Márrrty Márrrty komentáře u knih

☰ menu

Prvních 6 let ve vývoji a výchově dítěte Prvních 6 let ve vývoji a výchově dítěte Zdeněk Matějček

Kniha i mi přijde být už dávno přežitá. Navíc mi vadily skryté názory autora. Skoro nic nového jsem se nedozvědela.

27.12.2022 1 z 5


Quo vadis Quo vadis Henryk Sienkiewicz

Román plný naděje a krásných vznešených myšlenek. Když hodnotím tuto stránku, moc se mi čtení líbilo. Co se týče uvěřitelnosti a pravosti příběhu, tam už je znát silné idealizování a fandění křesťanům. Vše je na křesťany až moc zaměřené, jiná dobová náboženství a vlivy nejsou moc zmíněny a tak mi dílo nepřineslo ucelenou ani realistickou představu. Nejde mi nesrovnávat s Nepřáteli lidstva od Waltariho, kterému se naopak podařilo obsáhnout celou problematiku - i když bylo těžší číst knihu bez perfektních hrdinů, jako tomu bylo v Quo vadis.

22.11.2022 5 z 5


Černobílý svět Černobílý svět Kathryn Stockett

Skvělé! Na tuto knihu nikdy nezapomenu - příběh mě naprosto pohltil a jelikož jsem přenášela, skvěle mi odvedl myšlenky od blížícího se porodu. Téma knihy je velice důležité a vlastně smutné, ale zároveň se člověk i zasmál. Přišlo mi to tedy dost dobře vybalancované. Co se týče jazyka, zprvu jsem se lekla, že budu muset číst takovou nespisovnou češtinu. Ale nebyla naštěstí všude a rychle jsem si na to zvykla.

21.09.2022 5 z 5


Zůstaň se mnou Zůstaň se mnou Ayobami Adebayo

(SPOILER) Neskutečně smutný příběh, jsem ráda, za ten pozitivnější konec. Ze začátku to chvíli trvalo, než jsem si zvykla na způsob psaní a na to, že se příběh odehrává v dost odlišné kultuře. Pak přišlo několik zvratů a už jsem se nedokázala odtrhnout. Skvělé bylo, že se příběh nedal dopředu moc odhadnout. Politické vsuvky mi přišly dost vytržené z kontextu, jelikož o Nigérii nic nevím, nic moc mi neřekly. Smekám, před takto mladou autorkou a děkuji čtenářské výzvě!

18.09.2022 5 z 5


Osvětimská knihovnice Osvětimská knihovnice Antonio G. Iturbe

Zase knížka o holokaustu, dostala jsem ji jako dárek a dlouho jsem se na ni připravovala. Moc příjemně mě potěšila, přišlo mi to vše velice citlivě podané. Vlastně i přes všechnu tu krutost ve mně vyvolávala naději. Odvaha hlavní hrdinky byla sice někdy až těžko uvěřitelná, ale na kvalitě to pro mě neubralo. Určitě zůstane v mé knihovně.

12.09.2022 5 z 5


Norské dřevo Norské dřevo Haruki Murakami

Čekala jsem hodně, avšak když jsem knihu dočetla, honilo se mi v hlavě spousta negativních emocí. Musela jsem tu "naštvanost" pak vychodit na procházce. Opravdu mi to nesedlo.

12.09.2022 1 z 5


Vrány Vrány Petra Dvořáková

Jsem ráda, že jsem si po dlouhé době přečetla knihu, která má dva vypravěče. Jenom mi to připadalo trochu jednostranné, kdy člověk fandil dceři a odsuzoval matku - proto ubírám hvězdičku. Ale moc důležité téma a rozhodně vede k zamyšlení.

12.09.2022 4 z 5


Životice: Obraz (po)zapomenuté tragédie Životice: Obraz (po)zapomenuté tragédie Karin Lednická

Syrový příběh, který poskytuje skvělý obrázek o tehdejším rozpoložení. Ať se člověk choval jak chtěl, nikdy neměl nic jisté a nemohl se cítit bezpečně. Jediné, co mi trochu vadilo, že v první části se na můj vkus příliš mnohokrát zmiňuje, že přijde tragédie, při které zemře spousta lidí. Ale jinak parádně napsaný čtivý kousek!

12.09.2022 5 z 5


Jeden z nás Jeden z nás Shari Lapena

(SPOILER) Odpočinkový kousek, který se dá rychle přečíst. Asi jsem měla trochu větší očekávání, příběh mi připadal zbytečně natahovaný, postavy se chovaly často trochu nepochopitelně, jen aby vyvolaly podezření a charakterově byly dost podobné. Celé mi to přišlo jenom hra na to, aby do poslední chvíle nebylo poznat, kdo je vrah. Druhá vražda byla úplně zbytečná a čekala jsem na ten wow efekt na konci, který se bohužel nedostavil.

12.09.2022 3 z 5


Spalovač mrtvol Spalovač mrtvol Ladislav Fuks

Nevím proč, ale kvůli názvu jsem se knize dlouho bránila, měla jsem strach, že to bude moc sadistické. Kniha mě ale naprosto dostala. Poslouchala jsem jako audioknihu a nenucené klidné vyprávění tomu skvěle sedlo. Nenápadně to gradovalo, opakující se motivy zpočátku zdánlivě nevinné, později děsivé, použití jmen (Liška, Fenek..), na mě působily velice propracovaně. Skvělý pocit, když knihu dočtu a ještě si dohledávám zpětně souvislosti i autorovy myšlenky.

25.05.2022 5 z 5


Heřmánkové údolí Heřmánkové údolí Hana Marie Körnerová (p)

Tato knížka si mě opravdu získala. Příběh plynul rychlostí tak akorát, nikde to nezaškobrtávalo, ani moc nepospíchalo. Neměla jsem pocit, že ze mě autorka tahá emoce, nebo naopak, že by to bylo podáno příliš suše. Velice citlivě odvyprávěné!

24.05.2022 5 z 5


Galilejský, historické bádání o Ježíši formou vyprávění Galilejský, historické bádání o Ježíši formou vyprávění Gerd Theissen

Vyzdvihla bych několik pěkných myšlenek a rozhovorů mezi postavami. Snahu přiblížit tehdejší dobu oceňuji, ale nepřijde mi moc zdařilá. Nevím, jak moc to ovlivnil český překlad z originálu, ale způsob mluvy, výběr jazyka a komunikace mezi lidmi byly naprosto nesoudobé. Myšlenky hlavního hrdiny někdy až moc polopatické, snaha o nějaké napětí marná. Vysokou laťku nastavila kniha Jeho království (M. Waltari), odehrávající se ve stejném prostředí a době - nesrovnatelné. Přesto ale nelituji, že jsem přečetla, byly to příjemně strávené chvíle.

24.05.2022 3 z 5


Ve znamení Kon-Tiki Ve znamení Kon-Tiki Thor Heyerdahl

Hodnotím s odstupem a musím říct, že skvělý odlehčený zážitek. Byla to jízda a lehkost vyprávění byla až neuvěřitelná. Jakmile vyrazili na cestu, perfektně jsem se bavila. Odvaha těch můžu byla často nad moje chápání ale vůbec to tomu neubírá, ba naopak. Nikdo se tam nepitval v nějakých osobních problémech a dramatech a tak to bylo zase po dlouhé době moc příjemné osvěžení.

24.05.2022 5 z 5


Žítkovské bohyně Žítkovské bohyně Kateřina Tučková

Opravdu zajímavé originální dílo. Vždycky si cením toho, když autor zpracuje nějaké skutečné téma, sám dostatečně zasvěcený do celé problematiky. Přišlo mi to jako taková rešerše na dané téma obohacená o souvislosti, příběh, emoce, napětí. Krásně naservírované, četlo se samo, chvílemi jsem se nemohla odtrhnout. Líbilo se mi to jemné balancování na hraně mystiky a celková myšlenka toho, jak i racionálně smýšlejícího člověka může nalomit "obyčejná pověra".

11.02.2022 5 z 5


Židovka z Toleda Židovka z Toleda Lion Feuchtwanger

Ani jedna z postav mi nebyla sympatická, ale stejně jsem knihu přečetla rychle a dokázala mě zaujmout. Jsem ráda, že jsem se dozvěděla něco nového o období křižáckých výprav, svaté válce a o střetu kultur na Pryrenejském poloostrově. Zaujalo mě, že nenávist vůči židům je zakořeněná tak hluboko. Nikdy mě tohle téma nelákalo, ale autor ho zpracoval moc hezky.

11.02.2022 4 z 5


Anna ze Zeleného domu Anna ze Zeleného domu Lucy Maud Montgomery

Zvolila jsem jako vánoční četbu a byla to dobrá volba. Krásně se četla knížka plná míru a vděčnosti za úplně všední věci. Krásný popis přírody a vztahů, kde není potřeba vymýšlet nějaká neuvěřitelná dramata. Vtáhlo mě to a celou dobu jsem si to užívala. Ráda si přečtu i navazující díly. Knížku schovám v knihovně pro svoje děti.

04.02.2022 5 z 5


Bezhlavý jezdec Bezhlavý jezdec Thomas Mayne-Reid

Příjemná odpočinková kniha vhodná pro náctileté milovníky dobrodružných knih. Mě už příběh tolik neoslovil.

30.01.2022 4 z 5


Lidé a psi: Střet kultur Lidé a psi: Střet kultur Jean Donaldson

Opravdu hodně pomohla lépe pochopit psí svět. Líbí mi názor, že neexistuje špatný pes, ale špatný páníček. Spousta skvělých, krok po kroku vysvětlených tipů, co s psem můžeme dělat a jak uspokojit jeho i naše potřeby. Bohužel, co ubírá na mém hodnocení je překlad a místy celkem kostrbatý jazyk, což šlo na vrub srozumitelnosti.

30.01.2022 4 z 5


Rok kohouta Rok kohouta Tereza Boučková

Autorčin styl vyprávění mně vlastně tolik neseděl, ale příběh a celá problematika byly neskutečně zajímavé. Velký obdiv za odvahu sdílet takto osobní věci a zároveň obdiv za to, jak se s tím vším autorka popasovala. Pro mě to bylo velice přínosné a ponesu si to s sebou ještě dlouho.

25.09.2021 5 z 5


Malý pražský erotikon Malý pražský erotikon Patrik Hartl

Dlouho jsem si chtěla přečíst něco o Hartla a tato knížka mě potkala celkem náhodou. Bohužel to pro mě bylo celé hrozně povrchní, až moc o sexu (jak ostatně naznačuje název) a ve výsledku mi to skoro nic nedalo. Musím uznat, že se ale četla dobře. Další tituly od tohoto autora mě už nelákají.

25.09.2021 2 z 5