luutha luutha diskuze

☰ menu

Technické potíže?

Po tom 200x zvětšeným písmem si připadám jako pomalu slepý důchodce. Tělo stránky je užší a vše na něm je nahňácáno vedle sebe, pod sebe, na sobě a působí to chaoticky a velmi rušivě.
Doporučila bych správcům stránky tyto nedodělané/neozkoušené updaty zkoušet prvně na testovacím webu.

22.09.2023


Čtete knihy jen v češtině, nebo čtete rádi i cizojazyčné knihy?

V češtině i angličtině. Ovládám i jiné jazyky, ale na ty si spíš netroufnu. Myslím si, že ty jazyky ještě neovládám tak dobře, abych se pustila i do jiných než je ČJ a AJ. :D

11.04.2023


Které knihy nečíst - které jsou ztráta času a které kazí vkus?

Sto lidí, sto chutí...
Moje kolegyně si třeba šíleně ujíždí na erotických románech a já zas na dystopických a nejlíp nějaké brutální. Romantické si občas taky přečtu, ale těm ero se vyhýbám, přijdou mi všechny na jedno brdo a nesmyslné. Na co mám taky velkou averzi je kniha "Spojení krve", která je od české autorky. Od té doby se bojím něco od českých autorů číst, ale u této satiry jsem měla asi jen "šťastnou" ruku.

11.04.2023


Antikvariáty - špatné zkušenosti

Špatnou zkušenost nemám a po přečtení recenzí na A11 se mu vyhýbám obloukem. Za sebe můžu doporučit Ant. Vinohradská. Sehnala jsem tam starou edici jedné knihy v AJ za pár šlupů a mají i webovky, kde si knihu můžete bezplatně zarezervovat.

11.04.2023


Proč někteří lidé nečtou? A jak je k četbě přivést?

Před SŠ jsem vždycky měla nějakou knihu v ruce. Povinná četba na střední mi čtení trochu znechutila, všechno jsem prodala a knihu v ruce jsem nedržela tak dobrých 5 let. Chuť ke čtení se mi zas vrátila, ale tohle je asi podle mě jeden z důvodů proč lidi nečtou/přestali číst.

10.04.2023


Čtečky e-knih

babicka_amalka: Ať se koukám jak se koukám, nabízí mi to akorát zaslání přímo z Číny. Tak to mám asi smolíka. :D

14.03.2023


Čtečky e-knih

babicka_amalka: Díky za tip. Neplatí se ale teď balíky z Číny clo od roku 2021?

13.03.2023


Čtečky e-knih

Skoro čtvrtým rokem mám PocketBook Touch Lux 5. První čtečka a absolutně žádné zkušenosti, rozhodovala jsem se teda primárně na recenzích, ceně a co čtečka za cenu nabízí. Jednou jsem ji reklamovala (asi 3 měsíce po zakoupení), protože mi klekla polovina displeje. :D Od té doby ale stále šlape jak má a já nemůžu být spokojenější. Umí podsvicovat displej, takže lze číst kdykoliv a kdekoliv + má modré a žluté světlo, což je taky fajn pro očička.
Jediná výtka k čtečkám je snad jenom kryt. Dokoupila jsem si k tomu obal od IT Connect, kdy mi po pár týdnech popraskaly rohy a na jednom rohu teď není čtečka chráněná. Sehnat jednoduchou a levnou na určitou čtečku není easy a je lepší si nějakou prostě ušít nebo vyrobit si vlastní.

11.03.2023


Otázky

Čím méně, tím více.
To praktikuji i na materiální věci jako třeba knihy. Kdybych si kupovala každou knihu, kterou chci, mohla bych si z toho udělat igloo. Ty nejspodnější by upadly v zapomnění a pravděpodobně by srostly se zemí a začaly se zelenat mechem. Přijde mi zbytečné kupovat si zcela novou knihu, kterou si otevřu jednou, když si ji můžu půjčit v knihovně - zároveň to nezabírá místo, ušetřím tím a taky to nezatěžuje planetu.
Za mě teda půjčovat, sehnat online nebo koupit z antikvariátu, když už knížku fakt musím mít v ruce. :)

11.03.2023