Nebe nad Perninkem

Nebe nad Perninkem https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/476480/bmid_nebe-nad-perninkem-o2s-476480.PNG 4 434 136

Petr je mladý nadaný chlapec, který díky svému talentu lehce proplouvá studiem medicíny a záhy se stává úspěšným lékařem na prestižní pražské klinice. Jeho úspěch je ale vykoupen permanentním bojem s alkoholem, kterému podléhá čím dál tím více. Postupně ztrácí práci, rodinu i přátele. Rozhodne se tedy pro razantní životní změnu. Stane se obvodním lékařem v Perninku, malém městečku v Krušných horách. Zde, uprostřed přírody, v místech, kde lidé musí žít ve vzájemné pospolitosti, konečně nalezne nejen domov, ale i lásku... celý text

Přidat komentář

HH77
26.04.2024 5 z 5

Mi se kniha líbila. Je to něco uplně jiného než předešlé autorovy knihy, ale stejně tak dobře propracovane a velmi čtivé.

Runinka
11.03.2024 4 z 5

Dobře napsaná kniha o tom,jak se odrazit ode dna. Z prostředí Krušnohoří.


Ristridin
11.03.2024 4 z 5

Kniha, která mnohým příliš nenabídne. Spíše odpočinkové čtení. Postavy mi byly víceméně sympatické a působilo to na mě lidsky a téměř ze života. Pozadí zajímavé, Petr byl ale pěkný sráč a nevím, zda taková razantní změna v životě by se bez léčení dala zvládnout, ale existují takoví jedinci. Působil na mě jako Jekyll a Hyde.
Nedá se Javůrkovi upřít, že umí hezky psát. Stejně jako v Chaloupkách se mu navíc podařilo navodit tu správnou atmosféru Krušných hor a dělá jim tu nejlepší reklamu, protože jsem víc než motivován si je pořádně prochodit.

VladkaBU
09.03.2024 5 z 5

... na malou chvilku jsem tak trochu doufala, že by to mohlo být pokračováním Chaloupek, ale s prvními řádky jsem byla vyvedena z omylu. Jiná doba, jiné postavy, ale stále Krušné Hory. Nádherný popis přírody a lásky obou hlavních hrdinů ke Krusným Horám mě posouvali příběhem postupně dál. Mně se kniha líbila.

sakro
19.02.2024 5 z 5

Pročítám si recenze a je zřejmé, že je Nebe nad Perninkem knihou velmi rozporuplnou. Čtenáři se pohybují v plném rozmezí hvězdičkové škály, tedy od chvály a nadšení, až po odsouzení, rozpaky a dokonce označení odpad. Pravdou je, že kniha určitě nemá ambice soutěžit o udělení Nobelovy ceny za literaturu. Ale přesto se osobně řadím k těm spokojeným recenzentům. Dokonce velmi spokojeným. Děj poměrně jednoduchý, ale určitě realistický, spád příběhu slušný, příjemný jazyk a velmi srdečně popisovaná krajina Krušných hor. Prostě příjemná kniha ve které se průběžně prolínají i málo příjemné dějové linky. Ale takový už je život.

Lka
15.02.2024 5 z 5

Audiokniha:
Do této knihy jsem pustila ze dvou důvodů. Byla jsem nadšená z knih Sudetský dům 1. a 2. a už vyhlížím třetí díl. Druhý důvod jsou Krušné hory, kde bydlím.
V této knize se odehrává příběh Petra, který se dostane na samé dno pitím alkoholem. Je to takový běžný příběh ze života, které já můžu...
Kniha je krásně načtena Josefem Pejchalem. Nádherně vykresleno prostředí a přírody. Hned jsem si vše představovala. Po přečtení knihy se musí každý hned zamilovat do Krušných hor.

lilites
11.02.2024 2 z 5

Poslouchala jsem jako audioknihu a musím říct, ještě že tak, normálně bych knihu asi nedočetla.

Přednes byl skvělý ale kniha samotná mě hodně zklamala.. asi jsem od autora Sudetského domu čekala něco jiného..

Příběh nám vypráví o Petrovi a Kamile. Petr je lékař, v životě mu všechno vycházelo a ještě ke všemu to je neskutečnej samolibej frajer a dle mého pěknej kre*én.. a jelikož nemá žádný starosti, vše má,,zadarmo,, a nudí se, tak se z něj stane alkoholik a i tak mu vše prochází až do osudného dne, kdy malém zemře.. no a pak se jeho život otočí o 180° a je z něj najednou úplně skvělej člověk, který se odstěhuje do hor a potká tam svou životní lásku Kamilu ( která měla taky celkem pestrý život než se seznamila s Petrem)...

Jako vážně??

No, upřímně mě to nenadchlo, jako chápu že se člověk může změnit, že může začít znovu, že má každý právo na štěstí, ale tomuhle jsem za mák nevěřila a možná ani nechtěla.. Petr mě neskutečně štval a byl mi nesympatický a místy až odporný..

Autor umí psát krásně, výborně popisuje prostředí, krajinu ale tenhle příběh za mě prostě velká bída..

Limonadovyjoe
05.02.2024 2 z 5

Je až neuvěřitelné, že přes tento brak se autor vypracoval k Chaloupkám a Sudetskému domu. Neuvěřitelný progres.
Příběh, kde není ani jedna příjemná postava. Ne ani hloupoučká Kamila ne.
Šovinistický mladý doktor, který se utápí v alkoholu, macho a borec na entou, jeho sobecká přítelkyně Nina, buranský kámoš Luboš.. ne prostě ani jedna postava.. jen ten Mirek dušín a věčný smolař.
Dočetla/ doposlouchala jsem do konce, je to, i přes pokleslost neuvěřitelně čtivé a na oddech po částečné lobotomii to jde. Je to vlastně podobné jako knížky p. Hartla, jen bez těch debilních vtipů :) . Do tramvaje dobrý.

Kaka.cs
25.01.2024 4 z 5

Příběh knihy vlastně není nikterak dramatický, nejsou tam žádné nečekané zvraty a tragédie. Je to zkrátka popis života dvou lidí, kteří se museli popasovat se svými osobními problémy. Ač by se to mohlo zdát jako nezáživné, Štěpán Javůrek umí krásně vyprávět a tak je knížka čtivá a člověk se dokáže do postav vžít a prožívat s nimi jejich životy. Bonusem je krásný a pravdivý autentický popis Krušných hor. Líbilo se mi, že díky jejich znalosti si mohu představit každou zatáčku, každý výhled, jednotlivé stavby a dokonce i přesně vybavit chuť trhaného vepřového na Rýžovně, které Petr s Kamilou jedli při prvním výletu. Milým bonusem pro mě bylo také to, že hlavní postava se jmenuje stejně jako já - to se mi stalo snad poprvé.

p.stranska
08.01.2024 4 z 5

Setkáte se po letech s kamarádkou, otevřete lahev vína, ujídáte brambůrky a povídáte, kam vás za ty roky život zavál. Tak to je tato kniha. Žádné velké zvraty, žádné wow chvíle, prostě si ten příběh tak hezky plyne. A bonusem je to nádherné popisování přírody.

Anahk1
07.01.2024 4 z 5

Poslouchala jsem audio zpracování a musím říct, že se mi to líbilo. Celou dobu jsem Petrovi držela palce a jsem ráda, že dokázal druhou šanci využít:) .. a poslouchat o kráse Krušných hor je příjemný bonus.

JitkaI.
04.01.2024 3 z 5

Mně se kniha líbila dost. Každý má dostat druhou šanci a bavilo mě sledovat, jak se mladý lékař dokázal zvednout po pádu na úplné dno. A že to jde, když se chce! ;-)

MilaJ
30.12.2023 odpad!

Pro mne zklamání. Velke procitnutí ožraly a děvkaře? Tak to ne...

Pengi
17.12.2023 3 z 5

takové klidně pohodové čtení o demonu a krásné přírodě

Allla9
30.11.2023 5 z 5

To je tak hezky napsané. A ta příroda, myslím, že navštívím Krušné hory.

EvaHonsová
22.11.2023 3 z 5

Pohodové, odpočinkové čtení bez dramatických zvratů.

danielavachova
06.11.2023 5 z 5

Po knize jsem sáhla proto, že se děj odehrává v Krušných horách , kam už několit let jezdíme za odpočinkem a klidem, naprosto nám učarovaly.Kniha taktéž,ráda čtu o místech ,která jsem navštívila a když se k tomu přidá dobrý příběh je to super.Petrovi jsem moc držela palce ,aby zvládl svoji závislost a konečně se usadil. Hory mu pomohly. Už mám koupený Sudetský dům!

WaN635
26.10.2023 5 z 5

Kniha byla tak reálná, jak dokáže skutečný život být. Myslím, že každý se už s takovým Petrem v životě setkal nebo sám chvíli Petrem byl (nemyslím problém alkohol). Petr dostal druhou šanci a tu chytil za pačesy.
Ostatní linky knihy se mi taky líbily, ale Kamilin příběh mě nebavil tak, jak Petrův.
Druhá kniha autora, co jsem četla a vím, že si rozumíme :) .

mythos91
20.10.2023 5 z 5

Kniha předkládá tři dějové linie. Popisuje minulost ze života Kamily, další linie líčí Petrův né příliš spořádaný způsob života a ta součastná vypráví o jejich společném směřování. Dokážu se přenést a částečně uvěřit radikální změně v chování hlavní osoby doktora Petra Holoubka. Dříve totální hajzlík, holkař a alkoholik, v součastné lince pokorný, férový a uvědomělý člověk. OK a tohle vše beru, protože autor napsal příběh velmi přirozeně, pro čtenáře pochopitelně a hlavně čtivě. I přes velké výtky některých recenzí, mě příběh oslovil a četl se velmi příjemně.

klokan.1905
11.10.2023 5 z 5

Nebe nad Perninkem...
Od Štěpána Javůrka jsem četl před nedávnem Sudetský dům (první díl a vzápětí druhý)... Neodolal jsem a zakoupil jsem i další autorovy knihy...
V současné době jsem dočetl Nebe nad Perninkem... Jestliže byste chtěli, aby byl hlavní hrdina románu - student medicíny Petr Holoubek sympaťák, tak s otevřením knihy opatrně... ;-)
V průběhu čtení však k sobě snad cestu najdete... ;-) Boj člověka s alkoholem... Dokáže se Petr Holoubek postavit zpět na nohy, když dopadne na úplné dno?
Nevím, co bych mohl románu vytknout... Mně se kniha četla skvěle... Možná poslední čtyři stránky... Mně tam přišly tak nějak navíc... ;-)
Série Sudetský dům je u mě sice výše, ale té bych dal i víc hvězdiček... Takže Štěpán Javůrek to u mě má opět za pět... ;-)