Ivuska 11 Ivuska 11 komentáře u knih

☰ menu

Vánoční skříňka Vánoční skříňka Richard Paul Evans

Krasny pribeh, stale aktualni, sahneme si do svedomi, zda obcas take nemenime diamanty za kameni.

29.10.2018 5 z 5


Modrá mezi nebem a vodou Modrá mezi nebem a vodou Susan Abulhawa

"Skládáme se z příběhů. Lidske srdce tvoří slova, jež do něj vkládáme. Jestli ti někdy někdo poví něco ošklivého, nedovol, aby ta slova pronikla až do tvého srdce, a dávej pozor, abys taková slova nevložila do srdce někoho jiného."

To bychom měli mít dnes a denně na paměti.

06.06.2017 3 z 5


Kafka na pobřeží Kafka na pobřeží Haruki Murakami

"Kafko Tamuro, v nasich zivotech nastavaji momenty, kdy uz se nejde vratit zpatky. Pak jsou dalsi, mnohem vzacnejsi, kdy uz se neda pokracovat dal. Kdyz nastanou, nemuzeme delat nic vic, nez je prijmout se vsim vsudy, tak jak to lezi a bezi. Tak a nejinak se totiz zije."

Co dodat, tohle je balzam na literarni dusi. Neda se popsat, musi se spolu s hlavnimi hrdiny prozit a nechat projit hlavou. Pustte se do toho, nebudete litovat!

09.05.2017 5 z 5


Manželé odvedle Manželé odvedle Shari Lapena

Tak jsem se opet presvedcila, ze nalepka Edice svetovy bestseller nemusi vubec nic znamenat, ba naopak. Ja jsem byla zklamana, prekombinovane, zdlouhave, predvidatelne a ten uplny zaver? Za me proste ne, asi jsem zhyckana kvalitni severskou krimi.

18.04.2017 2 z 5


A Bůh pravil: Musíme si promluvit! A Bůh pravil: Musíme si promluvit! Hans Rath

Takové milé, humorné, místy ironické čtení, které ovšem dokáže i pěkně donutit k přemýšlení. Zpočátku jsem byla ke knížce trochu skeptická, kdyby mi nebyla doporučena, podle názvu bych si ji nevybrala, náboženská tematika není právě můj šálek kávy, ale musím uznat, že nakonec jsem byla velmi pozitivně překvapena a líbila se mi.

16.04.2017 4 z 5


V lese visí anděl V lese visí anděl Samuel Bjørk (p)

Vzkaz vsem fanouskum severske krimi: Neotalejte s timhle autorem tak dlouho jako ja, napinave, dechberouci, plne necekanych zvratu, za me rozhodne ano, tohle me moc bavilo.

04.04.2017 5 z 5


Harry Potter a Tajemná komnata (ilustrované vydání) Harry Potter a Tajemná komnata (ilustrované vydání) J. K. Rowling (p)

Harryho nelze nemilovat a tahle ilustrovana vydani jsou vyslovene pohlazenim po dusi. Jim Kay si me ziskal svymi obrazky jiz v dile prvnim, tak uz aby tu byl zase Jezisek s dilem tretim.

16.02.2017 5 z 5


Jeden den Jeden den David Nicholls

... "Zij kazdy den, jako by to mel byt tvuj posledni," znela obvykla rada, ale po pravde receno, kdo by na to mel energii? Co kdyz zrovna prsi nebo na cloveka neco leze? Nebylo to dost prakticke. Mnohem lepsi je proste snazit se zit co nejlip, odvazne a nebojacne a treba i neco zmenit. Ne snad cely svet, ale aspon ten kousek kolem sebe. ...

23.01.2017 5 z 5


Poslední aristokratka Poslední aristokratka Evžen Boček

Necekejte zadnou vysokou literaturu, nenarocna oddychovka, ktera nejednou vykouzli usmev na tvari.

13.01.2017


Zlodějka knih Zlodějka knih Markus Zusak

Pribeh smutny a zaroven i vesely, vypraveny tou, pred kterou ma respekt kazdy z nas. Smrti. Krasne napsana kniha o nekrasne dobe, ktera vam rozerve srdce. Jen tezko se veri, ze je to jen par let zpatky a podobne osudy se odehravaly az neskutecne blizko nam vsem.

01.01.2017 5 z 5


Vánoční koleda čili Vánoční povídka s duchy Vánoční koleda čili Vánoční povídka s duchy Charles Dickens

"Kdybych mohl prosadit, aby bylo po mem, rozhorlil se Vydrigros, pak bych dal kazdeho hlupaka, co obchazi s tim VESELE VANOCE na jazyku, uvarit spolu s jeho vanocnim pudinkem a pohrbit se srdcem proklatym vetvi cesminy! To by mu patrilo!" Krasny pribeh ze stareho Londyna o tom, co je pravou podstatou Vanoc. Pribeh v dnesni konzumni dobe stale vice a vice aktualni. Preji Vam, at mate ve svem okoli co nejmene Vydrigrosu a jemu podobnych. Vesele Vanoce lidem vsem!

21.12.2016 5 z 5


Jeden plus jedna Jeden plus jedna Jojo Moyes

Mila, nenarocna oddychovka o tom, jak dulezite je neprestavat verit, ze dobrym lidem se deji dobre veci, i kdyz to zpocatku treba tak nevypada.

02.12.2016


Když psi pláčou Když psi pláčou Markus Zusak

"Pocitam, ze cas od casu to potrebujeme ze vseho nejvic vsichni. Cajkovost. Pohodu. Takovej ten okamzik, kdy se clovek podiva do zrcadla a nic nechce, nic nepotrebuje, protoze vsechno je, jak ma bejt." Markus Zusak opet nezklamal, po docteni jsem se sama sebe opet ptala, kde jen se tak hluboke myslenky v tom klukovi berou? Krasne, proste, lidske...

27.11.2016 5 z 5


Podle skutečného příběhu Podle skutečného příběhu Delphine de Vigan

"Ctenar odjakziva podleha rad iluzi a vnima fikci jako realitu. Ctenar dokaze necemu naprosto verit a pritom vedet, ze to neexistuje. Veri tomu, jako by to byla pravda, i kdyz si je vedom, ze je to vymyslene." A jak to tedy vlastne bylo? Je tenhle pribeh pravdivy, z casti pravdivy, nebo uplne smysleny? Na to si bude muste prijit kazdy sam. Originalne propracovany roman o romanu plny protichudnych stretu - fikce versus skutecnost, az chorobna laska a nenavist, pratelstvi az za hrob nebo pronasledovani hranicici se stalkerstvim? Nekdy je ta hranice opravdu tenka...

09.11.2016 5 z 5


Posel Posel Markus Zusak

"...velký věci jsou často jenom malý věci, kterejch si někdo všimne. " A o tom to je, nemyslite? Kazdodenni drobnosti, ktere potesi a hned udelaji svet o trochu stastnejsi a privetivejsi. Koukejme kolem sebe a nebudme lhostejni, to je to hlavni poselstvi cele knizky. Zasahla me a tedy rozhodne doporucuji.

31.10.2016 5 z 5


Knihovna duší Knihovna duší Ransom Riggs

Uzasna tecka cele trilogie. Pro nekoho snad preslazene, ale ja jsem ten pocit nemela, konec neni predvidatelny a clovek do posledni chvile vlastne nevi, jakym smerem se bude ubirat. Ac nejsem zapaleny fanousek fantasy, putovani smyckami a dobrodruzstvi podivnych deti si me ziskala. Za zminku rozhodne stoji i autoruv vytribeny styl a jiz mnohokrat zminovane pohlednice, ktere pribeh dokresluji. Proto jsem nadsene vyrazila do kina, zvedava, jak si s pribehem poradi pan Burton a uprimne, odchazela jsem se smisenymi pocity. Zamena postav Emmy a Olivy se u me neodpousti a ten zaver? Radeji nekomentovat. Takze se opet budu opakovat, koho pribeh oslovil, at si ho radeji precte!

29.10.2016 5 z 5


Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti Ransom Riggs

Uzasna knizka, do jejiho deje se ponorite a neda vam to, musite hltat dalsi slovo za slovem, dokud neotocite posledni stranku. Autoruv styl psani, vykresleni postav a jejich charakteristika doplnena pozoruhodnymi fotografiemi, prostredi tajemneho ostrova skryvajici sva tajemstvi, proste dokonale. Rozhodne doporucuji a jsem moc zvedava, co nam Ransom Riggs nabidne v dalsich dilech.

19.10.2016 5 z 5


Playground Playground Lars Kepler

Autorska dvojice Lars Kepler jiz nekolik let patri k mym oblibencum a vzdy netrpelive vyhlizim jejich dalsi knihu. Tentokrat jsem mela trochu obavy, preci jen nejsem uplne fanousek mysticna, radeji zustavam nohama pevne na zemi a jeste k tomu poprve absence Joony. Za sebe ovsem musim rici jedno velke BAVI, precteno za jednu sobotu. Obzvlast bych vydvihla charakteristiku hlavni hrdinky a mistrne propracovany popis cinskeho mestecka. Kdo vi, co na nas vsechny jednou ceka?

13.09.2016 5 z 5


Než jsem tě poznala Než jsem tě poznala Jojo Moyes

Neskutecne silny pribeh, ktery donuti cloveka popremyslet nad tim, jak vazne ve skutecnosti jeho vlastni problemy jsou, jak je dulezite nezustat pasivni a hledat neustale nove vyzvy a zkusenosti, jak se naucit respektovat cizi prani a rozhodnuti, i kdyz se nam samotnym ani trochu nelibi. Brilantne zpracovane vazne tema, dokonala psychologie postav, humor, ironie a sarkasmus, nelze jinak nez 5 hvezd.

31.07.2016 5 z 5


Bábovky Bábovky Radka Třeštíková

Nečekala jsem, že mě pohltí až tak moc, ale za mě rozhodně ano. Nic není takové, jak se na první pohled zdá být. Každý si nese svá tajemství a denně zažívá osobní vítězství i prohry.

13.06.2016 5 z 5