Galilejský, historické bádání o Ježíši formou vyprávění

Galilejský, historické bádání o Ježíši formou vyprávění https://www.databazeknih.cz/img/books/72_/72562/bmid_galilejsky-historicke-badani-o-jezi-hU4-72562.jpg 5 10 4

Ve snaze tlumočit základní zvěst Nového zákona, příběh Ježíše Krista, sepsal známý německý teolog a sociolog o Ježíši a jeho době vynikající románové dílo, postavené na nejnovějších odborných poznatcích.

Duchovní literatura Náboženství
Vydáno: , Kalich , Mlýn
Originální název:

Der Schatten des Galilaers, Historische Jesusforschung in erzahlender Form


více info...

Přidat komentář

Márrrty
24.05.2022 3 z 5

Vyzdvihla bych několik pěkných myšlenek a rozhovorů mezi postavami. Snahu přiblížit tehdejší dobu oceňuji, ale nepřijde mi moc zdařilá. Nevím, jak moc to ovlivnil český překlad z originálu, ale způsob mluvy, výběr jazyka a komunikace mezi lidmi byly naprosto nesoudobé. Myšlenky hlavního hrdiny někdy až moc polopatické, snaha o nějaké napětí marná. Vysokou laťku nastavila kniha Jeho království (M. Waltari), odehrávající se ve stejném prostředí a době - nesrovnatelné. Přesto ale nelituji, že jsem přečetla, byly to příjemně strávené chvíle.

Switchfoot
19.02.2018 5 z 5

Poutavé vyprávění z doby Ježíšova působení v Palestině. Autor vše poctivě komentuje poznámkami pod čarou, takže ačkoli je hlavní dějová linka příběhu fiktivní, zdála se mi věrohodná a ještě jsem se toho nenásilnou formou spoustu dozvěděl o tehdejších reáliích. Závěr knihy mě dostal. Vřele doporučuji!


Benjo
10.02.2018 5 z 5

Napínavý příběh o fiktivním židovském obchodníkovi, který je donucen informovat Římany o židovských náboženských skupinách, prorocích atd. Kniha vás skvěle přenese do Izraele kolem roku 30 n. l. a postupně představí tehdejší společnost a nakonec i různé pohledy tejdejších obyvatel na jednoho obzvláště zajímavého židovského učitele - Ježíše z Nazareta. A čtenář se tak postupně dostává k poměrně autentickému obrazu historického Ježíše a přesto se stálou otevřeností k různým interpretacím.

Kniha skvěle využívá historické poznatky o tehdejší společnosti, politice a kultuře, ale i o Ježíšovi a dalších historických osobách a v poznámkách pod čarou odkazuje na antické zdroje.

K tomu jsou kapitoly vždy odděleny dopisy autora jednomu kritickému badateli ( ;) ), kde Theissen obhajuje a vysvětluje své metody.

Doporučuji

marmota-b
14.10.2014 5 z 5

Knížka je ve skutečnosti hlavně knížkou o poznávání Ježíše než knížkou o něm jako takovém, což byl podle mě od autora vynikající tah. Prolíná se v ní historický románový příběh s fiktivními dopisy autora o psaní knížky, a to obojí se nakonec tak nějak propojí. Kromě toho je v ní spousta poznámek pod čarou vztahujících se k historickým pramenům. Vždycky, když Galilejského čtu, jsem ze začátku autorským postupem a přístupem trochu zklamaná, načež mě ta potvora knížka stejně dostane a přečtu ji na jedno posezení a na konci málem brečím. Tedy asi tak.

Autorovy další knížky

Gerd Theissen
německá, 1943
1996  90%Galilejský, historické bádání o Ježíši formou vyprávění
2008  84%Úvod do Nového zákona
2016  100%Poeticko-kritický katechismus

Kniha Galilejský, historické bádání o Ježíši formou vyprávění je v

Přečtených11x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce3x
Chystám se číst3x
Chci si koupit2x
dalších seznamech3x