lenkabose lenkabose komentáře u knih

☰ menu

Vesnice Vesnice Kristýna Trpková

Druhý díl a neméně skvělý.

29.12.2023 5 z 5


Stvůra Stvůra Kristýna Trpková

Tak toto bylo parádní počteníčko. Příběh skvěle gradoval, námět zajímavý.

29.12.2023 5 z 5


Sestra Alena Sestra Alena Marie Pujmanová

Kratičká a smutná povídka, kterou přečtete za pár hodina. Mě se to moc líbilo.

02.11.2023 5 z 5


Dopisy, které nikdo nečetl Dopisy, které nikdo nečetl Iona Grey

Krásná kniha, krásný i když smutný příběh.

11.09.2023 5 z 5


Voda pro slony Voda pro slony Sara Gruen

Nádherná kniha z prostředí cirkusu. Příběh se krásně čte.

05.08.2023 5 z 5


Vězeňkyně z Teheránu Vězeňkyně z Teheránu Márína Nemat

Strhující a emotivní příběh nevinné mladé slečny Maríny, kterou uvěznily v drsném iránském vězení. Člověku se až nechce věřit, co člověk dokáže v životě zvládnout a přežít. Kniha je velmi čtivá a nedovolí vám přestat.

30.06.2023 5 z 5


Drobná potěšení Drobná potěšení Clare Chambers

Kniha z povalecne Anglie, ve ktere dej nehraje zas az tak velkou roli. Dej plyne line a pomalu a nez o dej jde v knihe spise o popisy postav, cinnosti a prostredi. Pro nekoho muze byt kniha nudna, pro nekoho prilis popisna. Me vcelku oslovila.

06.05.2023 3 z 5


Kdepak jsi, krásný světe Kdepak jsi, krásný světe Sally Rooney

Tato kniha pro mě byla velkým zklamáním, protože vím, jak úžasné knihy dokaže Sally Rooneyová napsat. Tento příběh je ale o ničem. Postavy mi nepřirostly k srdci, byly mi vyloženě nesympatické. A závěrečné dvě kapitoly? Tak ty jak kdyby do knihy vůbec nepatřily.

04.04.2023 1 z 5


Jsou světla, která nevidíme Jsou světla, která nevidíme Anthony Doerr

Nádherná kniha, kterou jsem četla jedním dechem.

23.02.2023 5 z 5


Símka Símka Lucie Hušková

Tolik smutku v této knize, že jsem knížku musela na chvíli odložit, abych to vůbec byla schopná vstřebat :-(
Příběh o Simoně, které nikdo neřekne jinak než Símka mapuje její život od narození až po současnost, kdy studuje na vysoké škole. Símka se nedokáže vymanit z vlivu své matky a závislosti na ní, a ačkoliv se snaží sebevíc, tak ne a ne se matce zavděčit. Tak hnusné chování svého rodiče a permanentní ničení života, bych nepřála nikomu.

01.02.2023 4 z 5


Sejdeme se v Monaku Sejdeme se v Monaku Hazel Gaynor

Nádherný, láskyplný a harmonický příběh o mnohaletém přátelství dvou úspěšných a krásných žen Grace Kelly a Sophie Duval. Myslím, že takové hluboké přátelství by si asi většina z nás moc přála. Nechápu, jak to, že jsem na knihu nenarazila dříve. Je to určitě román, který stojí za přečtení.

25.11.2022 5 z 5


Jako hvězdy v temné noci Jako hvězdy v temné noci Jojo Moyes

Moc hezké a příjemné čtení, i když musím přiznat, že jsem se ze začátku nemohla do knihy začíst.

Angličanka Alice se provdá za Američana Bennetta a odjíždí s ním do jeho rodného Kentucky. Těší se na život v Americe, ale realita je hodně odlišná od jejich přestav. Z nespokojenosti se životem proto využije příležitosti přidat se k dalším čtyřem ženám a založí pojízdnou koňskou knihovnu. Každý den vyráží na koních rozvážet knihy do okolních samot, polí i do hor. To se přitom odehrává v době, kdy ženy nemají mít svůj vlastní názor, mají sedět doma a čekat na manžele. V knize je krásně popsaná příroda i pouto, které mezi ženami "knihovnicemi" postupem času vznikne.

30.10.2022 4 z 5


Etiketa pro elegantní ženu Etiketa pro elegantní ženu Julie Balobanova

Autorku jsem poprvé zaznamenala na instagramu, kdy se mi náhodou zobrazily některé její poučné příspěvky k tématu etikety. Tyto příspěvky se mi líbily a knihu jsem si proto koupila s tím, že se v ní dozvím další podrobnější informace. Detailních informací k jednotlivým tématům etikety je v knize ale velmi poskrovnu. Je to spíše takový všeobecný základní přehled o problematice etikety, o kterém už bylo, např. panem Špačkem, napsáno poměrně hodně.
Raději než nákup drahé knihy doporučuji podívat se zdarma na autorčiny sociální sítě. Dozvíte se na nich mnohem více zajímavých informací, než je popsáno v této knize.

02.10.2022 1 z 5


Podbrdské ženy Podbrdské ženy Jana Poncarová

Generační román, kus historie, pomalé tempo, téma rodinné zátěže, kterou si s sebou více či méně táhne každý z nás. Moc hezký jazyk a styl vyprávění. Podbrdské ženy budou bavit ty, kteří si oblíbily Šikmý kostel.

01.10.2022 4 z 5


Prokletý kraj Prokletý kraj Michaela Klevisová

Moje druhá kniha od této autorky. Opět se mi líbila, i když mi kniha tentokrát přišla rozvleklejší než předchozí titul a nějakou dobu mi trvalo, než jsem se do ní začetla.
Opět platí, co jsem psala u předchozího titulu. Děj není nijak akční, strhující, přesto ale hezky plyne. Největší spád má na konci. Kniha popisuje propletené osudy lidí v malé šumavské vesničce, příběh vyznívá hezky tajemně.

30.09.2022 3 z 5


Sněžný měsíc Sněžný měsíc Michaela Klevisová

Svěží detektivka z oblasti Beskyd. Za mě to je kombinace detektivky a románu. Netečou tu potoky krve, nevraždí se na počkání. Spíše to je románové zamyšlení o lidské existenci, vztazích a o lidských tajemstvích. Ta byla až k neuvěření. I když vraždy a vyšetřování se čtenář taky dočká. Líbilo se mi i umístění příběhu do horského prostředí.

30.09.2022 5 z 5


Zrozeni k propojení Zrozeni k propojení Michal Bartoš

Zajímavé pojetí vztahu k sobě a vztahů k ostatním lidem, které mě osobně nesedlo. Jak už je tady uvedeno v některých komentářích, i na mě je tento přístup velmi nekompromisní a v běžném životě jen omezeně použitelný.

01.08.2022 1 z 5


Předčítač Předčítač Bernhard Schlink

Za mě moc hezká kniha, i když tentokrát musím říct, že film byl snad i hezčí. Je zajímavé, kam je až člověk schopen zajít, resp. z čeho je schopen se nechat obvinit, jen aby určitá pravda nevyšla najevo. Moc zajímavá myšlenka.

31.07.2022 5 z 5


Geniální přítelkyně Geniální přítelkyně Elena Ferrante

Pro mě zvláštní kniha. Na jednu stranu se hezky četla, na druhou stranu mi místy přišla rozvleklá. Pokud se dá tomu vztahu mezi dívkami říkat přátelství, pak já bych tedy v takovém přátelství být nechtěla.

31.07.2022 3 z 5