ma_Run_ka ma_Run_ka komentáře u knih

☰ menu

Panda a dráček Panda a dráček James Norbury

Kniha, která Vás pohladí, a ke které se budete vracet. Nádherné kresby a v málo slovech hluboké myšlenky a zamyšlení. Panda a dráček jdou spolu světem a objevují krásy každodennosti, radují se z maličkostí, překonávají překážky života, jeden druhého povzbuzují ve chvílích nejistoty a smutku.

"Na co myslíš?" zeptal se dráček.
"Na nic", odvětila panda. "A je mi blaze."

30.04.2024


Jiné místo Jiné místo Kateřina Karolová

Thriller, detektivka? Spíše - česká literatura a napínavý příběh s otevřeným koncem, který umožňuje čtenářům vytvořit si vlastní názor a závěr.
Prostředí Luhačovic, krásná příroda, les, výlet dvou mladých lidí (Moniky a Olivera) na kolech, náhlá změna počasí (mlha) a bloudění....
Krátké kapitoly vyzývají k dalšímu čtení a hledání podstaty příběhu.
Tenká hranice mezi skutečností a fikcí. "Co je ještě normální? Co už je výplodem naší fantazie? Kde jsou hranice mezi zdravou a nemocnou duší?"

19.04.2024 3 z 5


Přitažlivost pádu Přitažlivost pádu Noel O' Regan

Tři sourozenci, kteří vyrůstali na jihozápadním pobřeží Irska, v domku nad útesem, který přináší "vysvobození" nemocným duším. "Návštěvníci", tak jsou tito lidé v příběhu pojmenováni. Lidé, kteří už ztratili chuť žít.
Smutný příběh plný emocí. Snaha pomáhat, obětovat se druhým přivádí Micheála k samotě, kterou sdílí se svým psem Sammem. Příběh krásně ukazuje jak rodina a rodinné vztahy mohou ovlivnit člověka na celý život.
V kapitolách se střídají dvě časové roviny, dětství a současnost. Micheál pokračoval v úsilí rodičů lidem pomáhat, vyslechnout jejich trápení a poskytnout jim pomoc a bezpečí. Všechna traumata se bohužel ukládala a později nalomila i jeho duševní zdraví. Odpoutat se od rodného domu, od všech starostí se bohužel podaří pouze sestrám.

17.04.2024 5 z 5


Mé cesty do hlubin mozku Mé cesty do hlubin mozku Martin Moravec

Opět zajímavý rozhovor (vedený Martinem Moravcem), tentokrát s nejznámějším českým neurochirurgem prof. MUDr. Vladimírem Benešem, DrSc. Patří mezi špičky na světě. Rozhovor dává nahlédnout do vztahů pacient - lékař, nahlédneme do života v nemocnici, seznámíme se s nejsložitějším orgánem našeho těla - s mozkem. Jaká je (či měla by být) etika v medicíně a také nahlédneme do soukromého života. V poslední kapitole se pak hovoří o doktorech obecně a také o českém zdravotnictví.
Pro mě byla velmi zajímavá kapitola o operacích mozku a zvláštní zálibě - cestování spojené se sběrem brouků.
Shrnuto:
Jedna neobyčejná cesta kluka (s výchovnými problémy) až na vrchol, mezi světově uznávané kapacity v oboru neurochirurgie. Sebevědomí vysoké, názory přímočaré bez přikrašlování, charizma. Pod drsnou skořápkou však silný, vyrovnaný a citlivý člověk.

10.04.2024 5 z 5


Staré odrůdy Staré odrůdy Ewald Arenz

Mladičká Sally a zralá žena Liss - jsou hrdinky tohoto příběhu, který vykresluje trošku jiný svět. Svět lidí s bolavou duší.
Vzájemně se poznávají, moc spolu nekomunikují, pozorují jedna druhou, občas společně pracují a prožívají svá trápení. Smutek, staré bolesti, nenávist, také vztek a vše se mísí s náhlými pocity spokojenosti.
Obě tak různé a zároveň podobné. Vybuduji nový domov? Najdou v sobě oporu a zalíbeni? Pomůže jedna druhé? Odhalí jedna druhé svá tajemství a pocity? Společná práce se se stává pojítkem obou žen a zároveň terapií.

05.04.2024 5 z 5


Neboj se, Oskare Neboj se, Oskare Stian Hole

2. 4. Mezinárodní děn dětské knihy.
Snad proto jsem sáhla po dětské knize, která na první pohled působí trošku strašidelně. Zároveň láká k prozkoumání (zejména dospělé čtenáře, možná i odvážné děti) a k zamyšlení, co chce autor příběhem sdělit. Knihu bych doporučila číst společně s dětmi, u textu i obrázků se zastavovat, vysvětlovat slova, doplňovat děj otázkami a ptát se dětí na jejich pocity i myšlenky, učit děti předvídat (co se asi stane, co by se stalo - kdyby apod.). Je to příběh šestiletého Oskara, který má strach. Se strachem se učí bojovat, ptá se dospělých, z čeho mají strach, čeho se bojí. Chtěl by být odvážný, ale prozatím neví, jak to dokázat.
V dubnu proběhnou také zápisy do prvních tříd a kniha toto téma také krásně zpracovává. Strach z neznámého prostředí, z nových kamarádů, strach stát se "prvňáčkem".

02.04.2024 5 z 5


Desetkrát a dost Desetkrát a dost Scarlett Wilková

3 ženy a 1 muž. Příběh o vztazích ve zralém věku (50+) a jedné internetové seznamce, která nakonec napomůže k seznámení třem ženám. Novinářce Markétě, pečovatelce Brianě a majitelce seznamky - Tamaře. Všchny tři se postupně seznámí s Jiřím, který miluje cestování, zejména Řecko. S ženami naváže kontakt, s každou uskuteční deset schůzek a zmizí.
K opětovnému setkání žen, s tímto mužem, dojde právě v Řecku.
Bohužel není to můj oblíbený žánr, proto jen 3*.

29.03.2024 3 z 5


Chaloupky Chaloupky Štěpán Javůrek

(SPOILER) Krušné hory, obce Jelení i Chaloupky a život v pohraničí v době 1. a 2. světové války. V meziválečné době se lidé k sobě chovali dobře, ale s válkou přišla agrese, nenávist, zloba. Z rozumných lidí jsou nepřátelé. Většina obyvatel německé národnosti cítí sílu a “Češi se necítí bezpečně.
Celý příběh je vlastně vzpomínka Rity Zehrmannové na život v Jelení a blízkých Chaloupkách, které navštíví po dvaadvaceti letech, na sklonku svého života. Chce naposledy vidět kraj, kde se narodila a žila, kde poznala opravdovou lásku (Floriána) a odkud ji nakonec vyhnali. Ve svých dvaaosmdesáti letech (v roce 1968) se plní její sen a vydává se (se svým nevlastním synem) do svého rodného kraje. Vzpomíná a s kamínkem v dlani její duše odchází za svým milovaným Floriánem.
(Čtivý příběh, ale trošku náročné orientovat se v postavách, proto -1*)

26.03.2024 4 z 5


Mluví k vám kapitán Mluví k vám kapitán Martin Moravec

Naprosto skvělý rozhovor (vedený Martinem Moravcem) s Davidem Heclem, prvním českým kapitánem na největším dopravním letadle světa Airbus A380.
Spousta informací a zajímavostí o letadlech, létání a velkém světě pilotů a letušek i otevřená zpověď o osobním životě. Skvělé čtení, doporučuji!

21.03.2024 5 z 5


Chalupa Chalupa Pavlína Křivánková

Velmi reálný příběh ze života jednoho obyčejného učitele Karla. V kapitolách se střídají myšlenky a pocity dvou žen - Terezy (ambiciózní ženy a manželky Karla) a Heleny (mladé maminky a zároveň milenky Karla). Do děje se dostávají také pocity Barunky (dcery Terezy a Karla), která se musí vyrovnat se ztrátou otce, který ji byl vždy na blízku a dobře si rozuměli.
Trošku smutný příběh z prostředí Valašska, kde autorka pěkně vykresluje i okolní krajinu a stařičkou chalupu s moudrou babičkou. Tereza i Helena hledají v životě své místo a každá touží po něčem jiném. Jakým směrem se v životě vydají si čtenář musí domyslet sám

17.03.2024


Kdyby lidi byli stromy Kdyby lidi byli stromy Jan Kršňák

Dobré myšlenky, ale za mě, zpracovány dost složitě. Tak nějak mi vadilo i modré písmo a celkové ladění knihy do modra (modrá barva - pramínky, řeky, moře...). Ke stromům a přírodě bych zvolila zelenou, hnědou, žlutou.
Spíše pro starší děti než pro předškoláky. Hodnotí se mi těžce, neboť některé nápady a přirovnání se mi líbily.

14.03.2024 2 z 5


Jako hvězdy v temné noci Jako hvězdy v temné noci Jojo Moyes

Krásné historické drama z třicátých let minulého století nás zavede do Kentucky, kde se zrodil program Koňské knihovny, jehož cílem je (prostřednictvím knih a časopisů) šířit vzdělání k prostým venkovským lidem, zejména v odlehlých horských oblastech. Knihovnice na koních denně navštěvují rodiny v horách a nabízejí zdarma k zapůjčení knihy i časopisy. Je to příběh o přátelství, lásce, porozumění a schopnosti vcítit se do pocitů člověka. Román přibližuji často velmi těžký život, chudobu a z toho pramenící i vzájemnou nenávist. Poukazuje na nelehké postavení žen v té době.
Kniha, u které si člověk uvědomí, jak je život v současnosti vlastně bezproblémový a krásný.

14.03.2024 5 z 5


Pláňata Pláňata Petra Dvořáková

Autorka patří k mým oblíbeným. Její knihy jsou čtivé, dobře vykreslují pocity postav, ale vždy jsou bolestné.
Smutný příběh jedné obyčejné rodiny, kde chybí láska, cit, empatie, porozumění. Konflikty jsou na denním pořádku. Každý svou nespokojenost a bolest řeší po svém. Matka je chladná, věčně nespokojená (bojuje sama se sebou). Ale proč? Jaké bylo její dětství, dospívání?
Otec sice pracovitý, ale také nespokojený, napětí utápí v alkoholu. Problematické vztahy se ženami (manželka, dcery). Je to tím, že mu vlastní maminka umřela a vyrůstal s otcem?
Děvčata Jana a Pavlína dospívají a záleží jen na nich, jak svůj život nakonec uchopí. Dokážou traumata z dětství překonat? Odstřihnout všechny bolesti a žít nový, lepší život?

08.03.2024 5 z 5


Umění nemoci Umění nemoci Jan Vojáček

Kniha čekala na ten správný okamžik, kdy po ní sáhnu...
"Není-li životní energie - není zdraví." Myšlenka, která mi rezonuje v hlavě...
A životní energii potřebujeme a zdraví také. Nehledejme příčiny, hledejme souvislosti a snažme se je objasnit. Všichni víme, že všechno souvisí se vším.
Uložme si do paměti: Cílem na naší cestě není uzdravení, ale cílem je právě ta cesta k uzdravení. To je jen pár myšlenek z knihy "Umění nemoci".
Všechny tři knihy Honzy Vojáčka mám a přijdou chvilky, kdy si přečtu alespoň mnou podtržené věty...

05.03.2024 5 z 5


Muž jménem Ove Muž jménem Ove Fredrik Backman

Vtipně napsaný příběh o životě, lásce i stárnutí a v neposlední řadě o přátelství. Ukazuje čtenářům, že lidská vlastnost "zásadovost" nemusí být vždy negativní vlastnost pro člověka. Spousta myšlenek, nad kterými jsem se zasmála, ale i zamyslela. Na druhou stranu také smutek - z osamění, které může člověka ke konci života potkat.
Těším se na film s Tomem Hanksem v hlavní roli "Muž jménem Otto" (v kině jsem bohužel neviděla).

23.02.2024 5 z 5


Králíček Sameťáček Králíček Sameťáček Margery Williams

Tuto knihu mám ve své knihovně a mám ji moc ráda. V rámci čtenářské výzvy jsem si ji opět přečetla a mohla zapřemýšlet o skutečných hodnotách v životě...
Cesta životem je dlouhá a vede nás k cíli (stejně jako králíčka) přes lásku i osamělost ke svému skutečnému "já".
A pro ty, kteří knihu neznají - je to kouzelný příběh o Králíčkovi, který se dostal k malému chlapci ve vánoční punčošce a moc si přál stát se skutečným.

18.02.2024 5 z 5


Legenda Emöke Legenda Emöke Josef Škvorecký

Milostná novela pana Škvoreckého.
O nenaplněných vztazích, snadné manipulaci, možná také závisti, hledání osobních hodnot.
Příliš dlouhá souvětí, ale také myšlenky, které stojí k zamyšlení.
Kniha přečtena v rámci čtenářské výzvy. Asi bych po ní v knihovně nesáhla, bohužel.

17.02.2024 3 z 5


Levá strana světa Levá strana světa Lisa Genova

Po knihách "Pořád jsem to já" (Alzheimerova choroba) a "Poslední věta" (onemocnění ALS) jsem sáhla po knize "Levá strana světa", která pojednává o syndromu opomíjení. Toto onemocnění jsem neznala a příběh mě velice zaujal. Vážím si autorky, která ve svých knihách poutavě přibližuje čtenářům tato onemocnění.

13.02.2024 5 z 5


Julie mezi slovy Julie mezi slovy Petra Dvořáková

Výborná kniha pro všechny děti i rodiče, kteří právě řeší rozvod nebo alkoholismus v rodině. Dětem pomůže pochopit citové vztahy a některé pojmy, rodičům dá nahlédnout do myšlenek a pocitů dětí.
Petra Dvořáková patří k mým nejoblíbenějším autorům. Knihy, které napsala pro dospělé jsem četla všechny...

13.02.2024 5 z 5


Wim Hof: Cesta Ledového muže Wim Hof: Cesta Ledového muže Wim Hof

Druhá kniha o ledovém muži...
Popisuje WH metodu, opírá se o některé vědecké studie. V závěru čtenář najde 30denní program: Ledová sprcha - Dechové cvičení - Čas se zadrženým dechem.
Za mě - první kniha lepší.

13.02.2024 3 z 5