manteca8619 manteca8619 komentáře u knih

☰ menu

Fraktální šum Fraktální šum Christopher Paolini

Paolini opět zabrousil do světa scifi a tentokrát jde o prequel (před díl nevím jak lépe to nazvat česky) jeho série Spát v moři hvězd. Posádka vesmírné lodi objeví na neobydlené planetě obří díru. A jak tomu tak bývá kapitán rozhodne tam vyslat výzkumný tým. Nebudu lhát ze začátku mě příběh moc nebavil, strašně se to táhlo, ale jakmile se děj začal odehrávat na cizí planetě kniha nabrala zajímavé tempo. Alex se stává členem výzkumného týmu a spolu s ostatními členy čelí nejen nepříznivým vlivům planety ale také své vlastní minulosti. Kniha neurazí a zvlášť putování po cizí planetě bylo hodně zajímavé čtení.
Doporučuji ale nejdříve si přečíst Spát v moři hvězd.

11.04.2024 3 z 5


Krutý měsíc Krutý měsíc Jana Jašová

Velikonoce v době covidové si ještě živě pamatuju... Tamara se probudí v noci v autě někde uprostřed lesa a vůbec netuší co se stalo a proč je celá od krve...a tím začíná velmi čtivá krimi, kterou čtenář vidí z pohledu dvou hlavních postav - TAMARY a BETYNY. Tamara je měšťanda, která se do vesnice někde na konci světa dostala díky partnerovi Michalovi a svým synem Benem u něj v domě tráví "covidový zákaz vycházek". Betyna je typická vesanka, která se snaží správně vychovávat své děti a starat se o matku trpící alzheimerem.
Kniha postupně odhaluje dávná tajemství a temné stránky postav. Dvě ženy které se nemusí ale snaží se spolupracovat. Příběh vás vtáhne a vy musíte číst dál a dál aby jste celé té záhadě přišli na kloub. Doporučuji

11.04.2024 5 z 5


Sukničkářky Sukničkářky Lucie Šilhová

Alena, Bára, Marie, Anna, Eva, Karla a Petra. Tyto ženy mají něco společného . nakupují prádlo ve stejném butiku a jsou to bojovnice. Každá z nich má v této knize kapitolu ve které nám odkrývá svůj příběh. Jedna bojuje s nevěrou, druhou trápí neopětovaná mateřská láska, jinou zase těžká nemoc. Některý příběh je smutný, jiný hořko sladký. Každá z nás žen si tam najde to své, autorka se totiž pustila do témat, které řešíme skoro na denním pořádku - hodná žena, dobrá matka, skvělá kamarádka... Doporučuji

04.01.2024 5 z 5


Vězeňkyně Vězeňkyně B. A. Paris (p)

Knihy tohoto typu mám ráda. Hlavní postava a dva časové úseky - minulost a přítomnost. S Amélii se setkáváme ve chvíli, kdy je unesena z domu a uvězněna v místnosti bez světla. Netuší kdo a proč ji unesl a snaží si udržet v temnotě zdraví rozum. Minulost čtenáři ukazuje, čím si Amelie musela projít a jak se seznámila se svým manželem, který je podle všeho uvězněn jen kousek od ní.
Tohle je kniha, kterou jen tak neodložíte a musíte číst dál a dál ať zjistíte kdo a co je za tím vším... Napínavé do poslední strany.

04.01.2024 4 z 5


Příchuť zla Příchuť zla Wendy Dranfield

Madison se konečně vrací do práce a hned první den cestou na stanici najde v lese nabourané auto a v něm roční holčičku. A tak se rozjíždí pátrací akce po její matce, která byla zaměstnaná v místním bistru. Podezřelých je hned několik, třeba majitel bistra který má podcast o zločincích a sám má z minulosti škraloup v podobně nezvěstné manželky a vnuka. Do toho všeho se Madison snaží sžít se svým synem, se kterým se
po letech ve vězení konečně setkala. Její "parťák" Nate opět dostává zprávy od otce Connora a jejich setkání už je opravdu na spadnutí. Autorka opět napsala skvělou krimi, která se čtenáři dostane pod kůži. Upřímně se těším na další pokračování.

04.01.2024 5 z 5


Otázka viny Otázka viny Jørn Lier Horst

William Wisting si má užívat zaslouženého volna, ale do schránky mu přijde anonymní dopis týkající se staré vraždy. A to by prostě nebyl on aby se nepustil do vyšetřování dávno vyřešené vraždy mladé holky. Takových anonymů dostane ještě pár a tak začíná vyšetřovat zda to celé nemá spojitost s nedávno zmizelou ženou.
Wistinga jsem si moc oblíbila, jako knižní postava se mi velice zamlouvá, a i když byl tento díl svým způsobem napínavý mám pocit že mě až tak nebavil a závěr mě i docela zklamal. I tak se prostě knihy tohoto autora čtou dobře, znovu musím vypíchnout krátké kapitoly a svižné tempo příběhu. Už se těším na další případ.

04.01.2024 3 z 5


Zlovůle Zlovůle Jørn Lier Horst

Ale tak tohle bylo super počteníčko. Konečně trocha té "krvavé" severské krimi.
Usvědčený sériový vrah slíbí policii, že jim ukáže místo posledního odpočinku své třetí oběti. Co se ale nestane? Vrah polici uteče a tak Wisting a jeho tým teď bojují s časem, aby vraha dostali za mříže dřív než opět zaútočí. Na případu s Wistingem spolupracuje i jeho dcera Line, která se snaží vrahovy dostat pod kůži.
Za mě tohle byla zatím nejlepší kniha co sem od autora četla. Od začátku jsem byla napnutá, pořád sem čekala, kdy vrah udeří. Rozhodně doporučuji!

05.12.2023 5 z 5


Zadní pokoj Zadní pokoj Jørn Lier Horst

Musím říct, že já si hlavního hrdinu Williama Wistinga fakt oblíbila. Jeho další případ je obalen politickými vlákny. Zemře bývalý ministr zahraničí a Wisting je povolán aby okoukl jeho chatu u jezera. Náhodou se v ní najde par krabic plných peněz a tak se rozjíždí vyšetřování. Do toho na povrch vyplouvají i informace o dávno odleženém zmizení mladého rybáře. Souvisí spolu oba případy?
Upřímně já u detektivek prostě mám raději klasické vraždy, než ti politicky zaměřené, takže kniha mě nadchla tak na půl. Co ale musím autorovi vypíchnout je, že prostě píše tak dobře, že i tak sem ji přečetla až do konce. A taky i když se jedná o sérii tak autor krásně popisuje veškeré vazby a vztahy mezi postavami, takže vlastně vůbec nevadí když některou z knih vynecháte.

05.12.2023 3 z 5


Volání o pomoc Volání o pomoc Wendy Dranfield

První díl nebyl vůbec špatný, ale druhým dílem si mě autorka Wendy naprosto získala. Od první stránky jsem příběh hltala a nedokázala jsem knížku odložit.
Madison se společně s Natem vrací do rodného města najít svého syna a všem dokázat, že byla neprávem odsouzena za zločin co nespáchala.
Do města přijíždí ve chvíli, kdy je v místním zábavním parku nalezena mrtvá dívka. A tak se najednou rozjíždí kolotoč, ve kterém se Madison musí postavit nejen bývalým kolegům ale i rodině, která jí odvrhla a která skrývá svá temná tajemství.
Příběh má spád a rozhodně vás nebude nudit. Kapitoly jsou kratší, což mě osobně moc vyhovuje. Rozhodně doporučuji a už se těším na další díl.

05.12.2023 5 z 5


Pád do tmy Pád do tmy Wendy Dranfield

Nová knižní série je tady. Na začátek bych uvedla, že hlavní hrdinové jsou dva - Madison (bývalý detektiv) a Nate (soukromé očko). Oba spojuje stejný osud - byli odsouzeni za zločin co nespáchali. Každý z nich si odpykal svůj trest a teď společně chtějí spravedlnost. Ale ještě něž vyřeší svoje problémy, pouštějí se do hledání Jenny, dvanáctileté dívky, která zmizela z letního tábora.
Chvilku sem měla pocit, že tihle dva mě nebudou bavit, ale stačilo pár kapitol a kniha mě vtáhla do svých spár. Při pátrání po Jenny na povrch vyplouvají jak temná tajemství její rodiny tak samotných vyšetřovatelů. Doporučuju, protože tento příběh vás nenechá jít spát a už se těším na pokračování této nové detektivní dvojice.

04.10.2023 4 z 5


Ten, co kráčí se Smrtí Ten, co kráčí se Smrtí Barb Rýdl

Já jsem čtenář co velmi často vybírá knihy podle vzhledu a tak není pochyb že tuhle knihu jsem prostě musela mít.
Hlavní hrdina Sam je tak trošku morous, který pracuje pro policii. Jako takové podivné dědictví dostane krabičku, kterou ale za žádných okolnost nesmí otevřít...NIKDY...ale pravidla jsou zpravidla od toho aby se porušovala a tak do Samova života vtrhne jako velká voda Smrtka. Příběh je to zajímavý, napínavý a hlavně neskutečně září barvami. Kniha mě bavila, ale co mi krapet vadilo je zvláštně dělané odstavce a delší kapitoly.
Když bych to cele shrnula je to příběh o velmi neobvyklém přátelství a rozhodně nečekejte, že smrtka bude nosit černý hábit a kosu. Doporučuji

04.10.2023 5 z 5


Katharinina šifra Katharinina šifra Jørn Lier Horst

Miluju odložené případy a tahle knížka byla trefa do černého. 24 let už uběhlo od doby co neznámo kam zmizela Katharina a nechala po sobě jen papír se zvláštní šifrou. William Wisting tenhle případ nikdy nepustil z hlavy a s manželem Kathariny je pojí zvláštní přátelství. Ale najednou se objeví nové důkazy a tak je případ znovu otevřen...Příběh má spád, kapitoly se čtou dobře. Moc mě tahle krimi bavila rozhodně ji doporučuji.

14.08.2023 5 z 5


Zaslepení Zaslepení Jørn Lier Horst

Moje první setkání s tímto autore, takže jsem vůbec netušila co od knihy čekat. Naštěstí mě příjemně překvapila. Rovnou přiznávám že Williama Wistinga jsem si hned od začátku oblíbila. Děj této knihy se točí okolo "mafiánovy" vnučky, která se vrací do rodného města se svou malou dcerou. Ve sklepě domu objeví starý sefj a tím se rozjede vyšetřování staré nevyřešené vraždy taxikáře.
Upřímně mě mrzelo, že je tohle první kniha a nečetla jsem předchozí díly, ale autor naštěstí čtenáře s minulostí komisaře Wistinga nenápadně seznamuje.
V této knize se připravte na souboj dobrých poldů a těch zkorumpovaných.

14.08.2023 4 z 5


Sesterstvo sobotního sauvignonu Sesterstvo sobotního sauvignonu Gill Sims

Já se snad v životě u žádné knihy tak často a nahlas nesmála!!! Od autorky jsem žádnou jinou knihu zatím nečetla a tak sem netušila co mě čeká. Naprostá bomba! Claire má vše po čem touží ženy - dům, manžel, děti...jenže její život najednou semele nevěra a o to horší je zjištění, že milenkou manžela je její nejlepší kamarádka. Claire potřebuje skleničku a novou kamarádku, které by se svěřila. A tak se stane, že Claire se dostane do party žen s podobnými problémy a všechny společně zkouší nové věci a navzájem se podporují v těžkých chvílích, které prostě život občas přináší.
A na závěr musím ještě jednou vyzdvihnout, že autorka má úžasný smysl pro humor a u žádné knihy jsem se tolik nenasmála (fakt na hlas)!

14.08.2023 5 z 5


Zoufalky aneb Rande jak cyp Zoufalky aneb Rande jak cyp Ivana Hlubinková Kožmínová

Kniha vám představí partu svobodných (zoufalých) kamarádek, které společně prožívají hon "na toho pravého" a já musím říct, že jsem se vážně bavila. Knížka máš svižný děj, krátké kapitoly, kdy každá je věnována jedné z postav. Hrdinky hledaní, randí a vy se u jejich historek smějete nahlas. Děj má spád a rozhodně ji budete mít rychle přečtenou.

14.08.2023 4 z 5


Sklouzni se v dešti Sklouzni se v dešti Lenka Parýzková

Dlouho jsme se k přečtení dokopávala, měla sem strach že příběh bude až moc depresivní, ale opak byl pravdou. Tohle je kniha ze života - Lenka si prochází ošklivým rozchodem a sama se rozhodla svůj boj s depresí nevzdat a dobrovolně nastoupit do léčebny. Lenka je bojovnice, která se po hlavě vrhá do víru života za zdí psychiatrie. Poznává místní pacienty a navazuje s nimi různorodé vztahy.
Kniha byla místy smutná, ale sem tam i rozesmála a myslím, že každý čtenář si tam najde nějaké skryté poselství.

30.05.2023 5 z 5


Vraní oko Vraní oko Michaela Klevisová

Pepa Bergman je láska. V předchozí autorčině knize Prokletý kraj mi vážně chyběl a tak jsem se těšila na jeho nový případ. Bohužel tahle kniha mě spíše zklamala. Od začátku se ten příběh strašně divně táhl, spousta postav ve kterých jsem se začala ztrácet. Děj se začal trochu hýbat když došlo k vraždě, ale i tak mi tam chyběla nějaká jiskra...Pozitivem příběhu je jeho zasazení do krás jižní Moravy.

30.05.2023 3 z 5


Temné a kruté lži Temné a kruté lži Ginny Myers Sain

Tajemné městečko na břehu řeky Mississippi, ve kterém mají místní obyvatelé "kouzelné" schopnosti a před 17 lety se tu během léta narodilo 10 dětí. Grey je jedna z nich a vrací se domů od otce na prázdniny. Bohužel její návrat není zrovna radostný. Její nejlepší kamarádka Elora se ztratila. Její zmizení je cítit bahnem mokřadů a na povrch vyplouvá spousta otázek a věcí z minulosti, které by bylo lepší zamést pod povrch. Grey je navíc ve věku dospívání, první lásky a jako třešnička na dortu je tady ta magie.
Příběh sám o sobě by byl moc dobrý, ale mám pocit že jeho překladatel otevřel google translator a udělal ctrl c a ctrvl v...místy některé pasáže byli takové až nesmyslné - použití slov jako: kozy (prsa), čumím, bryskne, každý tady odtut, on se na ni vrhl a ona cupitala pryč a nebo jeho slova dosahovala kategorie 5 (to sem vůbec nepobrala co to jsou slova kategorie 5, o žádné takové škále jsem doposud neslyšela). Tohle mi čtecí zážitek trochu kazilo. Ale možná sem jen už prostě starší a kniha je určena mladší generaci.

05.03.2023 4 z 5


Temná hra Temná hra Andy Maslen

Vypadá to na klasickou detektivní sérii. Henry se musí potýkat se stíny minulosti, výchovou pubertálního syna a do toho se na stanici objeví nová kolegyně a ve městě řádí sériový vrah, které všem tak trochu pije krev. Příběh má typický kriminální průběh, ale co mě opravdu bavilo, od půlky knihy sem věřila že vrah je odhalen a pak se to celé otočilo o 180 stupňů.
Tato krimi série má potenciál a rozhodně si najde své čtenáře.

05.03.2023 3 z 5


Jiné místo Jiné místo Kateřina Karolová

(SPOILER) Takové to když si dva Pražáci vyjedou na kolech okolo Luhačovic a ještě za blbého počasí...A teď vážně - ztratit se v lese a navíc v mlze, kterou ani Rákosníček nezažil a po pár dnech se objevit kdo ví kde a navíc ještě bez přítele? Takhle si hlavní hrdinka Monika romantický víkend v penzionu rozhodně nepředstavovala. Kniha mě dostala od prvního chuchvalce bílé tmy až do poslední stránky. Autorka píše čtivě, byla jsem napnutá jak tohle dopadne a knihu jsem nedokázala odložit. Doporučuji.

23.02.2023 4 z 5