jiri5027 jiri5027 komentáře u knih

☰ menu

Crota Crota Owl Goingback

Tak přesně takový horor mi chyběl. Bylo to přesně to, co jsem si chtěl přečíst. Druhá kniha od Goingbacka a opět trefa do černého.

16.09.2023 5 z 5


Strážci brány Strážci brány Jan Urban

Je to tedy už nějaká doba, kdy prvotina Jana Urbana opustila tiskárny a zamířila ke čtenářům. Mezi autorovi klady rozhodně patří nápaditá akce a všudypřítomný smysl pro ironii. Je silný v soubojích a v těchto chvílích je kniha nejpoutavější. Prvotní nastínění děje v anotaci dává body i k originalitě - ona pražská apokalypsa, je opravdu lákadlo. Bohužel se poměrně brzy ukázalo, že do originality má dílo daleko. Autor to i otevřeně přiznává. Naleznete scény, jež vám přijdou povědomé a náhle jsou myšlenkovými pochody hrdinů spjaty s danou filmovou inspirací. Pokud přistoupíme na premisu, že na nás autor pomrkává, tak během psaní knihy nedělal nic jiného. Kniha je totiž našlapaná popkulturními odkazy, což samo o sobě není špatně, ovšem zde se toho v textu objevuje přemíra. Neustálé citace anglických písní tento pocit také jen umocňuje, nemluvě o počtu rádoby chlapských hlášek. To vše zavání tlačením na pilu. Člověk se neubrání pocitu, že je zahlcován balastem, který kdyby se pokrátil, tak to příběhu prospěje, aby mohl lépe plynout. Je však nutné říct, že jestli na tuto hru posluchač přistoupí, pak se bude královsky bavit.
Postavy samotné působí spíše jako přesílené archetypy, které toho čtenáři tolik nepředvedou. Nejsou hluboce prokresleny jejich charaktery ani motivace. Urban v této knize není příliš silný v dialozích, které působí uměle vykonstruované. Většina hrdinů je dlouhověkých, ale přesto se tak nechovají. Nejsou to konzervativní kmeti, ani moudří páprdové nebo skeptičtí parchanti. Ne, působí jako běžní lidé do třicítky. Podobný problém je poměrně častý, ale vždycky zabolí. Co naopak potěšilo je zdařilý cliffhanger, který i přes předchozí výtky opravdu nalákal na děj dalších dílů Pragocalypsy.

25.08.2023 3 z 5


Ďáblův hřbet Ďáblův hřbet Honza Vojtíšek

Publikace Ďáblův hřbet, jejíž četbu jsem kombinoval i s poslechem audioknihy, ve mě zanechala intenzivní pocit uspokojení. Dostal jsem historický horor psaný autory Honzou Vojtíškem a Ivanem Kučerou a řeknu vám... Byla to jízda!
Atmosférická a nekompromisní. Plná hrůzných výjevů, které jsem ovšem nemohl přestat sledovat.
Audiokniha ve mě navíc zanechala, až filmový zážitek. Zvuky lesa, dřevorubců, křupání kostí i řev útočícího monstra...wow!
Jak Golden dog, tak Audiotéka a samosebou i tandem autorů odvedli bravurní práci...

04.06.2023 5 z 5


V pekle jsme všichni Hébert V pekle jsme všichni Hébert Madla Pospíšilová Karasová

Hodně silné čtivo, podpořené skutečnou událostí. Autorka píše citlivě i ty nejpalčivější scény a o to víc z toho mrazí...

12.05.2023 4 z 5


Sacculina Sacculina Philip Fracassi

Moc pěkné, sirove a nekompromisní. Připomnělo mi to novelu Slimáci. Taky byla tak bezprostřední

02.04.2023 5 z 5


Ultimus Ultimus Ondřej Neff

Tohle byla vážně pecka. Ústřední dvojice je originální a prapodivně sympatická. Vězeňský komplex na odvrácené straně Měsíce, super nápad.

21.12.2022 5 z 5


Billy Silver Billy Silver Daniel J. Volpe

Tohle bylo silný kafíčko :-D

21.12.2022 4 z 5


Krev pro rusalku Krev pro rusalku Kristýna Sněgoňová

Dneska dočteno.
Lidi a víly v reálném světě.
Skvělý nápad!
O to víc, když je ten svět špinavý a nespravedlivý. Detektivní zápletka a chybující hlavní hrdinové, k tomu připočítejme skvostný, čtivý styl autorky a máme na světě knižní bombu.

13.12.2022 5 z 5


Vlkodlak Vlkodlak Maud Michel

Oproti unesené je to očividně pro jinou cílovou skupinu, je to míň sofistikované a kniha je nedotažená, do lesklých stránek s deníkem se nedá psát tužkou, zbytečná pravidla navíc. Prostě nebavilo. I ten děj je mnohem přímočařejší...

13.11.2022 3 z 5


Unesená Unesená Manuro (p)

Zatím nejlepší zážitek z gamebooků od mých 12 let. Pecka!

13.11.2022 5 z 5


Dívka od vedle Dívka od vedle Jack Ketchum (p)

Nikdy jsem s tak těžkým srdcem nedával plný počet hvězd. Společně s Umírat v nitru, Srdce v Atlantidě a Po sezóně se řadí Dívka od vedle mezi knihy, které ve mě zůstanou, ale vzpomínka na jejich četbu mě bude bolet...

05.11.2022 5 z 5


Křivé ostří Křivé ostří Martin D. Antonín (p)

Tak tohle byla naprostá pecka. Těším se na další příběhy trpaslíků v novém vydání. Trpaslíci jsou napsáni důstojně a trpaslicím nechybí vousy a přitom to nepůsobí směšně. Klobouk dolů

01.10.2022 5 z 5


Píseň severu Píseň severu Michaela Merglová

Tohle byla pecka. Některé scény byly doslova hororové. Cuchenan a Minangar opět nezklamali. Těším se na poslední díl.

17.09.2022 5 z 5


Ozvěny záhrobí Ozvěny záhrobí Veronika Fiedlerová

Naprosto skvělé. Autorka posunula dílo ještě o kousek dál oproti prvnímu dílu. Z finále jsem měl stejně silný pocit, jako z knihy Prokletí Salemu. Tady nezbývá než tleskat a klanět se...

17.09.2022 5 z 5


Rytíř Rytíř Miroslav Pech

Tohle je Pechova nejlepší žánrová kniha.
Jedná se o temnou fantasy, která si pohrává s cestováním v čase, ale jak je u autora zvykem, to důležité jsou postavy, jejich vykreslení, vztahy a motivace.
Nebudu spoilerovat úžasný děj, jen prostě řeknu, že tuhle knihu jsem určitě nečetl naposledy. Crom!

20.06.2022 5 z 5


V rozkvětu V rozkvětu Kristina Haidingerová

Scéna s pavouky je opravdu jen pro otrlé, ale kniha funguje skvěle. Taková dospělá Alenka v říši divů. Celkově se mi u všech vydaných Zrnek temnoty líbí, to spojení se čtenářem. Jsou to krátké novelky, ale vždy intenzivní prožitek...

20.06.2022 4 z 5


Zůstanou jen skvrny Zůstanou jen skvrny Ross Jeffery

A v mé duši opravdu zůstaly skvrny... ‍️
Skvělá kniha, která se námětem zařízne hluboko pod kůži. Je napsaná lehce, ale popisuje těžká zvěrstva páchaná na dvou chlapcích, takže po přečtení civím do zdi a přemýšlím.
Tyhle stavy ve mě vyvolalo naposledy Srdce v Atlantidě(King) a Umírat v nitru (Silverberg).
Dobrá práce Rossi Jeffery

29.05.2022 5 z 5


Architekt temna Architekt temna Marko Hautala

Tady není o čem. Do 80 strany rozjezd a pak dlouhá strmá jízda do pekla. Atmosféra, jako blázen. Ty bosé kročeje ještě pořád slyším. Brrrrrr. Tak tuhle knihu žeru!

19.05.2022 5 z 5


Město v oblacích Město v oblacích Kristýna Sněgoňová

Věděl jsem, že jdu na jistotu. Těch doporučení byla spousta.
Opravdu, Sněgoňová je brilantní autorka. U mě má jasné body navíc i za několik hororových scén, kterými mě jako těžkou botou přišlápla k podlaze.
První kniha (část) s totalitním státem a antihrdinou mě velmi bavila, už jen proto, že jsem si o publikaci nic nezjišťoval dopředu, takže jsem vůbec nevěděl, o jaký svět se jedná. Druhá část se mi zdála mírně slabší, ale čtivost se stále nedala upřít.
Knihu jsem poslouchal jako audiobook, kde tedy nějaký ten čertík v krabičce vyskočil, např. přechody hlasitosti ze scény do scény, nebo případně zbytečně dlouhé pauzy – obijí dost rušivé. Interpret byl ale skvělý – jen to potřebovalo trochu doladit. I tak se jedná o dílo, které jsem musel dočíst/doposlouchat velice rychle... protože jsem prostě potřeboval vědět, jak to bude dál!
Inu kvalita se nezapře.

16.05.2022 4 z 5


Virus omega Virus omega Mark E. Pocha (p)

Tak jo, četlo se to dobře. Scény s Eliotem (pes) jsem si velmi užíval a dávaly knize super nádech. Bohužel musím říct, že Eliot byl nejlépe zvládnutou postavou. Jemu jsem všechno věřil. U ostatních se nemohu ubránit pocitu, že mohli dostat větší péči. Protagonisté se chovali dost nelogicky, občas jsem cítil jejich snahu udělat přesně to, co autor potřebuje a ne to, co by asi opravdu udělali. A to je škoda.
Nechápejte mě špatně. Opravdu to bylo poutavé a Mark E. Pocha slovem vládne, ale cítím po přečtení prázdné místo. Nevyužitý potenciál.
Kniha se určitě řadí mezi ty lepší díla, které E. Pocha napsal. Třeba scéna v "opuštěném domě", měla tu správnou atmosféru, ačkoli byla vlastně taková civilní. Takhle jsem si Omegu představoval. Víc téhle obyčejné tísně. Snad příště...
Země kanibalů stále považuji za Markův TOP. Asi si ji přečtu ještě jednou

09.05.2022 4 z 5