luutha luutha komentáře u knih

☰ menu

Moře klidu Moře klidu Emily St. John Mandel

(SPOILER) Knihu jsem si vybrala poslepu a nevěděla jsem co od ní očekávat a příjemně překvapila. Příběh nám je vyprávěn z různých úhlů pohledů a čím dál se čtenář dostává do děje, tím víc si začíná uvědomovat souvislosti.
"Isn't that why we're here? To leave mark on wilderness?"

Gaspery hledal anomálii tak dlouho, až ho k ní přivedl sám čas. I když věděl, kam jeho cesta vede, přesto pokračoval po stopách událostí. Událostí, u kterých věděl, že jsou i tak nevyhnutelné.
"The traveler's presence itself is a distruption."

Čtenář si v jednu chvíli říká, že být na jeho místě, udělali bychom něco jinak? Ale ve chvíli, kdy vidíme, že se anomálie už opakuje, by nám muselo dojít, že na to udělat něco jinak je už stejně pozdě.
"I'd do it again, I wouldn't even hesitate"

24.02.2024 4 z 5


Znamenitá mrtvola Znamenitá mrtvola Agustina Bazterrica

Kniha s novým a svěžím nápadem, který mohl mít mnohem větší potenciál. Připadá mi, že ale nebyl dotažen do konce a nějaká historie k tomu, proč tam je situace taková jaká je, dost chyběla. Čtenář je jen tak vhozen do děje bez nějakého vysvětlení a bude se od něj očekávat, že všemu bude rozumět.
Kniha jako dystopické sci-fi mě krom nápadu, ničím jiným moc nezaujala a četla se velmi rychle díky krátkým kapitolám.
Tuším kam s tímhle autorka chtěla směřovat. V knize vidím dnešní nenažranou a pokryteckou společnost. Společnost tak nenasytnou, že se z chamtivosti "požírají" sami navzájem.

Co mi ale nejvíc pokazilo čtení, je český překlad. Po stylistické stránce se mi hnusil a měla jsem pocit, že spíš čtu fan fiction povídku na Wattpadu. Za mě takhle vypadá překlad jak od školáka základní školy, který ještě nemá dostatečně vyvinutou slovní zásobu.
Ale i přes příšerný překlad, bych knize dala lepší 2 hvězdy.

06.02.2024 2 z 5


Mrtví se někdy vracejí Mrtví se někdy vracejí Stephen King

Obecně na sbírku povídek nejsem, ale tohle se četlo dobře. Člověk si u takových knížek odpočine od náročnějšího čtení anebo tím tzv. "zabije čas", když v kanceláři čekáte až odbije pátá.
Ze sbírky se mi nejvíc líbila Nekuřáci a.s. a Římsa, přišly mi ze všech povídek nejblíž realitě. Za nejvíc nudnou bych označila Bojiště. Na první Kingovku zatím fajn, příště se pustím do autorova známějšího díla.

01.02.2024 4 z 5


Duna Duna Frank Herbert

(SPOILER) Kniha, která inspirovala nejen slavné Hvězdné Války. Příběh tak propracovaný, promyšlený a jak je tu již po milionté zmíněno - komplexní. Přiznám se, že čtení bylo pro mě trochu náročnější. Nevěděla jsem do čeho jdu a složitost historie světa Duny mě překvapila. První díl jsem proto louskala velmi pomalu a pečlivě, dokonce se vracela zpět k důležitým pasážím, které byly velmi podstatný pro pochopení folklóru. A nelituji ani čárky.
Politika zde hraje taky velkou roli a dělá to knihu o to víc reálnější. Baron Harkonnen jako záporák byl skvělý, správně rozežraný skrz naskrz, což se mu vlastně stalo i osudným.
Ale po 600 stranách si potřebuji přečíst něco, kde nemusím tolik zapojovat mozkové buňky.

Duna se naučila chodit, aby Hvězdné Války mohli běhat.

Jen škoda, že D. Lynch filmové zpracování (Duna, 1984) pekelně zmrvil.

24.01.2024 5 z 5


Velký Gatsby Velký Gatsby Francis Scott Fitzgerald

Jedna z mála knih, kde mi přišlo lepší zpracování filmu než knihy. Nemohla jsem si pomoct, ale v některých pasážích, kde náš hlavní protagonista Nick vyprávěl kdo všechno byl na party, se mi tak trochu mhouřila víčka.
Příběh jako takový je velmi obyčejný, přesto hezky vyprávěný a smutný. Fitzgerald dle mého skvěle trefil historické období a ukázal nám rozdíly ve společnosti a že peníze hýbou světem - to platí dodnes.

04.01.2024 4 z 5


Psí cesta Psí cesta W. Bruce Cameron

"More strange than the unnatural nature of the dog pack was CJ's obsession with collecting our poops. ... She would carry them with her for a time in little bags and then would leave them in containers on the street, which was even more baffling-why go through all the work of picking them up and carrying them if she wasn't going to keep them?"

Tentokrát jsem slzu neuronila. ALE tahle pasáž a konec knihy mi vehnala slzy do očí ze smíchu i ze smutku.
Když jsem dočetla první díl, nebyla jsem si jistá proč vlastně potřebuji číst pokračování. Má kuriozita vyhrála a poněkud skepticky, jak se bude děj dál rozvíjet, jsem se pustila do druhého dílu. A jsem ráda, že jsem pokračovala.
Příběh je vlastně stejný, autor jej napsal tak dobře, že to nutí čtenáře číst až do úplného konce.

03.09.2023 5 z 5


Psí poslání Psí poslání W. Bruce Cameron

(SPOILER) Skvělá kniha, která chytne a nepustí.
Od knihy jsem nečekala příliš, ale dostala mě. Po tomhle budu na svého psa koukat úplně jinak. První kniha, u které jsem si zaplakala. Začátek i konec Bailey byl úžasný a dojemný. Při opětovném spojení Ethana a Buddyho se mi chtělo řvát štěstím a myšlenkami nadávala na Ethana, že to je přece Bailey, tvůj "doodle dog"!
Autor podle mě skvěle a vtipně vystihl jak by asi probíhaly psí myšlenky a jak by byly chudinky zmatený, že po velké tmě jsou zase na světě.

09.08.2023 5 z 5


Do Poklidné modři Do Poklidné modři Veronica Rossi

(SPOILER) Zažili jsme spoustu akce, spousta postav taky zahynulo. Ze všech smrtí mě nejvíc mrzel Uhlík a člověk u takové knihy naivně doufá, že se zázrakem uzdraví.
Konec skončil přesně tak jak jsem předpokládala, Árie a Peregrin budou spolu šťastní až do smrti. Opona spadla a pohádky byl konec.
Narozdíl od předchozích dvou dílů, se tato neuvěřitelně táhla od začátku do úplného konce a já se prostě nemohla nudit víc. Akční pasáže tentokrát byli mnohem lépe popsané, ale všechny ty postavy jakoby najednou běželi na autopilota. Zdáli se mi ploché, nezajímavé, bez charakteru... zkrátka mrtvé.
S jistotou mohu říct, že série Nebe je pro mě tímto konečně uzavřena a určitě se k ní nevrátím.

28.07.2023 3 z 5


Cesta věčnou nocí Cesta věčnou nocí Veronica Rossi

Krátký druhý díl, kde se dle mého názoru toho tolik neudálo. Český překlad se tentokrát četl mnohem lépe, ale objevili se fráze, které i tak mátli.
Uvidíme, co přinese závěrečná kniha série.

23.07.2023 3 z 5


Pod nekonečnou oblohou Pod nekonečnou oblohou Veronica Rossi

Vrátila jsem se k téhle sérii, abych ji po letech konečně dočetla do konce a prvním dílem jsem si musela připomenout, čím mě kdysi tak zaujala. Už nějaký ten pátek nejsem cílovou skupinou čtenářů (věkově i žánrově) a na takový "jednodušší" styl psaní jsem si musela zvykat a představit si, že jsem zase o deset let mladší. Některé zdlouhavé pasáže náhodných proudu myšlenek hlavních postav jsem v rychlosti projela očima, protože hlavní dějovou linku tím nijak neobohacovaly.
Děj sám o sobě je docela jednoduchý a má v sobě pár nedostatků - třeba nelogická vysvětlení, chudý pilíř historie, o který se kniha opírá a hrozně moc postav, která by tam nemusela ani být, protože pro rozvoj děje nejsou důležité.
Co si autorka mohla odpustit, byly ty šíleně kýčovité scény a fráze, které mě vnitřně bolely. Úplně jako kdybych to viděla v céčkových romantických filmech, brr. Ale přes všechny ty nedostatky se mi líbil vývoj vztahu Árie a Peregrina. Avšak stále tápu jestli knize dát lepší 3 hvězdy nebo horší 4 hvězdy.

P.S.: Kniha před tiskem očividně neprošla řádnou korekturou, protože jak zde bylo zmíněno - ta hromada chyb šíleně bila do očí. :(

23.07.2023 3 z 5


Zpěv drozda Zpěv drozda Walter Tevis

(SPOILER) "Z lesa sem zaznívá zpěv drozda. Já jsem ta cesta, pravda i život. Můj život křehce čeká na van smrti, jenž sfoukne ho jak pírko z hřbetu ruky."

Vyprávění ze tří pohledů mě bavilo, u každé z postav jsme viděli různé myšlenkové pochody a taky jejich osobní posun vlivem i té nejmenší události. Kdyby se rozdávali ceny za největší charakteristický posun v literární tvorbě, Walter Tevis by ho určitě vyhrál za Bentleyho. Jeho fráze: "Bože můj, svět umí být někdy překrásný." ve mně jaksi rezonovala a i po dočtení knihy ve mně tahle postava zanechala zvláštní pocit.
Nejvíc mě snad mrzelo, že svět automatizovaný roboty, kdy lidstvo pomalu upadá do záhuby, protože se spoléhá na technologii, kterou sami stvořili - nepřipadal mi kompletní a ráda bych se dočetla o takové dystopii něco víc. Ještě tomu něco chybělo.
Myšlenka děje určitě zajímavá, aktuální...? To vidím víc na 1984 než na Zpěv drozda.

21.07.2023 4 z 5


Gejša Gejša Arthur Golden

Ziyi Zhang ztvárnila roli Chiyo/Sayuri tak přesvědčivě a nádherně, že jsem se po letech rozhodla přečíst i knihu, jak to doopravdy bylo.
Autor psal tak poutavě, že po dočtení mám pocit, jako bych život malé dívenky s šedomodrými oči sama prožila. Nám laikům dokázal autor barvitě a do detailu popsat život tajemných geish a co vše musely podstoupit, aby se staly těmi nejlepšími umělkyněmi. Čím hlouběji jsem do děje pronikala, tím větší respekt jsem ke geishám chovala.
Byť je příběh Chiyo čistá fikce inspirovaná skutečnou geishou, je až neskutečné, že někde v zemi vycházejícího slunce, se toto skutečně dělo a kolik z těch žen mohlo pak říct, že měly to štěstí jako hlavní protagonistka.
Dovolím si ještě dodat vsuvku, aby autorovi nevěřili každé slovo na stránce, protože geisha není kurtizána, ale náhodou velmi respektovaná umělkyně a to i v dnešním Japonsku.

04.07.2023 5 z 5


Oliver Twist Oliver Twist Charles Dickens

Udělala jsem tu chybu, že jsem si dílo přečetla v anglickém jazyce dřív než v českém. Nestydím se vytahovat, že angličtinu mám na úrovni C1, ale na viktoriánskou angličtinu mě nikdo nepřipravil.
Z tohoto důvodu se mi prvních pár kapitol četlo velmi těžce a byť kapitoly jsou velmi krátké, čtení pro mě bylo dlouhé.
Díky tomu jaký měl pan Dickens velmi bohatý slovník (a že se ho nebál použít), jsem se naučila nemálo nových/starých slov. Možná proto Oliver Twist vyšel skoro na 500 stran, kdy by podle mě stačila bohatě polovina. Ale nebyl by to Dickens, kdyby se tak nerozepsal a my bychom neznali velkolepý příběh Olivera Twista.
Na konci knihy se mi konečně ulevilo, že hlavní hrdina příběhu dosáhl zaslouženého klidu a pochopení, které se mu od narození nedostávalo.

11.06.2023 4 z 5


Sbohem, věci. Nový japonský minimalismus Sbohem, věci. Nový japonský minimalismus Fumio Sasaki

Naučné literatury obvykle nečtu, ale tenhle kousek mě zajímal. Jak již zde bylo zmíněno, autor na můj vkus až příliš propagoval svoji oblíbenou značku a na čtenáře to pak možná působí, že se s tím rád vytahuje.
Myslela jsem si, že mě obsah knihy už tolik nenaučí, protože se sama o minimalismus zajímám nějaký ten pátek. Překvapila ale s tipy, které byli zaměřené i na psychiku a myšlení jedince a ne pouze na materiální věci. Kniha celkově byla napsaná stylem zpovědi autora a pověděl nám o tajnostech, jako kdybychom byli dlouholetý přátelé a sešli se u odpolední kávy. To je jeden z důvodů, proč si kniha ode mě zasloužila vysoké hodnocení - působí to více reálně a čtenář nemá pocit, že si čte v učebnici.

Některé oblíbené pasáže, které jsem si ve čtečce musela založit a jsou za mě důležité k zamyšlení:

"When we look at things this way, we realize that many of our wishes have actually been granted. So why don't we feel satisfied? Why do we become unhappy?"

"All these things eventually turn on us; we become slaves to our belongings, forced to spend time and energy caring for them. We lose ourselves in our possessions. Our tools become our masters."

"Holding on to things from the past is the same as clinging to an image of yourself in the past."

14.04.2023 4 z 5


Návrat krále Návrat krále J. R. R. Tolkien

(SPOILER) Došli jsme do samého konce, poslání bylo vykonáno a Ten prsten byl zničen. Nebýt kamarádíška přítelíška Gluma, Frodo by s prstenem nejspíš utekl. Po zničení se Sam a jeho pán Frodo vrátili jako páni a byli taky tak právem opěvováni.
Nechyběla ani závěrečná slova o velkolepém přátelství elfa Legolase a trpaslíka Gimliho. Gimli se skutečně znovu podíval do Třpytivých jeskyní a s Legolasem se vydali i do mystického lesa Fangorn. Kámoši to byli jak hrom, že i jezdili na jednom koni. Z celé knihy mi tihle dva budou asi scházet nejvíc.

07.04.2023 4 z 5


Berserk 1 Berserk 1 Kentaró Miura

V seriálu neukázali zcela všechno a manga je jenom pro opravdu silné žaludky a povahy. Po prvním svazku si říkáte, že už to horší být nemůže... věřte, že může a bude. V některých částech mi bylo fakt úzko a cítila se až znechuceně a řeknete si, že tohle muselo napadnout jenom toho největšího psychopata a génia zároveň. Nutilo mě to ale číst dál a doplnit si vynechané části, které v seriálu nebyli.

P.S.: Škoda autorovi smrti, protože s ním zanikl i tenhle nádherný a brutální nechutný příběh.

12.03.2023 5 z 5


Amulet Samarkandu Amulet Samarkandu Jonathan Stroud

Nathaniel jako hlavní mladý protagonista je tvrdohlavý a občas nerozvážný. Ale ta jeho tvrdohlavost a nerozvážnost se mu častokrát vyplácí. Cesty se mu zkříží s (ne tak) mocným džinem Bartimaeusem (Bartimaem?) - démon s narcistickou povahou, která ale čtenáře svojí pyšností nedráždí, ale naopak velmi pobaví a nutí nás ho zbožňovat ještě víc.
Máme tu tak dvě postavy s kompletně odlišnými vlastnostmi, kteří se ale tak krásně doplňují a jdou ruku v ruce. I když by se někdy nejraději zaškrtili, je mezi nimi silné pouto a my jako čtenáři jsme svědky některých bromance momentů.

Trilogie mě tolikrát rozesmála, že jsem se některým pasážím tlemila ještě týden. Už je to sice doba, kdy jsem sérii četla, ale vzpomínám na ni s úsměvem a třeba si ji někdy přečtu znovu k připomenutí Bartimaeovi kolosální dramatičnosti.

10.03.2023 5 z 5


Lesy Hrůzovlády Lesy Hrůzovlády Emily Rodda (p)

Čteno v době, kdy jsem docházela na ZŠ a vzpomínám na tuhle knižní sérii velmi ráda. Krásně se četla a příběh nebyl nijak složitý, za to velmi nápaditý s výborně popsanými dobrodružnými akcemi, kdy kniha dokázala upoutat natolik, že se od toho člověk nemohl odtrhnout.
Věřím, že by mě dokázala bavit na hodiny i jako dospělého člověka už jen z toho důvodu, že svět Deltory je prostě pro mě srdcovka.

10.03.2023 5 z 5


Dvě věže Dvě věže J. R. R. Tolkien

(SPOILER) Putování Froda Pytlíka a Samvěda Křepelky (a samozřejmě jejich kamarádíšek přítelíšek věrný Glum) v dalším díle bylo mnohem obsáhlejší a taky táhlejší. I přesto mě bavila mnohem víc, než třetí část knihy se zbytkem družstva. Kapitola se Stromovousem ale byla zajímavá, poučná, ale místem i poněkud uspávající.

Nejvíc bizarní část mi přišla Saruman vs. "znovuzrozený" Gandalf, kdy si tam Gandalf nakráčel jako pán, sebere Sarumanovi hůl, protože zlobil a když bude hodný, dostane hračku zpět. Asi jsem čekala nějaký víc epický souboj mezi dvěma nejmocnějšími mágy a setkání se Sarumanem mě proto tak trochu zklamalo, jak vlastně patetický to bylo.
Krom toho snad k druhému dílu výtku nemám, za mě určitě lepší než první. Rovnou se vrhnu na poslední díl, dokud mám děj čerstvě v hlavě.

09.03.2023 4 z 5


Harry Potter a Kámen mudrců Harry Potter a Kámen mudrců J. K. Rowling (p)

Ráda bych přispěla něčím novým, protože se jedná o mou nostalgickou srdeční záležitost... ale každý známe Harryho Pottera a jeho kouzelný svět. Tato knižní série je nadčasová a je jedno jestli začínáte teprve základní školu nebo se líně plazíte z postele a nestíháte do práce. S každým dílem je série méně pohádková a mnohem více temná... asi stejně jako já hloupý prvňáček objevující krásu světa a teď v dospělosti s nervem, protože nestíhám ranní kávu.
Ke knize asi zbývá doplnit jen to, že za mě je tenhle kouzelný svět nejoriginálnější a nikomu se už asi nepodaří Rowlingovou trumfnout. Ten kdo nečetl, jistě přichází o hodně.

07.12.2022 5 z 5