Oko bouře

Oko bouře https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/463527/bmid_oko-boure-ZUE-463527.jpg 5 83 23

Krysy apokalypsy série

< 2. díl >

I bohové potřebují naději. Mocní se perou o vládu nad známým světem, zatímco magie je čím dál nevyzpytatelnější. Každý dobrý skutek je po zásluze potrestán a ušlechtilé úmysly jsou zašlapány pod nánosy zrady a nedorozumění. Arumielovy plány se pomalu rozpadají a supi už krouží, aby si urvali svůj díl. Velký spasitel je však stále pánem mnoha životů, které může z pouhého rozmaru nechat snadno vyhasnout. Slepá poslušnost jeho poddaných už ale dávno není samozřejmostí. Příliš mnoho jich ztratilo víru a nechává se zlákat vidinou možné svobody. Otázkou zůstává, co bude onou pověstnou poslední kapkou, jež postrčí přes hranu i ty, kteří doposud mlčeli. Jaká pravda musí být odhalena? A kdo kvůli tomu musí zemřít? Každé další Arumielovo rozhodnutí může Ler nadobro přivést do záhuby. Nebo ho snad skutečně jen spasit…... celý text

Přidat komentář

Vlasta71
25.04.2024 5 z 5

Opět plné bojů, intrik a falše. Komu můžu věřit? Je tím zlým i kamarád? Arumielovi dochází síla a jeho vlády mají všichni už dost. Fandím dvojicí Luciana a Corvus a Vesper s Garifem jen se obávám, že nám autorka zamíchá kartami a nic nebude tak jak bychom si přáli. Moc se těším na pokračování

Knihomlok2015
08.04.2024 5 z 5

Démonský božské. Jsem natěšená na další díl jako malá holčička před cukrárnou.


lucyvase4
20.12.2023 5 z 5

Dej nám postoupil dál. Arumielovi plány se pomalu rozpadají. Lidé v něm už nevidí svého spasitele a vládce, nýbrž neschopného a slabého panovnika. A jak už to bývá, když jeden pláče druhý si zpívá. Ani tady to není výjimka. Každý chce z neštěstí druhého vytěžit maximum pro sebe. Lidé přestávají věřit a nechávají se čím dál častěji zlákat představou možné svobody za hranicí Leru.
Jak bychom se ale chovali my, kdyby nastala apokalypsa? Myslím že by se z nás také staly krysy, které se snaží stůj co stůj zachránit svůj život. Nehledě na životy druhých.

V knize není jeden ani dva hlavní hrdinové, ale hned celá škála postav. Autorka žádne z nich nestranní, a tak mají všechny postavy stejný prostor čtenáře zaujmout. A to se také děje. S každou postavou sympatizujete a zároveň ji pro nějakou vlastnost nesnášíte. Jako v životě nic není černobílé, i autorčiny postavy hrají všemi barvami. Moc se mi líbí, že postavy nikdy nejednají nelogicky. Vše je logické a pokud se nám to zda nelogické, vzápětí nám je vysvětleno, proč to tak je. Aniž bychom si to uvědomovali autorka v knize řeší několik vážných témat šikana, málo pozornosti od rodičů, znásilnění, homosexualita, osireni nebo neplodnost. To vše, a ještě mnohem víc, má za následky právě činy, kterých se postavy dopouštějí.
Příběhy jednotlivých postav se místy prolínají, aby se vzápětí opět rozdělily.
Dej plyne rychle a musím říct že mne kniha doslova vcucla a já musela číst dál a dál. Byly i místa, kde jsem neudržela slzy.
Líbí se mi, jak se autorka s ničím nepare. Tím vzniká spousta zvratů, které bychom vůbec nečekali.
V knize jsou pouze naznačené romantické linky. Takže žádná velká romantika se také nekoná. A když už se povede, říkáte si, konečně jsou spolu, stane se něco, co je zase rozdělí (někdy již nenávratně). Rozhodně to není série , kde si řeknete tihle dva spolu skončí a tak to taky bude .

Moc se těším na další díl ale zároveň se trochu bojím, protoze tuším že autorka nám žádný preslazeny happyend nedá.

wendys93
18.11.2023 5 z 5

Miluju takový ty svěží letní bouřky, kdy se pročistí vzduch, země se ochladí, tráva zazelená a všem se hnedka tak nějak líp dejchá. Tohle je tak nějak věc, kterou si od hezký bouřky přeje každej. No...Zuzana Hartmanová je jiného názoru. Její bouře sou ničivý, brutální, devastující a přináší jen zkázu a občas nějakýho mutantíka. A všichni, bohové i lidé se s tím tak nějak musí naučit žít. Nebo najít řešení, jak situaci zlepšit a udělat zas z místa lepší místo k životu.
Ve druhém dílu svojí série Krysy apokalypsy dost možná přináší svému světu a lidem v něm kousek naděje. A i když se situace vyhrocuje a ne všichni sou vyloženě spoko, tak se možná mnozí brzy dočkají satisfakce. Protože o nic jiného, krom moci, v tomhle příběhu vlastně nejde.
A PS: dejte si tuhle pecku i jako audioknihu, je to fantastický, fakt!

Richie1
23.05.2023 5 z 5

Druhý díl mě nezklamal, autorka si drží vysokou laťku kvality. Na můj vkus je v příběhu možná trochu moc dějových linek a je potřeba se soustředit, aby v mnoha postavách a dílčích epizodách nenastal zmatek - ale tak nějak věřím, že se vše nakonec propojí v grandiozním finále. :-) Je plno postav, které mi jsou sympatické ... a ano, autorka je nechává často trpět a čtenáře také. Vyskytnou se i padouši, kteří už tak sympatičtí nejsou - i když i u nich občas probleskne jejich lepší já. Děj mě udržoval v příjemném napětí, využíval jsem volné chvíle a knihu přečetl relativně rychle. Závěr samozřejmě navnadil na pokračování, naštěstí už třetí díl mám doma a brzo se do něj pustím.
Celkově jsem velmi spokojen, Zuzka Hartmanová je výborná vypravěčka a její fantazie si zasluhuje můj velký obdiv. 90%

HynekBee
02.04.2023 5 z 5

K tomuhle není co dodat. Výborné!

gabriela8704
21.03.2023 5 z 5

Opět skvělé čtení jsem ráda, že sérii čtu v době, kdy už jsou vsechny díly dostupné.

LiLLu
27.11.2022 5 z 5

Musim rict, ze jsem opravdu rada, ze knizky ctu hned po sobe. Protoze bych si asi ukousala ruce cekat na trojku!!! Ten konec, se poseru!!! Zuzano!!!Proc??!!!:-)))))))
Hlavne clovek mezitim zapomene zejo.
Co napsat, styl, sloh mi opravdu velmi sedl. A jako velky fanda a hráč wowka mam neskutecnou radost, co za knihy ctu!!! Protoze moje nejoblibenejsi postava ve wowku je Demon Hunter!!! A kdyz se Garif promenil tak to bylo jasnyyyy:-))) roztekla jsem se jako máslíčko na pánvičce:-))))
Takze tato serie je pro me fakt top! A kdyz jsem doma nadsene vypravela manzelovi co ctu, tak se zeptal a je to taky serial? pustime si to? :-))))
Takze ja jsem nadšená, konečně něco pro velký holky!
A NE NENI TO YA alelujaaaa

alibaba72
15.05.2022 5 z 5

Opět skvělé čtení, už se nemůžu dočkat třetího dílu.

Marushka27
09.01.2022 5 z 5

Na začátek musím uznat, že autorka prošla fakt velkým psacím vývojem, a když srovnám její předchozí sérii s touto, je to fakt rozdíl. Musím říct, že tohle je kvalitní fantasy, která by měla být v hledáčku všech těch, kteří nadávají na české sf/f autory. Je to propracované, i když některé postavy mi nepřišly zvládnuté tak jako jiné, co je na této sérii naprosto skvělé je styl psaní, jazyk a nápad. Jsem zvědavá, jak to dopadne.

Jamolina
27.12.2021 5 z 5

Líbila se mi už jednička a dvojka je stejně dobrá. Příběh jsem si užila a přečetla ho asi za dva dny. Jsem zvědavá, jak se bude vyvíjet postava Arumiela - ten se vymyká běžným záporákům a je to hodně zajímavě namixovaná postava.

Dragita
06.11.2021 5 z 5

Skvělé, napínavé a dost syrově drsné až do konce. U poslední stránky jsem se musela podívat, zda je opravdu poslední. Tak náhlý konec! Rozhodně budu nedočkavě vyhlížet další díl.
Líbí se mi vrsty jednotlivých charakterů a jejich postupný vývoj. Možná mi bude jednou líto i Spasitele, ale kdo ví, co ještě ukáže :D

zuzak82
01.11.2021 5 z 5

Druhý díl se mi líbil o trochu méně než první. Tahle kniha je opět o postavách a vztazích mezi nimi, a funguje opět skvěle.

Už dlouho jsem nečetla tak zvláštní postavu jakou je Arumiel. A to myslím v dobrém. Je to z pohledu mnoha postav záporák, a někdy se divíte, že už ho někdo dávno nezabil. Jedná často neuváženě, umí být krutý, je egoistický... a prostě vás napadne ještě spousta dalších popisů a charakteristik. A to je jedinečné. Není prostě jen šalblonovitý záporák. A to mě hodně bavilo v prvním i druhém díle.

Mám v knize hodně oblíbených postav jako Garifa, Corvuse, Serpina, Vesper.... a mohla bych pokračovat. Vlastně mě baví skoro všechny s výjimkou Hiramoty (mladšího Atshušiho i staršího Gindžira), už v prvním díle mi jejich dějové linky přišli slabší a tady už jsem měla chuť je přeskakovat (což však nikdy nedělám, tak mě alespoň chvíli ponudily).

Celkově bych dala 90%.

zinon
25.08.2021 5 z 5

Tak to bylo skvělé...moc jsem si čtení užila. Už aby tu byl další díl. Všem moc ráda doporučuji! I když je to trochu taková telenovela, tak mě neskutečně baví. Pokud hledáte v knihách emoce, tak tady je rozhodně najdete :)

Shizunk
15.08.2021 5 z 5

Rozhodně 6 z 5 hvězd. Zatím mám dvě knihy, pro které mi klasická hodnotící škála nestačí, a za nimi hodně dlouho nic, než se začnou v dálce objevovat nejbližší další pětihvězdy. Ne, že by mě na Oko bouře nenapadala vůbec žádná kritika, ale pokaždé když jsem se pokusil byť i jen nenápadně špitnout něco v tom smyslu, něco hluboko uvnitř se na mě ihned obořilo: "Jak si vůbec dovoluješ TOHLE kritizovat?" Takže nebudu. Není mi úplně jasné, kde se po těžkopádném prvním dílu vzala kniha tohohle formátu, ale je tu a já se po dočtení pořád ještě lehce třesu, a doufám, že se mi dnes podaří usnout.
Od začátku do konce přesně to, co jsem potřeboval.

whiolet
27.07.2021 4 z 5

Autorka krásně rozehrála Andělskou hru, která spěje ke své finální verzi.
V knize mám pár svých oblíbenců a těším se, kam je osud zavede.
Rozhodně série Krysy apokalypsy stojí za přečtení.

Mikus
15.07.2021 5 z 5

Už Před bouří se mi hodně líbilo. U druhého dílu jsem proto přímo chrochtal blahem, protože dokáže skvěle stavět na tom, co se v jedničce občas zdálo trochu chaotické.

Na Krysách je mi neuvěřitelně sympatické, jak si to nehraje na nic velkého, epického. Mám totiž pocit, že někteří spisovatelé ve fantastice k tomu tíhnou – chtějí vytvořit něco velkého a pak se jim to celé sype pod rukama. Tohle je spíš komorní fantasy "vztahovka", kde na vás tu a tam příjemně vylítne nějaký zvrat. Různá tajemství zároveň dávkuje postupně a vždy si nějaké nechá v rukávu, abyste nechtěli přestat číst. Svět je zkrátka v pokračování stále zajímavý a bude vám po přečtení dál vrtat hlavou, přestože pár odpovědí dostanete.

Navzdory většímu množství dějových linek nemáte pocit, že by byl příběh neukočírovaný. Oko bouře už navíc také propojuje některé dějové linky a utváří lepší obrázek o tom, kam by to celé mohlo směřovat. Ach, tyhle momenty v knihách s mnoha úhly pohledu vždycky stojí za to! Miluju tu širokou paletu postav, kterou Krysy nabízí, a to, jak se do příběhu všechny nějakým způsobem kloubí a vyvíjejí se.
Na postavy si v knihách dlouho zvykám a tady jsem si u některých nebyl jistý, jaký je můj vztah k nim. Naštěstí si mě knížka proklepla. Když začala některá z postav trpět nebo naopak prožívat krátkou chvíli něčeho výjimečně hezkého, cítil jsem to. (Aneb jak poznat, kterou postavu máte vlastně rádi a nevěděli jste to :D.) Koutky mi lítaly nahoru i dolů, občas jsem zaskřípal zuby a (hlavně tedy v závěru) tajil jsem dech. Jo a taky jsem si občas dost zanadával, jelikož u některých momentů to nešlo jinak. (Nejenom na konci. I když konec k tomu dost vybízí...) Zkrátka mám velkou radost, že postavy nezůstaly jenom na papíře.
V recenzích se často knihy k něčemu přirovnávají, aby měl čtenář lepší představu. Tak já to taky zkusím. Oko bouře je podle mě takový svěží letní koktejl s deštníčkem. Tím nechci říct, že by to byla nějaká míchanina všeho, na co si vzpomenete, to ne. Tohle je spíš to vychlazený pitíčko, co raz dva vyzunknete brčkem a pak si rozverně řeknete o další. Sice by vám mohli donést větší, ale vy víte, že takhle je to akorát. Jo, přesně takový to pro mě bylo! Velká mňamka!

robin9739
25.06.2021 4 z 5

(SPOILER) Nad Lerem se stahují mračna. Kdysi mocný Arumiel (samozvaný spasitel) se dostává do těžké situace. Jeho plány se rozpadají a jeho sny o dokonalém království, kde je on jediný vládce, pomalu ale jistě začínají skomírat. Stále však drží v šachu spoustu bytostí, které jsou pod přísahou a spasitel rozhoduje o jejich životě. Většina lidí už ztratila víru v bohy a hlavně v Arumiela, takže i on sám začíná pociťovat, že se zřejmě vše žene do záhuby. Toho se snaží využít nepřátele, kteří jsou už takřka všude a všichni mají své vlastní plány, svou pomstu, své osobní touhy. Magie je čím dál nevyzpytatelnější, magické bouře jsou častější a smrtelnější, ohrožují vše co ještě nějakým zázrakem přežilo. Jaká pravda musí být odhalena? A kdo kvůli tomu musí zemřít? Každé další Arumielovo rozhodnutí může Ler nadobro přivést do záhuby. Nebo ho snad skutečně někdo spasí...?

Druhý díl ze série "Krysy apokalypsa" pokračuje v nastoleném tempu. Ze začátku jsem se trošku ztrácel v postavách, jelikož je to nějaký čas co jsem četl první díl. Ale po 70 stránkách jsem se díky osobitosti každého charakteru srovnal a zorientoval. Příběh, jenž je rozvětvený se začíná pomalu ale jistě splétat dohromady. V tomto díle jde hlavně o charaktery a celkový pohled na ně, jejich vývoj a vliv na příběh. Dozvídáme se něco o minulosti a motivaci hlavního záporáka i jiných postav. Osobní příběhy se prolínají a vše směřuje k finální bouři, jenž rozhodne o osudu světa. Kniha je psaná velmi čtivě, autorka umí bravurně střídat delší kecaci pasáže s výbornými bojovými... Tak jak v prvním díle tak i zde mně nejvíce zaujal svět, jeho chod, rozdělení, celkové fungování a lore. Jedná se o velmi komplikovaný přesto celistvý a fungující svět. Navíc osudy postav, jenž jsou zde vykreslené jsou fantastické a určitě si každý čtenář najde svého oblíbence! Já ho našel.
Jediná výtka je k obálce, která mi moc nesedí k příběhu, jenž se v knize odehrává.

Eslem
22.05.2021 3 z 5

Je vidět, že autorka moc dobře ví, co je v kurzu (od postapa a la Naslouchač až po young adult andělské trendy), a pokusila se z toho umíchat koktejl, který ale nemá patřičné grády.
Potenciál světa je promrhaný na úkor dokonale spárovaných protagonistů andělské telenovely. Děj bych shrnula tak, že postavy spolu někam putují vesměs po dvou, a ty, které se spolu ještě nestihly vyspat, se konečně dočkají. Mít za hlavního záporáka naprostého ubožáka není zrovna čtenářsky vděčné a celá ta božská tragikomedie plná okřídlených démonů a duší mi k danému světu pasovala zhruba stejně jako ten odpudivý indián na obálce. Škoda, že se autorka nespokojila jen s čaroději a radši pořádně nerozvinula motiv modikerů. Nemyslím si, že je tento díl horší než ten první, zklamání spočívá spíš v tom, že vyšel tak nějak nastejno.

Kasana
07.05.2021 5 z 5

Pěkně! Místo učení jsem si četla! Protože tahle kniha prostě nešla odložit. Líbil se mi už první díl, dala jsem mu 5/5, ale byla jsem schopná ji odložit a věnovat se něčemu, co bylo zrovna potřeba. Tady? Tady jsem fakt tu knihu nemohla odložit a soustředit se na učivo.
Kniha je čtivá, napínavá a jsem i jaksi ráda, jak se kniha posunula a moje mysl mi prostě pořád někde vzadu pořád dokola říkala: "POKRAČUJ!!" Tak jsem pokračovala. A pak kniha skončila ... a nemám další díl ... Jo, pokud se vám první díl líbil, tak si počkejte na tento. Postavy se naštěstí od sebe dost liší a je tedy jednodušší se orientovat mezi nimi. A velmi se mi líbil ten vývoj u některých. Prostě nádhera.
Jako jo, chybyčky se najdou. Možná nepoukazovat na některé věci pořád dokola. Možná by byla dobrá mapa, protože některá města a místa se mi pletla. Možná nás více obeznámit s úmysly několika lidí. A možná dát prostor i jiným postavám, ale hádám, že ti si užijí prostoru o něco později.
Takže jo, to by bylo. Nechápu tedy, proč to má tak nízké hodnocení. Kdy vyjde třetí díl? :)

Autorovy další knížky

Zuzana Hartmanová
česká, 1990
2020  87%Před bouří
2017  84%Noční labuť
2021  90%Oko bouře
2019  76%Perutě noci
2022  85%Bouřný úsvit

Kniha Oko bouře je v

Právě čtených2x
Přečtených86x
Čtenářské výzvě12x
Doporučených5x
Knihotéce76x
Chystám se číst35x
Chci si koupit18x