Dračí strážce

Dračí strážce https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/389978/bmid_draci-strazce-SHW-389978.jpg 4 62 16

Kroniky Deštné divočiny série

1. díl >

Uběhlo příliš mnoho času od doby, kdy mocná dračice Tintaglia pomohla lidu z kupeckých měst odrazit vpád nepřátel. Pod tíhou práce a výdajů na péči o nelétavé draky, kteří se vylíhli slabí a zdeformovaní, mezitím kupci zapomněli na své sliby. Proto je nařízeno draky přemístit do jejich bájné pravlasti, jejíž lokalita je uzamčená hluboko uvnitř mlhavých dračích vzpomínek. Thymara, nevzdělané děvče z lesa, a Alise, nemilovaná žena zámožného kupce, se ocitají v nesourodé skupině, pověřené úkolem doprovodit draky do jejich nového domova. Čeká je mimořádná odysea bez příslibu návratu, během níž draci i jejich ošetřovatelé zažijí kromě četných lekcí spoustu útrap a zrad, ale také radostí a dobrodružství, které předčí jejich nejdivočejší představy.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Fragment (ČR)
Originální název:

The Dragon Keeper , 2009


více info...

Přidat komentář

KajaPet02
19.06.2023 4 z 5

Dračí strážce je první kniha této autorky, kterou jsem si přečetla a nestačila jsem se divit. Příběh mě vtáhl hned od první stránky a přesto, že se na celých více než pěti stech stranách vlastně nic moc nedělo, nemohla jsem se odtrhnout. Autorka má skvělý styl psaní, plynule a bez jediného zaškobrtnutí přechází od současnosti postav k jejich retrospektivním myšlenkám.

Postavy byly vyobrazené neuvěřitelně uvěřitelně, jejich psychologie neměla chybu, žádná z jejich vlastností nebyla do příběhu tlačena na sílu, naopak, vše působilo přirozeně a realisticky.

Co mě však velmi zklamalo byla velká a velmi viditelná inspirace knihou Eragon, ať jde o existenci Elderlingů, kteří pod vlivem draků podléhají tělesným změnám, nebo využití opravdových jmen jakožto mocných nástrojů, nebo fakt že obě nejčastěji zmiňované dračice mají modrou barvu.

Líbilo se mi však jak autorka pojala narození draků, kteří se vlastně vůbec nerodí jako draci, ale jako mořští hadi a draky se stávají až po nějakém čase stráveném vývojem ve schránce, kterou si sami vybudují. S tímto jsem se setkala poprvé a přišlo mi to velmi zajímavé.

Autorka také velmi nabourala mou představu o dracích, velmi moudrých a velmi dobrých stvořeních, kterou u mě nastolil právě Eragon. Nutno přiznat, že draci podle Robin Hobb byli naprosto jiný šálek kávy. Byly chvíle, kdy mi přišli velmi, velmi sobečtí a manipulativní, a i ve své nízké pozici, kdy byli závislí na lidech, se chovali neuvěřitelně povýšeně bez špetky pokory. V celém kontextu knihy však toto pojetí fungovalo dobře.

Celkově bych knihu hodnotila jako velmi zdařilou a ráda si přečtu i její pokračování.

terka5087
29.03.2022

Zajímavý styl psaní, jen je důležité se prokousat trochu utahaným začátkem. Pak vás příběh jistě pohltí a nepustí. Už se těším, až se začtu do dalšího dílu. :-)


SBH
27.09.2021 5 z 5

Pěkná recenze (nikoli ta zde uvedená) a výrazná sleva mě inspirovala k nákupu, načež spousta hanlivých komentářů na Databázi knih a recenze Ettelwen zbrzdila můj zájem knihu přečíst. Takže jsem se k ní dostala až ve chvíli nouze.
Líbila se mi opravdu moc. Dost dobře nechápu stesky na „dlouhý úvod“ (četli dotyční Snoubence zimy?), já jsem skočila rovnou do děje, a ještě si musela spoustu okolností a událostí domýšlet dle občas roztroušených zmínek. Hned na počátku autorka nahodila několik závažných zápletek, které zajímavě míchají s osudy hrdinů, dokonale udržela napětí a můj zájem.
Dobrá, nejsilnější složkou jsou postavy, živé, plastické, dokonale vykreslené a vyvíjející se s každou událostí, která je potká. S tím souvisí živé a akční dialogy. Kterou jsem si oblíbila nejvíc? Těžko říct, protože všechny mě zaujaly a něčím chytily za srdce včetně ukázkových padouchů typu Hesta. Musel se opravdu snažit, aby mi začal lézt na nervy.
Líbí se mi námět, zápletky, zpracování, charaktery, a pozor – naprosto dechberoucí popisy prazvláštní krajiny. Při čtení mi bylo mokro, zima, na kůži mě štípala kyselá říční voda, jímala mě závrať při šplhání po provazových chodnících vysoko nad zemí.
Nějaké zápory? Čistě subjektivně mi bylo chvílemi příliš úzko za hrdiny a ocenila bych trochu odlehčení humorem. Pak mi občas skřípal překlad, řekla bych, že pan Kozák nebere v potaz rozdíl formulování záporů v češtině a angličtině, a tak nějak doufá, že anglické pojetí bude stačit. Ale odpouštím mu. Detaily typu „portské víno“ ve smyšleném světě (něco jako plzeňské pivo a švýcarské hodinky) jsem ochotna ignorovat.
Vřele doporučuji, i když to asi není kniha pro každého.

Natali692000
07.05.2021 4 z 5

Konečně se mi to po asi 2 měsících podařilo přelouskat. Měla jsem strašně dlouho problém se začíst, pořád jsem knížku odkládala. Nakonec mě to ale opravdu chytlo, i když podle mě je to něco jako 500 stran prologu/úvodu. Až v závěru to začíná mít nějaký děj a začne to být opravdu napínavé. Je pravda, že prve mě ten šíleně dlouhý úvod neuvěřitelně štval, ale teď jsem za něj ráda, protože jsem dostala možnost detailně poznat postavy a vytvořit si k nim vztah. Těším se na další díl.

Kasana
26.02.2021 4 z 5

Je mi jasné, že nejeden měl problém se čtením. Není to hlavně proto, že by ten styl psaní byl prazvláštní. Ale o tom o chvíli později, nejdříve to dobré.

Tohle je první série z tohoto světa ode mě, nikdy předtím jsem nic od autorky. Vím, že předtím jsou min. dvě další série (vsadila bych svoje boty, že tři). A jo, lákala mě i česká obálka (ukamenujte mě). Ten svět je opravdu nádherný, hrozně mě zaujalo ... no, asi všechno. Draci, živé lodě, podivné dopisy o holubech ... Jsou tu věci, které člověk najde kdekoliv, a přesto si je autorka pozměnila.
Postavy, no jedna báseň. Takže člověk, co preferuje postavy si tu najde část, která se mu bude líbit. Nejlepší částí je samozřejmě to, jak si na začátku uděláte o některých nějaký obrázek, ale na konci knihy se váš názor na tu konkrétní osobu změní. Hlavně u mužských postav.

Takže, máme dobrý styl psaní, nápad, svět, postavy ... kde je chyba, že to nemá 5/5? No, trošku v příběhu. Protože i když jsem přečetla cca 550 stran, nemám nejmenší tušení, o čem budou další knihy, kde je ta hlavní zápletka atd. Náznaky tu asi jsou, ale nevidím je teda. Taky ta gradace. 3/4 knihy je jenom úvod. A to je asi ten největší kámen úrazu.
Pokud přejdu ale tohle, jsou tu občas náznaky těch předchozích sérií. Není to strašný, zcela určitě se bez nich obejdete a taky se odvážím tvrdit, že když se pak k nim vrátíte, nic si nevyspoilerujete. Ale je to tam.
Taky asi není dobré vydávat dospěláckou fantasy u nakladatelství, které cílí na děti. To možná taky zapříčinilo to nízké hodnocení.

Asi bych řekla, že když zvládnete prvních 100 stran a najdete si tu něco, co se vám líbí, tak u toho vydržte. S každou přečtenou stránkou se kniha stává lepší a lepší.

Eile-en
14.07.2020 5 z 5

Dračí strážce mě nadchl již od začátku. Sice se první díl této trilogie mohl zdát trochu roztahaný, a také v něm mohla chybět patričná akce, ale jsem přesvědčena, že náhledy do života hlavních postav a popis Deštné divočiny byl třeba, aby čtenář později pochopil souvislosti a byl schopen prožívat strasti postav, které přijdou. Zároveň to byla hezká exkurze do prostředí, v němž se celý příběh odehrává. Byl to jen takový rozjezd. Ve druhém díle se už vše točí na plné obrátky.
Hodně mě bavilo objevovat svět Deštné divočiny a také mít možnost náhlédnout do hlavy "nevydařeným" drakům. Jejich boj se sebou samými a s místem, na kterém se ocitli byl chvílemi až dojemný.

nipaaaa
22.04.2020 4 z 5

Začátek se neskutečně vlekl a bylo těžké se pokousat. Nicméně pak to stojí za to

Mornau
10.03.2020 3 z 5

Po přelouskání začátku, který mne vysloveně nebavil ... se mi kniha četla dobře a příběh mne začal bavit.

JardaZHané
15.02.2020 4 z 5

Už se nemůžu dočkat třetího dílu, ty první dva jsem doslova zhltl...

Shaxx
01.11.2019 4 z 5

Dračí strážce spadá pod epickou fantasy a slova, která mě po dočtení napadají jsou: komplexní a výpravné. Kniha má několik hlavních vypravěčů a vskutku bohatý svět. Autorka si rozhodně vyhrála. Možná pro někoho bude kniha kapku složitější na čtení a zorientování se ve světě a postavách, ale já byla spokojená. Hobb umí tvořit skvělé postavy, které vyvolají emoce a s těmi dále pracuje. V jednu chvíli jednu postavu lituju a v druhém okamžiku mě štve (to zrovna, když o ní čtu z pohledu jiného hrdiny). Pokud kniha vyvolá emoce (a to jakékoliv), byť jen kvůli jednání nějakého člověka v knize, je to prostě dobře. První díl je dlouhý a táhne se. To jo. Ale je to jen dlouhý rozjezd k dalším dílům, čekám, že by mohly být trochu svižnější.

Moltri
20.10.2019 3 z 5

Kdo se těší na dobrodružství s draky slibované na přebalu, toho kniha zklame, protože se k němu dostaneme až cca sto stran před koncem. Příběh má trochu víc popisných pasáží a neobsahuje hlubokou myšlenku, ale čte se docela dobře. Chybí tam ale nějaké vyvrcholení nebo cokoliv napínavého.
Myslím, že se z námětu dalo vytěžit daleko více, než nám autorka předkládá. Děj je celý takový těžko uvěřitelný.

Keradin
21.08.2019 4 z 5

Líbí se mi nový způsob jakým to autorka celé pojala. Draci, kteří se draky teprve musejí stát? A co když se něco pokazí a oni zůstanou odkázáni na pomoc lidí a jejich libovůli?
Mám rád když si autorka dá záležet, na tom, aby pořádně popsala svět ve kterém se příběh odehrává. Včetně postav. Mladá holčena, která měla zemřít hned po narození a podle toho se k ní všichni okolo chovají? Nemilovaná žena z domluveného manželství?

Dříve nebo později se s oběma hlavními ženskými hrdinkami zžijete. Občas vám jich bude líto, jindy budete mít radost když se objeví náznak naděje. Je jenom škoda, že je to PRVNÍ kniha ze série a na začátek dobrodružného putování dojde až téměř k závěru knížky. A tak tu knížku člověk musí brát, je to seznámení s Deštnou divočinou a na pořádné "dobrodružství" dojde asi až v dalších dílech.

Alex.Barunka
08.03.2019 3 z 5

O zvěčnění draků v různých podobách se pokusilo už mnoho autorů, a každý další originální nápad je nesmírně osvěžující. Robin Hobb se toho chopila po svém a pro svůj příběh si zvolila draky, kteří se nevyvinuli tak, jak by měli. Jsou nějakým způsobem handicapovaní, a musí s tím žít, ač to třeba nechápou a pohrdají sami sebou.

Chytrá myšlenka, ale bohužel úvod, který trvá asi do tří čtvrtin, je zkrátka na takovou knihu až moc dlouhý a zbytečně popisný. A než se ze všech postav konečně vyvine nějaký příběh, je konec. Ta věčně přítomná a zdlouhavá popisnost mnoho skvělých aspektů příběhu noří do nudných a hluchých úseků.

Velká škoda.

Deaner
05.02.2019 3 z 5

544 stránkový úvod do čtyř dílné série. Tohle pro mě vystihuje tuto knihu. Prvních 350 stran bych zkrátil na polovinu a hned by se mi četlo lépe. Kniha je podrobná, a máte hodně času pochopit svět, postavy a děj. Kdo má tohle rád bude nadšený. Kniha ale po zmíněném dlouhém úvodu začíná běžet a konečně dostávám co jsem chtěl. Konec mě nakopnul k tomu abych si přečetl druhý díl.

kollara
28.01.2019

Tak jsem se těšila a...bum...byla jsem dost překvapená, jak mě téměř všechny postavy lezly na nervy. Připadá mi, že jsem se pořádně nic nedozvěděla..mno..uvidím, co přinese pokračování...doufám, protože autorka je má oblíbená.

nadenka13
04.12.2018 5 z 5

wow jsem nadšená

Štítky knihy

draci fantasy hrdinská fantasy

Autorovy další knížky

Robin Hobb (p)
americká, 1952
2018  76%Dračí strážce
2000  82%Krev a jed
2015  63%Nebezpečné ženy
2012  75%Magická loď
2019  89%Dračí domov

Kniha Dračí strážce je v

Právě čtených8x
Přečtených80x
Čtenářské výzvě9x
Doporučených7x
Knihotéce114x
Chystám se číst183x
Chci si koupit54x
dalších seznamech2x