Damaj Damaj komentáře u knih

☰ menu

Červená nit osudu Červená nit osudu Mirka Skočílková

Knížku jsem netrpělivě očekávala, až ji budeme v knihovně mít a moc jsem se na ni těšila. Stejně jako předchozí knihy autorky byla napsána velmi čtivě. Ale občas mně přišlo, že se děj zbytečně opakuje a tak nějak neplyne a vždy, když to bylo nejnapínavější, udál se velký posun v čase.

26.04.2024 5 z 5


Zahrada Zahrada Petra Dvořáková

(SPOILER) Autorčiny knihy jsem si moc oblíbila, stejně jako jiné jsem Zahradu přečetla jedním dechem. Musím říct, že první část knihy mně mluvila z duše, To rozčarování hlavního hrdiny z církve, kam lidé přijdou, vyzpovídají se a mohou hřešit dál a klidně ještě víc, pomlouvají se mezi sebou, nejsou schopni pochopit nějakou odlišnost, chodí do kostela jen z nutnosti, Jindřichovo a biskupovo nucení a naléhání, že nemůže jen tak z církve odejít, že všechno dělá špatně.
Přesto, že mi hlavní hrdina byl sympatický, nějak jsem cítila, že ani s ním není všechno v pohodě, život se sním nemazlil a měl v sobě ukryté nějaké démony. Po provalení se s démony pere statečně, avšak lidi okolo ho odsuzují, nikdo ho nedokáže pochopit, pomoci mu. Autorka zde opět mistrně vystihla vnitřní svět postavy i uvažování okolí.

16.04.2024 5 z 5


Král Lávra Král Lávra Karel Havlíček Borovský

Jedna z nejhezčích maturitních knih, která se dokonce dala i pochopit, byla krátká a zábavná, takže jsem se k ní teď ráda vrátila.

07.04.2024 5 z 5


Nejjasnější soumrak Nejjasnější soumrak Aly Martinez

Opět super čtení, ale na rozdíl od 1. dílu celkem předvidatelný konec, jinak to ani dopadnout nemohlo, ale i přesto se kniha nedala odložit a četla se jedním dechem.

07.04.2024 5 z 5


Nejtemnější úsvit Nejtemnější úsvit Aly Martinez

Nesuď knihu podle obalu, tak to o této knize skutečně platí. Od autorky jsem četla Psáno s lítostí a Psáno s nadějí, a moc se mně její knihy líbily. Kolem této jsem chodila několik let, domnívala jsem se, že se bude jednat o nějaký erotický román - podle obalu. Ale. Knížku jsem měla přečtenou během 2 dní, nešlo se od ní odtrhnout a už se těším na díl druhý. Sice tam bylo několik scén, až příliš mnoho popisovaných a daly by se vynechat. Ale jinak super čtenářský zážitek. Tak zamotané, že čtenář netuší, co se stane, lépe řečeno stalo.

04.04.2024 5 z 5


Nevlastní dítě Nevlastní dítě Nicole Trope

Wow. To bylo něco. Do konce knihy čtenář neví, co se stalo, kdo je vinen, podezřelí se střídají a pak přijde šok. Autorka skvěle dokázala popsat psychologickou stránku postav a každý z nich má nějaké tajemství, a to když se rozmotá, je z toho úžasný příběh.

31.03.2024 5 z 5


Vše temné a nebezpečné Vše temné a nebezpečné Stacy Willingham

Zajímavé čtení, i když první polovina knihy byla zbytečně zdlouhavá, pak už děj začal nabírat na obrátkách a příběh plynout. Nicméně do poslední chvíle čtenář neví, co se stalo v minulosti ani nyní, možností je hned několik a pak přijde překvapení.

17.03.2024 4 z 5


Vánoční koleda Vánoční koleda Charles Dickens

Návrat do školních lavic k povinné četbě. Ale naštěstí je to útlá knížka a nakonec i celkem zajímavá.

28.02.2024 2 z 5


Orgány nepatří do nebe: Rozhovory s transplantačním chirurgem Jiřím Froňkem a jeho pacienty Orgány nepatří do nebe: Rozhovory s transplantačním chirurgem Jiřím Froňkem a jeho pacienty Renata Kalenská

Knížka, kterou doslova bolí číst. Na jednu stranu je úžasné co dnešní medicína a hlavně Pan Jiří Froněk dokáže, ale na druhou jsou to hodně emotivní a mnihdy i smutné příběhy a ne všechny bohužel dopadnou dobře.

28.02.2024 5 z 5


Chirurg Chirurg Petra Dvořáková

Spíš taková jednoduchá oddechovka z nemocničního prostředí, ale četla se velice dobře.

17.02.2024 5 z 5


Holka, která zachránila Vánoce Holka, která zachránila Vánoce Matt Haig

První díl Kluk jménem Vánoce jsem si zamilovala, proto jsem se těšila i na Holku, která zachránila Vánoce. Opět je to knížka plná naděje a kouzel. Ale Kluk jménem Vánoce se mě chytl za srdce víc.

10.02.2024 5 z 5


Nejlepší pro všechny Nejlepší pro všechny Petra Soukupová

Zajímavá knížka s docela smutným příběhem o tom, jak na stejnou situaci nahlíží babička, dcera a její syn. Každý měl svým způsobem pravdu a přitom se mýlil. Každý z nich si myslel, že dělá dobře pro ty ostatní, ale ostatní se jen trápili.

28.01.2024 5 z 5


Říkala si o to Říkala si o to Louise O'Neill

(SPOILER) První polovina knížky byl totální chaos ve jménech, vůbec jsem se nemohla začíst, pochopit, kde se děj odehrává, kolik je tam postav, kdo je kdo. Několikrát jsem chtěla odložit. Když se čtenář ale prokouše začátkem, je to celkem zajímavý příběh plný bolesti. Nechápu chování Emminých rodičů, proč za svojí dcerou nestáli, nevěřili jí a nesnažili se jí pomoc. Během čtení mě několikrát napadlo, zda by pro Emmu nebylo lepší, kdyby se sebevražda podařila.
A konec? Vlastně žádný. Čtenář si může jen domýšlet, zda se Emminým krokem situace v rodině uklidnila, přestala šikana Emmy, Emma se dala dohromady a co Emmin bratr, který celou dobu jako jediný stál za svou sestrou. Je hrůza, že se takové věci dějou a nikdo ženám nevěří.

21.01.2024 3 z 5


Sběratelka sirotků Sběratelka sirotků Ellen Marie Wiseman

To bylo něco. Musím přiznat, že v první půlce knížky jsem se skutečně bála, nemohla jsem spát, myslet na nic jiného. Hrůzy války a epidemie španělské chřipky byly pro mě opravdu něčím děsivým, ale něco mě stále nutilo pokračovat. Příběh opravdu zaujme a vtáhne do děje. Druhá čast už byla takovým běžným románem s pár dramatickými okamžiky, ale čtenář už si dokázal dost domyslet. Alei tak se kniha četla velmi dobře.

05.01.2024 5 z 5


Klíč Klíč Kathryn Hughes

Úžasná, ale velmi smutná knížka z hrozného prostředí. Ještě teď mám husí kůži, jakým způsobem se k pacientům chovali a hlavně z jakých důvodů se do ústavu lidé dostávali

30.12.2023 5 z 5


Rodinná dovolená Rodinná dovolená Shalini Boland

Přečteno jedním dechem, skutečně se od knihy nedalo odtrhnout. Co je zač Amber a jaké tajemství skrývá Nail? Ani v nejmenším jsem se neodvažovala hádat. Konec byl opravdu šokující, až neuvěřitelný.

30.12.2023 5 z 5


Anežka Anežka Viktorie Hanišová

Knížkou jsem se prokousávala opravdu dlouho. Příběh byl zajímavý, ale nepohltil. A konec? Ten byl opravdu zvláštní.

22.12.2023 3 z 5


Temná strana Temná strana Danielle Steel

Kniha mi byla doporučena, že se mi bude svým tématem líbit, i když autorku nečtu, prý je to úplně něco jiného. A opravdu, velmi zajímavý příběh. Zoe mi byla velice sympatická, vůbec jsem neměla tušení, že se všechno takto zvrtne, spíš jsem si říkala, co na ní ta Connie stále vidí a jak Zoe měla těžký život. Knihu jsem přečetla během pár dní.

12.10.2023 5 z 5


Únik z knihovny pana Lemoncella Únik z knihovny pana Lemoncella Chris Grabenstein

Úžasná super knížka o možnostech, které může svým čtenářům nabídnout knihovna. Kniha určitě ve čtenářuch probudí zájem o další zmíněné tituly a taky chuť, jít se podívat na tak bezvadné místo, jako je knihovna.

02.10.2023 5 z 5


Otrokyní v 11 letech Otrokyní v 11 letech Fatima Boscaro

Zajímavá knížka, krutý příběh, ale v některých situacích by bylo fajn se rozepsat, aby čtenář měl lepší představu.
Chápu, že to bylo složité, ale pokládám si otázku, proč si neodvezla své děti dřív, dokud to šlo?

28.09.2023 4 z 5