makkuska makkuska komentáře u knih

☰ menu

Křehké srdce Křehké srdce Mona Kasten

Mona Kasten umí spát čtivě a člověku to nedovolí knihu neodložit. Přesto mě příběh Rossie a Adama nebavil. Za mě to bylo příliš ufňukané, táhlé a bez nápadu. Prostředí showbyznysu je určitě kruté, ale v knize nebylo nic nového, co bych už nečetla jinde.

21.04.2024 3 z 5


Psáno s nadějí Psáno s nadějí Aly Martinez

Druhý díl byl opravdu více strhující než ten první. Ale žádnou romarťárnu nečekejte, je to romantický příběh na pozadí detektivky a pokud jste slabší povahy, nemuselo by Vám to dělat dobře.

28.01.2024 5 z 5


Psáno s lítostí Psáno s lítostí Aly Martinez

Knize nejspíš není co vytknout, zajímavý děj, který Vás nutí číst dlouho do noci. Docela inteligentní rozhovory, zajímavá přirovnání a pěkný rozbor toho, jak se člověk může či nemusí vypořádat s traumatem.

Přesto nejspíš pro úplně subjektivní pocit z příběhu i z hlavních postav, dávám knize tři hvězdy.

Jediné, co mi vadilo je, že jsem nevěděla, že má kniha pokračování,.. ale ne takové to pokračování, ve kterém je l hlavní postava některá z vedlejších postav první knihy.
Kniha jako taková mohla klidně skončit na předposlední kapitole. Měla vše, co má román mít: úvod, stať a závěr. Poslední kapitola to ale 'zkazila' a tak jsem musela na druhý díl týden čekat. Doporučuji sehnat si hned oba díly najednou, protože i když se Vám první díl nebude úplně líbit, bude si chtít přečíst ten druhý, ve kterém příběh pokračuje.

27.01.2024 3 z 5


Molly Molly Agnieszka Lingas-Łoniewska

Svižný a strhující děj, který Vás vtáhne do děje, hrdinům fandíte zvlášť přes jejich traumata, která si nesou z dětství. Konec bych snesla trochu víc rozepsaný, zvlášť emoce člověka, který se snaží změnit v lepšího člověka. Mužský hrdina je typický princ na bílém koni, po kterém každá touží, ale co už, hlavně že to přes všechna úskalí končí takovým tím 'A žili šťastně až do smrti'.

22.01.2024 5 z 5


Patrím do tvojho sveta Patrím do tvojho sveta Abby Jimenez

Abby Jimenez má opravdový dar vyprávět příběh, umí vykreslit postavy tak, abyste si je zamilovali, v každé knize nabídne nové prostředí a pro každý příběh se inspiruje skutečným příběhem. Čtenářům tak nabídne reálné prožitky, které zažívají lidi v různých nelehkých životních situacích. Průvodním motivem knih je vždy vyrovnání se z různými traumaty či nemocemi. Knihy Abby Jiménez mám opravdu ráda, přestože u čtení další i další vidím podobný scénář, i tak se knihy dobře čtou a velmi mě baví vykreslení příběhu z pohledu obou hlavních postav.

04.11.2023 5 z 5


Moje (tak trochu) dočasná chůva Moje (tak trochu) dočasná chůva Penelope Bloom

Jestli mě druhý díl téhle série pobavil a zabavil, tenhle třetí mě už pouze zabavil. Opět příběh z prostředí bohatých sportovců, kde peníze vyřeší vše, trochu nelogické chování postav, příběh postrádající hloubku, byť se nám snaží podsouvat, že hloubku má.

30.07.2023 2 z 5


Moje (tak trochu) fingovaná svatba Moje (tak trochu) fingovaná svatba Penelope Bloom

Žádnou hloubku v tomto příběhu nehledejte, je to rychle ubíhající trochu klišé příběh z prostředí bohatých sportovců, kde peníze vyřeší vše. Kniha Vás zabaví a místy pobaví, Chris je fakt číslo a když už nic, jeho činy i hlášky jsou praštěné a místy vtipné.

30.07.2023 3 z 5


S láskou z Riviéry S láskou z Riviéry Jules Wake (p)

Kdybych věděla, že autorka píše pod pseudonymem, knihu bych si nekoupila. Již jsem od této autorky četla knihy, které mě velmi nezaujaly. Toto bylo ze stejného šálku, spíš pohádka než reálný příběh, který vypadá, jako že někdo vzal typické scény z filmů a nacpal je do 100 stran, takže děj působí splácaně a uměle.

Až úplně na konci romantický příběh dostal trošku hloubku a chování obou hlavních postav nějak zapadlo, ale většinu knihy se jen plácali v pocitech, nevyjasněné minulosti, dialogy byly plytké a postavy celkově nudné. Za uzavření příběhu, které mě nakonec bavilo, dávám tři hvězdy, jinak mě kniha zklamala.

30.07.2023 3 z 5


Jenom kamarádi Jenom kamarádi Abby Jimenez

Z romantického a humorného příběhu se vyklubalo trochu drama, kde ne vše skončilo happy endem. Příběh vypráví o hluboké lásce, tvrdohlavosti i vytrvalosti. O tom, že ne vždy jsou věci takové, jaké si je vysníme a že je život o kompromisech. A že šťastní můžeme být, i když věci nejsou podle plánů.

Krásný strhující příběh, výborně napsaný, místy humorný a místy dojemný.

24.07.2023 5 z 5


Zahrada nových začátků Zahrada nových začátků Abbi Waxman

Vždy mě potěší, když začnu číst knihu z nižším hodnocením bez očekávání a zjistím, že mě baví mnohem více než výborně hodnocené knihy. Přestože si hlavní hrdinka Lili neprochází lehkým obdobím, svůj příběh vypráví lehce, s humorem a s nadhledem. Umí si ze sebe udělat srandu a celkově přináší naději, že i těžké chvíle se dají zvládnou. Po všech těch ufňukaných románech, které jsem teď četla, mi tenhle prostě sedl.

08.06.2023 4 z 5


Hlas kukačky Hlas kukačky Hana Marie Körnerová (p)

Silný, realisticky a syrově napsaný příběh popisuje úděl žen třech generací v době německé okupace. Irma, Edita ani Magda neměly bezstarostný život a jejich příběh nemalým dílem ovlivňovala politická situace. Přesto je velmi obdivuhodné, že přežily a nelehké situace zvládly.
Přestože mě historie ve škole příliš nebavila, bylo zajímavé pozorovat historické události na pozadí děje. Vadila mi chronologie příběhu, na začátku jsem zjistila konec a potom se sáhodlouze dozvídala vývoj událostí. Přesto si cením těchto příběhů, které popisují dobu a také inspirativní příběhy lidí.

29.05.2023 3 z 5


Osamělé srdce Osamělé srdce Mona Kasten

Od Mony Kasten jsem čekala víc. Brzy jsem pochopila, proč byla kniha v předprodeji tak levná. Jedná se o paperback navíc docela krátký. Přesto jako úvod k příběhu zbytečně dlouhý a plný omáčky. Sérii Zachraň mě jsem vůbec nečetla (série Znovu je skvělá) a tady jsem doufala v něco víc vyspělého. Je mi jasné, že showbyznys, L.A., koncertování v sobě nese podobné problémy, jaké byly vykreslené v knize, přesto mi přišly trochu klišé a na české poměry asi moc přehnané. Ze začátku jsem se nudila, přeskakovala odstavce i kapitoly. Zaujala mě až část, kde spolu hlavní hrdinové navázali vztah.

PŘESTO jednu věc Mona Kasten opravdu umí. A to vykreslit postavy tak, že si je zamilujete. A i přes na nepříliš lichotivé hodnocení se vlastně těším na pokračování příběhu, který mi není lhostejný.

Oceňuji na knize stříhání vypravěčů, bavil mě pohled obou hlavních postav a taky moderně pojatý vztah hrdinů přes mobil, který mi přišel na dnešní dobu reálný.

21.05.2023 3 z 5


Sama sebou Sama sebou Jojo Moyes

Jojo Moyesová jednoznačně umí psát, má krásný jazyk, nevšední příběhy, u kterých hned na začátku nevíte jistě, jak dopadnou a každá kniha má originální dějovou linku. Přesto se mi u jejich knih často stává, že si hlavní postavy příliš neoblíbím, tak jak to mívám u jiných autorů, a kniha se tak pro mne stává méně strhující.

To se bohužel stalo i u Louisy Clarkové, která mi neseděla už ve filmu a v knižní podobě to pouze potvrdila. Je to jen můj osobní pohled. Nevím, zda jsem od knihy očekávala víc, kniha mě zabavila před spaním, ale nic víc jsem z knihy bohužel nepocítila.

18.05.2023 4 z 5


Jako hvězdy v temné noci Jako hvězdy v temné noci Jojo Moyes

Strhující román z prostředí Kentuckých hor odehrávající se téměř před 100 lety vypráví příběh dvou žen, Alice a Margery. Od první třetiny jsem se již nemohla od románu odtrhnout. Všechny hrdiny jsem si oblíbila, a na rozdíl od románu Jeden plus jedna, který se mi taky líbil, ale postavy mi k srdci nijak nepřirostly, jsem s nimi příběh prožívala až do konce.

Za mě má kniha vše, co má správný román mít: dobře vykreslené postavy, zápletku, příběh, který graduje, trochu romantiky a zajímavé prostředí s historickými fakty, které dodává příběhu jedinečný podklad.

11.04.2023 5 z 5


Božidara Božidara Veronika Hájek Hurdová

V průběhu čtení jsem se viděla ve všech postavách. Chápala jsem Rosie, protože jsem během dospívání měla stejné pocity, rozuměla jsem Miladě, protože jsem také máma a Božidara.. je taková, jaká bych chtěla na stáří být.

První část knihy byla příjemně poklidná, meditovala jsem si při čtení a viděla sama sebe v podobně nehodnotícím prostředí babiččina domu. Druhou část jsem vlastně nečekala, o to víc byla strhující a uspokojila mé touhy cestovat a udělat něco nečekaného. Vlastně mě kniha doplnila vším, co mi aktuálně chybí.

Veronika Hurdová se vyvinula v opravdu dobrou autorku, má neuvěřitelně barvitý jazyk, knihy jsou čtivé a přináší nová témata a pohledy na svět, které v současné době v beletrii chybí.

01.02.2023 5 z 5


Někdo nový Někdo nový Laura Kneidl

5* za příběh! Ten byl opravdu zajímavý a nevšední. Musela jsem si k tématu předem něco zjistit, abych se vůbec mohla do příběhu vžít.
Vyprávění bylo fain, ale na mě zbytečně zdlouhavé, přeskakovala jsem popisy a některé rozhovory a také citové výlevy, které se pořád opakovaly. Kniha by klidně mohla mít o sto stran méně. Pak bych bez váhání dala 5*.

16.12.2022 3 z 5


Nové sliby Nové sliby Lilly Lucas

Má mě rád, nemá mě rád na dlouhých 274 stránkách. Líbí se mi provázanost z předchozím dílem a i to, že už postavy trochu znám, než začnu číst. Přesto mě jejich neustálé domněnky, nevyslovené pocity, nedorozumění, které si nikdo nikdy nenechá vysvětlit, trochu štvaly. Opravdu odpočinková a nenáročná kniha.

11.12.2022 3 z 5


Jeden plus jedna Jeden plus jedna Jojo Moyes

"Tohle je příběh rodiny, která nikam nepatřila. Holčičky, která byla trochu podivínská a měla radši matiku než šminky. A kluka, který měl rád šminky a nepatřil do žádného kmene. A tohle se stane rodinám, které nikam nepatří - skončí rozvrácené, smutné a na mizině. Tady se žádný šťastný konec nekoná, lidi."

Tak trochu roadmovie v knižní podobě, které popisuje 4 hlavní postavy, které se dostanou do potíží a na cestě prožijí věci, které by za normálních okolností jednoduše nezažily. Oddechovkou bych tuhle knihu nenazvala. Hodně postav, bohatý děj vyprávěný z pohledu čtyř osob, detailní popisy, které zpočátku můžou čtenáře nudit. Nakonec mě děj chytil a posledních 100 stran jsem přečetla jedním dechem.

08.12.2022 4 z 5


Nové začátky Nové začátky Lilly Lucas

Jedná se o jednoduchý příběh dvou mladých lidí těsně po dvacítce, který se mi četl dobře, ale ničím mě nepřekvapil, nešel nijak do hloubky. Podobných příběhu jsem četla hodně, například romány z pera Mony Kasten mi přišly o kapku lepší, ale může to být i tím, že jsem je četla dřív. Přesto je kniha čtivá, děj se odehrává dostatečně rychle, aby se čtenář nenudil.

30.11.2022 4 z 5


Ztracený dopis Ztracený dopis Jillian Cantor

Román na pozadí historických událostí, tak akorát romantiky, děje, historie i provázanosti dvou dějových linek. Čtivý, nenudila jsem se.

19.11.2022 5 z 5