Ďáblův hřbet

Ďáblův hřbet https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/507582/bmid_dabluv-hrbet-E2J-507582.png 4 76 31

Skupina dřevorubců a vojáků se ve 13. století vydává dobýt panenskou, lidskou bytostí neobývanou divočinu na slovensko-moravském pomezí. Brzy se však ukáže, že v temných a hlubokých lesích ve skutečnosti nejsou tak úplně sami.

Přidat komentář

milanříský
29.12.2023 4 z 5

Miluju horor The Witch, proto byl Ďáblův hřbet jasná volba, oproti němu je však film jen taková lehká pohádka - dvojice autorů se tady se skupinou dřevorubců a vojáků, dobývajících panenskou divočinu ve 13. století, vůbec nepářou.

V knize je asi všechno co od ní, vzhledem k žánru a zasazení očekáváte. Nedotčený kraj má skvělou atmosféru, nechybí místní pověry, kouzlo dobového zasazení, zkraje vás možná odradí incestní znásilnění, připravte se na fanatiky, obcování s rohatými kreaturami, několik vyvražďovaček, kde lítají ruce a nohy, dostanete i souboj s medvědem, hořící čarodějnici a šablonovité postavy. Poslední jmenované je asi největší zápor knihy, byť spousta postav stejně slouží jen jako maso na porážku.

Racionální uvažování se navíc uprostřed lesů střetává s náboženstvím, rohatá monstra tady postupně vystrkují růžky a ve chvíli, kdy se spustí masakr, je Ďáblův hřbet poměrně brutální, byť to největší zlo stejně nakonec páchají lidé. Naprostá spokojenost, pro milovníky folk hororu povinnost splňující do puntíku vše, co slibuje.

Arkagas
23.12.2023 4 z 5

Že je Ďáblův hřbet tak nějak sázka na jistotu jsem věděla díky nadšeným ohlasům z mého okolí. I proto jsem si ho nechávala na čas, kdy se na něj budu moct soustředit a udělala jsem dobře. Osídlovaní hranic ve 13.století a zlo, které se prolíná celým příběhem.
Na, která žije roky sama v lese je považována za čarodejnici. Ale tuhle cestu si nevybrala sama a síly, které tu byli dávno před lidmi to ví. I proto je Na pod jejich jakousi ochranou.
Když na místo dojede karavana mužů, žen a dětí, z nichž každý bojuje vlastně sám se sebou, netuší ještě, jaká odplata je čeká za to, co časem provedou s Na.
Démoni a Ďábel totiž nikdy nespí. Jsou temní, krutí a všude.
Pro milovníky okultních záležitostí a lidských příběhů je tahle kniha velmi povedenou záležitostí. Určitá prvoplánovost se jí ale ani tak upřít nedá, protože tohle je téma, které prostě baví a táhne.
Někomu může vadit, že se skoro celou knihu téměř nic neděje a poznáváme psychologii postav, mě naopak ta největší řežba na konci absolutně sedla.

Moje hodnocení: 9/10


jan6012
18.11.2023 5 z 5

Parádní a napinavá knížka od které se jde těžko odtrhnout. Hororové příběhy často nečtu ale tohle fakt stojí za to.

kolacky
22.10.2023 4 z 5

(SPOILER) Určitě skvěle napsané, zvláštní divoké prostředí, podivné postavy v neskutečném lese... Hnusné jednání na začátku se prolíná celým příběhem a na to pak doplatí celá zbytečná výprava. Možná nebýt fanatického kněze, ještě by se dalo smlouvat, ale bohužel...

lalela
18.10.2023 4 z 5

Před dávnými a dávnými časy, kdy se bojovalo skoro holýma rukama, lesy byly pusté a nepropustné, a možná tu s námi nebo vedle nás žily i bytosti, které už dávno nejsou, nebo jsou jen v pohádkách? Tam nás přenese příběh z knihy. Žádná pohádka, něco temného, co se klidně mohlo stát. Kniha mě dostala, jen té erotiky tam mohlo být méně.

karinga
05.10.2023 5 z 5

Tohle bylo perfektní počtení! O tom, že Honza Vojtíšek umí, nebylo pochyb, však už toho má na kontě pěknou řádku a mám tak trochu pocit, že je k nezastavení :-) a i když je psaní ve více lidech fakt peklo (vím o tom svoje) nikdy neříkej nikdy. Honza totiž evidentně peklo rád (a ještě je schopný o tom přednášet).

A teď ke knize - Ďáblův hřbet napsal spolu s Ivanem Kučerou a ukousli si pořádné sousto - napsat historický román odehrávající se ve 13. století jistě vyžadoval sakra pečlivou přípravu.

Skupina dřevorubců a vojáků se vydává dobýt divočinu na slovenskomoravském pomezí. Chtějí tam postavit osadu, cesty, kostel... mají s sebou děti. A poměrně brzo se ukáže, že tam nejsou sami.

Autorům se podařilo perfektně vybudovat napětí, atmosféru, charaktery postav (naštěstí tu má každý svoje kostlivce a strašáky) a pak do toho zdánlivě fungujícího světa vpustili rohatá monstra... a začala tak neskutečná řežba, že si to prostě musíte přečíst!

smazenaryba
08.08.2023 2 z 5

Atmosfréra, spojenie stredovekých reálií a prostredia nepriestupných lesov, to sa podarilo. Podobne aj archetypy postáv (ortodoxný kňaz, dedinský pobuda, mastičkár) a dialógy sú zvládnuté výborne. Ten vyšok, nuž, povedzme že autori nemali vyššie ciele. Príbeh, ikeď sa z počiatku rozvíja sľubne, sa rýchlo zmení na sériu udalostí vedúcich od masakru k masakru, kde dej a tajomno úplne vytlačí hromada vnútorností a roztrhaných telesných otvorov. Záverečná štvrtina, všetko toto znásobujúca, je už čírou groteskou. A je to škoda, lebo potenciál tu bol veľký. Menej je niekedy viac.

Ronnie68
01.08.2023 3 z 5

Dlouho jsem odkládala četbu této knihy .... A teď přišel asi ten čas... Přelouskáno během jednoho dne .... Čtivé... Jen někdy moc drastických scén (hlavně na konci knihy) ...

Lablynt
01.07.2023 4 z 5

Velmi příjemné počtení, je to čtivě napsáno, stránky ubíhají jak nic. Výborná atmosféra lesa a visící nelidské hrozby, gradující děj s barvitým masakrujícím vyvrcholením. Paráda. Užívala jsem si příběh po celou dobu, až mi bylo líto, že skončil. Moje vnitřní touha po zvrhlostech očekávala momenty znásilňování kozly do větších podrobností, v mnoha místech jsem se lehce zklamávala nad strohostí samotného aktu. Možná jít maličko do hloubky toho loru a ještě o kousek víc si s tím vyhrát a bylo by to na 5 hvězd bezpochyby.

Vesmich
13.06.2023 4 z 5

Začátek mě uchvátil a očekávala jsem drsný příběh o osidlování H/hvozdu, který se navíc odehrával v krajině, kterou znám. No a víceméně to tak i bylo. Překvapily mě (zřejmě) žánrové prvky, kdy je potřeba prznit ženy nejrůznějšími způsoby a podrobně to popisovat. Když už to bylo poněkolikáté, musela jsem se smát, takže to na mě nějak extra strašidelně nepůsobilo, jen tak nějak přitrouble, a to nikoliv kvůli věci samé, ostatně proč by to tak nemohlo probíhat, jako spíš kvůli podrobným popisům pyjů a ran a neutuchající hromadné pářící potřebě. Ten rozjezd knihy je skutečně mnohoslibný, poslední třetina na mě působila tak nějak vyčichle.

jiri5027
04.06.2023 5 z 5

Publikace Ďáblův hřbet, jejíž četbu jsem kombinoval i s poslechem audioknihy, ve mě zanechala intenzivní pocit uspokojení. Dostal jsem historický horor psaný autory Honzou Vojtíškem a Ivanem Kučerou a řeknu vám... Byla to jízda!
Atmosférická a nekompromisní. Plná hrůzných výjevů, které jsem ovšem nemohl přestat sledovat.
Audiokniha ve mě navíc zanechala, až filmový zážitek. Zvuky lesa, dřevorubců, křupání kostí i řev útočícího monstra...wow!
Jak Golden dog, tak Audiotéka a samosebou i tandem autorů odvedli bravurní práci...

Morbidus
04.06.2023 4 z 5

Jáj! Zdolal jsem Ďáblův hřbet a přežil to! Teď o kozlí chlup racionálněji - na tento román jsem čekal už delší čas. Zklamaný rozhodně nejsem; kniha je na svou délku velmi čtivá, nebál bych se říct až dechberoucí.
Přesto se našlo několik drobných negativ. Už v druhé čtvrtině knihy se našla místa pro budoucí děj nepříliš nosná, byť skvěle napsaná (shrnul bych je pod heslo Medvědi nevědí, že turisti mají zbraně), což by bylo ještě v pohodě. Víc mě štvalo, že počáteční hutně-děsivá atmosféra tím byla částečně ubita, protože ze skrytých příšer vytvořila převážně kulisu. Nakonec se věci pohnuly dlouho očekávaným směrem a já zadoufal, že se konečně dozvím nějaké hlubší lore... a na místo toho nastala etapa zběsilého akčního řádění (což Morbidus nemá rád). Neříkám, že vyústění románu nebylo logické a že bych si kozel-gore čtenářsky neužil; ovšem výrazná změna ladění způsobila, že kouzlo knihy přestalo působit.
Nicméně i přesto je tento svazek kvalita sama. Postavy jsou velmi živě napsané a díky srozumitelně vykresleným motivacím je práce s nimi na velmi dobré úrovni (byť jsem rychle odhadl, kam děj směřuje, ale to je můj zlozvyk a problém). Atmosféra příběhu je poměrně dlouho hutná tak, že by se dala krájet. Pokud dojde na explicitnější či drsnější scény, nejde o materiál vhodný pro úplné horrorové vegetariány (což míním jako pochvalu). Zmínku si rozhodně zaslouží i knižní obálka, která je v papírové verzi pojata vtipným způsobem.
Pro horrorové gurmány vybraná lahůdka s jemnou příchutí kozího sýra.

cori
26.05.2023 3 z 5

(SPOILER) Tibor Lukavský je pověřen Matúšem Čákem založit osadu na Ďáblově hřbetě a prosekat hvozdem kupeckou stezku. Bere s sebou své vojáky, skupinu dřevorubců a jejich rodin, lékaře, kněze a svého syna Jonáše. Netuší však, že pány hvozdu jsou "satyrové", kteří mají rádi lidské maso a znásilňování žen. Autoři nešetří brutálními scénami, v nichž létají utržené končetiny, vyhřezlá střeva, vydloubnuté oči a ženy jsou przněny obřími údy. Nechybí náboženský fanatismus, pomsta a velký masakr.

veronika4001
11.05.2023 2 z 5

Ďáblův hřbet. Možná ďábel vyobrazený na hřbetě knihy a tedy snad ďábelská kniha. Četbu knihy jsem dlouho odkládala, nechtělo se mi do ní. Nakonec jsem jí dala šanci. Horor - to byl pravý důvod, proč jsem se rozhodla ji chtít třímat ve svých rukou.
Kristina mi nepřipadá na 13. století a na naše poměry jako vhodně zvolené jméno. Vyznívá mi příliš novodobě, v kontextu bije do očí i do uší. Spíše Kristla, ale i to se mi zdá přetažené. Jakmile jsem si přisvojila tuhle myšlenku, začala jsem se obávat, že mi to bude rušit text. Odhodlala jsem se k další četbě a abych mohla pokračovat dál, musela jsem si jméno odmyslet. Říkala jsem si, buď odečíst rok a území, nebo Kristinu. Zajímal by mě původ a historický vývoj jména. Tak moc mi to jméno v textu vadilo.
Život v přírodě. Les jako by byl živý; ta příroda odemykající a zamykající zároveň. Dýchá, má smysly, pohybuje se. Je to něco, co nemusíte spatřit, ale cítíte to. V tomto okamžiku lituji, že jsem si knihu nenechala na víkend. ...
... Jsem v přírodě zpět. Stále více se oddávám hrátkám se slovy, vše vyznívá pevně zharmonizovaně, metaforicky až jemně zidylizovaně. Letmý nádech a povzdech nad tou jemností. Čeština je velice krásný a bohatý jazyk. To si pochvaluji. Nechce se mi uvěřit, že lahodné, měkce prokreslené věty mají být podtextem pro hrubé násilí. Nicméně líbí se mi příběh, který si všímá maličkostí, ne pro ty maličkosti samotné, ale pro pozornost čtenáře.
Plynule přecházím do Matúšovy země, leden, rok 1297.
Říkám si, že Anna může být matkou malého Petříka z úvodního textu o Kristině. Odkud přesně tedy Anna pochází? Také by se možná hodilo více textu, proč Ďáblův hřbet. Čeština prokládaná metaforou, slovními obraty a hříčkami se mi moc líbí, jen se mi při další četbě zdá, že je jí v tomto příběhu až příliš. Než se tím proklestíte, přečtete mnoho textu beze smyslu.
Třetí kapitola dává jen tušit, na koho navazuje. Na začátku nevíte, kde jste. Je třetí kapitola o Kristině, nebo Anně? Pak až dál zjišťujete, že je o Kristině. Nevěděla jsem, že také pochází z Matúšovy země.
Zmatečné.
Četla jsem dál, a to proto, že jsem čekala, kam až mě to zavede.
Sex s kozlem (snad - s kozlem). Nejprve mnou projel záchvat hnusu, bylo mi na zvracení, potom jsem se musela smát. Cituji ze str. 51: "Tenhle tady ještě nebyl, blesklo její myslí." ... "Je mladý a je tu prvně." ... "Je nezkušený, ale mladicky odhodlaný." ... "Ostatní možná ani neví, že je tady."
Co to je? Očekávala group-sex? "Tenhle tady ještě nebyl". ... Takže ona už s kozlem sex měla? Asi ano, vyhodnotila pocitově, že tenhle tady nebyl, protože ve tmě ho přece nemohla vidět (viz str. 50, kde se hovoří o přítmí a o obrysech ve tmě). Kromě toho kozel jako kozel! Nebo Kozel? :-D Vždyť všichni kozlové jsou stejní, ne? Jak mohla ve tmě rozlišit Kozla od kozla, tj. velikost těla, barvy srsti, tvar a/nebo délku rohů atd. "Ostatní možná ani neví, že je tady." Možná v té chýši byla jen kvůli nim! :-D
"Kdoví, jestli tohle není jeho poprvé." "Minulou zimu jí jeden v zápalu chtíče vyryl do zad krvavou brázdu."
Takže ano, sex s kozlem už zřejmě měla. No moment, třeba to nebyl kozel, i když vydával Mé-é-é! Měl bradku. A kožešinu.
V knize jsou nevyjasněná místa, která měla být jasná od počátku. Není to dotažené, vysvětlené, chybí víc informací a vhodně použitá pointa. Měl to být horor nebo humor?

666Jitka
10.05.2023 4 z 5

(SPOILER) Autoři napsali vskutku zdařilý folk-hororový kousek - až jsem si několikrát říkala, jestli už toho brutálního zvěrstva, hlavně co se sexuálního násilí týče, není až moc. Chudák holka Na - na té se "život" opravdu vyřádil :-( Asi musela být v minulém životě pěkná sv..ě, že si musela tenhle kýbl sraček a hnusu vyžrat až do dna. Ostatní aktéři této apokalyptické jízdy si svůj konec asi také představovali poněkud jinak. Nicméně se kniha velmi dobře čte a je z ní patrná notná dávka spisovatelské invence. Velmi pěkně je popsáno prostředí, kde se tento ukrutně sadistický příběh odehrává. Někdy je zkrátka lepší nechat některá místa a bytosti tam žijící žít vlastním životem a velkým obloukem se jim vyhýbat, tedy pokud nemáte chuť si to rozdat s pořádným obřím kozlem.

mirec88
04.05.2023 5 z 5

Tak toto bola pecka. Ivan s Honzom napísali fakt skvelý horor, ktorý podľa mňa nemá žiadne slabé miesta a ukazuje sa v tom najlepšom zmysle slova. Je fakt hrôzostrašný, niektoré scény vyrazia dych, či už to, čo robia dané príšery tu alebo neskutočne nervydrásajúca a napínavá scéna s medvedicou ako aj samotné gradujúce finále, kedy som ani nedýchal. Milovníkom drsných príbehov a hororov fakt odporúčam, občas som čítal so zatajeným dychom a nevnímal nič a nikoho okolo seba. Fakt klobúk dole pred týmto duom. Odporúčam.

Carolxc
26.04.2023 4 z 5

(SPOILER) Příběh nás zavede do starší doby, kde lidé více věřili a spoustu věcí si museli oddřít sami. A myslím, že tahle doba byla vykreslena velmi dobře a atmosféru kniha měla dobrou. Skupina osadníků se rozhodne - přesněji řečeno má za úkol vydat se do lesa, kde mají vybudovat novou osadu, jenže si vybrali velmi špatné místo.

Autoři se nebojí od začátku ukázat, na co se můžeme v příběhu těšit a i když tam byla jedna pomalejší část, potom už jsem se rozhodně nenudila a jen díky omezenému času a jiným okolnostem, jsem to četla více dní, než bych chtěla. Příběh je sice svižný, pořád se tam něco děje, ale pro mě byl i lehce předvídatelný a člověk věděl, kam to směřuje. Přesto mě osobně to nevadilo stejně jako postavy, které nebyly, až tak dobře propracované. Našla jsem si tam asi dvě postavy, kterým jsem držela palce, ale jinak se žádná z nich výrazně nezapsala do mé hlavy.

Závěr mě z jedné strany trochu zklamal - chování jistých postav podle mě neodpovídalo onomu závěru, i když jsem chápala, proč to tak autoři chtěli. Z druhé strany ten závěr byl přesně to, co jsem očekávala a chtěla. Krutá krvavá jízda, kde se nehledí na to, kdo umírá jako během celého příběhu, kdy mi nebylo vždy příjemně.

A cože je to zlo skrývající se v lese? Myslím, že na tohle si budete muset přijít sami - ne, to si musíte přečíst sami!! Protože tohle stojí za přečtení, minimálně pro někoho, jako já. Nechci prozrazovat více, než je nutné. Přesto kniha měla své menší chyby, za které strháván jednu hvězdičku, ale i tak jsem si tuhle tak trochu zvrácenou jízdu užila a myslím, že na ni jen tak nezapomenu.

Každopádně, možná někdo z vás bude po přečtení této knihy hledět na kozy úplně jinak, než doteď

Já určitě ano!!

SalemJohn
25.04.2023 4 z 5

Kulervoucí začátek - poetický úvod prológu (pokojne aj na Hviezdoslavov Kubín) vystrieda niečo, čo bude asi ťažšie predychávať väčšina čitateľov.. Anotácia na obálke v skratke naznačí o čo pôjde - vrcholiaci stredovek kdesi na našom území (to pohraničie mi obrazne spojilo oboch autorov), výprava do neprebádaných končín, rôzne druhy človečiny a dokonca sa objaví aj istý Matúš z Trenčína.. Prím však celú dobu hrajú tajomné a záhadne lesy, uveriteľné charaktery postáv a temnota - Kopa temnoty nielen ta neznáma, schovávajúca sa v tých neznámych a riť sťahujúcich húštinách, ale i temnota v ľudských srdciach..
Dej plynie naozaj svižne, stránky sa rýchlo míňajú, dôjde aj na vývoj postav, dramatizácia funguje na jednotku a čitateľ stále čaká.. V úvode ma trošku zmätočne rušila partia nadržaných capkov a dúfal som v nejaký hororovejší progres. Nakoniec som však rešpektoval zámer autorskej dvojice a pristúpil som na ich rozohranú partiu.. a bavil som sa ! A to je to, co se počíta pánove..
Ono to celkovo nepôsobí ako román, skôr ako taká dlhšia novela. Je to priamočiare, atmosférické so správnou mierou tajomna. Dej je podaný pútavo, ubieha naozaj rýchlo, hluché miesta by ste hľadali zbytočne, hororovo však tak trochu na pomedzí - medzi explicitným a strašidelným.
Dalo sa z toho vytrieskať viac ? Samozrejme dalo ! ale snáď si niečo autori nechali nabudúce..
Dôstojný reprezentant folk hororu z našich končín.
PS. Tak nejako nepriamo som poctil autorov tým, že paralelne s ich dielkom som si vychutnával aj pána Tolkiena a jeho Dve veže. A čuduj sa svete - pre mňa dosť dôležitý spoločný menovateľ - tajomný les - u Tolkiena záhadný, niekedy až hrôzu naháňajúci Fangornský hvozd - resp. samotný Fangorn.
A pointa ?
Folk horor dnešných čias - pri pohľade na bezhlavú ťažbu, priam likvidáciu lesov v mojich/našich končinách mi je trochu ľúto, že zopár kozlov, alebo jeden dvaja entovia tu nedržia stráž..

soukroma
16.04.2023 3 z 5

(SPOILER) Uf, na horory asi nemám žaludek, přesněji ten správný nadhled, ale srdnatě jsem se knihou prokousala, za vydatného vypouštění hrůzných krvavých scén, tedy např. celého konce, z něhož nešťastně vymizela i hlavní postava kapitána. Ano, všichni umřeli, až na jednoho, ale ten jakoby umřel taky.
Ale jak umírali, to snad samy stránky knihy ječí hrůzou! Ohněm a mečem, tak na ně (na všechny!).

Snažila jsem se v tom najít nějaké poselství, metaforu, pointu, ale jen velmi vzdáleně jsem v tom viděla starý "dobrý" strach lidí z neznámého, v němž občas vidíme obludy všeho druhu (a někdy tam opravdu i jsou, byť třeba v ryze lidské, nebo jiné extrémní živočišné podobě). Proto se domnívám, že autoři umístili skvěle děj do dávné minulosti, ano, rovnou středověku, kdy na běžný (vlastně veškerý) lid útočily děsné a běsné představy pekla neustále předhazované z kazatelen, a současně neschopnost dohlédnout dál než za vlastní dvorek (všude jinde byli totiž ještě lvi, nebo něco horšího, kdo to tehdy mohl vědět...). A protože mezi Bohem a jednotlivcem stál hřímající kazatel, pak pro něj nebyl problém zmanipulovat je jako dav a dělat hrůzné věci ve jménu, hmmm, koho asi (možná spíš ďábla než Boha, jehož jméno tak rádi - kazatelé - brali nadarmo). A takový zkušený inkvizitor věru věděl, jak na své ovečky, v odlehlém děsivém místě...

Takže s odhlédnutím od děsivosti popisů brutálního mučení, zabíjení a sexuálních scén to maličko k nějakému zamyšlení vedlo. Zábavu v tom za sebe ale nevidím ani v nejmenším, nevím, proč přisazovat v současné beletrii k nekonečným skutečným hrůzám, které se na nás v současnosti valí ze všech stran.
Ještě že mám již rozečtené Čisté radosti, to snad mé rozpoložení srovná (ještě po předchozím Carterovi a Kingovi, dvakrát uf)...

K výpravě knihy mám spíš kritickou poznámku: když už paperback, pak ozvláštnění všech okrajů stran půlkou ďábelské hlavy, což ani nevyznělo, bylo z hlediska přírodních zdrojů zcela zcestné.

Ještě dlouho se mi budou vybavovat slova kapitána doprovodné vojenské skupiny, když promlouvá ke středověkým venkovanům: "logické a strategické gesto"...

monikasbookclub
14.04.2023 4 z 5

Tak to byla zatím nejvíce znepokojivá kniha, co jsem kdy četla. Upřímně by mě zajímalo, co inspirovalo autory k napsání. Ani nevím jestli mě to více děsilo nebo šokovalo. Kniha obsahuje napětí, které vás nutí číst dál a dál i když už nezvládáte podrobný popis nechutných scén. Našli se ale části, které za mě byly hluché, jako například popis života lidí ve vesnici. Uvítala bych taky, kdyby v knížce byla pozornost zaměřena na samotné Ďábelské kopytníky. Závěr knihy byl opravdu strhující! Rozhodně knížku doporučuji přečíst, ale musím vás varovat, že některé scény v ní nejsou určeny slabším povahám.