Lidé a psi: Střet kultur

Lidé a psi: Střet kultur https://www.databazeknih.cz/img/books/90_/90803/lide-a-psi-stret-kultur-90803.jpg 4 44 14

Snad žádná kniha neovlivnila moderní představy o soužití lidí a psů tolik jako kniha Střet kultur Jean Donaldsonové. Tato jedinečná publikace nabízí čtenářům nejen čtivě napsaná zamyšlení nad psí povahou a jejich vztahem k okolnímu světu, ale také spoustu užitečných rad, jak psy cvičit a jak jim lépe porozumět. Přijde-li řeč na soužití lidí a psů, spousta lidí zapomíná, že lidé nejsou psi a psi nejsou lidé. Uvažují a vnímají svět jinak než my. Jsou to bystrá a ne zrovna jednoduchá stvoření, takže pokud to s nimi myslíme vážně, neměli bychom jejich poznávání brát na lehkou váhu.... celý text

Přidat komentář

knihyKeMne
03.11.2022 4 z 5

Knížku jsem si pořídila na základě velmi pochvalných komentářů. Nabízí skutečně vzácný pohled na psa bez všech údajných předsudků. Mezi předsudky je počítána víra, že pes podřizuje své chování tomu, aby se zavděčil člověku. Autorka představuje psa jako přírodou naprogramované zvíře, které se chová zcela sobecky dle toho, zda se mu činnost vyplatí. Na základě tohoto předpokladu pak nabízí konkrétní a opravdu podrobné návody na odstraňování nešvarů a pak i na samotný trénink psa. Základem je naučit psa, že právě námi požadované chování se mu vyplatí.

Přístupem popsaným v knížce jsem byla nadšená, bohužel je napsaná dost neprakticky pro využití v běžném životě. Mám na mysli to, že "Obsah" je omezen jen na hlavní nadpisy, a i ty jsou voleny spíš pro efekt než abych snadno dohledala, například jak odnaučit psa skákat na návštěvu. Rejstřík chybí úplně. Škoda.

Márrrty
30.01.2022 4 z 5

Opravdu hodně pomohla lépe pochopit psí svět. Líbí mi názor, že neexistuje špatný pes, ale špatný páníček. Spousta skvělých, krok po kroku vysvětlených tipů, co s psem můžeme dělat a jak uspokojit jeho i naše potřeby. Bohužel, co ubírá na mém hodnocení je překlad a místy celkem kostrbatý jazyk, což šlo na vrub srozumitelnosti.


Snoopi
19.09.2021 5 z 5

Opravdu kvalitní a pro chovatele psů téměř i nepostradatelná příručka. Autorka se opírá o své bohaté zkušenosti s výchovou psů. Snaží se jim co nejlépe porozumět a své poznatky čtivou formou předává dál. Používá zajímavá a neotřelá přirovnání - a to hlavně proto, abychom si o uvažování našich čtvernohých mazlíčků udělali tu nejlepší představu. Samozřejmě nechybí ani rady, jak svého psa co nejlépe vést. Knihu mohu jen doporučit.

mfajmanova
21.06.2021 5 z 5

Střet kultur je zatím nejlepší kynologickou knihou, která se mi dostala do ruky. Povinně bych ji přibalovala ke každému štěněti.

lencin
19.09.2020 5 z 5

Vynikající kniha. Doporučeno vynikající chovatelkou psů. Pro mě,čerstvou majitelku štěněte, spousta nových a nečekaných informací.
(2011)

Kishidlo
01.08.2020 5 z 5

Část se světem Gonrů jsem četla několikrát dokola. Potom jsem tu část četla kamarádce, po telefonu své mámě, jiné kamarádce nahlas v autobuse a tím to asi nekončí. Mám chuť ty strany nakopírovat a roznést jako plakáty.
Spolu s Konejšivými signály by to měly být dvě knihy, jejichž přečtení by podmiňovalo pořízení psa.
Bohužel si spousta lidí pořídí psa bez toho, aby byla ochotna si kvůli němu přečíst knihu.

Smonca
20.05.2020 4 z 5

Když jsem si před lety jela pro nového člena naší rodiny, tak jsem kromě chlupáče, granulí a jiných nezbytností dostala od osvícené chovatelky i tuto knihu. Když štěndo spalo, tak jsem studovala... Zásady soužití člověka a psa popsané v knize bych podtrhla a podepsala. Je důležité pochopit, že pes není člověk a jeho chování podmiňují úplné jiné mechanizmy. Občas jsem měla pocit, že některé kroky autorka vysvětluje až moc polopatě, ale na druhou stranu je fakt, že se psy se nedá nic uspěchat a musí se postupovat po drobných krůčcích. Zato závěrečná myšlenka knihy o kastraci psů byla na můj vkus až moc strohá a dost mne to zaskočilo. Každopádně knihu doporučuji všem majitelům pejsků, kteří chtějí, aby jejich společné soužití bylo šťastné.

ForiCZ
10.11.2018 5 z 5

Měl by mít v knihovně každý, kdo chce trávit život v psí společnosti. Lituji jen toho, že se mi nedostala do rukou dřív. Psí bible je správné označení.

malkina11
22.08.2018 5 z 5

Psí bible..přesně!!!

nikol.ami
19.03.2018 5 z 5

Jedna z prvních knih, kterou jsem po pořízení svého psa četla. Aktivní kynologii se věnuji 4 roky, za tu dobu jsem přečetla X knížek na téma tréninku zvířat a pořád je to kniha, na kterou velmi ráda vzpomínám a doporučuji. Rozhodně nesmí chybět v mé knihovně.

pajaroh
18.11.2016 4 z 5

Zajímavá a nápomocná kniha. Autorka správně poukazuje na hlavní problém soužití člověka a psa - tedy na to, že lidé k psovi často přistupují jako k sobě rovnému, jako k partnerovi či k dítěti ("vždyť on mi rozumí...") a když pak pes udělá něco přirozeně psího, je z tohoto činu hned zákeřná zvířecí pomsta. Ze začátku jsem chvílemi měla pocit, že autorka popisuje stroj a ne zvíře (také poslední poznámka o kastraci je velmi kontroverzní - a to mám kastrovaného psa), pes je sociální tvor, je schopen vztahu k člověku a psí věrnost a láska na zvířecí úrovni není jen výmysl. Nicméně tímto přístupem pravděpodobně chtěla jen zdůraznit rozdíl a hierarchii mezi lidmi a psy.
Mnoho užitečných rad a návodů jsem úspěšně vyzkoušela v praxi, nicméně největším přínosem této knihy je opravdu psychologický pohled na věc (výborným příkladem je kapitola o trestání psů = okamžité ukončení + vybití frustrace), pochopení a vcítění se do psího chápání lidského světa a civilizace, která je i pro nás často nepřirozená a násilná, natož tak pro zvíře ("svět Gornů" je úžasná pomůcka).

Zorka
24.07.2016 3 z 5

Pochopit, že pes má "citronový mozek" je vlastně základem úspěchu.

kneslova
19.08.2014 5 z 5

Tak jak zde už je pode mnou napsáno, kdyby se s touto knihou seznámili majitelé psa než ho pořídí, přibylo by šťastných psů a pak i majitelů. Výborná, precizní kniha. Přečetla jsem opravdu mnoho knih o psech, jejich výchově a cvičení a myslím, že tato jedna vydá za všechny příručky. Pochopíte proč se pes chová tak jak se chová.
Opravdu doporučuji.

nemeckovatereza
06.10.2012 5 z 5

Tuto knížku by jsi mě přečíst každý kdo má doma psa nebo o něm uvažuje. Je to taková "psí" bible!!!! Pomůže Vám pochopit psa a po přečtení už nebudete říkat věty tipu: "On mi to dělá schválně" atd ;)