Mrtví se někdy vracejí

Mrtví se někdy vracejí https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/26758/bmid_mrtvi-se-nekdy-vraceji-j2D-26758.jpg 4 903 94

Sklepení staré továrny se hemží krysami, ale ne obyčejnými; zlým démonem může být posedlý i stroj – třeba žehlící prkno v prádelně; profesionální zabiják obdrží poštou dětskou hračku, skrývající v sobě smrtící možnosti; nebožtíci se někdy vracejí a ani vyvolávání démonů je možná nezapudí navždycky; mafiánský šéf chce zlikvidovat milence své ženy a pořádně se při tom pobavit – avšak ouvej!, kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá; přestat kouřit nemusí být tak těžké, když víte, že další cigareta by vás mohla připravit o život – doslova; stejnou cenu můžete zaplatit, budete-li slepě důvěřovat sobeckému staršímu bratrovi; pomáhat malým holčičkám hledat ve sněhové vánici maminku se nedoporučuje. Stephen King, americký šampión moderního hororu, jehož knihy jsou světovými bestsellery, se v těchto osmi povídkách s úspěchem snaží čtenáře přesvědčit, že hranice mezi realitou a světem nadpřirozených sil, nepochopitelných jevů a záhad je leckdy zatraceně uzounká. Jeho příběhy, nahánějící hrůzu, jsou průvodce po temných zákoutí lidské fantazie. Přeložil Pavel Medek.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Horory , Povídky

Vydáno: , Odeon
Originální název:

Night Shift , 1978


více info...

Přidat komentář

luutha
01.02.2024 4 z 5

Obecně na sbírku povídek nejsem, ale tohle se četlo dobře. Člověk si u takových knížek odpočine od náročnějšího čtení anebo tím tzv. "zabije čas", když v kanceláři čekáte až odbije pátá.
Ze sbírky se mi nejvíc líbila Nekuřáci a.s. a Římsa, přišly mi ze všech povídek nejblíž realitě. Za nejvíc nudnou bych označila Bojiště. Na první Kingovku zatím fajn, příště se pustím do autorova známějšího díla.

Timkim
09.01.2024 5 z 5

Škoda, že se povídky opakují v různých knihách. Jinak perfektní.


lucie2371
15.11.2023 odpad!

Za mě to byla naprostá ztráta času. Četla jsem kvůli výzvy a z knihy si snad vůbec nic nepamatuju jak mě strašně nudila. Od autora si něco dalšího přečtu snad jen když to bude do výzvy.
Jediná kterou jsem ještě četla a líbila se mi byla Zelená míle.

Terr_y
19.09.2023 5 z 5

Moje první kniha S. Kinga a musím říct, že se tyto povídky četli velice dobře.

Zodiaq
22.07.2023 5 z 5

Bezprostředně po přečtení první povídky jsem byl zklamán. Ale pak člověk zjistí, že mu postupně ty příběhy utkví v hlavě a i po roce jsem schopen jednotlivé povídky dost přesně převyprávět. Povídka "Nekuřáci s.r.o." mě i mile pobavila. Za to "Poslední příčka žebříku"....ta ve mně zůstane hodně dlouho. Určitě doporučuji přečíst.

Ivan F
25.06.2023 4 z 5

Tak som si skúsil dať pár hororových poviedok v horúcich letných dňoch, kedy je obloha tak modrá, akoby bola vystrihnutá z gýčovitej pohľadnice, aby som porovnal, či budú mať taký účinok, ako za dňov daždivých, studených, vtedy, keď má obloha farbu olova.

Nemajú.

Nie je to chyba samotných poviedok, ale naladenia sa človeka, ktorý jednoducho v lete očakáva pozitíva vrátane otravného hmyzu. Takže vzadu na záhrade som sa párkrát knihou ohnal voči všelijakej lezúcej a lietajúcej chamradi z hmyzej ríše, ale inak som si poviedky pomerne užil. Len to leto a slnko im nesvedčí, jednoznačne to chce dážď a chlad.

evvva
16.06.2023 4 z 5

Povídky samy o sobě mě štvou, sotva se to začne slibně rozvíjet, už je konec. Na druhou stranu... Právě onen brzký konec je samotná definice povídky, tak po ní nemůžu chtít víc. Za mě super, King je můj king!

Luigi1
15.06.2023 4 z 5

Povídková kniha se dala jakštakš číst

Marcik7
24.03.2023 4 z 5

Dala jsem přednost Kingovi před Austenovou a zbaběle přiznávám, že jsem vybírala i podle rozsahu knihy a žánru povídky. Souhlasím, že povídka "Mrtví se někdy vracejí" byla asi nejlepší.

haannyys
21.03.2023 4 z 5

Příjemně tenká knížka, čtivá. Měla jsem obavu, že se budu bát, ale rozhodně se to dalo vydržet, u jedné povídky jsem se i zasmála. Perfektně vyvážené.

julika
08.03.2023 5 z 5

S velkou oblibou jsem kupovala knížky od Kinga a přesto jsem žádnou nikdy nečetla. A pak přišla výzva. Přečíst něco od mistra hororu nebo si dát čajový dýchánek u Pýchy a předsudku, to je oč tu běží!
Kapesní vydání těchto povídek, kterým neřeknu jinak než "Myšičky" u mě probudily neuvěřitelný obrat. Sice jsem je zapomněla cca týden v kotci na psí boudě, nicméně tohle bylo fakt perfektní počteníčko! :-))))))

Atanone
03.03.2023 4 z 5

Kdybych měla vypíchnout jednu, tak asi tu titulní "Mrtví se někdy vracejí". Ta jedna chybějící * jde na vrub toho, že jsem zvyklá na Kingovu rozkošatělost, což v povídkách z logiky věci až tak nejde. Ale v té zmiňované jsem si přišla na své.

Dandulka
12.02.2023 5 z 5

Mám ji v knihovně a nedávno jsem se k ní vrátila. Abych si ji po letech znovu připomněla.

Leona333
07.02.2023 4 z 5

Uf, tak tyhle povídky, nedoporučuji ,,číst někde na římse...," nebo nedejbože, mít ,,potřebu si u toho zapálit..."
Opět silné, drtivé, návykové čtení to bylo. Nemohla jsem se od knihy odtrhnout, do třech do rána. Kdyby ČEZ potřeboval napojit na nový zdroj energie - světla..., můžou se u mě stavit. Oči mi z toho čtení, svítí jako dvě halogenové baterky ještě nyní...
Kinga a jeho Mrtví..., doporučuji.

Mikik
12.10.2022 5 z 5

Mě ty jeho hororové povídky prostě baví. Mrtví se někdy vracejí stálo rozhodně za to.

cziss
10.10.2022 4 z 5

King je prostě mistr, byť se ve svých knihách rozhodně nebojí napsat nějaký ten řádek navíc, tak povídky umí taky, a jaké! A rozhodně to všechno nejsou horory.

klaraj093
23.06.2022 5 z 5

Fantastická sbírka! Zpočátku jsem měla od Kinga raději klasické knihy, ale začínám si oblibovat i ty povídkové..

heavy66
21.05.2022 5 z 5

Název titulní povídky nelže. Často se mi vracejí do ruky z té velké police nad televizí, abych se s nimi mohl potěšit. Mrtví ze školní třídy, holubi z římsy výškového domu, odvykací poradce Viktor Donatti nebo ta malá holčička, která čeká, až jí někdo dá pusu na dobrou noc.

jfialova
11.04.2022 4 z 5

Povídky jsou podle mě Kingova doména, kratší formát jeho dílům prostě padne jak ulitý. U rozsáhlejších knížek mi někdy přijde, že zabředne do omáčky kolem hlavního příběhu, a to je někdy spíš na škodu. Tento soubor povídek je zvlášť povedený, každá je úplně jiná. Nekuřáci, a.s. a Římsa jsou moji favoriti. Mrtví se někdy vracejí je dobrá, ale námět je takový trochu ohraný. Noční směna má lovecraftovský nádech, dobře napsaná. Šroťák je trochu praštěný (zajímavá je fascinace Kinga prostředím prádelen, připomnělo mi to Srovnáno se zemí). Bojiště mi připomnělo film Noc v muzeu :-) Celkově ale proč ne? Na dobrou noc je prolíná s upírskou vyvražďovačkou Prokletí Salemu. Poslední příčka žebříku je celkově laděná jinak, takový smutný příběh ze života, což Kingovi taky jde moc dobře. Celkově povedené.

Karoley
06.01.2022 5 z 5

Skvělá sbírka povídek! Nejvíce se mi líbila Noční směna, Římsa, Nekuřáci, a.s. a Poslední příčka žebříku. Stejné povídky se nachází také v rozšířeném souboru s názvem Noční směna.