Pád vzhůru

Pád vzhůru https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/226254/mid_pad-vzhuru-226254.jpg 2 40 16

Příběh ze současného New Yorku o zdrcujícím pádu člověka až na nejhlubší lidské dno, o zoufalém boji, hledání sil na přežití a hlavně... o druhé šanci. Gerald von Hassel byl úspěšný mladý muž – špičkový obchodník z Wall Street. Měl jistou práci, solidní příjem, útulný dům v luxusní čtvrti, vůz Mercedes-Benz, milou přítelkyni… Co víc si přát? Jeho život plynul poklidně, stereotypně, bez jakýchkoliv výstřelků, přesně podle plánu. Jenže jednoho osudového rána dojde k nečekanému zvratu a souhrou zvláštních okolností přijde Gerald o všechny své dosavadní „jistoty“. Zůstane naprosto bez prostředků a hlavně bez přátel. Ze svého místa na výsluní se propadne hluboko na společenské dno. Skončí jako lidská troska bez domova, bez tváře, beze jména, ploužící se bezvládně po newyorských smetištích. Vyhublý, zarostlý, hladový, se rty rozpraskanými horečkou… Vydrží Gerald být svědkem vlastního potupného úpadku? Najde v sobě zbytek sil na přežití? Autor si lehce pohrává s otázkou karmy a karmického dluhu anebo s přírodními zákony příčiny a následku, případně lidovými „božími mlýny“. Pochopí Gerald, následky jakých činů z minulosti ho dostihly? Přinutí ho nová situace zpomalit a začít přemýšlet o tom, jak se dostat tam, kde by chtěl být, nebo dokonce svůj život přehodnotit? Pak by mohl dostat druhou šanci… Jsi tím, čím jsi byl, a budeš tím, čím jsi teď.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Jota
Originální název:

The Ticket!


více info...

Přidat komentář

malésrdce
05.11.2023 5 z 5

(SPOILER) Tuto knihu jsem přečetl za pár hodin a po přečtení mi zůstala jakási tajemná sladkost v duši. Kniha se mi četla lehce a čtivě. Přiznám se, že absolutně nechápu podhodnocené hodnocení mnoha zdejších čtenářů. A už vůbec nerozumím, jak někdo může dát této skvělé knize hodnocení odpad?!? Za mě rád řeknu, že knihu jsem si přečetl s velkým potěšením a skutečně mě velmi bavila. V jedné chvíli jste na výslunní společenského žebříčku, abyste v další chvíli spadli až na samé dno lidské společnosti. Je jedno, jak to budeme nazývat. Jestli karmou nebo životem, který jsme si naplánovali před naším narozením. Je to úplně jedno. Důležité je, že díky tomu pádu až na samé dno, si Gerald uvědomil mnoho věcí, které by si jinak nikdy neuvědomil. A po opětovném návratu do nového života, se už na známé věci dívá z úplně jiné perspektivy. Je sice pravdou, že pád na dno, odehrávající se v jeden jediný den, kdy Gerald zažívá jednu katastrofu za druhou je trochu nadnesený (Autorův záměr?). Opustí ho žena, zemře mu pes, zmlátí ho sousedka a potom ho zmlátí nějací puberťáci, propustí ho z práce, opustí ho nejlepší přítel, aby mu nakonec vyhořel celý dům v důsledku pokaženého kávovaru a nakonec se ocitne na ulici - to je skutečně hodně nadnesené, ale za to velice úsměvné. Gerald se s tím vším nějak dokáže vypořádat, ale nakonec se jeho život ocitne na pokraji jeho sil a v té chvíli se jeho život vychýlí díky tajemnému papírku na opačný pól kyvadlového pohybu a on strmě vystoupá vzhůru na společenském žebříku, kde má možnost novo získanými prostředky změnit svět k lepšímu. Gerald najednou získává vše, co ztratil. (Parafráze na starozákonního Jóba?) Získává milující ženu, nové přátele, nový dům, nového psa atd... Zdá se, že náš život je o našem vlastním vědomí a vše vychází z nás samých. Kniha je také humorně napsaná - například situační komedie mezi Bed, Carlosem a poručíkem mě hodně bavili. Knihu pokládám za kompaktní a vyváženou. Je psaná jednoduchým literárním jazykem, díky kterému se velmi dobře čte. Vůbec jsem si nevšiml, (jak někteří z komentujících čtenářů psali), že by jedna půlka knihy byla lepší než ta druhá. Naopak, všechny obrazy do sebe pozoruhodně zapadají. Takže za sebe říkám, že celá kniha je pozoruhodně vyvážená. Avšak to nejdůležitější poselství, které jsem si z knihy odnesl, bylo to, že Láska je to jediné na čem doopravdy záleží...

FMMMM
05.11.2022 1 z 5

Do půle knihy jsem si říkal, že to může být zajímavý příběh. Jaké bylo zklamání, když se z příběhu sklouzlo skoro až k červené knihovně, socializmu a „pánbíčkářství“... Forma vypravovaní, slovosled, popis, mi vůbec neseděl a velice mi připomínal začínající spisovatele, kteří nevědí, co vše do příběhu naroubovat, jen aby se to líbilo všem.


Terezka05
18.09.2021 1 z 5

Čekala jsem zcela jiný příběh a jiný děj, než ten co kniha nakonec popisuje. Kniha mě nezaujala.

Barus006
01.02.2020 odpad!

Není radno (pokud nemáte nějaké sebemučící tendence) si s touto knihou začínat. Úplně hrozné by to nebylo, kdyby autor věci tolik nepřeháněl a naopak kdyby spoustu věcí vysvětloval a více rozepsal. Ty náhlé skoky jsou šílené. Jeden den je člověk zoufalý žebrák a když se vzbudí tak je neuvěřitelně bohatý. Jako bláznivá komedie by to možná stálo za nějaké (vylepšené!) zpracování, takto to však nestojí vůbec za nic.

Dvoja
26.01.2020 2 z 5

Dobře čtivé - s lehkostí napsané, leč chybí mi tam hlava i pata příběhu. Nečekala jsem, že se to překotí do komedie a spíše naopak jsem doufala v rozuzlení a logické vysvětlení toho všeho...Jsem zklamaná.

julanka
08.08.2019 odpad!

Velmi velký odpad. Zvládla jsem dočíst jen do str. 22 a stále nechápu, jak tohle může někdo vůbec vydat.

zaranda
20.03.2019 3 z 5

V první části se příběh slibně rozvíjí, ale druhá část knihy je až příliš pohádková a bezproblémová.

Hana62
07.03.2019

No teda, nic moc. Mám ráda nečekané závěry, ale toto bylo už příliš. Nedoporučuji.

orinka3
20.09.2018 1 z 5

Asi se to moc číst nedá. Je to všecko strašně přetažené, zbytečně dlouhé a člověk stejně ví, co bude dál. Hvězdičku si autor vysloužil za ten nápad, i když....kdyby to šlo, tak by to byla jen půlhvězdička.

Beky
02.08.2017 4 z 5

Lehké oddechové čtení. Super námět, kniha se četla skoro sama, nicméně první část byla SUPER, zbytek knihy už bylo takové rychlé "zchlazení" kdy došlo zčista jasna k náhlému obratu ...

nikol1774
20.04.2017 3 z 5

Příběh se mi moc líbil, tak do poloviny.. První půlka knihy byla opravdu taková ze života, špatný den, završený tim že Gerald skončil na ulici. OK. Když se pak na ulici naučil žít a poznal přítele bylo pro mne trochu dojemné. Druhá polovina knihy bylo fantasy, který se skutečným životem nemá nic společného.
KAŽDÝ MÁ PRÁVO NA DRUHOU ŠANCI to byla věta, která mě na obálce dost zaujala. Ano, každý má právo na druhou šanci, ale komu bude v kapse vibrovat zelený lístek? Komu se jen tak zjeví manželka, dům a 6 000 000 na účtě? Odpověď je jasná, nikomu.
Kniha se ale hezky čte a pohádka je to hezká :)

Rup
18.05.2016 odpad!

Strašný pamflet. Máme-li k dispozici tlačítko Doporučené, mohli bychom mít i nějaké DANGER! Doporučuji se této knize obloukem vyhnout, hrozí vážné nebezpečí poškození dobrého vkusu.

Alma5
03.10.2015 2 z 5

Slibná zápletka, byla jsem zvědavá, jak to autor vyřeší, zřejmě si však nevěděl rady a vymyslel nadpřirozené řešení. Nic proti tomu, ale mohlo být nějak "vysvětleno", proč se tak stalo a tak. Namísto toho pouze pár jaksi ezoterických myšlenek. I když vůbec nezavrhuji ezoteriku, nadpřirozeno a šťastné konce, tak v tomto provedení to bylo dost slabé.

Petra28
28.05.2015 3 z 5

Nejspíš jsem čekala něco jiného. Určitě jsou v knize místa k zamyšlení .. to hodnotím velmi dobře ... ale to "nadpřirozeno" je až příliš nadpřirozené.

jasmína
25.03.2015 4 z 5

Začátek skvělý, jen mě překvapily prvky sci-fi, ale zase je to první kniha, která ačkoli byla mířená na kouzla, a že vše dobře dopadne nejen v pohádkách, mě dokázala udržet v napětí od začátku do konce.

JanaDor
20.11.2014 3 z 5

Vždy než začnu číst novou knihu, tak se dívám, jaké předešlé díla autor napsal, jaké má komentáře a recenze. Tady to bylo všelijaké, spíše negativní, o to s větší zvědavostí jsem ji začala číst. Je psána na úplně jiné téma než ty minulé knihy a velmi mile mě překvapila. Je určená přímo pro podzimní chladné dny, protože krásně zahřeje. Je to pohádka s prvky poučení ve stylu „boží mlýny melou pomalu, ale jistě“ nebo „co se má stát to se stane“. Filozofické úvahy o dopadu až na dno, kde se člověk má možnost odrazit a zase stoupat. Konec byl tak trochu přehnaný, ale k tomuhle příběhu se skvěle hodí. A mě se prostě celá kniha líbila.
Příběh je napsán čtivě a laskavě, je pozitivní a v závěru knihy ukazuje svět v sluníčkovém světle, když dobří lidé dělají dobré věci. Já myslím, že takových knih je potřeba. Připomenou nám ty opravdové hodnoty, na kterých v životě záleží.

Štítky knihy

bezdomovci osud

Autorovy další knížky

Gary Van Haas
americká
2014  48%Pád vzhůru
2008  55%Ikona
2010  55%Vražedné šílenství

Kniha Pád vzhůru je v

Přečtených53x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených2x
Knihotéce41x
Chystám se číst23x
Chci si koupit2x