Zlovůle

Zlovůle https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/481200/bmid_zlovule-uMP-481200.jpg 4 106 35

William Wisting série

< 14. díl >

Nenapravitelný sériový vrah sedí za mřížemi – je možné, že ho ani ty nezastaví? Vězeň odsouzený na doživotí za vraždu dvou dívek se rozhodne policii ukázat, kam skryl nikdy nenalezené tělo třetí oběti. Připravená prověrka na místě se však zvrtne a vrah za dramatických okolností uprchne. Wisting i jeho kolega Stiller z oddělení dlouhodobě nevyřešených případů jsou přesvědčení, že mu pomáhal tajemný Komplic, jehož se dosud nepodařilo dopadnout. Stop je ale málo a času ještě méně. Když někdo unese mladou policistku, jde už o vteřiny.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Kniha Zlín
Originální název:

Illvilje , 2019


více info...

Přidat komentář

nina3905
02.03.2024 5 z 5

Veľmi vydarená kniha, v ktorej je čitateľ v neustálom napätí a silne sympatizuje s hlavným hrdinom komisárom Wistingom. Po knihe som siahla až po zahliadnutí televízneho seriálu. Určite si prečítam ďalšie diely tejto série.

BohyněKuchyně
13.02.2024 5 z 5

Jediné, co mi vadí na knihách o komisaři Wistingovi je to, že nemůžu sehnat všechny předchozí díly. A to mě vždycky štve :-) Ale jinak nemůžu vytknout vůbec nic. Opět série nevyřešených případů. S Wistingem i v této knize spolupracuje jeho dcera, novinářka Line, která mi pěkně pije krev. Protože takhle nezodpovědné matky fakt nemám ráda :-) Kašle na svou dceru, kterou vychovává sama a řeší si jen svou práci. Ale zpět k případu. Odsouzený vězeň slíbí, že ukáže kam zakopal jednu ze svých obětí. Celý tým policistů se nechá pěkně nachytat a vrah uteče. Rozjíždí se pátrání, které samozřejmě nebudu jen tak rychle úspěšné. Mimo pátrání po vrahovi se pátrá po jeho spolupachateli, který je znám pod jednoduchou přezdívkou Komplic. Upřímně, netipla bych si, kdo to bude. Příběh mě směřoval ke zcela jinému pachateli. Bavilo moc!


Petronela16
10.02.2024 2 z 5

Kniha má celkom fajn odozvu, vlastne preto som si ju aj požičala, ale....Ale asi to bude tak, že štýl pisania mi takisto ako pri Jo Nesbo nesedi.Skratka a dobre, ja som sa "prekusala" knihou len silou vôle a sem- tam nejakou tou krvou, ale už tohoto autora viac asi nebudem skúšať.

Dada077
03.01.2024 5 z 5

Napínavá, nedala sa odložiť, prečítaná počas jedného dňa.

ArwenAragorn
24.12.2023 4 z 5

80%

Znovu jsem si přečetla tuto výbornou detektivku.
Je hodně napínavá, promyšlená, občas brutální, závěr je velmi dramatický, ve smrtelném nebezpečí se ocitá Line i její dcerka. Ještě hodně jsem si z ní pamatovala, ale nechutného vraha, kterému se říkalo Ten druhý, pomocníka uprchlého sériového vraha, jsem si nevybavila.
Doporučuji.

manteca8619
05.12.2023 5 z 5

Ale tak tohle bylo super počteníčko. Konečně trocha té "krvavé" severské krimi.
Usvědčený sériový vrah slíbí policii, že jim ukáže místo posledního odpočinku své třetí oběti. Co se ale nestane? Vrah polici uteče a tak Wisting a jeho tým teď bojují s časem, aby vraha dostali za mříže dřív než opět zaútočí. Na případu s Wistingem spolupracuje i jeho dcera Line, která se snaží vrahovy dostat pod kůži.
Za mě tohle byla zatím nejlepší kniha co sem od autora četla. Od začátku jsem byla napnutá, pořád sem čekala, kdy vrah udeří. Rozhodně doporučuji!

ctenarkaEva
16.11.2023 5 z 5

Skvělé, napínavé čtení. Řekla bych, že se jedná o nejnapínavější díl celé série. Vraždy jsou trochu víc brutální, než je u tohoto autora zvykem, ale jako obvykle jde hlavně o vyšetřování. Není potřeba žádná návaznost na předchozí díly, klidně doporučuji i jako samostatnou knihu.

petrarka72
25.09.2023 4 z 5

Výborně napsaná krimi. Důraz na vyšetřovatele: Wisting a Line mě prostě baví.

Zuzulinka
20.09.2023 5 z 5

Příběh napínavý a velice čtivý. Poslední chvíli jsem nevěděla kdo je Komplic.

annettka1098
16.09.2023 5 z 5

Příběh je napínavý od první kapitoly. Děj je velmi dobře propracovaný a díky krátkým kapitolám velmi čtivý. Od samého začátku jsem chtěla spolu s hlavním vyšetřovatelem Wistingem odhalit, kdo sériovému vrahovi při útěku pomáhal, kdo je jeho dlouhodobý Komplic, po kterém policie již 5 let pátrá. Nevyhnula jsem se při tom tomu, podezírat postupně téměř všechny postavy.

Závěrečné odhalení nebylo nakonec úplně překvapivé a nabízelo se hned od začátku. Nicméně nijak mě to neotrávilo, protože jsem se celý příběh velmi užila a určitě si ráda přečtu i další autorovy knihy.

Velmi mě zaujal autorův styl vyprávění, kdy bylo mimo jiné na poznatcích různých psychologů popsáno, kde se v lidech bere zlo.

POZOR autora bych rozhodně zařadila mezi klasické severské, tedy při čtení narazíte na brutality.

Áňa 998
05.09.2023 4 z 5

Je to pár týdnů, co jsem narazila na jméno autora Jørn Lier Horst a jeho hrdinu Williama Wistinga. Za tu dobu jsem už stihla křest jeho nejnovější knihy Otázka viny, který se konal v Praze na začátku prázdnin. A protože se mi Otázka viny moc líbila, proč se nepustit do dalších případů?
.
Jen bych chtěla upozornit, ze série s Williamem Wistingem není běh na krátkou trať. Série má v současné době patnáct dílů, a Zlovůle je čtrnáctým. Ale toho se nelekejte, nemyslím si, že je nutné dodržet pořadí!
.
Já a detektivky, to je kapitola sama pro sebe. Jsem pěkně vybíravá. Tady jsem se ale zarazila, protože Jørn Lier Horst je severský autor a ty moc načtené nemám. Takže jsem si řekla hurá do toho!
.
Zlovůle začíná velkým průšvihem, kdy vrah prchne na svobodu. Na scénu ale přichází William Wisting a je mu v patách. Do toho se tu motá jeho dcera Line, které chybí maličko soudnost, dle mého názoru. Má malou dceru, ale je sama, kromě otce nikoho nemá. Ale i tak se po hlavě pustí do hledání stop po uprchlém zločinci.
.
Pokud milujete myšlenkové procesy, kterými Vás detektiv ohromí, jste na správné adrese. William Wisting Vám vše vysvětlí, jste opravdu u každého kroku vyšetřování. Což není na škodu, ale občas je tak děj pomalejší a neutíká. Minimálně u mě to tak bylo, mám ráda švih a akci.
.
I tak je ale pro mě objev Williama Wistinga velká věc. Bavila mě zápletka, styl autora. Popisy jsou věc jiná, šlo si na to zvyknout. Věřím, že pokud bude čas a nálada, moc ráda se pustím do předchozích knih.
.
Stejně jako u Otázky viny, tak i Zlovůle byla geniálně zakončena. Spadla mi čelist a musela jsem v duchu autorovi zatleskat. Husí kůže!

EvikU.
26.08.2023 4 z 5

Musím se přiznat, že začátek mi trvalo se začíst. Navíc kdybych jim zkrz knihu mohla vypadat, tak to udělám. V duchu jsem na ně křičela, on Vám uteče, copak to nevidíte?

No neviděli. Ale autor to měl dokonale vymyšlené, všechno to pak pasovalo, abych od poloviny knihu neodložila a zůstala s otevřenou pusou. Jo. Pecka.
Moje první seznámení s autorem, zkusím další knihu, jestli se začtu dříve.

Vyšetřování bylo skvělé, smysluplné, pomalé odhalování. Wistinga i Stillera jsem si oblíbila. Správní chlapíci. Line, dceru Wistinga také. Reportérka, která byla dříve policistkou. Skvěle se doplňovali, vedení opět dělalo problémy, Wistinga sundali z případu, on přesto dál vyšetřoval. To by mě zajímalo, jestli se to opravdu děje, protože je to v každé druhé detektivce.

Až na ten začátek je linka příběhu velmi čtivá, napínavá a konec byla parádní jízda. Líbilo se mi vysvětlení psychologa o psychopatovi. Psychopat nemá v mozku emoce. Necítí vinu ani lítost. Udělá to znovu a znovu. Nepůsobí na něj trest, protože i když vidí, že společnost zuří, on sám pro sebe v tom nevidí nic špatného.

Autor vystudoval psychologii, filozofii kriminologii a policejní akademii. Už vím, proč byla kniha tak skvělá. Bývalý policisté prostě vědí o čem píší a s mnoha zločinci se setkali. Jejich knihy jsou dechberoucí.

Lamanai
28.02.2023 4 z 5

Jo, tohle se četlo samo. Nebýt několika do očí bijících momentů policejní naivity, jedné dle mého názoru nedořečené linky a pasáže, kam to od začátku směřovalo a která už je v krimi žánru dost obehraná, dal bych hvězd i pět. A ještě to má pramálo společného s odloženými případy, tohle o ně jen tak zavadí.

tereza_p
31.01.2023 4 z 5

(SPOILER) Zhruba první třetinu knihy jsem fakt hltala s napětím a očekáváním, co se stane. Když přišel ten zlom (konečně nějaký akce), tak jsem si říkala, že to snad ne, že se stalo přesně to, co jsem doufala, že se nestane. Z toho jsem byla trochu otrávená, nicméně kniha mě pak zase vtáhla do děje a bavila mě až do konce. Na druhou stranu musím říct, že jsem moc neocenila to přitvrzení a popisy brutálních násilných činů na ženách. Na autorovi jsem naopak v jeho předchozích knihách oceňovala, že se obejde bez toho (na rozdíl od většiny ostatních severských spisovatelů). Autor to sice vysvětluje v doslovu, že mu šlo opravdu o to, prozkoumat "zlovůli" a motivy k ní, nicméně podle mě stejně zas tak do hloubky nešel a ty popisy tomu nijak zvlášť nepřispěly.

martin9929
23.01.2023 5 z 5

Celkem čtivý a napínavý případ od začátku do konce.

lucie2371
15.10.2022 2 z 5

Kniha pro mě byla zajímavá snad jen 30 stran na začátku a 30 na konci.
Je to spíš taková oddechovka, žádnou větší akci nečekejte

MiskaMa
15.10.2022 5 z 5

Další povedený a napínavý díl ze série odložených případů. Knížku jsem přečetla za jedno odpoledne, líbí se mi styl psaní autora i postava vyšetřovatele. Těším se na další díl.

Simstr
12.09.2022 5 z 5

Opět skvělý díl. Wisting a jeho dcera Line. Tento díl byl zfilmován do seriálu norskou koprodukcí. Mohu jen doporučit. Těším se na další díla.

Titas9001
02.09.2022 4 z 5

Četla jsem zatím jen Poustevníka a Zlovůli a docela mně tento styl autora sedí. Je to takové přímočaré, nepříliš komplikované, ale má to všechno logiku a vše spěje k přiměřeně napínavému konci. Pachatele jsem ani v jednom případě neodhadla a motivy jsou takové trochu kostrbaté. Line (dcera vyšetřovatele) na mě v obou případech působila mnohokrát až rušivě a její chování je často bezhlavé a urputné. Ale jako oddychovka může být!

konicekbily
29.06.2022 5 z 5

Chytře vymyšlená zápletka, stejně pěkně provedená a dotažená do konce, moderní krimi s podrobným popisem práce u policie a trocha závěrečné napínavé scény. Opět příliš aktivní dcera se zamotává do vyšetřování - i když to nemá dělat! Dovolenková četba jak má být!