslav Kmenta

Zlaté devadesátých hrabaly fšichni, já fše poctivo zarobil jsem. Nikdá som někradl a pokud ANO, tak jesť to lež. Šel jsem dělat politiku pro lidi ne pro ty mafiány co byly napojený na Kalouska a ODS a ČSSD (tam jsem napojil svou hamižnost taky). Zacpat všem huby koblihu a nalít do nich posvátnou lásku k vůdci pomocí vlastnoručně nakejdnutého gůláše. O čem v noci sním, když náhodou spím je fůra peněz a stíny minulosti, kterésť mne dohání. Proto kňučím jak píchlé prase pokaždé, když na mnje někdo tahá nějaké falešné nahrávky a to STB, se kterým mám společného každý rok míň a míň, až jednou nebudu mít nikdy víc. Sorry jako, ale vy jste mě stvořili!

25.01.2023 5 z 5


Je to i můj život Je to i můj život Jodi Picoult

Tento styl psaní mě neskutečně przní život a čas strávený s takovým dílem. Je to jako sledovat epizody Family Guy (Griffinovi). V polovině nějaké brutálně důležité superdebaty plné morálních problémů najednou jedna z postav řekne: “pamatujete, jak jsem byl před šedesáti osmi lety na záchodě a zapomněl si utřít prdel. Sice to nemá s tímto rozhovorem nic společného, ale musel jsem to zmínit, abych tak natáhl děj do požadované délky a nasral každého, koho zajímá to oč tu běží. Přiznejte se, že vás to strašně sere a to ve mně probouzí nutkání si u toho dráždit bradavky až do vrcholu extáze vzrušení z vaši frustrace. A teď zpátky k příběhu...” Jak se zdá je to zaběhlý trend autorky. Má to odvádět pozornost nebo se tak snaží udělat postavy víc lidské? To první se daří s bezmeznou hloubkou, to druhé absolutně skomírá při každém takovém pokusu víc a víc.

21.01.2023 3 z 5


Desátý kruh Desátý kruh Jodi Picoult

Chybí tomu stránky s vysvětlením pro hlupáky bez superschopnosti číst mezi řádky řádků vypsaných mezi dalšími řádky a je v tom bordel a chaos, který bobtná do absolutně nezvládnutých a frustrujících kombobobusů 3000.

17.01.2023 2 z 5


Šelma Šelma Andrew Mayne

Je to již tak dávno, kdy jsem bědoval nad nesmrtelností, jiného akčního hrdiny z úplně jiné knižní série a doufal jsem, že takové nezničitelné policajty vyrábějí jenom v Norsku. Teď se jeden objevil i v emérice, jen s tím rozdílem, že to není polda. Dostávat v jednom kuse nakládačku a několik kulek do těla, ztrácet hektolitry krve, zázračný způsobem přepínat vrozený autismus, když se to hodí a k tomu všemu být jediným bystrým jedincem na světě… to je extrém, v který jsem nikdy nedoufal. A když si člověk myslí, že se kolem nepohybuje dostatečné množství tuctových a hloupých postav, které jsou jen vatou v příběhu, objeví se ještě o řád nižší hloupější pako, které je nastrčeno, jen pro zvýraznění intelektu hlavního nesmrtelného myslitele. A ten závěr, ten závěr… k tomu se snad nedá říct kloudného slova a jediná osoba, která by nám to byla schopna vysvětlit, několikrát omdlela, aby na konci už raději nic nevysvětlovala.

14.01.2023 3 z 5


Poločas rozpadu Poločas rozpadu František Kotleta (p)

Neskutečné množství vykouřených doutníků a nekonečně opakující se popisy toho, co dokáže Python udělat s tělem oběti, rozmrdaly děj na malé kousky slátanin, vložených do příběhu za účelem jej natáhnout co to dá. Důvod proč si dát pauzu od série Spad a nepouštět se přímo do dalšího dílu, jelikož jedna rána touhle knihou oproti jiným, člověka znudí natolik, že je vyřazen na dlouhou dobu nebo už do boje nikdy nezasáhne. Udělá to strašný bordel, takže si musím zapálit další doutník na uklidnění. Pak sejmu dalšího parchanta svým pythonem, většinou stačí jedna střela, protože tahle zbraň nadělá strašný bordel, abych si mohl dát další doutník, který bude předzvěstí toho, že sejmu jednoho parchanta svým pythonem. Sice trefím jenom rameno, ale přes tu díru, kterou má oblíbená zbraň zanechá, budu moct v pohodě vybafat, deset doutníků najednou. Pořád to má Spád, ale těch hroznýšů tam….

17.12.2022 3 z 5


Lesk a bída kurtisán Lesk a bída kurtisán Honoré de Balzac

(SPOILER) Utrpení skonalo na vázance. Neuvěřitelná radost zaplavila mé srdce, když jemná a přecitlivělá duše opustila chatrné a vábivé tělo jednoho z hrdinů. Loutka jménem Lucien, která si bez vůle svého pána nedokázala uvázat ani tkaničky od bot, jednou jednala z vlastní vůle a skončilo to pro všechny, tak jak si zasloužili. Jak já toho marnivého troubu, kterému šlo jenom o to mít své pitomé jméno podle módy, aby zapadl, na každý pitomý večírek, kde se jenom žvaní a pomlouvá, nesnášel. Nakonec aspoň udělal jednu dobrou věc pro celou společnost a tomu tleskám.

03.11.2022 5 z 5


Ztracené iluse Ztracené iluse Honoré de Balzac

Papír v době vydání románu musel již nalézt levné suroviny ve výrobě, neboť se pisatel vskutku nebál jej použít. Nakonec i příběh o středobodu lidského vesmíru (vnímal se tak hlavní hrdina), prošel skrz brutální kritiku žurnalistických zmrdů, kteří se rozhodli nestrhat dílo a nechali jej projít s ovacemi. Nebo možná bylo všechno jinak a nejdřív dílo zničili, aby jej posléze vynesli do nebes, když se to hodilo. Čert ví, ale je krása sledovat úpadek zjištného uplakánka, který se nechá naivně drtit hladkými a promazanými koly falešné naděje v dobrotu a jeho iluse se tím rozplývají, aby jej další narafičená past opět zaslepila ilusí novou. Lakomec zemřel se strachem o svůj majetek a slepý snílek zaprodal duši. Takže vše dopadlo jak mělo.

07.03.2022 4 z 5