Charlesska Charlesska komentáře u knih

☰ menu

Podzimní boogie-woogie Podzimní boogie-woogie Jan Švancara

Poslouchala jsem jako audioknihu a tragický přednes Vojtěcha Vodochodského za mě bohužel hodně ubral na atraktivitě příběhu, takže už se do dalšího dílu nejspíš nepustím.

23.09.2023 3 z 5


Nikdo není sám Nikdo není sám Petra Soukupová

První knížka Petry Soukupové, které nedám plný počet bodů. Ani tak mi nevadilo, že je to depka, jak zmiňují někteří níže, to je u této autorky vlastně vždycky. Vadily mi schematické dialogy hlavní hrdinky s rodiči - u Soukupové mám vždy pocit naprosté autentičnosti, ale tyto rozhovory za mě prostě "šustily papírem", jako kdyby je napsal jiný, druhořadý spisovatel.

09.01.2023 4 z 5


Nebe nad Perninkem Nebe nad Perninkem Štěpán Javůrek

Velmi čtivý příběh, ale ty postavy byly tak nevěrohodné, nebyl tam snad nikdo normální, samé karikatury extrémních povah.

21.02.2022 3 z 5


Osudný slib Osudný slib Angela Marsons

S hrůzou se dívám na to, jak se blížím k posledním dílů téhle skvělé série. Co budu bez ní dělat? :-))) Doufám, že autorka bude psát další a další skvělé případy s Kim Stone.

17.11.2021 5 z 5


Skryté karty Skryté karty Angela Marsons

Jsem na téhle sérii už závislá :-) Obdivuju, že autorka dokáže stále vymýšlet naprosto originální zápletky a kvalita dílů v sérii se vůbec nesnižuje, spíš naopak.

07.11.2021 5 z 5


Hrob v horách Hrob v horách Hans Rosenfeldt (p)

Jedna z mých oblíbených severských sérií. Každý další díl je lepší a lepší. Líbí se mi, že sebestředný arogantní Sebastian se vrátil ke své podstatě, v minulém díle jsem měla obavu, že projde katarzí a bude z něj sympaťák :-)

22.04.2021 5 z 5


Pérka, drátky, kolečka Pérka, drátky, kolečka Martina Málková

Hlavní hrdinka mi byla příšerně nesympatická :-) Ale jinak moc hezký, čtivý příběh.

13.04.2021 4 z 5


Lars pod palbou Lars pod palbou Daniel Gris

Kdyby to šlo, dám 6 hvězdiček :-) Jedna knížka lepší než druhá, už se těším na další.

20.03.2021 5 z 5


Pod jabloní Pod jabloní Jindřiška Ptáčková

Za mě zklamání. Knihu jsem si koupila na základě hodnocení zde, mám ráda české detektivky, ale tohle byla spíš taková lepší slohovka. Naivní příběh s naprosto plochými postavami, policisté se radí o vyšetřování se svědky, sdělují jim informace z vyšetřování a korunuje to amatérská honička vraha.

05.02.2021 2 z 5


Lars útočí Lars útočí Daniel Gris

Já tuhle sérii prostě miluju :-) Doufám, že přijde ještě hodně takhle skvělých dílů.

05.10.2020 5 z 5


Pouhý stín Pouhý stín Karine Giébel

První půlka knihy se trochu vlekla, ale ve druhé už jsem se nemohla odtrhnout. Závěr mě překvapil, čekala jsem happy end :-)

22.07.2020 4 z 5


V bílém plášti V bílém plášti * antologie

Tematické povídkové sbírky nakladatelství Listen bývají kvalitativně nevyvážené, ale tato se opravdu povedla. Přečetla jsem ji s chutí na jeden zátah.

15.07.2020 5 z 5


Skladačka Skladačka Viliam Šimunek

Jsem zklamaná. Mám ráda Šimunkovy detektivky, jsou fantastické, ale tento román-thriller mě nenadchl. Nečetl se špatně, ale na můj vkus moc velká duchařina, s patetickým happy-endem téměř jako z červené knihovny. Chování většiny postav mi připadalo psychologicky nevěrohodné. Takže se těším zas na další detektivku :-)

15.07.2020 3 z 5


Den, kdy jsme se potkali Den, kdy jsme se potkali Roxie Cooper

Milostný příběh, který mě fakt chytl za srdce. Ale ten konec?!!! Mám chuť říct: c o t o j a k o j e ? Uslzené, patetické, škoda, že tu slibnou knihu autorka na konci takhle zabila.

25.05.2020 4 z 5


Americký deník Americký deník Jana Ciglerová

Když knížku napíše Ladislav Zibura, nedozvíte se o zemi, kterou procestoval, prakticky nic. Když ji napíše Jana Cíglerová, máte pocit, jako byste tam sami žili. Má skvělé postřehy, nadhled a neskutečnou energii. Jednu hvězdičku strhávám za špatnou redakci (některé věci se i několikrát opakují) a gramatické chyby.

25.11.2019 4 z 5


Cizinec na pláži Cizinec na pláži Michele Campbell

Průměrný thriller, velmi předvídatelný. Postavy strašně schematické. Asi nestojí za přečtení :-)

24.11.2019 3 z 5


Dávne hriechy Dávne hriechy Viliam Šimunek

Na knihu jsem narazila náhodou a byla pro mě příjemným překvapením. Čtivě napsaný detektivní příběh se sympatickým hlavním hrdinou i vyšetřovatelem, stupňované napětí, zajímavé rozuzlení. Určitě se pustím do další knížky s detektivem Blahem.

28.08.2019 4 z 5


Dědečku, vyprávěj - etiketa pro kluky a holčičky od tří let Dědečku, vyprávěj - etiketa pro kluky a holčičky od tří let Ladislav Špaček

Knihu syn dostal, sama bych ji nekoupila, pan Špaček sice o etiketě hezky mluví, ale sám se jí neřídí (moje osobní zkušenost), tudíž ho za žádnou autoritu v této oblasti nepovažuju.
Synovi se knížka kupodivu líbí, mně už tedy podstatně méně, dítě se má vychovávat vlastním příkladem, ne slovním poučováním. Neumím si představit, že by v reálu mohl vzniknout hezký vztah mezi vnučkou a dědečkem, který ji neustále poučuje. Navíc některé poučky zapomínají na to, že společnost se vyvíjí, a neplatí stejné zásady jako za komunismu - např. že máme mít úctu ke starším? Úctu máme mít ke každému, kdo si ji zaslouží. Máme snad mít úctu třeba k někdejším estébákům, protože jsou teď staří?
Nejvíc nás s manželem ale dostala věta (cituji volně): "Na návštěvě se chováme slušně, aby nás zase pozvali." :-))) Ha ha, to zcela popírá záměr knihy - že se chováme slušně, protože chceme být slušní lidé, a ne účelově.

06.05.2019 1 z 5


Vířivka Vířivka Lucie Konečná

Velmi čtivá jednohubka, pohltila mě od první stránky. Je znát, že pochází z pera zkušené scénáristky - dialogy jsou přirozené, příběh má spád, myšlenkové pochody hlavní hrdinky jsou tak autentické, že na mě padala tíseň. Hodně se mi líbila zápletka s exmanželem, rozuzlení bylo trochu na efekt, ale nečekala jsem ho. Těším se na další knihu!

04.04.2019 5 z 5


Vykoupení Vykoupení Martin Goffa

S každou další knihou mi Martin Goffa připadá lepší a lepší. Oproti prvním knihám se neskutečně vypsal a na mém detektivním "žebříčku" se zařadil po boku Dominika Dána.

02.04.2019 5 z 5