Přitažlivost pádu

Přitažlivost pádu https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/525817/bmid_pritazlivost-padu-654a581b829c4.jpg 4 58 18

Micheál Burns žije sám v domku poblíž strmých útesů na ostrohu Kerry Head, kde vyrostl. To idylické místo nad zátokou na malebném pobřeží irského jihozápadu má svou temnou stránku: útesy odedávna lákaly sebevrahy. Jeho rodiče považovali záchranu těch ztracených duší – návštěvníků onoho místa – za svou duchovní povinnost a Micheál, jemuž se zhroutilo manželství a rozpadl život, teď v jejich „poslání“ pokračuje. Jen v sebeobětavé službě druhým na úkor vlastního zdraví nachází jakousi útěchu a smysl. Když ale jeho sestry chtějí domek i s pozemkem prodat, musí si vybrat mezi sourozenci a návštěvníky, mezi traumatickou minulostí a možnou budoucností. Působivý příběh s nezapomenutelnou atmosférou ohlašuje výrazný nový talent mladé irské prózy.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Though the Bodies Fall , 2023


více info...

Přidat komentář

ladyfromskye
20.04.2024 5 z 5

K Irsku, a zejména pak k hrabství Kerry, ve kterém se děj Přitažlivosti pádu odehrává, a k Irům mám opravdu hodně blízko. A stejné je to i s jejich literaturou. Snažím se přečíst všechno, co u nás vyjde, takže už mám s irskou literaturou dost zkušeností. A přesto stále žasnu nad tím, jak skvělé spisovatele tahle země rodí. A ještě víc mě udivuje, s jak precizními, dokonalými debuty irští autoři přicházejí.
Přitažlivost pádu mi, stejně jako vynikající překladatelce díla, paní Alici Hyrmanové McElveen, připomíná knihu Jasno lepo podstín zhyna od Sary Baume. Příroda, dějiny a rodina hrají v obou knihách zásadní roli a společnou mají i temnosvitnou lyriku. Slova vám lehce kloužou po jazyku i duši, ale v srdci vám zanechávají hluboké jizvy - ty, které bolí sladce, i ty, které vás trhají na kusy.
Všimli jste si, jak málo a zároveň jak moc se toho v knize děje Přitažlivost pádu v sobě ukrývá celé životy. Minulé, přítomné i budoucí.
Mimochodem, kolik otázek jste si během čtení položili, na kolik jste našli odpověď hned, na kolik později a na kolik z nich hledáte tu správnou ještě teď? Možná už navíc tušíte, že na některé nenajdete odpověď nikdy.
Ale to vůbec nevadí. Je dobře, když si knížka nechá nějaká tajemství jen pro sebe. Třeba vás to naláká, abyste ji po čase otevřeli znovu. Já to udělám docela určitě.
Předtím se ale, doufám, dočkám další autorovy knížky. Už se na ni opravdu moc těším!

ma_Run_ka
17.04.2024 5 z 5

Tři sourozenci, kteří vyrůstali na jihozápadním pobřeží Irska, v domku nad útesem, který přináší "vysvobození" nemocným duším. "Návštěvníci", tak jsou tito lidé v příběhu pojmenováni. Lidé, kteří už ztratili chuť žít.
Smutný příběh plný emocí. Snaha pomáhat, obětovat se druhým přivádí Micheála k samotě, kterou sdílí se svým psem Sammem. Příběh krásně ukazuje jak rodina a rodinné vztahy mohou ovlivnit člověka na celý život.
V kapitolách se střídají dvě časové roviny, dětství a současnost. Micheál pokračoval v úsilí rodičů lidem pomáhat, vyslechnout jejich trápení a poskytnout jim pomoc a bezpečí. Všechna traumata se bohužel ukládala a později nalomila i jeho duševní zdraví. Odpoutat se od rodného domu, od všech starostí se bohužel podaří pouze sestrám.


MilaJ
06.04.2024 5 z 5

A to je jako konec? A dál? ...
Syrovost příběhu až na dřeň... Doporučuji všemi deseti.

petrarka72
01.04.2024 5 z 5

Silný příběh o touze zachraňovat (cizí) duše a ceně, kterou za to platíte. Také o rodině, autenticitě, pocitu viny a příležitostech, které člověk nevidí. Stylově autor připomíná Juliana Barnese. A Micheál, Áine a Saoirse jsou skvělými průvodci po temnotě, kterou si nezasloužili.

Clara_C
29.03.2024 5 z 5

Podobně jako na autory severských kriminálek působí jejich příroda, syrovost a tma, tak i tady měla krajina, útesy a výhledy z nich velký prostor a věřím, že i vliv na jednání místních obyvatel. Někteří inklinovali k víře s tím, že mají určité životní poslání, jiní neunesli tíhu svého osudu a chtěli zvolit rychlé řešení. Skvěle popsáno a napsáno, musíte přemýšlet nad každodenním životem rodiny, která za bydlení v domě s úžasnými výhledy, platila až vysokou cenu. Říkáte si, jestli byste byli i vy schopni podobné empatie až do takových rozměrů a důsledků. Jestli byste upozadili vlastní děti, notabene na ně naložili svoje i cizí břímě pro vás neznámých lidí. Které se se svým pro ně traumatem z dětství nejsou schopny vyrovnat ani v dospělém věku a potřebují se ujistit o svém vztahu k rodičů, místě v životě. Každý po svém.
Nevšední kniha s citlivým překladem.

Terezakre
17.03.2024 4 z 5

(SPOILER) Dobře napsané, rychle přečteno, popisy přírody a počasí i postav mě bavily.


Jen poslední dobou nemám trpělivost s postavami, které na začátku příběhu nedokážou komunikovat o svých problémech a být upřímné a od toho se odvíjí jejich pokažený život (nebo velká část)

kaja77
06.03.2024 5 z 5

Souhlasím s komentujícími níže....bylo to fajn čtení. Jako bonus úchvatná irská příroda v tak realistickém popisu, že jsem to během čtení viděla jako film. doporučuji najít si místa zmíněná v knize i na googlu a kochat se... prostě krása, nádhera krása :D

nula87
19.02.2024 4 z 5

Výborně vystavěná kniha. Postupné odhalování minulosti nám vnáší světlo do současného života hlavního hrdiny. Ten se potácí mezi pomocí druhým a pomocí sobě, přičemž postupně ví, že obojí nemůže zvládnout.
Autor výborně pracuje s prostředím a krajinou, ve které se vše odehrává, a která v celém příběhu hraje jednu z klíčových rolí.

intelektuálka
17.02.2024 4 z 5

Tohle je rozhodně kniha k zamyšlení .... děj odehrávající se na jihozápadě Irska ....
ale otázky a úvahy zde položené můžeme vztáhnout kamkoliv ....

.... přízemní domek s hrubou oblázkovou omítkou .... záplava kvítí na louce stoupající k útesům ....

Takto začíná popis navozující atmosféru krajiny - a krajina zde hraje důležitou roli ....

Otázky, které jsou zde vysloveny, se týkají vztahu k rodnému místu, ke vztahům v rodině a o pocitu zodpovědnosti k druhým ....

Micheál je postavou, která tápe ve svých vztazích .... i přes únik se vrací na místo, kde cítí sounáležitost - ale časem se zmítá v pochybách ....

Jaký odkaz dávají rodiče svým dětem ?
Jak dalece se může člověk obětovat, aby nedošel do zničující fáze ?

Cítila jsem s hlavní postavou - a přála mu v tom osamoceném boji přízeň psa Sammyho - a nakonec i pochopení mezi sourozenci ....

A v závěru i myšlenku : .... s úsvitem přichází naděje ....

Rozhodně kvalitně napsaná prvotina .... s emotivním zachycením rodného místa ....
Je to na 5 hvězdiček .... ale ještě si počkám na další knihu....

hermína14
05.02.2024 5 z 5

Jak přestoupit na jiný vlak, když důvody naší jízdy nejsou v souladu s naším srdcem a my o tom nemáme tušení? Lidi by spolu asi měli mluvit dřív, než je pozdě...a se sebou samými taky:). Další O´Reganovu knížku budu zvědavě vyhlížet.
"Je člověk starý, jenom když prožil dlouhý život, nebo může být starý, když cítí, že mu už prostě docházejí síly?"
"Měli ve zvyku kupovat dva výtisky jedné knížky, aby ji mohli číst oba zároveň a probírat spolu její přednosti i nedostatky, sdílet myšlenky."

boeink
03.02.2024 5 z 5

Potřebovala jsem po dočtení pár hodin, abych si ujasnila myšlenky a dojmy, které ve mě kniha zanechala. Spisovatelku Saru Baume zatím neznám, proto tuto prvotinu nemám k čemu přirovnávat. A je to dobře, mě se moc líbila.
Autor vykresluje drsnou krásu rodného jihozápadního Irska, kam zasadil svůj příběh, vyprávěný ve dvou časových rovinách. Kapitoly "tehdy" jsou pro přehlednost nezvykle označeny římskými číslicemi, zatímco "teď" klasickými.
Micheálovi zůstalo po rodičích a prarodičích podivné poslání, které zcela narušilo jeho život, sám se ho rozhodl obětovat pro jiné a žít jako poustevník. Atmosféra knihy je hutná a tíživá a přesto se mi tak lehce četla. Je napsaná věcně, děj pomalu plyne. Myslím, že knize prospěla dobrá práce překladatelky, proto text působí tak přirozeně.
Výběrem této knihy jsem sáhla trochu mimo svůj obvyklý záběr a jsem za to moc ráda. Jsem nadmíru spokojená a mohu ji jen doporučit.

adorjas
21.01.2024 4 z 5

Nový rok 2024 som nemohla začať lepšou knihou, ako bola táto. Micheál a jeho príbeh sa mi vryl pod kožu. Premýšľala som veľa o jeho pohnútkach, o pohnútkach jeho mamy, kto využíval koho a otvorený koniec ma potešil- autor to nechal na predstavivosti každého z nás, ako by to mohlo skončiť. Veľmi ma tešili popisy a lyrickosť prírody, ktorá v tejto knihe fungovala ako ďalšia z postáv.

panjan
14.01.2024 3 z 5

Důkazem toho, že se jedná o velmi originální a zajímavý námět, budiž to, že tato kniha se u nás na Vánoce objevila třikrát. Koupil jsem ji tátovi a sám jsem dva výtisky obdržel. Očekávání byla tedy vysoká, ale bohužel nenaplněna. Já to vidím jednoduše, jako promarněnou příležitost, jako náčrt a obrys potenciálně skvělého a originálního románu. Autor bohužel nejde do hloubky a psychologie postav příliš nefunguje, tak aby to dokázalo být uvěřitelné. Škoda, škoda, ale je to autorova prvotina a potenciál tam je, tak snad příště.

JakeTheDog
13.01.2024 3 z 5

Noel O'Regan - Přitažlivost pádu

Micheál žije již několik let opuštěným životem a jeho jediným společníkem je pes Sammy. Oba společně bydlí v domě, který stojí poblíž prudkého útesu. Okolí Mikáelova domu je nádherné, na pohled  idylické prostředí východního Irska, které  láká k romantické procházce. Útes však neláká pouze turisty. Láká také lidi, kteří chtějí pádem z útesu uk,nč.t vlastní ž,vot. Micheálovím posláním je záchrana takových ztracených lidí. Mnohdy totiž stačí pouze empaticky naslouchat a poskytnout bezpečné prostředí. Takový úkol má však velké důsledky i na Micheálovo duševní zdraví. Micheála navíc svazuje nedořešená minulost.

Autor ve své prvotině otevírá především téma zodpovědnosti vůči bližním. V jakém okamžiku musíme upřednostnit vlastní blaho před blahem druhých? Můžeme pomáhat druhým, když nedokážeme pomoci sami sobě? A je touha pomáhat ostatním vždy pouze altruistická, nebo může skrývat i jiné pohnutky? Výrazná jsou také témata nedořešené minulosti a nutnost komunikace. Téma dobrovolného k.nce ži,ota je oproti výše zmíněnému  rozvedené méně. Od knihy s takovým námětem jsem očekával hlubší ponoření. Je to poměrně škoda, protože vyprávění na mnoha místech vyloženě pobízí k hlubším prozkoumání i tohoto tématu.

Autor píše přehledným stylem a celá kniha je i přes těžká témata dobře čitelná a má několik silných momentů. Jako celek je ale autorův styl na můj vkus málo výrazný a zaměnitelný. Pokud bych knihu porovnával se Sarou Baume, která píše o podobných tématech, tak "Přitažlivost pádu" jasně prohrává. Podobně to je i s emocemi. Kniha má několik silných míst a rozhodně nemůžu říct, že bych čtení nijak neprožíval. Zároveň bych ale u knihy s takovou tématikou očekával o dost větší emoční dopad. Nejvíce mi chyběla hlubší psychologie postav, která by knihu mohla proměnit ve výjimečný čtenářský zážitek. Bohužel i zde se pohybuje spíše na povrchu.

Kniha je trochu nevyužitý potenciál. Nejvýraznější je na ní její námět. Vše ostatní dělá pouze dobře a ničím nevyčnívá. Se svým názorem jsem ale v menšině, kniha má na internetu dobré ohlasy, takže pokud vás zaujal námět, tak i přes mé výtky za zkoušku určitě stojí.

Hodnocení 3/5

ondras666
11.01.2024 5 z 5

Krásně napsaná kniha s dobře propracovanou psychologii postav.
Jen ten konec byl takový rychlý, i k dyz klidný.

Basti06
28.12.2023 4 z 5

Irsko musi pocitat s novou spisovatelskou hvezdou. Vyborne irskou krajinou i whisky podbarvene rodinne i osobni drama. Trochu me prekvapil konec, ale jako celek bylo radost tuto knihu cist.

evineckY
21.12.2023 5 z 5

Ach...moje milované Irsko - skaliska, drsné pobřeží, útesy... !
Pro mne bylo obrovským překvapením, že tuto knihu napsal muž, protože jsem si toho všimla až po dočtení. V románě nádherně popisuje přírodu, floru i faunu a okolí celého příběhu.
Já miluji ty popisné, když se v knihách dovíme, kam je příběh zasazen.
Hlavní linie pojednává o rodině, která má předurčeno zachraňovat životy sebevrahů, zato oni sami toho štěstí moc nemají a jejich vztahy tím moc trpí. Pravdou je, že konec je moc smutný a Michael si takový nezasloužil, už kvůli tomu, kolik životů sám zachránil.
Kniha se mi líbila a moc doporučuji.

pajaroh
17.12.2023 5 z 5

Myslím, že autor bude mít po vydání tohoto debutu plné zuby srovnávání s autorkou Sara Baume, ale může si za to sám. Atmosféra samoty na pobřeží Irska, psí společník, tak trochu "vytržená" hlavní postava a pomalu plynoucí děj... a přesto je to originál, styl psaní není až tak poetický jako u zmíněné autorky, dvě časové linie příjemně udržují pozornost, téma rodinných vztahů a pocitů zodpovědnosti až spasitelství je zajímavé a otevřené nedořešené otázky a odbočky mi kupodivu k příběhu sedly. A navíc jihozápadní pobřeží Irska a Kerry je nádherně divoké místo a Noel O' Regan ho umí dobře zachytit (v těch bouřkách jsem si doslova libovala).

Štítky knihy

sebevražda irská literatura rodina

Autorovy knížky

2023  88%Přitažlivost pádu

Kniha Přitažlivost pádu je v

Právě čtených6x
Přečtených73x
Čtenářské výzvě19x
Doporučených7x
Knihotéce53x
Chystám se číst128x
Chci si koupit32x
dalších seznamech1x