FMMMM FMMMM komentáře u knih

☰ menu

Král úletů Král úletů Philip K. Dick

Oceňuji, jak může žena (Fay) v tomto příběhu manipulovat s ostatními, aniž by si to ze začátku pořádně uvědomili. Na druhou stranu se nedivím nárůstu nenávisti, znechucení, rezignaci všech mužů okolo Fay. Co mě trochu zklamalo, že nejdivnější a také zároveň nejzajímavější postava Džeka, nemá v knize nějaké výraznější zakončení.

26.03.2024 3 z 5


Pozitronový muž Pozitronový muž Isaac Asimov

V komentářích toho bylo napsáno hodně, snad jen už dovětek: „ Ty nedokážeš porozumět skutečnosti, že lidé neodvratně musejí dosáhnout stadia, kdy už se nedají opravit. Ale to je v pořádku. Proč by od tebe měl někdo očekávat, že pochopíš nepochopitelné?“. S tím, že až jednou budou debaty s roboty na takové úrovni, asi už toho ke čtení moc nebude. Stále mám na mysli, že kdyby se spojili Asimov, Silverberg, Tewis, K. Dick, co by vzniklo za dílo spojením Pozitronového muže, Zpěvu drozda a Blade Runnera.

18.02.2024 5 z 5


Spad Spad František Kotleta (p)

Jak už psalo mnoho čtenářů přede mnou, není to žádná sláva, takové klasické české "scifíčko". Kniha mi připomíná spíše filmový mix 80-tek, Ramba, Terminátora, MacGyvera, Luckyho Lucka a tak trochu českého Švejka říznutého s Liškovým Idiotem a vše co už jste někde četli, viděli nebo slyšeli. Občas jsem se nasmál, jinak opravdu čtení, když nemáte co dělat a nevíte co číst, sáhněte na zkoušku po Kotletě, tak jako já. :-)

11.01.2024 3 z 5


Temná hmota Temná hmota Blake Crouch

Přečteno během dvou dnů, jako oddechovka, před „náročnou četbou“. Škoda nedotaženosti knihy a hlavně konce, kde některé postavy zmizí (Amanda), u které jsem myslel, že nějak zapadne k hlavnímu hrdinovi. Nebo třeba Leighton, výzkumný tým, předchozí 2 „cestovatelé“. Konec s mnoho Jassony, mi připadal najednou nějak nelogický, překombinovaný, až zbytečný a opět zase ukončen jen tak bez „velkého finále“.

02.01.2024 4 z 5


Den v Kocourkově Den v Kocourkově Josef Jaroslav Langer

I když měla kniha pouze 79 stran, připadalo mi čtení této e-knihy neskutečně dlouhé. Styl a sloh mne nutil stále se přesně soustředit na každé vepsané slovo a občas jsem zapátral ve slovníku nad významem některých slov, (čepčářka, biechu). K čemu to vše, když se v knize objeví opravdu jen pár jemně úsměvných pasáží, toto mezisváteční čtení mě velice nenadchlo.

26.12.2023 2 z 5


Kosení: Příběhy ze světa smrtek Kosení: Příběhy ze světa smrtek * antologie

Po velkém očekávání a namlsání cenou trilogií, jsem nedočkavostí otevřel pro mne čerstvou novinku - Kosení. Trochu jsem byl na vážkách, co očekávat od podtitulu „Příběhy za světa smrtek“. Po předčtení celé knihy, jsem velice zklamán samotnými příběhy a celkovou koncepcí knihy. Mé očekávání bylo úplně jiné, než v podání N. Shustermana a jeho přátel. Celkově mi kniha připadá, jako směs náhodných povídek, od zcela nezáživných, nudných, nechtěných – Anastasiin stín, až po „originální“ kousky. Které narychlo sepíšeme a vydáme ve stylu: „kuj železo, dokud je horké“, ono se to prodá, máme přece Vynikající trilogii. Nejzajímavější je asi jen povídka: „Temná opona se zvedá“, u které se dozvím opravdu něco zajímavého ze světa smrtek. Přečíst si komentář od tatjana1737 nebo jiných, určitě bych knihu nekupoval.

06.12.2023 2 z 5


Pod kupolí Pod kupolí Stephen King

Po zkušenostech z Kingovými horory, jsem se bál co bude tato 900 stránková kniha obsahovat. Ale jaké milé překvapení, když jsem cca před půlkou knihy zjistil, že teprve teď znám všechny postavy městečka. Příběh rychle utíká, skvěle se čte a najednou je konec.

31.10.2023 4 z 5


My My Jevgenij Ivanovič Zamjatin

U této knihy mám pochybnosti, kam ji zařadit a jak ji uchopit. Celé dílo na mne působí Dostojevského Idiotem v (blízké?) budoucnosti a částečně Tevisovým Zpěvem drozda. Úvodní stránky mě lehce rozladily květnatou mluvou popisem, na kterou v dnešních knihách už moc nenarazíte. Dostat se k této knize jako úvod do sci-fi, dosti bych váhal, zdali tento žánr vůbec číst.

16.09.2023 2 z 5


Spasitel Spasitel Andy Weir

(SPOILER) Námět vynikající, zpracování už ne tak zábavné a napínavé, jak se na začátku může zdát. Ač mám rád techniku a technické vymoženosti dnešního světa, mohly být některé kapitoly o hodně kratší, méně techničtější. Podání samotného bádání, cestování, objevování, mohlo být o to bohatší. Nejvíce mě udivil konec, který se najednou objevil a skončil nějak náhle a bez velkého úžasného finále, jaké si hrdina, který zachrání 2 světy, zaslouží.

19.08.2023 3 z 5


Nonstop Nonstop Brian Wilson Aldiss

První "setkání" se Sci-fi tohoto druhu, děj odehrávající se na lodi, a musím uznat, že se to panu Aldissovi velice povedlo. Kdybych neznal datum vydání knihy, tak věřím, že takovýto vývoj budoucnosti lze napsat i v dnešní době. Na této knize je pěkně vidět, že se lidstvo za těch necelých 70 let ve vesmíru moc neposunulo... O jednu hvězdu méně, za ten nedotažený konec knihy.

16.07.2023 4 z 5


Silo Silo Hugh Howey

Knihu jsem četl někdy kolem roku 2015 a nyní opět, v mé knihovně jsou uloženy všechny 3 díly. Po zhlédnutí strašného seriálového paskvilu jsem se opět vrátil ke knize a ujistil se, že kniha je ten pravý vynikající originál a ne to co předvedlo Shnilé Jablko se seriálem. Je s podivem, že sám autor souhlasil s takovýmto seriálovým zpracováním, ale kdo ví, peníze nesmrdí, i když je seriál na motivy vaší knihy a je to o něčem jiném :-)

23.06.2023 5 z 5


Dvojník Dvojník Robert A. Heinlein

Po vynikající knize Dveře do léta, jsem se vrhl na Dvojníka. Slibný začátek mne po pár stránkách pomalu začal nudit a odrazovat díky politickým prvkům, které mi k tomuto žánru a ději vůbec nevyhovovaly. Některé pasáže jsem četl s utrpením a prapodivně useknutý a narychlo spíchnutý konec, který se odehraje na cca 2 stranách, mě doslova dostal. Jakým zázrakem dostala tako kniha cenu Hugo, je mi spodivem.

29.05.2023 1 z 5


Kat Kat Martin Moudrý

Dočteny všechny tři díly, první díl mě ze začátku nesedl z formy vyprávění a stylizace, ale nakonec se to slušně rozjede. Poslední díl už mi nesedl vůbec a je jedno, kdo to psal. Občas jsem při bojových akcích přeskakoval stránky, konec je "spíchnutý" hodně narychlo. Připadal jsem si, jako v devadesátých letech, kdy vše "s prstem v nose", zvládl nějaký akční hrdina. Takoví ti neohrožení rutinéři jako, Arnold, Chuck, MacGyver a nakonec Machete ve vesmíru. :-)

04.05.2023 1 z 5


Planeta záhad: Fakta, otazníky, hypotézy Planeta záhad: Fakta, otazníky, hypotézy Arnošt Vašíček

Ač velkým skeptikem, jsou některé nálezy opravdu zajímavé, až zvláštní, ale je zde také plno neuvěřitelných záhad, které nelze skutečně respektovat. Ze dvou třetin je kniha velice čtivá, kolikrát jsem měl nutkání knihu odložit a zjistit si o dané problematice více. Z jedné třetiny je kniha nastavovaná a vypadá, že konec už jen vycpávkovou vatou. Přitom některé nálezy a objevy obsahují určitě plno informací, které se mohou objevit v samostatné knize. Mnoho objevů a jevů je připisováno různým božstvem, náboženstvím, tajemným bytostem, z čehož poté vznikají až konspirační teorie. Nakonec mi tam chyběli už jen Ilumináti, Hitler, Baba Jaga, Soros, Gates.... :-)

27.03.2023 3 z 5


Piknik u cesty Piknik u cesty Arkadij Strugackij

Z dnešního pohledu se jedná už o „klasický“ příběh, který lze napasovat na kteroukoliv dobu a místo na zemi. Cíl „výpravné mise“ je vždy stejný, najdi, přines a vydělej si, kolik zvládneš. Je to zvláštní příběh, který mne snad až do poloviny udivoval tím, o čem to vlastně celé je nebo má být. Jaké bylo zklamání, když jsem se blížil ke konci knihy a zjistil, že více už toho není. Velká škoda, že kniha nemá pokračování před a po událostech Návštěvy.

26.02.2023 5 z 5


Pro slepičí kvoč aneb aprílová škola pro pokročilé Pro slepičí kvoč aneb aprílová škola pro pokročilé Jiří Žáček

Je zajímavé, že 33 let po komunismu se ve školních osnovách objevují básnické „perly“ našich soudruhů, kteří ve svých dílech poručí větru dešti, díky moderní vědě našich soudruhů. Za mě neskutečná komunistická agitka, o které neměla být v učebnicích ani zmínka, natož o autorovi. Dušan Jasáně - Vlci z Vol Strýtu.

23.11.2022 odpad!


Pád vzhůru Pád vzhůru Gary Van Haas

Do půle knihy jsem si říkal, že to může být zajímavý příběh. Jaké bylo zklamání, když se z příběhu sklouzlo skoro až k červené knihovně, socializmu a „pánbíčkářství“... Forma vypravovaní, slovosled, popis, mi vůbec neseděl a velice mi připomínal začínající spisovatele, kteří nevědí, co vše do příběhu naroubovat, jen aby se to líbilo všem.

05.11.2022 1 z 5


Blade Runner – Sní androidi o elektrických ovečkách? Blade Runner – Sní androidi o elektrických ovečkách? Philip K. Dick

Jaká sláva, že jsem četl tento smutný příběh dříve než opěvovaný film a má představivost mohla zafungovat na plné obrátky. Navíc jsem mile překvapen, že kniha docela podrobně popisuje myšlenky lidí, androidů, chování, svět, ve kterém žijí a jak vidí svou budoucnost oni. Doufám, že se lidstvo nedostane do takového pochmurného světa, bodu, kdy bude muset řešit podobné věci. Zajímavý je pohled na lovce Ricka, který uvažuje až nad bytím či nebytím…

28.10.2022 5 z 5


Peklo Peklo Jasutaka Cucui

Slovy místních starousedlíků: "Jasutaka..., že to čtu." .-) Ano, za zkoušku nic nedám a jak se mi potvrdila má předtucha, asijská literatura je pro mě stále moc "těžká a složitá". Námět docela zajímavý a děj ucházející, ale ta forma.

26.10.2022 1 z 5


Doktor Garin Doktor Garin Vladimir Georgijevič Sorokin

Zvláštní příběh, doktor Garini je pro mě takový sci-fi příběh o úvaze, chování, rozdělení a jednání po další válce v budoucnosti. Chvílemi jsem se do děje doslova „zažral“, kde vás následně vyvede z míry nesourodé vyprávění o úplně něčem jiném. Což na mě působilo až rušivě a kolikrát jsem měl nutkání „nadstavené“ pasáže přeskakovat. Škoda, že některé myšlenky V. Sorokina nebyly dotaženy dokonce nebo byly ukončeny jen tak, jako kdyby autor nevěděl jak dál, jak s určitou postavou pokračovat. Uvítal bych pokračování, ať už z doby před nebo po vzniku doktora Garina, kde by bylo věnováno více prostoru jednotlivým postavám a prostředí.

20.08.2022 3 z 5