Temné a kruté lži

Temné a kruté lži https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/506941/bmid_temne-a-krute-lzi-EnD-506941.jpg 4 167 67

Mokřady obchází zlo. Nadpřirozený thriller z města plného magie. Pokud máte co skrývat, La Cachette v Louisianě je to nejhorší místo, kde se lze ocitnout. Tohle bažinaté městečko je totiž plné lidí se zvláštními schopnostmi. Sedmnáctiletá Grey proto nevěří, že nikdo neví, co přesně se odehrálo, když tu zmizela její kamarádka Elora. Jakmile však začne pátrat na vlastní pěst, dojde jí, že každý něco skrývá. A když se ze zátoky vynoří záhadný chlapec, věci se dají do pohybu. Krvavá historie města ožívá… a další lži ho mohou rozervat na kusy.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Fragment (ČR)
Originální název:

Dark and Shallow Lies , 2021


více info...

Přidat komentář

lucakuca
21.01.2024 2 z 5

(SPOILER) To byla tak zbytečná kniha.
Tam se pořád jen mluví mluví mluví mluví mluví mluví o tom, jak zmizela jejich kamarádka Elory.
Opět: je řečeno, jak je ten ostrov výjimečný, že vsichni obyvatelé ovládají nějakou magii. Tak a zase se co? Správně o tom jenom mluví a pak se mluví o tom, co by si Elory určitě přála a takhle uběhne 380 stran.
SPOILER TEĎ:
20 posledních stránek vás informuje, že všichni za všechno můžou, všichni jsou zločinci a bác tornádo.

LexiS
18.01.2024 3 z 5

Tak tahle kniha je jako řeka. Maličká říčka, která plynule, ale velmi, velmi, velmi pomalu plyne. Sem tam ji rozrazí nějaký kámen, ale ve finále, to velký dojem neudělá.
A když už si člověk myslí, že se teda nic velkolepého dít nebude, tak na samotném konci (doslova) se nachází prudký sráz s vodopádem.
A teď vážně... Ta kniha je dost vleklá, ale přesto stránky docela rychle ubývají. Navíc tam toho moc nepřekvapí, měla jsem jen jeden "to jsem nečekala" moment a to až na samotné finále. Postavy jsou docela ploché. Každá z hlavních postav má charakteristickou činnost, kterou opakuje v průběhu asi tak 150x (třeba prohrabování Hartových úžasných kučer, trojité otočení prstenu atd). A celkově se zde opakují slova a slovní spojení. Pokud bych si měla vsadit, které slovo je v knize nejčastěji s naprostou jistotou můžu říct, že to bude slovo zvonkohra!
Co se týče Harta, opravdu mě fascinuje jeho schopnost zapálit i naprosto zničenou cigaretu. A v údivu mě nechává především fakt, že ještě neměl rakovinu plic, když hulil jednu za druhou.
Ze samotného stylu psaní jsem měla smíšené pocity. Tohle už nejspíš udělal překlad, ale je to místy psané až moc hovorově. Jakoby až na sílu a někdy to už docela rušilo.
A těch cizích slov tam taky hlavně na začátku nebylo zrovna málo, přišlo mi to tady naprosto zbytečné, ale budiž.
Navíc jsou zde některé věci tak trochu nelogicky vyřešené. Oni opravdu mají jako maskota aligátora, ale schovávají těla všude jinde, než do jeho žaludku?!
Navíc "Letní děti" nejsou vůbec vyřešené, kdyby to alespoň bylo, že jen ony mají nadpřirozené schopnosti, ale ne... Tady vlastně celé město v něčem jede. No prostě nápad docela dobrý, ale provedení se bohužel úplně nezdařilo.
Vyzdvihnu obálku, ta je nádherná. A rozhodně cením, že se na ní dostal i Willie Nelson.
Kniha by se spíš měla jmenovat "Temné a kruté nic neříkání" protože o lži teda vůbec nešlo.
Hodnotila bych celkově dvěma a půl hvězdičkami.


mischamys98
08.01.2024 4 z 5

Asi tak první třetina knihy mě moc nebavila - pořád se tam opakovalo to samé a hlavní hrdinka mi tím trochu lezla na nervy. Jak už tu bylo napsáno - stále jen opakovala, že musí zjistit pravdu, ale nic pro to vlastně nedělala. Přesto knize dávám čtyři hvězdy, jelikož rozuzlení a závěr knihy u mě vyvolaly přesně ten "wow efekt", který u podobných příběhů očekávám.

Calypso
27.12.2023 3 z 5

Kolegové si stěžují na překlad. Je pravda, že by se na něm dalo leccos vylepšit, ale ještě to není nic proti jiné YA knize, kterou jsem letos četla - Na jedné vlně. Tam člověk teprve potřeboval skvělou znalost anglo idiomů, aby pochopil, co chce překladatel říci.

Temné a kruté lži mají dokonalou obálku, hutnou atmosféru a prostředí, které miluji. Nadpřirozené prvky jsou spíš naznačeny, šlo je využít podstatně více a většinu knihy se toho zase tak moc neděje.
S odstupem mi přijde nejzajímavější, že La Cachette je inspirováno skutečnými místy - první je Cassadaga na Floridě, které je skutečně nazýváno 'psychic capital of the world', druhé Pilottstown v Louisianě, které posloužilo jako zeměpisná předloha.

Mimochodem, nazývat někoho přitažlivého 'skvělej hlt vody' nemá chybu.

MartinaCh27
25.12.2023 5 z 5

Kniha přináší čtenářům dobrodružný nadpřirozený thriller, který propojuje mystérium, magii a temnou historii města. Příběh nás zavádí do La Cachette, tajemného městečka v Louisianě, kde se mokřady skrývají temné tajemství a nadpřirozené schopnosti obyvatel jsou na denním pořádku.

Sedmnáctiletá Grey se ocitá ve víru událostí, kdy její kamarádka Elora zmizí. Pátrání po pravdě ji však zavede do komplikované sítě lží a skrytých tajemství. Město La Cachette není tím, čím se zdá na první pohled, a každý obyvatel má něco, co se snaží skrýt. Když se do příběhu zaplete záhadný chlapec, začne se rozplétat krvavá historie města, a další lži mohou způsobit rozpad celé komunity.

Butterfly340
21.12.2023 2 z 5

Asi začnu tím, že Temné a kruté lži ve skutečnosti nebyly temné a ani kruté. Spíš trochu ulítlé.

Od knihy jsem očekávala víc, mnohem víc. Celé je to napsané dost naivně. Postavy se chovají hloupě, dramaticky a rozhodně ne na svůj věk. Mělo by jim být sedmnáct, ale chovají se spíš na třináct...
Kolikrát to jejich chování bylo i dost zvláštní a jejich důvody k němu nepochopitelné (alespoň pro mě). Uvedu příklad - jedna z postav chodí pravidelně skákat z mostu do řeky, kde se pokaždé málem utopí a kamarád ji musí zachraňovat. A zdůvodnění, proč skákala? "Ona to potřebovala." No a když tohle bylo řečeno hlavní hrdince Grey, tak ta jen pokývala hlavou a chápala to. Jako hezký, aspoň někomu to přišlo normální...

Grey mi vůbec nesedla. Byla hloupá a vlastně celou knihu sebou nechala manipulovat. Neustále oplakávala svou pohřešovanou kamarádku Eloru a mluvila o tom, jak musí zjistit pravdu, ale actually nic nedělala.
Elora mi taky nebyla sympatická. Jak jen to říct hezky - bylo to lehká holka, s prominutím. To, jak se chovala ke svým kamarádům, z toho jsem vůbec nemohla. A nejlepší bylo, že těm to bylo asi i dost jedno, a mluvili o ní jen v superlativech. Ani Grey nebyla výjimkou a Eloru bezmezně milovala i po tom všem, co Elora udělala a jak se k ní zachovala.
Do třetice všeho zmíním Harta, který se od začátku do konce lituje. Je to troska nasáklá chlastem a cigaretami. Čekala jsem, kdy změní svůj pohled na svět a projde nějakou katarzí, ale to se bohužel nestalo.

Abych to shrnula, snad všechny "letní děti" by měly navštívit psychiatra a začít zobat pilule.

To mi připomíná, že jsem vůbec nepochopila celý ten koncept "letních dětí". Proč se jim tak říká a co to má vlastně znamenat. Chápala bych, kdyby se všechny narodily v létě, ale ono tomu tak nebylo xd

Též mi přišlo zvláštní, že se celý děj odehrává v nějaký malý komunitě, která žije v dost stístěnén prostředí. Je to barák na baráku. Ale přesto se hlavní hrdinka může každý večer vypařit z domu a nikdo si za dva měsíce nevšimne, že odchází, natož kam chodí... Asi autorka nikdy nežila na vsi xd

I čas plyne tak nějak zvláštně. Je začátek června, poté uběhne několik týdnů a hle, máme tu druhý týden v červnu!

Co bych opravdu pochválila, tak prostředí. La Cachette se mi líbilo, mělo to podobný vibe jako místa v Kde zpívají raci. Jen bych teda přidala mapu, protože takhle ty popisy byly místy nepřehledné.

Asi bych hodnotila lépe, kdybych byla mladší, to bych určitě hvězdu přidala. Bohužel ty nedostatky jsou velké a nemůžu je přehlížet. Ostatně právě kvůli nim jsem si to čtení neužívala tak, jak bych mohla. Samotný nápad je totiž úžasný. Bohužel to provedení silně kulhá na obě nohy.

Nia ^^
12.12.2023 2 z 5

Temné a kruté lži lákají svou obálkou a anotací. Kniha není vyloženě špatná, náměť je fakt dobrý, ale jeho zpracování docela pokulhává (stejně jako vývoj postav). Nebýt té krimi zápletky, tak to asi ani nedočtu. Možná kdyby se kniha trochu překopala, mohl by vzniknout zajímavý seriál...

eleryn
21.10.2023 5 z 5

Tahle knížka stála opravdu za to. Příběh se odehrává v ostrovním městečku La Cachette, kde jsou zdejší lidé doslova nasáklí nadpřirozenými schopnostmi, jako bývá mech vodou po vydatném dešti.

Mladá dívka Grey se vrací do svého domova k babičce, kde tráví každé léto. Letos je to ale jiné. Její nejlepší kamarádka Elora v únoru zmizela a případ nebyl dosud vyřešen. Co se s ní stalo? Je dosud mezi živými nebo je navždy ztracená? Grey je rozhodnutá za každou cenu zjistit pravdu.

S otočením každé stránky víc a víc cítíte, jak se propadáte do bahna slepého ramene řeky Mississippi, obklopuje vás to nedýchatelé vedro a všudypřítomná tajemství. Kdo mluví pravdu a kdo naopak lže? Komu můžete věřit a kdo vás stáhne do hlubin lží?

A pokud si nedáte pozor, z temné vodní hlubiny se vynoří desítky ostrých aligátořích zubů a stáhnou vás ke dnu.
Nikde nejste v bezpečí a až do konce nevíte, komu můžete věřit...

Betulefetule
01.10.2023 5 z 5

Příběh se mi velmi líbil, a nevím co k tomu podotknout. Možná jen to, že příběh byl ze začátku trochu pomalý, ale to vůbec nevadilo celkovému dojmu z knihy. Rozhodně ji doporučuji :) .

kaja9825
21.09.2023 2 z 5

Hodnocení: 2,5/5

Kladem této knížky je naprosto úžasná obálka. Ta se tedy opravdu povedla a až po několika dnech jsem si všimla, že na ní je schovaný i aligátor.
Popsané prostředí bylo taky něco skvělého. Mokřady Louisianě a i celkově ten nádech tajemna a nadpřirozena je tady na každém kroku.

Ze začátku jsem čekala, že to bude naprosto zamotaný příběh a rozuzlení bude neočekávané. Hlavně co jsem postrádala a očekávala byla akce.
Prvních pár kapitol jsem si říkala, že se to prostě teprve rozjíždí, ale vlastně akce je až na posledních cca 50 stranách.

Spousta postav a jména tak komplikovaný, že jsem si o půlce dětí myslela, že to jsou podle jména určitě holky, ale ono ne.
Vesměs tam byla i docela velká spousta mrtvol a to očividně lidi z města nebo snad policie vůbec neřeší. Jako by se nechumelilo.

Vraha jsem odhalila skoro hned a popravdě jsem se ztrácela i v čase (nevím, ale ty jejich prázdniny mi přišly snad půlroční).

Fanoušky si knížka určitě najde. Viděla jsem spoustu kladných recenzí, ale mně to prostě nesedlo a za sebe říkám nee.

kolacky
07.09.2023 4 z 5

Hodně zvláštní prostředí v ústí Mississippi... Mokřady, Cajunové, čtení z karet, Letní děti a jejich tajemné schopnosti a stará tragédie, která všechny poznamenala. Co všechno bude muset Grey prožít, aby odhalila všechna hrozná tajemství? Co skrývala její "dvojička" Elora natolik strašného, že se ztratila beze stopy? Co zatajují ostatní osiřelé Letní děti?
Silné a dost smutné čtení.

SáraR.
02.09.2023 5 z 5

Toto byl jeden z nejlepších thrillerů, jaké jsem kdy četla. Skvělé prostředí, které bylo vyvedeno do takových detailů, že se mi až tajil dech. Všechno však dávalo smysl, nic nechybělo a ani nebylo navíc. Autorka dokonale zpracovala spojení Letních dětí a celého La Cachette. Emaptické schopnosti některých jedinců tomu dodávaly hloubku a příběh jste pak mohli prožívat mnohem více a úplně jste zapomněli na realitu. Aligátor Willy Nelson tomu všemu dodával korunu. Konec byl hodně překvapivý, ale zároveň do sebe všechno zapadlo. Rozhodně by vás nikdy nenapadlo, že to celé bylo tak, jak bylo. Doteď nechápu, jak autorka tohle všechno zvládla promyslet a zrealizovat. Každý jedinec a každá jeho schopnost tam měli nějaký smysl a význam.

adela.hol
29.08.2023 2 z 5

Sedmnáctiletá Grey se jako každé léto vrací do La Cachette v Louisianě. Toto bažinaté městečko je plné magie a lidí se zvláštními schopnostmi. Ačkoliv Grey patří mezi tzv. Letní děti, žádnou výjimečnou schopností neoplývá. Až doposud. Je to půl roku, co zmizela její nejlepší kamarádka Elora a nikdo neví, zda je ještě naživu. Od jejího zmizení se Grey začnou zjevovat záblesky a představy, ve kterých se stává Elorou. Pomůžou Grey nově získané schopnosti k jejímu nalezení? Zjistí kvůli čemu se loňské léto pohádaly a už se nestihly usmířit?

Na knihu mě nalákala obálka, anotace a žánr fantasy thriller. Knihou jsem se nakonec protrápila. Napsaná byla dobře, ale nic mě nenutilo číst dál. Převážně z důvodu, že se po většinu knihy nic nedělo.

Můj hlavní problém byl s Grey. Místo toho, aby pátrala, co se Eloře stalo, tak to s každým pořád jen dokola řešila, ale sama nic neudělala. Také si neuměla stát za svým slovem a názory měnila během několika dramatických vteřin.

Byl tu milostný trojúhelník, které za sebe jednak nemusím, a zároveň jsem to Grey ani s jedním nevěřila. Ona sama nevěděla, kterého chce. Jestli toho, co vypaloval jednu cigaretu za druhou nebo toho, co ji nikdy nechtěl polekat.

Ze začátku tu na mě bylo moc postav. Jména jsem si posléze zapamatovala, ale většina z nich byla spíš do počtu. Na to, že každý z nich měl mít nějakou speciální schopnost, tak doteď nevím, kdo měl kterou.

Hodně mě rušila při čtení hovorová čeština v popisech scén nebo výrazy postav, které se do dané scény vůbec nehodily.

Nejlepší byl jednoznačně závěr knihy. Kdyby celá kniha byla ve stejném duchu jako zhruba posledních 50 stran, určitě bych dala vyšší hodnocení.

Vjeerus
08.08.2023 3 z 5

U mě se příběh setkal bohužel spíš s mírnějším zklamáním. Anotace zní opravdu skvěle, to prostředí samo o sobě vyvolá husí kůži a je tak netradiční, že prostě zaujme. A tak člověk, pln nadšení, začne číst.
A bohužel se první polovina knihy tak vleče, čtenář se nic nedozví a hrdinka se plácá v podstatě v kruzích, že pak chvilku trvá, než člověk zjistí, že to začíná být i zajímavé.
Postavy sami o sobě byli dost osobité a s ohledem na jejich schopnosti se některým nedivím, že potřebovali upouštět páru v alkoholu. Upřímně jsem trošku nechápala zaláskovanost hlavní hrdinky i přes ty všechny věci, které jí druhá osoba provedla, takže s finálním rozuzlením romantické linky naprosto souhlasím.
Co se týká vraha, dlouho jsem tápala. Ty, na které bylo ukazováno nejvíc, jsem tam osobně nezařadila, ale zároveň mě nenapadal, kdo jiný by to mohl být. To opravdu přišlo až ke konci, kdy se příběh začal odvíjet rychlostí blížícího se hurikánu. Městečko mělo opravdu děsivou historii a konec byl taková pěkná tečka za vším.
Takže opravdu škoda toho začátku, jinak jsem si knihu dost užívala.

AkiiIryss
28.07.2023 5 z 5

První co mohu říct je, ta obálka je vážně famózní. Úžasná temná atmosféra, gradující napínavý děj, lehká romantická linka a hlavně spoustu otázek.
Za mě to byla skvělá knížka, která překvapila a docela se mi i líbila. Už jen to že to je vše pod rouškou tajemna, v tomto netradičním prostředí, kdy nakonec nevíte kdo lže nebo co kdo skrývá. Za mě absolutni paráda.

knidopel
28.07.2023 4 z 5

Knížku jsem se rozhodla přečíst v době, kdy jsem měla trochu čtecí krizi a myslím, že to byl skvělý výběr. Jednoduché čtení, děj pěkně odsejpal a já jsem četla jednu kapitolu za druhou. Vše podtrhovala tajemná atmosféra a všudypřítomné mokřady a bažiny, ve kterých číhá nebezpečí. Souhlasím s tím, že mi svým stylem a postupným odkrýváním tajemství a rozmotáváním klubka lží kniha připomínala seriál Riverdale. Kombinace thrilleru a fantasy prvků fungovala na výbornou.

Etule
18.07.2023 4 z 5

Kniha Vás chytí a nepustí. Skvělá atmosféra. Sice Vám v jednu chvíli určité věci dojdou (třeba to kdo vlastně byl onen tajný milenec Elory, či kdo ji nakonec asi zabil), ale autorka to nakonec dokáže tak otočit, že začnete pochybovat. Líbilo se mi to. Na pět hvězd tomu sice kousek chyběl, ale jo bylo to čtivé, zábavné a tajemné. ;)

mischa5364
13.07.2023 4 z 5

Kniha pro fanoušky Riverdale? Yes tak to bude něco pro mě. A bylo. Nemohla jsem se od knihy odtrhnout. Musela jsem číst dál a dál dokud všechny tajemství nebyly prozrazeny. Něco jsem těšila a u něčeho jsem četla s otevřenou hubou. Víc prozradit nemůžu.
Takže pokud mate rádi tajemno, fantasy a nadpřirozené schopnosti . Kniha Temné a kruté lži je přímo pro Vás. Já si ji zamilovala.

Bettybook
06.07.2023 5 z 5

Jestli si říkáte, že kombinace thrilleru a fantasy je šílená kombinace, tak to permanentně hoďte za hlavu, protože to tady SAKRA fungovalo.

Betulefetule
25.06.2023 5 z 5

Ze začátku jsem se do knihy nemohla pořádně začíst, ale po pár stránkách jsem se nechala vtáhnut do děje, a nemohla jsem se od knihy odtrhnout. Autorka docela dobře popsala prostředí ( i když jsem měla občas pomotané, co se děje a kde vlastně jsou (ale možná to bylo jenom mnou)) a líbilo se mi jak napětí ke konci eskalovalo. Posledních pár řádek, kdy tam přišla Elizabeth (pokud se nemýlím se jménem) jsem seděla jak na trní a čekala jsem na jistě velkolepý konec. Úplný konec, kdy už je po všem, mi příjde docela nostalgický. Je mi líto Harta a nemůžu uvěřit, kdo byl vrah. V knize se krásně mísí několik různých žánrů a rozhodně doporučuji.