inkara inkara komentáře u knih

☰ menu

Ztracenné Ztracenné Michaela Losekoot

Tak tohle byla jízda. Většinou knížky vícekrát nečtu, ale k téhle se budu vracet stále a stále. Knížka je naplněná krátkými příběhy, ve kterých se dřív nebo později najde každá žena a možná zjistí proč něco nefunguje a že to jde i jinak. Je to snadno stravitelná a "rychlá" knížka s velkým přesahem a myslím, že ještě dlouho budu o některých příbězích přemýšlet.

22.10.2023 5 z 5


Pandora Pandora Susan Stokes-Chapman

Tak jako spoustu dalších lidí jsem si vybrala tuto knihu podle obálky. Popisy v knize byly někdy trochu šroubované, ale příběh byl velice příjemný, hezky se to četlo a mám z toho celkově pozitivní dojem.

20.08.2023 4 z 5


Děsy Leigh Harkerové Děsy Leigh Harkerové Darcy Coates

(SPOILER) Upřímně po dlouhé době přišel od autorky příběh, který se mi moc líbil. Knížka je psaná v ich-formě, což jí dodává napětí a dodává jí ho od první stránky, kde se okamžitě něco začíná dít. Zvrat v půlce knihy je moc zajímavý a oproti sérii originální. I závěr se moc povedl. Končí to velice příjemně, žádným přešvihlým happyendem, ale tak nějak přirozeně, uvěřitelně (jak jen je to u duchařiny možné). Oceňuju i živě vyprávěné sny, absenci romantické linky a příjemné hlavní hrdiny.

28.05.2023 5 z 5


Dům tajemných stínů Dům tajemných stínů Darcy Coates

(SPOILER) Ze začátku mě trochu polekalo, že se děj odehrává v jiném století. Postupně si to ale sedlo a bylo to příjemné ozvláštnění této knižní série. Ilustrací bylo naprosto ideální množství - neměla jsem pocit, že mají jen přidat knize objem, nerušily v ději a hlavně neprozrazovaly nic dopředu jako u minulé knihy.
Co mě trochu ruší u hororu je 100% happy end, kdy jsou všichni živí a šťastní (přestože měla polovina z nich umřít na infekci :D) a romantická linka, kvůli které je to celé až moc přeslazené. My chápeme, že autorčiny všechny mladé dívky jsou krásné, odvážné a když slíbí, že někam nepůjdou, tak tam na just jdou a všichni pánové jsou krásní, urostlí a strachují se o ty dívky, ale když je to napsané v každé kapitole, je toho už trochu moc. Přesto se knihy této autorky čtou jedna radost, člověk ani nemrkne a má přečteno aniž by se chvíli nudil.

06.01.2023 4 z 5


Okultismus, čarodějnictví a magie - Ilustrované dějiny Okultismus, čarodějnictví a magie - Ilustrované dějiny Christopher Dell

Hodně se tu v komentářích píše, že je to publikace pro nováčky. Dovolím si nesouhlasit. Jedná se spíš o obrazového průvodce historií okultismu a magie pro kohokoli, kdo se chce o věcech dozvědět, ale ne zase tak moc a spíš se chce pokochat obrázky.
Většinou jsou témata popsána dost obecně a stručně. Vzhledem k velikosti a provedení publikace to není na škodu, člověka text nenudí. Doporučuji jako obecný přehled k historickému vývoji magie v různých částech světa.

29.10.2022 4 z 5


Výkřiky v temnotě Výkřiky v temnotě Darcy Coates

(SPOILER) Achjo. První díl jakž takž, ale nechápu, že druhý má lepší hodnocení než první. Tento druhý díl byl ze 2/3 "Dorran je krásný" a "Slib že nikam nepůjdeš beze mě" a pak z 1/3 posun děje a to, že někdo někam šel bez toho druhého. Proč u "hororové série" zabírá celou stranu vaření čaje a tulení u krbu a cesta přes město plné zombie jen odstavec?

27.08.2022 2 z 5


2001: Vesmírná odysea 2001: Vesmírná odysea Arthur Charles Clarke

Toto legendární sci-fi šlo mimo mě. První část byla nezajímavá a málem jsem skončila hned tam. Ve druhé části se už něco trochu dělo i když to moc nedávalo smysl. Ve třetí části byl konečně děj i když pointa nějak nevyzněla jako hlavní vrchol příběhu. Za nejlepší část považuji souboj s počítačem, kde jsem hltala text a byla napnutá jak struna.

11.06.2022 2 z 5


Na odpis - Nešťastné příhody ze startupové bubliny Na odpis - Nešťastné příhody ze startupové bubliny Dan Lyons

Až hmatatelně reálný příběh. Ze začátku byl dost veselý a vtipný. Bavily mě šílené zážitky a poznatky ze start-upu a jak se je snaží pochopit člověk z korporátu. Dokázala jsem se vcítit do jeho kůže a byla frustrovaná spolu s ním, když práce vypadala úplně jinak než měla, pokud tedy zrovna nějak vypadala.
Postupem času byl vývoj událostí temnější a nečekanější. Škoda, že se do vydání knihy už nedostalo, jak to celé skončilo. Jestli už to skončilo.

26.05.2022 4 z 5


Strašení v Rookwardu Strašení v Rookwardu Darcy Coates

(SPOILER) Jak tohle ohodnotit?
Začátek byl klasický: mladý chudý člověk nějakým způsobem, náhodou, přijde (zadarmo nebo za levno) k velkému domu, ve kterém straší a jde o něco z minulosti. Upřímně mám docela ráda tohle prolínání minulosti a přítomnosti a ani mi nevadí, že je celá série na jedno brdo. Připadá mi ale, že jsou poslední dobou knihy spíš psané na objednávku, aby se něco napsalo a ne, že je co psát.
Celou dobu to probíhalo celkem dobře. Dokud nezačal utíkat. Útěky a iluze byl vážně zajímavý prvek příběhu a asi to tak připadalo i autorce, že to tolikrát zopakovala. Škoda, že jich tam psala víc místo toho, aby se jednou nebo maximálně dvěmi iluzemi zabývala víc do hloubky, zmátla čtenáře, nechala ho se do alternativní reality ponořit... Hodně to zkazilo dojem z knihy.
Přeslazený konec mi nevadí, mám ráda happyendy. I u hororů.

04.05.2022 3 z 5


Elementálové Elementálové Michael McDowell

Tohle je vážně těžké hodnotit. První polovina knihy se věnuje příbuzenským vztahům a, jak již někdo uvedl, divným jménům. Vůbec mi nešlo zorientovat se v jednotlivých rodinách a jakmile se mluvilo o něčím otci a nebylo řečeno jméno, byla jsem úplně ztracená.
Druhá polovina knihy se rozjela. Atmosféra byla pěkně vykreslená a konec byl napínavý. Nemůžu říct, že tomu něco chybělo, ale nějak jsem z toho neměla takový ten správný pocit, jako mám z vážně dobré knihy.
Ještě jednou musím ocenit atmosféru. Ať už v klidnějších scénách nebo těch napínavějších se člověk mohl do příběhu vžít. Navíc postavy se nechovaly nějak extra nelogicky, takže tam ani nic neodvádělo pozornost.

09.02.2022 3 z 5


Kill Creek Kill Creek Scott Thomas

(SPOILER) Bylo to dobré, vážně dobré! Měla jsem problém se na začátku začíst a také jsem přeskakovala některé zbytečně dlouhé popisy a kvůli tomu ubírám hvězdičku. Jinak děj a a konec perfektní.
Spoiler:
Okay, začínalo to jako klasický horor, kdy parta lidí jde strávit noc do strašidelneho domu. Zívačka. Jenže krom pár divných věcí se nestalo nic a všichni dům opustili jakoby nic a to zbývala ještě půlka knihy!!! Co se tam zatraceně může dít dál? Pak už to nabralo skvělý spád, který dal tušit mnohem zamotanějšímu rozuzlení. Bylo to napínavé až do konce. I přesto jsem byla malinko rozladěná z konce. Tedy jasně, přežili ti "správní", ale jako by tam chyběla tečka. Tou tečkou byl epilog. Naprosto perfektně zahraný a uspokojivý závěr! A to, jak to perfektně zapadne s nikdy nenalezeným dílem Sebastiana... Dokonalé.

15.01.2022 4 z 5


Dobrodružství Toma Sawyera (komiks - adaptace) Dobrodružství Toma Sawyera (komiks - adaptace) Matt Josdal

Příjemné grafické zpracování, každopádně mezi některými scénami jako by se přetrhla nit, nenavazují a je těžší se zorientovat, co se stalo/děje.

27.12.2021 3 z 5


Fantom z Blackwoodu Fantom z Blackwoodu Darcy Coates

(SPOILER) Po přečtení předchozích knih člověk tak nějak ví, jak to skončí - nikdo neumře, všichni se zázračně proberou k životu, rodina se dá dohromady, strašidla opustí dům... Musím ale říct, že mi to nevadí, autorka má fantazii a vždy to zamotá trochu jinak. Tato kniha byla rozhodně příjemná a oproti některým jejím o mnoho lepší, zařadila bych ji do top 3. Děj ubíhá a než se člověk naděje, má přečteno. Oproti ostatním komentářům ale příliš neoceňuji ilustrace. Většina byla nicneříkající a málo spojená s dějem. Navíc mám podezření, že to mělo jen zakrýt prázdné stránky jaké byly v předchozí knize.

31.10.2021 4 z 5


Hlasy v bouři Hlasy v bouři Darcy Coates

Napětí je tam spousta a u některých pasáží jsem se fakt bála a lekala jsem se zvuků ve svém reálném prostředí. Knížka se čte velmi dobře, děj ubíhá a nijak zvlášť nezpomaluje. Lovestory v hororu moc ráda nemám, ale tady jsem to zatím ráda odpustila. Nicméně i tady se odehrávají takové ty typické nelogické úvahy jako "rozběhnu se sama do lesa, co by se asi tak mohlo stát..."
Jsem zvědavá na pokračování! Čekají nás další 3 knihy ze série, tak se máme na co těšit!

09.09.2021 4 z 5


Žítkovské bohyně Žítkovské bohyně Kateřina Tučková

Po mnoha nadšených recenzích jsem se na knihu moc těšila. Lidové léčitelství zpracované do románu pro mě bylo velice slibné téma. Bohužel kniha se týkala mnohem více psaní diplomové práce a svazků STB a nikoli života bohyní samotného. Rozplétání osudů sice bylo zajímavé, nicméně nekonečné čtení spisů bylo ploché, bez emocí a děj nikam neposouvalo. Nejvíce jsem se vždy těšila na rozhovory s bohyněmi, které dokázaly vtáhnout. Abych to jen nehanila, tak závěr byl velice dobrým vyústěním a jsem ráda, že jsem knihu dočetla do konce.

05.09.2021 3 z 5


Tajemství karet Tajemství karet Jostein Gaarder

Neobvykle pojatý román spíše pro mladší čtenáře. Ale zase ne moc mladé, protože některé filozofičtější pasáže by mohly nudit.
Zezačátku jsem si říkala, že nic moc, přesto mě něco nutilo číst a pokračovat v rozmotávání souvislostí.
Musím říct, že nejvíc jsem byla nadšená asi ve 2/3 knihy, kdy už člověk věděl o co jde a přesto zbývalo odkrýt ještě nějaká tajemství.

29.08.2021 5 z 5


Záhada domu Marwicků Záhada domu Marwicků Darcy Coates

Nebylo to vůbec špatné. Po Folcroftech to byla rozhodně změna k lepšímu, ale na dům Carrow to nemělo. Při některých pasážích jsem měla opravdu nepříjemný pocit, škoda, že tyto pasáže nebyly mnohem víc rozpracované, stejně jako historie domu. Dalo by se z toho o tolik víc vytěžit a konec nemusel být tak předvídatelný. Velmi by mě potěšilo, kdyby se autorka zaměřila víc na propracování příběhu než na rychlé vydávání knih. Jsou sice dobré, ale věřím tomu, že to umí líp, jak už se ostatně u některých jejích knih ukázalo.

09.05.2021 4 z 5


Kořist Kořist Darcy Coates

(SPOILER) Autorka se s každou další knihou zlepšuje, je dobře, že na chvíli odskočila od strašidelných domů do lesa. Výsledek je famózní! Při čtení jsem měla fakt nepříjemný pocit a musela jsem to číst na víckrát, protože jsem se prostě bála.
SPOILER!:
Todd byl fakt otravný, nicméně jsem nečekala, že to "zabalí" jako první. Trošku jsem doufala, že se pak všichni šťastně shledají v lese a půjdou vesele domů. Ze smrti Anny jsem byla rozmrzelá, když už někdo, čekala, jsem, že to nedá Eileen, vždyť byla v lese nejdéle... Výsledek s Gabonem byl pro mě hrozným zklamáním, dokud jsem nedočetla dál, jak to celé bylo a jak to dopadlo... ten závěr byl prostě WOW! Klobouček!

28.04.2021 4 z 5


Duchové rodiny Folcroftů Duchové rodiny Folcroftů Darcy Coates

Podle názvu by člověk čekal, že se pro duchy najde víc prostoru. Námět zajímavý a myslím, že by se z toho mohla vyklubat mnohem delší a rozvitější kniha, kde by nebylo takové množství prázdných stránek.

03.10.2020 2 z 5


Přežít Smrt není legrace Přežít Smrt není legrace Sebastian Niedlich

Když jsem knížku zahlédla v knihkupectví, srdce mi radostí poskočilo. Jako pokračování první knihy se mi to moc líbilo. Myslím, že si autor obratně poradil s návazností na téma i humor první knihy.
Upřímně jsem čekala trochu zajímavější závěrečný rozhovor se Smrtí, ale zase gesto bylo... wow.

23.08.2020 4 z 5