Kasana Kasana komentáře u knih

☰ menu

Mágové Mágové Lev Grossman

(SPOILER) Harry Potter s drogami, říkali (btw, proč to vidím pak v dětské literatuře?). Škola magie, říkali. Že je to fajn, říkali.
Pojďme říct na rovinu, že to fajn nebylo a že jsem byla po dlouhé době ráda, že jsem to dočetla co nejrychleji to šlo. Postavy nebyly dobře rozpracované a zajímaly by mě jejich myšlenkové postupy, protože ty nechápu. Nechápu ani chování Quentina, protože kniha tráví 90% času tím, že vše popisuje. Ne, že by popisoval prostředí. On popisuje, co se stalo třeba před pár dny a co by bylo třeba zajímavé číst. 5 let školy shrnuto do půlky knihy. Za toto jsem já dostávala pětky že slohů, že to do knih nepatří. Grrrr....
Navíc, druhá polovina knihy nemá ani nic společného s tématikou magické školy nebo čarodějů! Je to něco úplně jiného. Hoďte tam jiné postavy a vyjde to na stejnou! To byla prostě vykradačka Narnie a bůh ví čím dalším se autor inspiroval. Nemluvě o tom, že některé věci byly silným kafem i pro mě. A že jsem četla i dost divný knihy.
Výsledná slova pro ty, kdo to kvůli spoilerům přeskočil: postavy na nic, děj žádný, vykradačka jiných knih a nesmyslné chování postav. Jedna hvězda je udělená Alice (víme proč, kdo to četl) a druhá za ukázku problému konzumace drog, zanedbané výchově a kritice konzumní společnosti.
Tahle kniha fakt není pro pre-teens, 15+ minimálně.

13.06.2022 1 z 5


Čarodějnice dřívější a budoucí Čarodějnice dřívější a budoucí Alix E. Harrow

Obecně jsem šla do knihy, že to bude jasných 5/5 a budu to milovat. Sice to nesplnila, ale četlo se to velmi hezký (btw, čteno v angličtině, ale není tak těžká tak můžete třeba zkusit), sestry byly dost odlišné a zajímavé, nápad propojení čarodějnictví a sufražetky byl velmi chytlavý a i romance v knize nejsou vynucené a hezky tam ladí.
Já osobně měla největší problém s prostředím. Autorka zasadila příběh do našeho reálného světa, akorát si některé věci pozměnila. Nejvíce je to vidět ve jménech jiných autorů zmiňovaných v knize nebo na reagování na čarování na veřejnosti. Pokud změníte detail z klasické historie, musí se udělat těch změn víc, aby to dávalo smysl. A přitom je spousta věcí, která se nezměnila a mně to jenom bilo do očí. Je to také slow-burn a já žiju pro akci, takže toto nehodnotím, jen upozorňuji. Postupně kniha i skákala mezi tématy, takže se věnovala všemu ale prakticky ničemu. Silně jsem i proti tomu, aby se věci řešily násilím. Nevím, nepřijde mi to jako dobrá myšlenka a kdyby byl zde náznak toho, že něco ok není, vítala bych to s otevřenou náručí. Taky, toto prostředí vyloženě vybízí k silné manipulaci skrz kouzla a čáry, ale nedočkala jsem se .
Ve výsledku to není špatná kniha na přečtení, čtenáře si jistě najde a fanoušky to mít bude, ale asi bych doporučila nemít příliš velká očekávání. A kapesníky se taky hodí.

02.06.2022 3 z 5


Ve skrytu stínů Ve skrytu stínů Bianca Iosivoni

Chudák kniha, ale nedá se nic dělat.
A protože jsem fér, tak nejdříve napíšu ty dobrý věci, protože i přes nízké hodnocení, pořád bych to nějaké mladé slečně doporučila na čtení. Divím se, že to říkám u autorek romantických knih, ale jejich fantasy část je docela zajímavá. V tom dobrém slova smyslu. Nebudu lhát, nalákal mě ten úkol vrátit duše aby Roxy nebyla vtažena do Pekla. A přišel mi zajímavý i příběh Shawa, který si nic nepamatuju a i na konci prostě nemáte pevnou představu, co se děje. Ten systém rozdělení lovců byl hrozně dobře vymyšlený na YA fantasy. A jo, ta romantická část je dost upozaděna na YA, ale pořád tam je často se i objevuje, takže toto beru.
.
.
.
Pořád tu jsi? No dobrá, vrhnem se na to, proč se mi ta kniha nelíbí. Hlavním důvodem je styl psaní. Spousta, ale jakože SPOUSTA věcí se opakuje. Pomalu jsem začala počítat to, kolikrát nám Roxy řekla, jak se snaží pochytat duše (že by každý večer chodila ven a hledala je ale něco, co teda nedělá), jak se dělí lovci, co kdo dělá, jaké je kdo národnosti, jaké je jeho povolání ... dokonce si pamatuju nějakou větu, která začala "absolventy" a končila "lidmi, co po tom, co dostanou diplom, odchází ze školy". Jo, to jsou absolventi. A proč to tam je dvakrát v jedné větě?
Normálně bych se ani nedivila, jen bych si řekla, že to píše prostě nováček. Nepíše to nováček. A ani to nepíše jedna osoba. Píšou to dvě autorky se zkušenostmi. To si toho ani jedna z nich nevšimla? A co editor? Dobrá pětina knihy by se dala takto proškrtat, a to si nedělám legraci.
Uznávám, že ty nápady mají super. Ale je jich tam prostě moc a nic není pořádně propracované. Nemluvě o tom, že akční část se děje až v posledních 100 stránkách, kde se nám představí záporák, honí se po několika městech, dvakrát se bojuje, někdo si pobrečí nad mrtvolami a jde se dál. Tato část fakt nedává moc smysl a bolely mě z ní oči. Těch dalších 200 stran je jenom popis všeho okolo. A já mám popisy ráda, ale i toto je na mě moc.
Co zase chybí je třeba, jak se Roxy a Shaw zpřátelili. Protože pro Roxy to je jenom "úkol", on z toho taky není úplně nadšený, pak BUM, uběhnou 3 měsíce a jsou z nich kámoši.
Jak říkám, jestli ti je 13 - 17 let, čteš YA fantasy nebo s tím teprve začínáš, tak jo, sežeň si knihu. Protože věřím, že mnoho lidí si ji zamiluje. Já tam prostě vidím až moc chyb na to, abych to přehlížela (a že se mi líbí i ne zrovna nejlepší knihy).

28.11.2021 2 z 5


Jak se král Země víl naučil nenávidět příběhy Jak se král Země víl naučil nenávidět příběhy Holly Black

Je to takové pěkné zpestření knihovny, které si jednou přečtete a pak si ji vystavíte.
Docela mile mě překvapilo, že ty povídky jsou dost tématické a hezky na sebe navazují, i když se to na první pohled nezdá. Docela ráda bych viděla Cardana, který vystupoval v druhém nebo třetím díle, ale i tak jsem za knihu ráda. Ilustrace jsou dle mého trochu moc ponuré, ale pak si říkám, zda to právě není účel.
Pokud jste fanoušek, tak je to nutnost mít. A pokud ne, najděte si kamaráda, který fanouškem je a půjčte si ji od něho, za dvě tři hoďky to máte v klidu přečtené.

31.05.2021 4 z 5


Oko bouře Oko bouře Zuzana Hartmanová

Pěkně! Místo učení jsem si četla! Protože tahle kniha prostě nešla odložit. Líbil se mi už první díl, dala jsem mu 5/5, ale byla jsem schopná ji odložit a věnovat se něčemu, co bylo zrovna potřeba. Tady? Tady jsem fakt tu knihu nemohla odložit a soustředit se na učivo.
Kniha je čtivá, napínavá a jsem i jaksi ráda, jak se kniha posunula a moje mysl mi prostě pořád někde vzadu pořád dokola říkala: "POKRAČUJ!!" Tak jsem pokračovala. A pak kniha skončila ... a nemám další díl ... Jo, pokud se vám první díl líbil, tak si počkejte na tento. Postavy se naštěstí od sebe dost liší a je tedy jednodušší se orientovat mezi nimi. A velmi se mi líbil ten vývoj u některých. Prostě nádhera.
Jako jo, chybyčky se najdou. Možná nepoukazovat na některé věci pořád dokola. Možná by byla dobrá mapa, protože některá města a místa se mi pletla. Možná nás více obeznámit s úmysly několika lidí. A možná dát prostor i jiným postavám, ale hádám, že ti si užijí prostoru o něco později.
Takže jo, to by bylo. Nechápu tedy, proč to má tak nízké hodnocení. Kdy vyjde třetí díl? :)

07.05.2021 5 z 5


Dědictví krve Dědictví krve Amélie Wen Zhao

Tak hrozně moc jsem chtěla tu knihu milovat. A možná jsem jí taky od samého začátku hodně odpustila. Ale stejně ... meh.
Jakože jo, má to světlé stránky. Ten nápad není sice originální a něco, z čeho bych si sedla na zadek, ale je to taková fantasy oddechovka. Fanoušci Šesti vran a Griši by si to asi přečíst měli. Ty dvě hlavní postavy jsou relativně povedené, i když zrovna Ana není od jiných hrdinek příliš jiná a výrazná. Vlastně, není výrazná ani v knize, ale nevadilo mi to během čtení. Ten konec mi přišel docela zajímavý (i když trošku nelogický, ale ok, s tím dokážu žít). Líbí se mi taky menší detaily: že schopnosti jsou úředně evidovány, šlechta si potomky různě schovává, pro YA docela nové schopnosti ... zní to zajímavě.
Pokud si na něco zanadávám, je to styl psaní. Jazyk je jednoduchý, ale o tom tady zrovna mluvit nechci. Hrozně mi vadí už úplný začátek; že se jde hned do akce a není zde žádný rozjezd. Je to matoucí a člověk se musí pak nutit to číst. Pak taky to vzpomínání, protože to nejsou jenom útržky z minulosti. To jsou třeba celé kapitoly jenom o tom, jakými dětmi byly. Zase: matoucí a člověk se nutí do čtení. Hromada věcí by se tak dala zkrátit a zaměřit se na něco jiného, protože jo, pořád by to potřebovalo. Jsou zde desítky věcí, které nejsou vysvětleny a dobrá polovina by vysvětlit i potřebovala. Reálně, kdyby se to napsalo jinak, čtivěji, tak by to nemělo tak nízké hodnocení. Taky ty vedlejší postavy ... ve chvíli, kdy tam někdo umře, a vy nic neucítíte, tak je tu něco zle.
Není to zlý na přečtení, ale myslím si, že někdo, kdo čte pravidelně, nevezme knihu do rukou znovu. Já teda asi ne. Ale uvažuju si přečíst druhý díl, nebudu lhát.

04.05.2021 3 z 5


Devátý spolek Devátý spolek Leigh Bardugo

Vlastně ani nevím, jak začít psát. Přeskočme tedy tento úvod.

Leigh Bardugo se zcela určitě s každou knihou/sérií zlepšuje, a je to vidět. Příběh má tu správnou, temnou atmosféru záhad a nápad je tak znepokojivý, až samým štěstím žene slzy do očí. Všemožné spolky a rituály jsou velmi nápadité, libí se mi ta propojenost s okultismem, alchymií atd. a je jedno, kolik toho o tom víte. Ať jste veterán v paranormálu nebo nováček, myslím si, že se v tom budete orientovat dobře. Byly tu často dost nepříjemné scény, na to je třeba upozornit a líbí se mi, že to je prostě něco, co vás nikdy neopustí. Zkráceně, nic tady není růžové.

Ale dala jsem tomu 3/5, a má to důvod. Je sice pravda, že jsem si nebyla po celou dobu jistá tím, kdo to byl, ale měla jsem několik podezřelých. A bohužel, ke konci jsem si byla tak jistá (a měla jsem nakonec i pravdu), že už mě to tolik nebavilo. Kdyby tam Bardugo hodila scénu, která by mi totálně popletla hlavu, má to hned o hvězdu víc. Další důvod, byl řekněme ... závěrečný boj? Nevím, jak to moc nazvat. Jednoduše řečeno, mám daleko raději konce, kde se použije mozek. Klidně i náhoda. Ale dejte tam "deus ex machina" a naštvete mě. Je to dost laciný.

(Odkašlání si) Takže! Nejvíce se to bude líbit čtenářům thrillerů, kteří chtějí zkusit i něco jiného. Ale i když jsem šesti vran dala více hvězd, asi bych řekla, že tahle kniha se mi zatím líbí nejvíce. Jen ... ten konec!

11.03.2021 3 z 5


Pád Ohnivého princa Pád Ohnivého princa Elise Kova

Už asi nebudu tak milá na knížku/sérii. První díl mě fakt bavil, proto mě mrzí, co se stalo s druhým dílem.

Reálně, v prvním díle jsem nadávala na to, jak jsou postavy o ničem. Takže, druhý díl se poučil a konečně do nich něco dal. Ne tolik, ale něco málo jo. Snad díky tomu (a co si budem, taky hodně kvůli tomu, jak se to mezi nimi posunulo dál, mrk mrk) se to četlo skvěle a rychle. Drásalo mi to nervy kde mělo, cítila jsem občas tu bezmoc Vhally a i její smutek. Jo, to bylo super.

Ale co ten svět? Ten příběh? Viděla jsem tam tolik možností, které by si zasloužily, aby byly rozepsané, a autorka je vcucla do jednoho odstavce. Reálně, mimo konce, jednoho přepadení v druhé polovině knihy a jedné hádky, se tam nic moc nedělo. Což je hrozná škoda. Jako, je fajn, že se to čte dobře a že postavy už mají hlavu, ale to fakt nestačí. Taky se mi nelíbí, jak jakoby odsunula některé postavy do zapomnění.

Ta série má 5 dílů. Zbývají tři. Tak pevně doufám, že se to zlepší, protože nerada dávám nízká hodnocení, pokud mě k tomu kniha nedonutí.

06.03.2021 2 z 5


Dračí strážce Dračí strážce Robin Hobb (p)

Je mi jasné, že nejeden měl problém se čtením. Není to hlavně proto, že by ten styl psaní byl prazvláštní. Ale o tom o chvíli později, nejdříve to dobré.

Tohle je první série z tohoto světa ode mě, nikdy předtím jsem nic od autorky. Vím, že předtím jsou min. dvě další série (vsadila bych svoje boty, že tři). A jo, lákala mě i česká obálka (ukamenujte mě). Ten svět je opravdu nádherný, hrozně mě zaujalo ... no, asi všechno. Draci, živé lodě, podivné dopisy o holubech ... Jsou tu věci, které člověk najde kdekoliv, a přesto si je autorka pozměnila.
Postavy, no jedna báseň. Takže člověk, co preferuje postavy si tu najde část, která se mu bude líbit. Nejlepší částí je samozřejmě to, jak si na začátku uděláte o některých nějaký obrázek, ale na konci knihy se váš názor na tu konkrétní osobu změní. Hlavně u mužských postav.

Takže, máme dobrý styl psaní, nápad, svět, postavy ... kde je chyba, že to nemá 5/5? No, trošku v příběhu. Protože i když jsem přečetla cca 550 stran, nemám nejmenší tušení, o čem budou další knihy, kde je ta hlavní zápletka atd. Náznaky tu asi jsou, ale nevidím je teda. Taky ta gradace. 3/4 knihy je jenom úvod. A to je asi ten největší kámen úrazu.
Pokud přejdu ale tohle, jsou tu občas náznaky těch předchozích sérií. Není to strašný, zcela určitě se bez nich obejdete a taky se odvážím tvrdit, že když se pak k nim vrátíte, nic si nevyspoilerujete. Ale je to tam.
Taky asi není dobré vydávat dospěláckou fantasy u nakladatelství, které cílí na děti. To možná taky zapříčinilo to nízké hodnocení.

Asi bych řekla, že když zvládnete prvních 100 stran a najdete si tu něco, co se vám líbí, tak u toho vydržte. S každou přečtenou stránkou se kniha stává lepší a lepší.

26.02.2021 4 z 5


Třpytící se město Třpytící se město Lenka Bandurová

(SPOILER) Kdybych nečetla s kámoškou knižní štafetu, tahle kniha by se ke mně ani nedostala (zdravím, Ájo). A asi by bylo dobré zmínit nejdříve to, co se mi na tom líbilo, než vypisovat ty chyby, co mi drásaly nervy.

Co je největším plusem v knize, je jazyk. Ano, jsou tu pasáže, které člověk najde hlavně u fanfikcí, ale potom je tu krásné líčení. Kdyby byla celá kniha takto napsaná, vůbec bych si nestěžovala. Pak jsem se ale musela ptát, zda ji náhodou nepsali dva různí lidé, občas to tak doopravdy vypadalo. Taky postavy (kupodivu) nejsou bez charakteru. Docela překvapení. Ale nemyslete si, že jsou nějak extra dobré. Jenom nejsou nepopsanými kusy papíru se jmény. A kromě toho, celou knihu doprovází i několik pěkných detailů: průchozí brány, Smrtná ulička, Havraní planina ... kdyby se na nich víc zapracovalo, vůbec by to nebylo na škodu.

Tak, a nyní ta část, proč to má tak nízké hodnocení. Asi nejdříve zmíním vnější chyby, jako opakování vět a informací, nevhodně zasazené poznámky, nedostatek poznatků o jiných postavách anebo lilie. Protože ... těch je tam opravdu hodně. Přitom zbytečně.
Celou knihu zároveň doprovází velmi toxický vztah. Jakože, s postavou Thomase, která mě tu fakt vytáčela, bych normálně neměla problém. Ukazuje prostě jinou výchovu mužů. Ale to by muselo jít o daleko jiný žánr, ne romantickou fantasy pro puberťačky. Sem se Thomas fakt nehodí. A to nemluvím o tom, že na svůj věk se fakt nechová. Ostatně, to ani Lea, a to je další věc, co mě štvala na knize.
A nesmím zapomenout na ten děj. Vypravování je příliš rychlé, hodně věcí se přeskakuje a i když neztrácíte nadhled nad tím, co se děje, je to hrozně vidět. Nemluvě o těch vycpávkových linkách, jako je ta pohádka (ta mě fakt naštvala nejvíc, nemusela tam vůbec být), nájemná vražda (trochu propracovat neuškodí, jo, a asi bych úplně vynechala kanibalismus), nebo královna Bella.
Když už jsme u ní, neodpustím si jednu věc. Nemám nejmenší tušení, v jaké kultuře se celá kniha pohybuje. Jsou tu prvky evropské, trochu čínské, pak indické, arabské ... pardon, ale ani jedna z kultur si nejsou vůbec podobné, jsou založené na jiných principech a hodnotách a dle mého by to tam mělo být i vidět, i když si autor přebírá jenom část. Vzít si jenom jednu pěknou tradici a jen tak ji tam hodit, není zrovna příjemné a vhodné. A dospělého člověka to odrazuje ještě víc.
Dalším problémem byly vedlejší postavy. A kupodivu, tohle je společný problém většiny YA. Podřízení si dovolují na nadřízené. Kdyby přede mnou, někdo pode mnou, urážel partnera, tak normální reakcí je toho odvážlivce pořádně ztrestat (snížením platu, ne palačinkami). Příště by si nic podobného nedovolil.
Pak je tu řada menších věcí, jako postava Perly a Janise, červenkové bouře, paprsek, ta rodina HONOR ... nejsou dost dovysvětlené a kdyby tam nebyly, nic by se nestalo.

Jakože, Lenka nepatří k autorům, kterým bych rovnou zakázala psát. Jen bych doporučila buď nechat přečíst někomu, kdo se v tomhle více orientuje, dát čas na to, než vydá další knihu a potrénovat psaní. Protože i když se takové knihy líbí nejvíce náctiletým slečnám, dle mého názoru není nejlepším nápadem jim vnucovat takové postavy za ideální.

07.02.2021 1 z 5


Před bouří Před bouří Zuzana Hartmanová

No, možná bych tomu mohla ubrat jednu hvězdu, protože ne všechno se mi líbilo tak moc, ale celkový požitek mi to nedovolí. Čtení jsem si doopravdy užila, četlo se to velmi dobře a než jsem mrkla, 80 stránek za mnou.

Neskutečně se mi líbí ten svět a jak ho po celou dobu ještě musím prozkoumávat. I v poslední kapitole jsou prostě další detaily na objevování. Nevím, zatím jsem se s ničím podobným nesetkala a hrozně mě to nadchlo. Těch postav je na můj vkus možná trochu moc, těžký se v tom orientovat, když se několik postav jmenuje velmi podobně, ale každý si tu najde nejméně jednoho favorita. Jo, a má to některé scény, které nemusí být snadné na čtení, dobré zvážit.
Co už nejsem takový fanoušek, bylo snad chování některých postav na konci knihy. Nevím, přišlo mi, že tak u dvou postav jsem našla něco, nad čím jsem se pozastavila, zda to byla chyba anebo záměr, který mi snad v druhém díle dojde.
Řekla bych, že pokud vás to aspoň na chvíli zaujme, tak doporučuji dočíst.

01.02.2021 5 z 5


Nelituju ničeho Nelituju ničeho Colleen Hoover

Miluju její knížky, většinou jim dávám 5/5 a jsem nadmíru spokojená. A jo, dobrovolně si nechávám drásat duši dokola a dokola, jak moc se mi to líbí.

Tohle bylo, jako kdyby byla napsána pro lidi, co mají rádi těžká témata, ale nechtějí každých pět sekund smrkat do kapesníku a pak ho odhazovat na bílou papírovou horu plnou slz. Reálně, kdyby tam byla jenom linka Morgan (s trošku propracovanějším dějem) a Clara by jenom sem tam něco doplnila, tak by si mě knížka naprosto získala. Chápu, že každý má jiné preference. Naštve? Rozhodně. Rozbrečí? Jak u koho, mě třeba ne, a to jsem fakt ufňukánek. Potěší? Sázet se nebudu, nemám o co, ale řekla bych, že jo.

Za mě to rozhodně není nejhorší knížka, ale ani nejlepší. Takový ... zlatý střed. Rozhodně ho alespoň zkusit!!

22.01.2021 4 z 5


Nejtemnější část lesa Nejtemnější část lesa Holly Black

Tahle knížka tak zlá není, i když jsem byla ušetřena toho českého překladu. První polovina je pěkná, pak to trochu zadrhává jen proto aby byl velmi rychlý a celkem zajímavý konec. A nemohu knížce dát více hvězd, když většina věcí se opakuje v každém příběhu o vílách.

Připouštím, má to několik zajímavých myšlenek. Třeba to splácení Hanzelinina přání mě zaujalo a přála bych si z toho vidět víc. Ty rodinné vztahy taky zní něco, co by člověka zaujalo. A jsem jenom pro za to, že se s následky každý vypořádá jinak. Ale bylo to všechno hrozně rychlé a některé věci by se hodily zatajit, udělat z toho třeba městskou legendu a šeptat si, zda je to pravda nebo ne, aby si příběh udržel čtenářovu celou pozornost. Tady tomu prostě nejvíc utrpělo to, že se to všechno hodilo do jedné knihy.

Takhle, naštvaná nejsem. Čtení jsem si užila, skvělá oddechovka. Knížku jsem přečetla s přestávkama za tři/čtyři dny jak nic a mladším, než jsem já, bych ji i doporučila.

19.01.2021 3 z 5


Páté roční období Páté roční období N. K. Jemisin (p)

Asi jsem v životě nebyla tak rozporuplná, pokud jde o hodnocení knihy. Tahle kniha není asi úplně pro mě. Přesto vidím, proč se tolika lidem líbí. Přesto se mi nějakým záhádným způsobem i líbila. Aspoň trošku. Je tohle ten pocit naprostého zničení po přečtení knihy? Nevím.

Jestli je něco, co mi úplně nesedlo, tak to byl svět a příběh. Svět je propracovaný a jedinečný, né že né. Ale tak nějak nejsem úplně fanda rogrů a neustálých konců světa ... Ten příběh nebyl špatný. Není úplně předvídatelný, ale taky vás v mnohém nepřekvapí. Jen mi strašně vadí, že některé věci nejsou řečeny (a ne, teď nenarážím na to, že HROMADA věcí je jen mezi řádky). Celkově, miluju ty postavy. Působí dost reálně, tak ... lidsky. A asi tomu dost pomáhá ten dost neobvyklý vyprávěcí styl z pohledu druhé osoby (když je er forma, říká se tomuhle du forma? V tomhle se moc neorientuju). A hrozně se mi líbí, jak se postupně mění vyprávěcí styl jednotlivých ... budu milá, postav. Že občas do er formy autorka hodila oprávněně pohled z druhé osoby a styl je přizpůsoben věku a jejich duševního stavu.

Jo, za pokus to stojí. Ale tak, to asi vidíte i u jiných komentářů, že?

15.01.2021 4 z 5


Popravčí Popravčí Chris Carter

Já mám asi jeden jediný požadavek. Vyšetřování může být nesmyslné (což tady ve větší míře není, naopak, ráda zapojuju mozek), ale hlavní je, abych neuhodla vraha v první polovině knihy. Ano, Dvojitý kříž se mi líbil víc. Ale pořád mám celkem toho Roberta ráda, a to rozhodne nečtu tolik detektivek nebo thrillerů, kolik bych asi měla.

09.01.2021 4 z 5


Čaropisci Čaropisci Robert Jackson Bennett

Na to, jak zlý rok to byl, bylo o to příjemnější dosáhnou konce. A s touhle knihou? Ještě větší radost.

Jako vážně, tohle je skvělá kniha. Já jsem člověk, kterého nalákáte více na rozvinuté postavy než na svět (ačkoliv, na ten si taky potrpím). Tohle je, dle mého názoru, jenom o tom světě. A bylo mi potom jedno, jestli je nějaká postava zle napsaná (což není). Takhle propracovanej příběh už jsem nějakou dobu nečetla. Magie je tu spíše vědou, mají tu vlastní sprostá slova, vlastní fyzikální zákony ... je sice pravda, že si mohl vymyslet lepší s. r. o. význam, ale naštvaná kvůli tomu tedy nejsem. Ten jazyk je sice jednodušší, nejsou zde zdlouhavé popisy, ale krásně rychle se to čte. Postavy nejsou to nejlepší, ale pořád si myslím, že jsou dost solidní a uvěřitelné. Pokud chcete fantasy knihu, zkuste dát téhle šanci.

Jako ano, ta zápletka není nijak nepředvídatelná. Budiž. S tím souhlasím. Ale způsob, jak se rozhodnou to všechno vyřešit? Až jsem čuměla, něco takového bych za tak krátkou dobu a pod stresem rozhodně nevymyslela. Pokud se vám líbila kniha Šest vran od Bardugo, tak bych řekla, že tohle je daleko lepší požitek. A sakra doufám, že přeloží i druhý díl.

31.12.2020 5 z 5


Zima čarodějnice Zima čarodějnice Katherine Arden

Výborná kniha a výborné zakončení série. Jakože, je třeba něco dodat?
Za celou dobu si série držela stejné tempo, stejný jazyk, postavy se chovají pořád tak, jak by se chovat měli, dějí se reálně ty věci, které bych čekala, že se stanou ... Ne, že by byla super předvídatelná. Ale, vždyť tady je mi i jedno, zda by byla předvídatelná. Atmosféra je kouzelná, historické prvky mi aspoň znějí dost reálně (co teda vím, Rusko není zrovna moje oblíbená parketa v historii), lidské postavy se chovají lidsky a ty nadpřirozené vždy podle jednoho konkrétního rysu s tím, že jim něco v chování chybí z lidskosti.
Pokud bych měla zkritizovat něco, tak jen ten obrovský skok v romantické lince. Neříkám, že se mi ten jejich postoj nelíbí, to prosím vůbec ne. Jen říkám, že tohle je asi jediná věc, co mi tak trošku nesedla. A snad i to, že tohle asi není můj nejoblíbenější díl. Přesto se mi kniha líbí.
Jestli bych měla vybrat za mě pět nejlepších knih v roce, jedna kniha z této série se tam určitě objeví. Skvělá série! Ájo, tohle si musíš přečíst!!

24.12.2020 5 z 5


Rozetmění Rozetmění Jay Kristoff

Já si osobně myslím, že jsem normálně klidný člověk. Ale je tady někdo, kdo by mi řekl, jak je možné, že tohle napsal ten samý člověk, co napsal Nikdynoc a Boží hrob? Ano, dala jsem prvnímu dílu tři hvězdy, ale jen kvůli těm poznámkám. Ano, druhý díl má ode mně čtyři hvězdy, protože mě naštval konec. Tady? Tady mě štve snad všechno. Tak jsem ještě mírná s tím hodnocením.

Nejdříve to dobré. Ten svět!! Mega zajímavý, tohle jsem ještě nečetla a strašně mě to tím pádem i bavilo. Pak ta hlavní zápletka je skvělá, sice ne originální, ale zaujme. Jazyk je velmi pěkný a povedený. A ta část, kde se v knize objeví předchozí díly? Kruci, to jsem si strašně užívala.

Tak a teď to špatné (vydržte, najdu si lepík ... ááá, tady to je!). Rudá církev! Jak proboha mohla vydržet tak dlouho? Neříkám, že mě to trošku nepřekvapilo, ale nájemní vrazi, co dennodenně žijí ve strachu a paranoii? Bych si myslela, že budou mít aspoň dva záložní plány. Ale je srazí na kolena nezkušená puberťačka.
Mia. Tak jo, reálně. Nemá Mia nějakou psychickou poruchu? Že si jednu chvíli hraje na tu největší mrchu pod západem, co by zaprodala i vlastní babičku pro pár grošů, bych i věřila. Tak ale proč si později hraje na ctnostnou hrdinku? A narážím na Solise ke konci. A rejpnu si, protože úplně nevěřím jejímu vztahu s Ash. Kdyby nebyla tak vážná, tak jo, ale ... já nevím, něco tam tomu prostě chybí.
Ostatně, jako v celé knize. NĚCO tomu tam prostě chybí. Ty laciné triky k momentu překvapení z předchozích dílů prostě potřetí fakt platit nebudou. Už je to dost ohrané a předvídatelné. Aspoň ten úplný konec se jakž takž dal, ale od autora jsem tedy čekala něco daleko lepšího. Ono, co si budem, deus ex-machina je asi fakt ta nejběžnější záchrana, že?

Jakože, série je to velmi dobrá a povedená. Škoda toho posledního dílu, ten jako fakt bolí. Jo a omlouvám se, právě jsem to dočetla a jsem trošku (trošičku hodně) naštvaná.

17.12.2020 3 z 5


Prvá veterná čarodejka Prvá veterná čarodejka Elise Kova

Takhle. Nebudu lhát, měla jsem velká očekávání od knihy a v průběhu knihy jsem z nich musela slevit. Ale stejně, já nějak nerozumím tomu, že i když jsem upustila od několik bodů, co jsem v té knize chtěla, pořád jsem si tu knihu užila na čtyři hvězdy. Možná 4,5, protože obálka je nádherná.

Je to předvídatelný? Celkem hodně. Je to zlý? Ale vůbéc. Vhalla je hodně průměrná hrdinka YA fantasy a celá řada postav okolo ní je na tom hodně podobně. Opravdu nejzajímavější postavou je korunní princ Aldrik. Ten občas vystupoval tak, že jsem měla otevřenou pusu a říkala si: "Vážně čtu YA?". Ten tu knihu asi zachránil nejvíc.
Co je mega, je ten svět. Vidíme z něho málo, strašně málo, ale autorka má velmi dobré nápady a hrozně se těším, až z něho uvidím daleko víc. Na mě kniha je velmi, ale jakože velmi rychlá, chybí mi tu konkrétnější popisy. S tím se dokážu smířit.

Co mi asi vadí nejvíce, je samotný příběh. Ten začátek vypadal velmi dobře, mělo to dobrou atmosféru, spoustu nápadů. Jen proto, aby nakonec skoro polovinu knihy řešili osobní problémy. Na to se hned objeví nějaký problém (out of nowhere), vyřeší se během jedné kapitoly. Grrrrrrrr. Nemluvě o tom, že když se některé postavě něco stane, je mi tak trochu i jedno, co se děje. Asi fakt nadržuju knize, za tohle bych normálně hodnotila asi 3 hvězdy nejvíce.
Jakože ano, budu to dál číst a jsem si jistá, že to má spoustu fanoušků. Teoreticky, i mně se to líbí víc, než kde jaká YA fantasy. Ale znám i série, které mám radši. Rozhodně to stojí za přečtení.

08.12.2020 4 z 5


Kosti Mraza Kosti Mraza Alžběta Bílková

Ehm ... bude film? Reálně, tohle se více hodí vidět než číst a strašně moc bych to viděla zrežírované. Což je fakt divné, že to říkám.

Tak jo, vzpamatuj se, musím se zabývat knihou.
Reálně, dlouho jsem tomu chtěla dát něco mezi 2/5 a 3/5, občas 3,5/5. Já jsem člověk, co miluje jak svět, tak i postavy a tak mi je trošku líto, že nejzajímavější postavou je náš hlavní záporák, zatímco hlavní postavy jsou nejzajímavější až na konci. Taky fakt, že Siva a Belek hodně často přemýšlí podobně asi není úplně ideální. Svět je nádherný, takový ... prostý. V dobrém slova smyslu. Jsem ráda, že není nijak komplikovaný, takhle mi to nějak víc sedělo. Snad jen bych si více přála více bytostí okolo, třeba jenom, že je sem tam zahlédli, nemusí s nimi hnedka mluvit.

Nejlepší je stejně ten konec. Ano, jsou tam nějaká ta klišé a podobně, ale konec je víceméně úplně zabije. Já jsem do knihy šla, že to bude taková ta dobrodružná romanťárna se šťastným koncem z Ameriky. Ale tenhle konec mi tedy sednul víc.

Jasně, mohla bych tady víc brblat o tom, kde co nedává smysl. Ale víte vy co? Tahle kniha si nehraje na to, že má být komlikovaná a já to po ní ani nechci. Krásně a poutavě se čte, jazyk je jednodušší (možná bych si přála trošku květnatější, vzhledem k prostředí) a za den dva to bez problémů přečtete (pokud samozřejmě neděláte referáty a prezentace a seminárky do školy, jako někdo nejmenovaný ...). Těším se na další knížku.

02.12.2020 4 z 5