danyinsidebooks danyinsidebooks komentáře u knih

☰ menu

Osvícení Osvícení Stephen King

S knihami Stephena Kinga nemám moc zkušeností, ale už jsem si zvykla na jeho styl psaní, takže jsem se do příběhu začetla rychle.
Takovou pecku jsem fakt nečekala. Nebyla to ideální četba na lyžák, to fakt ne, ale bylo to skvělé. Měla jsem husinu, při některých scénách mě polil studený pot (jo, jsem strašpytel, no :D).
Postavy a hlavně jejich myšlenky byly neskutečně skvěle vykreslené a nelituju toho, že jsem si ji přečetla.

16.01.2019 5 z 5


Prohnilé město Prohnilé město Leigh Bardugo

Když jsem loni četla Šest vran, byla jsem malinko zklamaná, čekala jsem trochu něco víc.
No ovšem tohle, to bylo jiné kafe. Pořád se tam svým způsobem něco dělo a většinu věcí jsem nedokázala předvídat.
Opravdu, to jak to autorka vymyslela... klobouk dolů! Během knihy jsem párkrát malém brečela a hlavně jsem se neskutečně nasmála.
Chápu nadšení okolo této duologie, akorát ne to okolo Kaze (ano, není to jedna z mých nejoblíbenějších postav :D).
Tohle Šest vran opravdu předčilo a já jsem ráda, že to autorka zpracovala takhle.

10.01.2019 5 z 5


O princezně, která se zachránila sama O princezně, která se zachránila sama Amanda Lovelace

3,5*
Koupila jsem si ji kvůli nadšení kamarádky a jako ne, že bych toho litovala, ale kdybych ji nečetla, myslím, že bych o moc nepřišla.
S moderní ani klasickou poezií nemám moc zkušeností, z té moderní jsem četla akorát Milk and Honey od Rupi Kaur a to se mi extra nelíbilo. Tohle bylo za mě lepší, ale pořád si z toho nesedám na zadek.
Co mě jako nehorázně štvalo byl znak & místo "a".
Jak jsem říkala, poezii nemám načtenou, takže nemůžu moc soudit, ale trochu mě iritovalo, že se snad ani jedna báseň nerýmovala. (Nevím, jak je to v originále, ale mám takový pocit dle nějakých ukázek, že se to taky moc nerýmuje.)
Líbily se mi myšlenky obsažené v některých básních, to ano, ale prostě to pro mě nebylo úplně to pravé ořechové.
Není to špatná kniha, vlastně se mi vcelku líbila, ale prostě k ní mám nějaké výhrady.

09.01.2019 3 z 5


Cinder Cinder Marissa Meyer

Je to předvídatelné. Ale je to skvělé. Po roce a půl jsem si dala re-reading a jen se utvrdila v tom, že Měsíční Kroniky prostě miluju.
Cinder jsem si oblíbila, nevím, prostě mi sedla. Kaie jsem úplně nemusela, ale vím, že v dalších dílech to bude lepší. :D
Hrozně se mi líbí ta myšlenka toho, že i když Popelka je klasická pohádka, dá se vyprávět i jinak. A kyborg místo princezny? Wohou!

03.01.2019 5 z 5


Oba na konci zemřou Oba na konci zemřou Adam Silvera

Oba na konci zemřou byla dobrá kniha. Dobrá, ale ne skvělá. Nápad byl neskutečně zajímavý, ale - jak vlastně Hodina smrti vznikla? Jak může fungovat? Mě by to v průběhu čtení fakt zajímalo.
Na každém z kluků se mi líbilo něco jiného - u Matea jsem částěčně chápala jeho opatrnost a u Rufuse jsem zbožňovala pasáže, kdy fotil. Jejich osudy se mi úplně nezaryly pod kůži a řekla bych, že to bylo hlavně kvůli názvu celé knihy a opakujícího se faktu, že když se vám ozve Hodina smrti, nemáte šanci na to, být ta vyjímka, která přežije.
Jinak se mi ale Oba na konci zemřou líbila a nelituju toho, že jsem si ji přečetla.

01.01.2019 4 z 5


Smečka rváčů Smečka rváčů Markus Zusak

Smečka rváčů byla ještě lepší než Roky pod psa. Syrová a zároveň krásná. Smutná a zároveň nádherná. Zvláštní a zároveň pěkná.
Se Zusakovou tvorbou jsem začala s knihou Posel a pokračovala přes Zlodějku knih a Roky pod psa. A všemi jeho knihami jsem učarovaná.

22.12.2018 5 z 5


Dvůr mrazu a hvězd Dvůr mrazu a hvězd Sarah J. Maas

Tahle kniha není o posunu v ději. Je prostě o postavách. O jejích pocitech. Myšlenkách. A jejich sdílené radosti. Neočekávala jsem od toho nic velkolepého, přecejen je to jen takový dodatek.
Dvůr mrazu a hvězd mě potěšil a rozesmál a to je přesně to, co jsem od něj čekala. Není to nejlepší autorčina kniha ani nejlepší díl série, ale líbil se mi.

Co mi trochu vadilo bylo střídání ich a er formy. Autorka mohla zůstat u jedné možnosti a dle mého by to bylo lepší. I tak ale tahle knížka fanoušky podle mě potěší. :))

20.12.2018 4 z 5


Krutý princ Krutý princ Holly Black

Za mě je Krutý princ obrovské zklamání. Prolog vypadal zajímavě, tak, jak slibovala anotace. No, jenže to co přišlo po tom se fakt dost lišilo.
Příběh mě absolutně nezajímal, nedokázala jsem se do něj za těch 400 stránek pořádně vžít a i když tam byly jeden dva zvraty, ani ty se mnou nějak extra nehnuly.
Doufala jsem, že to zachrání alespoň Jude - podle recenzí jsem si ji představovala trochu jako Celaenu (Skleněný trůn od SJM). No, v tom jsem se taky spletla. Většinu knihy jsem ji měla chuť proplesknout.
Určité naděje jsem dávala i Cardanovi. (Pozor, tady bude spoiler) Ale po tom, co z něj autorka vlastně udělala chudáka a ještě se dal dohromady s Jude jsem i tyhle naděje hodila do koše. (Konec spoileru)
Abych tady jen nenadávala, v knížce bylo i pár zajímavých momentů, hlavně ze začátku (asi tak v prvních 100 stranách, heh). A má uvnitř nádhernou mapu.
Do dalších dílů se raději pouštět nebudu, ale chápu, že kniha má i své fanoušky, já mezi ně bohužel nepatřím.

15.12.2018 2 z 5


Bez srdce Bez srdce Marissa Meyer

Alenku v říši divů moc nemusím a tuhle knihu jsem ani číst nechtěla. No, stejně jsem se k ní dostala a ono to kupodivu bylo dobré.
Catherine jsem si dost oblíbila. A Šprýma vlastně taky. Zato třeba její matka? No to panečku bylo něco. :D
Možná se mi to tak líbilo proto, že nejsem v Alence nějak pořádně zorientovaná, netuším. A i přes pár scén, které mě moc nebavily, můžu Bez srdce doporučit. :))

06.12.2018 4 z 5


Warcross Warcross Marie Lu

Měla jsem ho až moc vyhypovaný. Byl dobrý. Ale čekala jsem něco malinko víc peckovního. Jediná věc, co mi vadila bylo to, že jsem část rozuzlení tipovala už tak od poloviny knihy. Jinak za sebe můžu Warcross doporučit, byl zajímavý, dobře napsaný, obsahoval zajímavé postavy. Povedl se.

30.11.2018 4 z 5


Trnitá řeč Trnitá řeč Leigh Bardugo

Ze světa GrishaVerse jsem četla zatím jen Šest vran, ale Trnité řeči jsem neodolala už jen kvůli tomu zpracování, které je opravdu špičkové.
Co se povídek týče, nejvíc mě zaujaly asi "Příliš chytrý lišák" a "Čarodějnice z Duvy". Naopak "Princ vojáček" a "když voda zpívá oheň" byly takové průměrné.

26.11.2018 4 z 5


Probuzení Simona Spiera Probuzení Simona Spiera Becky Albertalli

Letos čteno podruhé, tentokrát v angličtině a bylo to snad ještě lepší než poprvé. Simon s Bluem jsou roztomilí, příběh milý a zároveň zajímavý, čtivý... Prostě to zbožňuji.

22.11.2018 5 z 5


Bez šance Bez šance Neal Shusterman

3,5*
Napřed jsem četla Smrtku. A asi proto nejsem z Bez šance tak odvařená. Nebylo to špatné, to vůbec. Nápad byl zajímavý. Zápletka taky. Jen jsem čekala větší pecku. Zhruba první polovinu jsem se nemohla začíst, ale posledních asi sto stran bylo tak nabitých akcí a zvraty, že jsem se nemohla odtrhnout. Byla by fakt škoda, kdyby pokračování nevyšlo.

14.11.2018 3 z 5


Kletba vítězů Kletba vítězů Marie Rutkoski

Od knihy jsem měla dost vysoká očekávání a jsem ráda, že mě nezklamala.
Kestrel jsem si jako hlavní hrdinku docela oblíbila, což se úplně nedá říct o Arinovi. Nebyla to špatná postava, to ne, jen mi prostě nesedlo to, jak se v některých chvílích zachoval.

Co se mi na knize hodně líbilo byl styl vyprávění. Kniha nebyla plná sáhodlouhých a nudných popisů a pozvolna plynula. I když není tak plná akce jako jiné YA fantasy knihy, vůbec mi to nevadilo. Líbilo se mi, jak se autorka zaměřovala na strategii a podobné věci.

Kletbu vítězů určitě doporučuji, čtyři hvězdičky dávám jen proto, že si nechávám nějakou rezervu na další díly. Doufám, že nás autorka nezklame, jak to někdy u trilogií (má to být trilogie, že?) bývá.

10.11.2018 4 z 5


Staré řecké báje a pověsti Staré řecké báje a pověsti Eduard Petiška

Pořád se mi to líbí a jsem ráda, že jsem se k ní po několika letech vrátila. Dřív jsem spoustě rozhodnutí postav nerozuměla, ale i tak jsem to zbožňovala a to platí i nadále. Panu Petiškovi se to vážně povedlo.

04.11.2018 5 z 5


Jablečný koláč naděje Jablečný koláč naděje Sarah Moore Fitzgerald

Čekala jsem něco malinko jiného a víc zajímavého. Nebylo to špatné, to vůbec. Jen mi to úplně nesedlo. Na začátku jsem si říkala, že bude fakt zajímavé postupně zjišťovat, proč Oskar zmizel, ale přišla jsem na to hned, jak se tam objevila jedna postava (nechci spoilerovat). Takže ani nějaké překvapení se nekonalo. Bylo to čtivé a krátké, což bylo fajn. V příběhu se vyskytovaly dobře popsané a promyšlené postavy. Na oddych je to fajn četba, ale nic převratného a úžasného od toho nečekejte.

01.11.2018 3 z 5


Všechno je v pohodě Všechno je v pohodě Nina LaCour

Podle některých recenzí jsem čekala opakující se nudné informace, alespoň v první polovině, ale dostala jsem něco úplně jiného. Jo, prvních pár kapitol bylo takových...meh, ale pak jsem se do toho dostala a četlo se to samo.
Autorka umí všechno naprosto skvěle a úžasně popsat, jako kdyby jste příběh ne četli, ale prožívali.
Navíc se střídaly kapitoly z přítomnosti a minulosti, což knize přidalo malinko větší spád.
Ačkoli je Všechno je v pohodě útlá knížka, za mě rozhodně stojí za to. Ukrývala spoustu zajímavých myšlenek a sice smutný, ale bravurně popsaný příběh.

30.10.2018 4 z 5


Čáry života Čáry života Veronica Roth

3,5*
Musím ocenit nápad s proudem a dary. Plus charektery postav, které byly dobře vykreslené a vyvíjely se. Na druhou stranu mě mrzí, že jsme se nedozvěděli víc o jednotlivých planet.
Malinko mě vytáčelo to, že používali kluzáky, obrazovky a podobné věci, ale bojovali noži a tak.
Plus mi v některých místech přišla romantika mezi Cyrou a Akosem trochu...umělá, nebo jak to říct.
Ale na druhý díl se těším, jsem zvědavá, jak se to vyvine.

27.10.2018 3 z 5


Bouře mečů Bouře mečů George R. R. Martin

Tenhle díl byl zatím asi nejlepší. Napínavý, smutný, veselý,... A ačkoli to byla asi nejtlustší kniha, kterou jsem kdy četla, stálo to za to.

19.10.2018 5 z 5


Caraval Caraval Stephanie Garber

Od Caravalu jsem zas tak moc neočekávala a možná proto mě tak překvapil. Moc jsem o něm ani neslyšela, ale trochu jsem věděla, o čem je. Znělo to zajímavě - něco jako obrovský cirkus, jehož týdenní hra je divadlo a nic v něm není skutečné. A ono to zajímavé bylo! Vážně jsem byla napnutá, chtěla jsem číst dál a dál, chtěla jsem vědět, jak to dopadne, co všechno Scarlett zjistí.

02.10.2018 4 z 5