Před bouří

Před bouří https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/428805/bmid_pred-bouri-msg-428805.jpg 4 121 40

Krysy apokalypsy série

1. díl >

Každá apokalypsa potřebuje svoje krysy. Příběhy většinou nezačínají koncem světa. Jenže na Leru nastává konec světa každých sedm dní, když se jím proženou magické bouře, které srovnají se zemí vše, co se nachází mimo ochranné bariéry. Když totiž srazíte z nebes bohy, musíte počítat s následky. Bohové padli před osmdesáti lety. A jejich pád zanechal Ler zjizvený a z větší části neobyvatelný. Magií kontaminovaná půda, mutace nebo absence povrchové vody nejsou ničím neobvyklým. Mimo města může i jeden špatně nabitý bateriový článek znamenat předěl mezi životem a smrtí. Ne všichni se s tím ale dokázali smířit, a tak hledají způsoby, jak přelstít přírodní i lidské zákony — jako krysy si hledají skulinky, ve kterých můžou přežívat. Jenže co když si někteří lidé začnou uvědomovat, že mezi přežíváním a žitím je propastný rozdíl? A co teprve když si to uvědomí i sami bohové…... celý text

Přidat komentář

Vlasta71
23.04.2024 5 z 5

Kniha je plná intrik, bojů, magie a slabě i romantické Dovedu si představit všechny postavy a hlavně ta jejích křídla. Ze začátku jsem se nemohla zorientovat v postavách mají i podobná jména, ale brzy jsem si zvykla. Jdu na další díl.

Knihomlok2015
04.04.2024 4 z 5

Skvělé. Trochu mě děsí množství postav, ale zatím to perfektně drží pohromadě a je to skvělá jízda. Takže s naprostou spokojeností jedu dál.


Atuin
09.03.2024 4 z 5

S knihou zásadní problém nemám, nedostatky vsak vidím. Přebujelost postav, která mi přijde zbytecná, působí to jako by si autorka nedokázala zapamatovat proč tam ty před tím dávala a aby mohla pokračovat nasázela raději další.
Za každou cenu vše nezvykle jmenovat a některé názvy nejsou příliš zdařilé, ale rozumím že tady prostě musí přijít dobrý moment a nápad. Ovšem někdy není nutné za každou cenu vymýšlet nová slova, protože to nemusí ladit do větných uskupení. Třeba hvězdopravec je pěkné slovo a snad každé nemusí naznačovat že jde o fiktivní svět to čtenář zcela určitě a sám pochopí.
Autorka umí psát, jako že opravdu vládne jazykem skvěle a tak tím brilantně zakryje další stopy nedostatků. Ale jako příjemné čtení je to skvělá volba. Podobnou knihu jsem četla od polské autorky ( duoligii) a tam mě taky vše bavilo zejména proto že autorka umí dost dobře psát. Tady je to podobné, ne li stejné... Člověku to něco připomíná, v něčem je to zajímavé a hlavně je to české takže něco mezi 3 až 4 * ale jakékoliv číslo v tom rozhraní zvolíte je za mně plné a jelikož jsem si rovnou pořídila celou sérii těším se na další díl

Douška: veškeré připomínky na sérii, takové ty kamínky v botě nechávám v dojmech pi prvním díle. Druhý si maximálně užívám.

lucyvase4
20.12.2023 5 z 5

Postapokalypticka fantasy , už jen to mne přijde jako hodně zajímavý nápad. Takže první věc kterou oceňuji.
Kniha začíná koncem světa. Lidé svrhli své Bohy. Díky tomu začala být ale magie nestabilni, a tak každých 7 dní udeří magická bouře, která čistokrevné lidi zabije, z lidí, kteří měli za předka boha se stanou zmutovani tvorové, kterým říkají modikeři. Jediní bohové (dnes nazyvani démoni) a čarodějové dokáží bouře přežít.
Je to 80 let od doby kdy bohové padli a lidé si vytvořili města, které obehnali bariérou, která je chrání před magickými bouřemi.
Vlády nad Lerem se ujal Arumiel (bůh lži), ale lidé to, že je bůh nevědí nebo spíš nechtějí vědět. Ostatní bohy Arumiel buď zabil nebo zotročil. Vynutil si od nich slib věrnosti, a ti ho tak teď musí poslouchat. Lidé se ale začínají proti této vládě bouřit. Navíc magie začína být víc a vic nestabilní, bouře už nechodí pravidelně každých 7 dní, dnes nikdo neví kdy a kde udeří. Navíc proti Arumielovi zbrojí i kněží.
Autorka nám vypráví několik jednotlivych příběhů, které se mnohdy prolnou aby se vzapeti mohly opět rozdelit.
Prolíná minulost a přítomnost a vše tím krásné vysvětluje. Proč se tato postava chová tekhle a ta druhá zase takto.
Charaktery jsou nádherné popsány a díky rozmanitosti postav si určitě každý z vás najde minimálně jednu, se kterou bude sympatizovat .
I prostředí je krásně barvitě popsané. Člověk si umí dokonale představit krajinu, kde se příběh odehrává.
Musím říct že mne kniha noc mile překvapila. Priznavam, že jsem autorku podcenila. Tak temnou fantasy plnou sexu (ale ne toho romantického, spíš surového, za určitým účelem a vlastním prospechum), intrik, zvradu, soubojů o moc a mrtvol jsem si už dlouho přála. A netušila jsem že mi ji dá autorka - žena, čekala bych to spíše od mužského autora.
Moc se mi líbí jak se autorka s ničím nemaze.
Je pravda že prvních 60 stran se člověk ztrácí ve spoustě jmen a dějů, ale pak se začnete orientovat a příběh si naplno užívat.
Jsem napnutá jak struna, jak bude příběh pokračovat.

Pepa0216
01.12.2023 2 z 5

První problém mám s množstvím postav. Velice originální svět plný zajímavých pojmů pak má svůj slovníček pojmů až na konci a to jsem zjistil v době, kdy jsem se s knihou pral a snažil jsem se vydržet. Po aspoň nějakém pochopení zákonitosti světa a toho kdo je kdo člověk zjistí, že autorka má literární talent. Velmi mě bavili jednotlivé postavy, které jsou pěkně propracované a jejich vzájemné vztahy. Kniha tedy není rozhodně jen apokalypsa, násilí a podobně, ale nabízí velmi dobře zpracované vztahy lidí a těžká témata jako neplodnost či násilí na ženách. I proto je určena spíše ženám. Výsledný děj knihy je však pro mě mimo tyto vztahy hodně překombinovaný a v celku mě to nepřiměje pokračovat dál.

mahina6806
20.11.2023 5 z 5

Toto fantasy z pera mladé české autorky se mi dostalo do rukou díky štafetě a já jsem moc ráda, že se tak stalo!

Rozpadající se svět, padlí a zotročení bohové, láska, bolest, smrt, naděje, magie... To vše a mnohem více najdeme v prvním díle této zajímavé série.
Začala bych tím, že na začátku jsme vhozeni do příběhu, ve kterém se prolíná mnoho postav a osudů a nějakou dobu mi trvalo, než jsem se zorientovala. I přes toto jsem si dobře plynoucí příběh se spoustou akce užívala a mnoho postav mi přirostlo k srdci a já se o bála o jejich životy. Lucianu a Vesper jsem si oblíbila okamžitě, později se k nim přidali i Corvus, Sionara, Garif a Sidion. Některé postavy si zamilujete, jiné Vás budou štvát. Intrikují, lžou, zabíjí, milují se, berou návykové látky, snaží se přežít, jsou lidské. Mnohdy to nemají lehké a s některými je proto snadné navázat vztah a přát si pro ně lepší život.

Autorka vytvořila neskutečně zajímavý svět a já se těším, až se o něm dozvím více. Konec krásně láká na pokračování a já jsem napnutá, jak se bude příběh dále vyvíjet a hlavně, až se dozvím, co se stane s mými favority a zda se dočkají šťastných konců. Jestli v tomto skvělém a bouřlivém příběhu vůbec nějaký bude.

wendys93
07.10.2023 5 z 5

Když máš chuť zničit svět, napiš o tom knížku. Lepší, jak hodit bombu mezi lidi na nádraží. A když to navíc pojmeš extra originálně, umíš psát a máš epesní fantazii, máš úspěch v podstatě zaručen. Zuzka Hartmanová měla chuť, talent i nápad a jen díky tomu se zrodila skvělá, do detailu promyšlená a navíc nápaditá fantasy série, která sice může často působit nekonvenčně a kontroverzně, což může leckoho odradit, ale právě ti udělají brutální chybu.
Od prvního dílu je to skvělý, čtivý, poutavý...děj má spád, postavy charakter - což se dneska, kdy sou často psaný spíš jak přes kopírák - a hlavně, hlavně má všechno logický a přirozený vývoj, nic se nastane "jen tak", bez důvodu.
Líbilo moc. A stejně tak byla skvělá i audiokniha, tu si dejte. Celý příběh tak dostane úplně jiný rozměr.

AUDIOKNIHA:
https://www.audiolibrix.com/cs/Directory/Book/10871/Audiokniha-Pred-bouri-Zuzana-Hartmanova?afid=699&afcid=2914

STREAM S AUTORKOU: https://www.instagram.com/tv/Cxqky31Lk1G/?igshid=MmU2YjMzNjRlOQ==

GreenTee
28.09.2023 3 z 5

Na tuhle knihu (resp. trilogii) jsem se dlouho chystala a těšila, ale asi jsem očekávala něco jiného. Nebo už mi fantasy nesedí tak jako dřív. Kniha je rozhodně skvěle napsaná, dějové linky i celý svět jsou promyšlené a postavy jednají uvěřitelně v souladu se svými vlastními zájmy, rozhodně nejsou ploché, ale...
Už v první kapitole jsem úpěla, kolik tam bude postav, a opravdu byly i takové, které mě skoro nezajímaly, tudíž pro mě byly zajímavé jen některé části příběhu, jiné jsem přečetla spíš pro kontext. Přišlo mi, že se autorka snaží mezi jednotlivými dějovými linkami držet rovnováhu, přitom mně osobně by mnohem víc vyhovovalo zaměřit se v prvním díle na linku jedna dvě a v dalším díle třeba na linky dvě a tři atd.
Chápu, že kniha je součástí série, ale uvítala bych, kdyby fungovala víc i jako samostatná kniha, tedy aby se v ní odehrál nějaký uzavřený příběh uvnitř většího příběhu, který by se rozpínal napříč jednotlivými díly.
Na knize je určitě hodně co chválit, obzvlášť pokud máte rádi funkční fiktivní světy. Já už na to bohužel moc nejsem, ale moc se mi líbilo třeba postupné odhalování Nikolajovy indentity nebo vývoj vztahu GarifVesper, kde jsem díky způsobu vyprávění plně chápala obě strany. Přesto si (vzhledem ke všemu výše) ještě rozmyslím, jestli budu pokračovat druhým dílem.

Richie1
04.05.2023 5 z 5

Po delší době mě četba knihy přinutila ponocovat a číst, dokud jsem neotočil poslední stránku. To se mi už tak často nestává, proto jsem velmi příjemně překvapen, že mě první díl Krys apokalypsy natolik chytnul. Autorka fantasy svět vymyslela opravdu barvitě, bylo to inspirující čtení, vůbec jsem se nenudil. Oproti Noční labuti to bylo o laťku výš a jsem moc zvědav, jak se s takto nasazenou kvalitou autorka popasuje v dalších dílech. Druhý díl už je objednaný a na cestě, a já se těším. :-) 90%

jitka_dankova
04.05.2023 3 z 5

Česká fantasy trilogie, která se neštítí "škaredých" témat, jako jsou znásilnění, toxické vztahy, drogy, nezvratné mrzačení těl, témat nevěry, potratu, dezinformací. Napsané je to pěkně, autorka psát umí, jen nedokážu dát dostatek hvězdiček, protože se mi vůbec nelíbil závěr série. Zůstal ve mne akorát nepříjemný pocit a rozčarování a nakonec lituji, že jsem knihy četla.
První díl je náročnější na čtení, protože autorka rozjela až příliš mnoho postav a jejich dějových linek. Člověk neví, na koho má soustředit pozornost. Nakonec jsem si vybrala jednu dvojici a sledovala především její vývoj, ale to, co s nimi nakonec autorka v posledním díle provedla, mne rozladilo. Konec je pro mne neuzavřený a nedořešený, skoro bych řekla odfláknutý.
Jo a obálka v mém případě neuvěřitelně odrazovala od čtení knihy, pro mne je odpudivá. Škoda, že jsem nakonec knihám této série i přesto dala šanci.

gabriela8704
06.03.2023 5 z 5

Chvilku trvá než se zorientujete v postavách a jménech. Spousta magické erotiky mezi bohy, polobohy i lidmi. Co k tomu dodat? Magický román bez nudy.

HynekBee
16.02.2023 4 z 5

Tohle mě bavilo. I když jsem se ze začátku ztrácel v postavách, postupně všechno dobře zaklaplo.
Další česká autorka na poli fantastiky, co umí. Určitě budu číst dál.

Radium
05.01.2023 5 z 5

Ač trvá trochu déle, než se čtenář začne orientovat v množství postav (byť skvělých), svět Leru se mu vryje pod kůži s bouří v první kapitole. Je drsný, podivný, krásný i odporný zároveň, ale stále vás nutí číst dál. Magie jako zkáza i nutná energie, démoni jako odsuzovaní i protežovaní, zjevné lži vydávané za pravdy. Dlouho jsem hledala českou fantasy, která by se mohla rovnat zahraničním top dílům, a jsem velice ráda, že jsem ji konečně našla.
Posloucháno jako audiokniha.

tlllk
29.12.2022 4 z 5

Ten svet je vystavaný pekne, má svoju logiku a charizmu, rovnako ako hlavné postavy, ale až príliš a v tom je "zakopaný pes". Ten popis akcie je ženský, zameraný na krásne telá viac ako na akciu, taký Barbar Conan. Séria ma svoj potenciál, ale cieľovka je skôr v ženskom publiku.

LiLLu
03.11.2022 4 z 5

Knihu jsem dlouho předlouho obcházela. Ta obálka je proste nehezká a troufám si říct, po debatě s holkama, že ji dost uškodila. Mě aspon dlouho odrazovala. Po přečtení to samozrejme dává smysl ten obrazek...ale myslim ze by bylo daleko hezci, dat tam treba jenom cerne kridla...
Celkem dlouho mi trvalo vplout do příběhu - přesně 70stran! a to je moc..
Začátek byl pro mne hodně kostrbaty, střídání postav tomu ještě dodalo chaosu a nedivím se ze to vetsina lidi odlozi. Ani já k tomu neměla daleko. Kdyby nad každou začínající kapitolou bylo jméno postavy hodně by to vyřešilo.
Když jsem se prokousala úvodem, začlo mě to neskutečně bavit. A to tak, ze jsem se na čtení zase těšila a hledala volnou chvilku abych si mohla číst.
Samozřejmě jsem naskočila hned na druhý díl!
Opravdu veliké PLUS dávám, že tam nemáme pubertální 17 letou vyvolenou!!!!! (na toto jsem uz tak alergická, jak syn na kočky)
Takže nenechte se odradit obálkou, úvodem, protože to opravdu stojí za to!!!

cathyblack
24.04.2022 3 z 5

Před bouří totiž připravuje pódium, pro nějaký velký drama, stejně tak jako temné mraky hrozí na obzoru přicházející temnotou, kterou s sebou dokáže přinést dunivá letní bouře.

Na začátku jsem se trošku ztrácela v postavách a v docela rychlém střídání děje. Ani ten styl psaní mi nebyl až tak po chuti. Než jsem se zorientovala, trvalo to lehce přes první stovku stránek. Když se obvykle takový problém u knihy objeví, házím ji do kouta a sahám po jiné. Kdo chce psa bít, hůl si najde. A já nechci. V tomhle případě na to nemám ani nárok. Tady se do mne totiž zahryznul tak dobře vybudovaný svět, že jsem v něm chtěla chvíli zůstat jako tichý pozorovatel. Svět je sám o sobě totiž asi tou nejsilnější stránkou knihy. Přes všechny ty termíny ala sacerdotesti, mionlachové, modikéři jsem se nakonec podvolila jeho vůli a dokonce, dokonce si oblíbila některé postavy. Musím tedy přiznat, že to trvalo, ale možná to byl účel, nebo spíš úděl toho, že jich tam bylo prostě víc a člověk si k nim tu cestu musel doslova „pročíst“. Přes všechny ty flashbacky do minulosti získáváte o postavách čím dál tím víc lepší (či horší) mínění. Přiznávám lehký „crush“ ohledně Boha smrti, Corvuse. Onehdy jsem se před spaním přistihla, jak si na něj myslím. J Tenhle příběh totiž sršel více sexuální, ryze živočinou energii než tou bouřnou. Přiznávám se, že mi ona drsná surovost a sexualita vzhledem k temné atmosféře postapo světa podrobených démonů, kterým dochází trpělivost, vůbec nevadila. Naopak, působilo to v tomhle prostředí naprosto přirozeně. Bylo to moc fajn.

dpxcz
29.01.2022 4 z 5

Přes to množství postav se v knize ze začátku hůře orientuje, ale jinak je kniha super napsaná a čtivá. Ten první flashback (nebo co to je) se zrzkou Vesper mě fakt dostal. Další díl určitě přečtu co nejdříve.

Marushka27
09.01.2022 4 z 5

Jelikož jsem dalšímu dílu dala pět hvězd, tady přece jen dávám o trochu méně, ale berte to spíš jako 4,5. Kniha nás krásně hodí do zajímavého světa. Na začátku je velké množství postav a osudů a trochu pochopitelně zmatek. Ale dá se od toho těžko odtrhnout.

Leachim_
03.01.2022 5 z 5

Prijde mi to jako zajimavy Cesky nabeh na Sandersonovskou strukturu sveta, rozhodne jsem zvedavy na dalsi dily, ktere ukazou zda se zatim nejednoznacny rozvoj postav dostane k uveritelnemu konci ci ne :)
Jsem moc rad, ze se nam tu zacina formovat pekna sestava mladych ceskych spisovatelek(Hartmanova, Strachotova, Snegonova), ktere vnasi prijemne svetlo do tuctovych napodobitelu Kulhanka.

Roscata
13.12.2021 5 z 5

Naprostá pecka! Od začátku do konce jsem si čtení užívala. Všechno, od světa, přes magii až po jednotlivé postavy, do sebe krásně zapadalo a neskutečně mě bavilo.
Byla jsem docela překvapená množstvím postav, ale každá měla osobitý charakter a tak jsem neměla problém s jejich zapamatováním a rozlišováním. A ty jejich příběhy. Každý by vydal za vlastní knihu. Navíc nikdo není jen dobrý nebo zlý, takže mi přišli mnohem uvěřitelnější. Do toho přidejte fascinují magii, bohy a osud, a můžete počítat s neskutečnou jízdou.
Rozhodně to ale není kniha pro každého. Ler je krutý a nevyzpytatelný svět a stejní jsou i někteří jeho obyvatelé. Nevyhnete se tu smrti, krvi, mučení ani násilí (i sexuálního) na ženách. Takže opravdu zvažte zda je to kniha pro vás. A přesto, že to rozhodně není něco o čem by se mi dobře četlo, musím ocenit jak dobře jsou tyto části zvládnuty.
Já doufám že si kniha najde víc čtenářů, protože za to stojí. Nedokážu si ani představit co můžu čekat od druhého dílu, ale těším se až se do něj pustím.

IG: zrzi_cte

Štítky knihy

česká fantasy apokalypsa česká fantastika

Autorovy další knížky

Zuzana Hartmanová
česká, 1990
2020  87%Před bouří
2017  84%Noční labuť
2021  90%Oko bouře
2019  76%Perutě noci
2022  85%Bouřný úsvit

Kniha Před bouří je v

Právě čtených6x
Přečtených126x
Čtenářské výzvě17x
Doporučených11x
Knihotéce110x
Chystám se číst174x
Chci si koupit50x
dalších seznamech4x