gersie gersie komentáře u knih

☰ menu

Zaragoza Zaragoza Benito Pérez Galdós

Kniha je hezky napsaná . Začíná pomalým rozjezdem a je čím dál zajímavější. Válečné drama za Napoleonských válek a pro nás nepochopitelné útrapy , jimiž si mnohatisícové město prošlo za doby obléhání.

22.03.2021 4 z 5


Moje první kniha o kvantové fyzice Moje první kniha o kvantové fyzice Eduard Altarriba

Pěkně udělaná kniha , která se snaží přiblížit nám jednoduchým způsobem složité otázky kvantové fyziky. Má sice budit dojem dětské knížky , ale s obsahem má problém i dospělý. Není to tím jak je napsaná , ale obsahem tématu. Myslím , že dobře plní úkol naučné literatury.

21.02.2021 5 z 5


Tatranka v Hanoji aneb Vietnam, můj paralelní svět Tatranka v Hanoji aneb Vietnam, můj paralelní svět Lenka Kovářová

Jednoduché vyprávění ze vzdálené země , pro nás neznámé a hodně zvláštní. Za mně - zajímavé a milé příběhy.

01.02.2021 4 z 5


Objevení nebe Objevení nebe Harry Mulisch

"Pochopitelně" přidal se její muž,"to je ženská práce.V současnosti se sice ozývají jiné hlasy,ale zkrátka už to tak chodí, že děti se rodí ženám,a ne mužům.Ti to mají jen z druhé ruky. Takže, aby v tom bylo jasno: brzy se narodí Onnovo dítě, on se o něj sám starat nemůže, takže kdo se o něj postará?"
Tím Coen celou věc zredukoval na to nejpodstatnější - patrně má dnes odpoledne na práci ještě něco jiného. Generální prokurátor se s povytaženým obočím rozhlížel kolem dokola, jako by dítě mělo být přiřčeno tomu, kdo jako první zvedne ruku, čímž bude celá záležitost vyřízená; pak si všichni ještě chvíli poklábosí o počasí, dají si od Coby nalít další šálek čaje a pomalu se vydají k domovu.

Tak takovou knihu je radost číst.....moc dobrá kniha.

15.01.2021 4 z 5


Tušení stínu Tušení stínu Ludvík Souček

Taky nemyslím, že by bylo třeba plýtvat superlativy na tuto knihu, i když má své nesporné klady. Zajisté má i své STINNÉ stránky a já to tak trochu TUŠIL.
Jistě že ve své době a v daném místě se jevila velmi zajímavou. Ale to bylo proto , že v československu se takové knihy (od zahraničních - západních - autorů) nepěstovaly.
Autor zde dává svou okázalostí najevo kolik má načteno, to se nedá upřít. Jistě musel něco přizpůsobit, aby zalichotil komunistickým vydavatelům. Ale jeho styl je velmi nezáživný a zbytečně komplikovaně psaný, což zbytečně mnoho čtenářů odradí.Jeho za každou cenu logické vývody leckde samotnou logiku postrádají a přemýšlivý čtenář by jistě našel různé argumenty , které by jeho myšlenky vyvrátily. Ale to je věc diskuze. Některé věci zbytečně složitě rozpitvává , ale nemá to kýžený efekt. Kniha postrádá linii, která je jen zdánlivě naznačená , ale jinak je to snůška různých všelijakých záhadností a průzkumů splácaných dohromady.
Mám dojem , že celý humbuk kolem jeho knih je zbytečně nafouknutá bublina. I když je to částečně způsobeno i tím dlouhým časovým odstupem z jehož úhlu knihu hodnotím.
Omlouvám se všem fanouškům , ale na mne to tak zapůsobilo.

16.10.2020 2 z 5


Jemná lhostejnost světa Jemná lhostejnost světa Peter Stamm

Bylo to moc pěkné. Autor umí nastínit záhadnou melancholickou náladu, která se táhne celou knihou. Jen bylo dost obtížné se v příběhu orientovat, neboť se tady prolínaly vzpomínky s přítomností či taky minulostí. Vše promícháno v pořádný guláš. Vůbec naší orientaci také nepřispěje neoznačení přímých řečí , které jsou opět vmíchány neoddělitelně do textu. Nevím zda to byl tvůrčí záměr , ale četbu to sakramentsky ztíží....

23.09.2020 5 z 5


Na začátku byl rýč Na začátku byl rýč Pavel Chlouba

Souhlasím s ostatními čtenáři. Kniha je milá, úsměvná a často zajímavá. Autor má velký přehled o tom co se děje v rostlinném světě a rozhodl se podělit s námi o tyto zajímavé informace......děkujeme.

17.09.2020 5 z 5


Vosí továrna Vosí továrna Iain Banks

Nemá cenu opakovat to co tady už spoustu lidí napsalo.... jen jsem chtěl připomenout , že podle mně autor nevěděl jak vše zakončit , tak musel udělat za každou cenu velice akční závěr ve stylu amerických filmů. Což samozřejmě podle mně dílu jen uškodilo. Nijaký nikam nevedoucí závěr - za mně velká škoda pro celkem dobré dílo.

14.09.2020 3 z 5


Cesta do Istanbulu Cesta do Istanbulu Mika Waltari

Pěkné a zajímavé čtení. Mika jen popisuje co po cestě do Istanbulu zajímavého zažil a jaké myšlenky se mu občas honily hlavou. Tehdy to cestování prostě vypadalo jinak a my můžeme být rádi , že nám to přiblížil.

02.09.2020 5 z 5


Ženy, muži a jiné básně Ženy, muži a jiné básně Jan Burian

V podstatě souhlasím se ZÓNOU.
Protože jsem "stará škola" tak jsem stále v básních hledal rýmy. Znervózňovalo mne , když jsem je nenacházel. Do básní jsem se musel ponořit a to vyžadovalo značné úsilí , ale v mnohých se to vyplatilo a byl jsem překvapen tím , kolik silných a hlubokých myšlenek je možné zdělit několika málo slovy. Některé básně mne bohužel minuly , ale ty ostatní jsem si užil.

04.08.2020 3 z 5


Evropské jaro Evropské jaro Kaspar Colling Nielsen

Vcelku musím souhlasit se dvěmi předchozími komentáři. Kniha byla celkem čtivá a některé příběhy se mi líbily. Jenže jinak to bylo jakési nijaké, spousta popisů jistých situací a zážitků co dohromady nebyly o ničem. Jen těžko se dá vyjádřit co mi vlastně na knize nesedí , ale nějak na mne nezafungovala.

13.07.2020 3 z 5


Probudím se na Šibuji Probudím se na Šibuji Anna Cima

Musím se přidat k těm co knihu chválí , byl jsem velice mile překvapen. Jen škoda že je v knize spousty chyb , což mi přijde jako rozmáhající se nešvar dnešních vydavatelů.

07.06.2020 5 z 5


Hon na ovci Hon na ovci Haruki Murakami

moc se mi líbila.....neznám podobného autora....je to pro mne jedinečné a originální a to mám rád.

23.05.2020 5 z 5


Pandemie od starověku po současnost: Koronavirus přímo nezabíjí Pandemie od starověku po současnost: Koronavirus přímo nezabíjí Vojtěch Heller

No ani nevím zda to stojí za snahu něco psát. Narychlo spíchnutá brožůra o ničem, vydaná po začátku šíření koronaviru. Stručná , nic neříkající , hýřící odbornými termíny - které lajkovi nic neřeknou - pro odborníka zbytečná , pro nezasvěceného nesrozumitelná slátanina od všeho něco ale v celku nic k použití.
Zdá se , že jediným smyslem vydání této knihy bylo využít situace a narychlo NĚCO vydat a vydělat na tom........je to naprosto zbytečná kniha.

09.05.2020 1 z 5


Záhada našeho století Záhada našeho století Josef Fleissig

Nejobsáhlejší a zřejmě nejdůležitější část knihy čerpá výňatky z referátů pronesených na jednodenním symposiu, jež uspořádal Výbor pro vědu a astronautiku amerického kongresu dne 29.7.1968 konaného ve Washingtonu.
Před výborem pod přísahou vypovídali známí vědci z různých oborů přírodních , technických a společenských věd.
A co z toho nakonec pro čtenáře vyplynulo ?
Přečteme si spoustu názorů z různých úhlů pohledů a v závěru knihy nejsme o nic chytřejší jako přetím , ale máme jistotu , že se v tomto "fenoménu" stejně nikdo neorientuje.
Takže se vlastně nic nestalo a my si můžeme to SVÉ myslet klidně dál....

28.04.2020


Aféra Niny B. Aféra Niny B. Johannes Mario Simmel

No těžko hodnotit.... Kniha byla moc dobře napsaná , některé zápletky a charaktery postav jsou hezky zachycené , už už jsem chtěl dávat knize pět hvězd. Ale co měl sakra znamenat ten závěr ? To nebylo nic ! Kdejakej obyčejnej pisálek by to určitě zvládl mnohem lépe. A tím pádem jsem se vrátil k úvodní pasáži a zjistil , že to bylo to samé. Nevím proč to tak spisovatel pojal , ale rozhodně to dílu uškodilo. To by už bylo mnohem lepší úvod a závěr vynechat a kniha by tím jen získala. Škoda takhle to spadá do průměru.

21.04.2020 4 z 5


Medicinman Medicinman Hank Wesselman

Kniha navazuje na předchozí titul Spiritwalker a je napsaná ve stejném duchu. Pokračování Nainových příběhů po jeho návratu do své osady. Je to trochu zdlouhavé a místy náročnější díky cizojazyčným výrazům a komplikovanosti při vysvětlování spirituálních zážitků autora, ale komu se líbí předchozí díl určitě by ji měl přečíst.

08.04.2020 4 z 5


Smrtelná neděle Smrtelná neděle Jaroslav Putík

Dobré čtení.
Kniha tak jak si ji představuji: nové netradiční téma , napínavá , zajímavá, poučná, absolutně nepředvídatelný děj, ukázka myšlenkových pochodů hrdiny.
Co víc si přát ? Pro čtenáře kvalitní literatury doporučuji.

24.03.2020 5 z 5


Norkový kožich za hrst vloček: aneb šest hodin ve vlaku Norkový kožich za hrst vloček: aneb šest hodin ve vlaku Inna Rottová - Mirovská

Pěkně napsané. Každý si může uvědomit jak to bylo hrozné období a strašný život za blokády a přitom to je tak podané , že to stráví i slabé nátury. Tomu říkám umění.Jenže tolik chyb v tisku jsem snad ještě nezažil, to je ostuda.

07.03.2020 5 z 5


Mimoprostor a základy moderní fyziky Mimoprostor a základy moderní fyziky Martin Sodomka

Líbí se mi nápad přiblížit lidem vědu populární formou a tato kniha to jistě hezky plní. Každý by jistě mohl hledat nějaké ty mouchy , ale já jsem celkem spokojen a vděčný za to co nám autor nabídl. Krásné ilustrace a dobrý námět......mám dojem že je to povedená kniha.
Děkujeme a rádi by jsme se dočkali podobných počinů i v jiných oborech .....

27.02.2020 5 z 5