Sacculina

Sacculina https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/496551/bmid_sacculina-zjL-496551.png 4 109 35

Malý rybářský člun, podivný kapitán a čtyři muži, kteří si chtějí užít výlet na moře, aby oslavili, že se jeden z nich právě vrátil z vězení. V hlubinách moře se však skrývají dosud nepoznané hrůzy... „Za temné noci, na převalujících se vlnách velikého oceánu se život jevil mnohem pomíjivěji. Jejich novým světem teď byla smrt, temné místo, jemuž vévodil obzor půlící vedví temnou vodu a bezhvězdnou oblohu, černou jako saze. A on si v tomto světě připadal jako smítko, bezvýznamný jako prach. Nebyly tu žádné myriády hvězd, žádný ohromující kosmos na nebesích, k němuž by se dalo modlit. Mísa vesmíru nad nimi visela prázdná, pustá a lhostejná jako voda pod nimi.“... celý text

Literatura světová Horory Novely
Vydáno: , Gnóm!
Originální název:

Sacculina , 2017


více info...

Přidat komentář

los
07.03.2024 3 z 5

Fracassi umí navodit atmosféru jakési bezvýchodnosti od prvních stránek, a i když je brzy zřejmé, jak příběh skončí (asi tak v okamžiku, kdy Chris vytáhne z moře "podivnou" rybu), nezdá se, že by mu šlo jen o líčení co nejbrutálnějších variant smrti pokud možno všech postav, ale i rozsahem úspornou novelu dokáže rozšířit o hlubší psychosociální aspekty (osobní a rodinná situace Jacka, Jimma a Henryho) a celý příběh lze vnímat jako podobenství, kde bezedné moře může třeba symbolizovat společnost, vilejši nekontrolovatelné vnější nebezpečí atd. atd.

Slezadav
04.03.2024 5 z 5

Wow, po delší době konečně kniha, které dávám plné hodnocení. Formátem malá a útlá knížka v sobě skrývá skvěle zpracovaný hororový příběh skupinky mužů, kteří si chtěli jen vyrazit na ryby, ale jejich výlet se mění v boj o život.
Autorovi se skvěle daří kombinovat vzpomínky, díky kterým se před očima formují jednotlivé postavy a vztahy mezi členy rybařící skupinky. Zejména vynikající je ovšem kombinace strachu a hnusoty, což činí tento horor neuvěřitelně úderným. Při čtení mi doslova naskakovala husí kůže, což se stává jen velmi výjimečně.
K Sacculině jsem se dostal díky recenzi, na kterou jsem narazil a jsem za to velmi rád. Každému, kdo čte tento komentář a má rád horory knihu velmi doporučuji.


Radimka
11.02.2024 4 z 5

No nevím, jestli si ještě někdy půjčíme u moře člun. Atmosféra od začátku hutná, napnutá. Víme, že se něco stane a nikdo netuší odkud to přijde a co bude ten "zabiják" - příroda, člověk nebo naše mysl.

Gustik5
29.01.2024 5 z 5

Nemohu říci, že bych trpěl thalassofobií, ale přesto ve mně hlubiny oceánu nevyvolávají zrovna stoický klid.

Philip Fracassi je úžasný autor, jenž dokáže na malém prostoru vykouzlit příběh, který jde na dřeň a přitom nemáte pocit, že by tu bylo cokoli uspěchané. Je vidět, že je to původně scénárista. Už u jeho povídek jsem byl naprosto uchvácen a v případě Sacculiny to nebylo jinak.

Strach z moře a z toho co mohou jeho vody ukrývat se tu misí s rozvrácenými rodinnými vazbami a dávno prodělaným traumatem, se kterým se bratři a jejich otec vyrovnávají každý po svém.

Perfektně gradující hororová novela, jež mísí lovecraftovské prvky s těmi až bolestně skutečnými. Výsledkem je prostě děsivý příběh, který zhltnete na jedno počtení a ještě ve vás bude chvíli poté rezonovat. Hlavně ten závěr...

Další laskomina od Gnóma, která ukazuje, že pan nakladatel je opravdu nadšenec. Knížečka upoutá už jen nádhernou obálkou. Jsem nadšen a těším se na další knihu od autora, jež by měla už brzy v češtině vyjít.

Mayaku
16.01.2024 5 z 5

Co si budem, jestli na mě něco působí zaručeně děsivě, tak to jsou temné hlubiny a to, co se v nich ukrývá. A ještě v kombinaci s mořskými příšerkami, ať už reálnými nebo fiktivními, to je pure hell. Ať už to byl Stín nad Innsmouthem od HPL, Prám od Kinga nebo třeba "přímořské" povídky od Lumleyho, vždy pro mě tahle témata představovala záruku mrazení v zádech. V Sacculině bylo hlubin i mořských breberek vrchovatou měrou a přísahám bohu, že ke konci příběhu mi z toho bylo až fyzicky špatně, když jsem si vybavila jak tísnivě, odpudivě a trypofobicky na mě na dovolené působila skaliska obsypaná svijonožci. A do toho prolínající se dějová linka o poločasu rozpadu jedné rodiny. Pfu. Je to pecka!

SlamLenka
24.08.2023 4 z 5

Trocha mrazení v příšerných letních dnech neuškodí, proto jsem sáhla po horrorovém čtení. Sacculina od Philipa Fraccasiho mi tedy konečně padla do ruky a byla to docela síla.
Jack se konečně dostal ven z kriminálu, a jestli je něco opakem vězeňské cely, je to rozhodně širé moře. Způsob, jakým chce znovunabytí svobody oslavit, je docela pochopitelný Jack se spolu s bratrem Jimem, tátou a kamarádem Chrisem vydá na rybářskou výpravu. Co by se asi tak mohlo stát, když se pár chlapů vydá na moře a vezme s sebou pár piv? Možná nic. Možná se jen trochu opijí. Možná neuloví ani jednu ubohou čudlu. A možná taky narazí na něco úplně nečekaného a poklidná plavba po moři bude najednou v trapu.
Pokud si předem nedohledáte, co se skrývá za slovem z titulu této novelky, a vyhnete se spoilerům a nápovědám z ohlasů těch, kteří už knihu četli, čeká vás napínavé, tajemné a ponuré čtení. Já sice pochytila pár náznaků, přesto jsem byla dost napnutá, když konečně přišlo na horrorové prvky. Tedy, to bylo něco!
Vlastně nejsem fanda nějakých obřích monster nebo nějakých lekaček, mnohem raději se bojím postupně, nechávám se nejdřív znepokojit a strach se ke mně plíží, až mě chytí a já mám oči navrch hlavy. A tohle Sacullina zvládla skvěle! Možná to bylo od určité chvíle předvídatelné, ale zážitek mi to nijak nezkazilo.
Naprosto dokonalá je ovšem obálka, která pochází z tvorby Terezy Laznové. Když jsem viděla obálky jiných jazykových vydání, je ta česká rozhodně nejkrásnější a já si ji zamilovala!

Vesper001
18.08.2023 4 z 5

"Tohle udělají s člověkem smutek a ztráta..." Povídka i podobenství, obojí mrazivé a hrozivé. Nečíst před dovolenou u moře, nečíst, máte-li klaustrofobii, nečíst, pokud máte odpor k mořským plodům, nečíst, máte-li je rádi... Jak už tu někdo poznamenal, čtení o skutečné sacculině je ještě větší horor. Kniha se čte jedním dechem (nebo bez dechu) a zanechává nepříjemnou pachuť a mravenčení. Jediné, co mi nesedělo, byl kapitán. Žádný Achab, spíš Ochab, který působí, jakoby byl na lodi předtím jen jednou, a to jako háček při sjíždění Sázavy.

Adelaidee
05.08.2023 2 z 5

Anotace mě navnadila, ale kniha ve výsledku moc zábavná ani oslnivá nebyla.

Zoe88
12.07.2023 4 z 5

(SPOILER) Znepokojivé. V nejlepším smyslu slova. Zhmotněná zoufalost a tíživá situace jedné pošramocené rodiny. Jak vyjádřit tíhu ztráty člověka a vše co se s tím pojí? Přibližujícími se korýši :D

KapitánSmrt
12.07.2023 4 z 5

Poctivý horor. Děsuplná variace na Starce a moře? Na Tři muže ve člunu? Možná ano, možná jde jen o náhodu. Každopádně je Sacculina čtivé a dobře napsané dobrodružství, jenž vás po celou svou délku udrží v napětí. Škoda jen krátkého rozsahu, klidně bych si dal ještě nášup.

smazenaryba
21.06.2023 5 z 5

Číročíra, bezchybná žánrovka. Tu niet čo vyčítať. Azda len to, že by jej to viac pristalo v spoločnosti ďalších troch, štyroch podobne ladených príbehov.

Finn69
21.05.2023 5 z 5

Tak tohle si Fracassi trochu zjednodušil, protože korýši druhu Sacculina jsou sami o sobě něco fakt tak hrůzného, že dokonce uvažuju, jestli to, co jsem přečetl na Wiki, nebylo náhodou větší horror než tahle knížka :) Jako že někteří korýši sežerou rybě jazyk a pak fungují jako jeho protéza, to už jsem věděl, ale co dokáže Sacculina, je už snad víc než Vetřelec. Brr.
A abych nezapomněl, tahle krátká knížečka nemá chybu a je dokonalá včetně grafického provedení a formátu, přesně akorát, aby vám pasovala do kapsy. Pokud můžu radit, kupte si ji v tištěné podobě, protože je fakt hezká, a nečtěte ji na dovolené u moře, protože byste se pak už nevykoupali.

lucia0482
10.05.2023 5 z 5

(SPOILER) Na Sacculinu si netreba vyhradiť veľa času, no o to viac vás strhne so sebou. Je to útla drobná knižka, ktorá sa ľahko a dobre číta a na jej konci sa len opýtate, prečo to už skončilo. Autor má výborný štýl písania a verím,že sa mi jeho tvorba do rúk ešte dostane.

Príbeh o skupinke mužov, ktorí sa rozhodli ísť na ryby, vyzerá spočiatku úplne normálne, no rýchlo sa zmení na boj o holý život. Krvilačný morský tvor, hororová atmosféra, pribúdajúci mŕtvi, pomoc, ktorá neprichádza. Bravó. Ako fanúšik Kinga som mala malé Vianoce.

Arkagas
08.05.2023 5 z 5

(SPOILER) Dva bratři, otec a kapitán na rybářském člunu odhodláni si užít hezký společný čas. Místo toho se ocitají na hlubokém moři, kde se začínají dít divné věci a na loď začínají útočit vilejši. Ti ale postupně táhnout loď ke dnu, jako obrácený ledovec, kapitán umírá a do snů se vkrádají noční můry o umírající matce a mořských organismech, které ji sežraly zevnitř. Boj o život začíná... 
Sacculina je novelka o pár stránkách, ale obsahem strčí lecjaký rozsáhlý román do kapsy svou skvělou hutnou atmosférou, která Vám nedovolí přestat číst. Je až zarážející, jak z korýše jako je Vilejš lze dostat tak hororovou a ponurou atmosféru plnou šílenství. Troufám si říct, že pro milovníky korýšů a moře může být tahle novelka víc než znepokojující, nic to ale nemění na tom, že můžeme Gnómu poděkovat za to, že tohle rané dílko Phillipa vydal, protože je to skvost. 
Povinnost pro všechny čtenáře hororu :-)
Moje hodnocení: 10/10

kniznistranky
01.05.2023 5 z 5

Parta čtyř mužů se spolu s kapitánem lodi vydává na širé moře rybařit. Plánovaný poklidný výlet na moře se však záhy změní v boj o život.

Krátký svižný horor na jedno odpoledne. S tvorbou Philipa Fracassiho jsem se už seznámila v jeho povídkové sbírce "Hleď, prázdnota" a autor mi svým stylem a nápady padnul do noty, takže ani tuto novelku jsem nemohla minout. Při čtení Sacculiny jsem si vzpomněla na klasiku Stařec a moře od Hemingwaye. Děj je sice úplně jiný a navíc u Sacculiny jde o horor, ale ten boj s tvory z oceánu, rybaření a nakonec i boj o život, mi tuhle klasiku zkrátka připomněl...

Jak už jsem psala, příběh je krátký, svižný, napínavý. Jak se jednou zakousnete do příběhu, těžko se budete odtrhávat. Líbil se mi námět, divokost nespoutaného moře a jeho tajemných hrůz a čtivý text byl už jen třešničkou na pomyslném dortu. Užito a těším se na další Fracassiho tvorbu, kterou nakladatelství Gnóm! vydá.

jiri5027
02.04.2023 5 z 5

Moc pěkné, sirove a nekompromisní. Připomnělo mi to novelu Slimáci. Taky byla tak bezprostřední

micha-ella
20.03.2023 4 z 5

Malinká knížečka, vlastně to je jen povídka. Napínavá, hororová, ale něco mohl autor i vynechat, třeba sen o té mamince. Taky nemám ráda vulgární dialogy, takže jsem váhala mezi třemi a čtyřmi hvězdičkami. Tři a půl.

yerry
04.03.2023 5 z 5

Ak si rád pochutnáš na korýšoch - mäkkýšoch, kôrovcoch ako skvelom produkte mora, nečítaj tento text. Ak si nedáš povedať, tak sa nečuduj. Varoval som ťa, tak skoro ti chutiť nebudú...

Skvelý horor od skvelého vydavateľa...

Petrasuvicka
01.02.2023 4 z 5

Vadí mi jediná věc, že se vlastně člověk za celou dobu nedozví, co to bylo nebo proč se to stalo. Jinak zajimave a mrazivé

jaroiva
21.01.2023 5 z 5

Nosila jsem s sebou jako "výplňové čtení", protože knížečka je taková malá v kapesním formátu.
První část mi šla pomalu, ale po zhruba třetině se z výplňového čtení stalo napínavé neodkladné čtení, takže zbytek knížky jsem zhltla najednou.
Nejsem moc příznivcem hororů, protože se nebojím, ale tohle byl opravdu horor, kde i mě jímalo zoufalství postav.
Určitě doporučuji.
Původně jsem chtěla po dočtení knížku poslat dál do bazaru, jak to u přečtených knih většinou dělám, ale tentokrát si ji nechám. To je už několikátá od Gnóma, které se nechci vzdát.

Štítky knihy

horory

Autorovy další knížky

Philip Fracassi
americká, 1970
2018  81%Hleď, prázdnota
2022  85%Sacculina
2024  89%Sirotčinec v údolí