booklover booklover komentáře u knih

☰ menu

Hledání dobré smrti Hledání dobré smrti Caitlin Doughty

V podstatě miluji cestopisy, poznávání kultur a zvyků, když už ne osobn, tak skrze optiku dalších lidí. Zde poznáváme kulturu posmrtnou. Plnou úžasných a "divných" rituálů. Caitlin používá krásně svůj černý humor. Knihu rozhodně doporučuji všem!
PS: A ty ilustrace?! Mám nového oblíbeného umělce!

25.09.2023 5 z 5


Dobrý proti severáku Dobrý proti severáku Daniel Glattauer

Nekonvenční, lingvisticky zajímavé dílko, které přečtěte za pár hodin. Místy jsem opravdu nemusela Emmi, která nepřiznaně znuděná svým manželstvím byla občas příliš horlivá. Místy jsem nemusela Lea za jeho aroganci. Ale kniha funguje! Konec mě mile překvapil!

05.06.2023 4 z 5


Dcery dvouhlavého draka: příběh „ženy pro útěchu“ Dcery dvouhlavého draka: příběh „ženy pro útěchu“ William Andrews

V podstatě vše už bylo řečeno níže. Je to strhující kniha, drsná, poučná, silná. Nečekala jsem takto poutavý příběh, četla jsem ji v sedě vleže, při vaření, opřena o topení v koupelně, zkrátka nešlo přestat. Pak jsem začala googlit a koukat na reportáže o těchto ženách. Velice důležitá o historii vypovídající knížka, která Vám pootevře dveře zase někam dál.

11.03.2023 5 z 5


Za sklem Za sklem Sajaka Murata

Je to výborná novelka, za 1,5h přečtená. Keiko má svůj svět uvnitř kombini, kde se cítí užitečná a součástí společnosti. Dokud nepotká odporného muže, který se k ní až téměř násilně nastěhuje, nemakačenko a manipulátor. " Buď ráda, že s tebou vůbec někdo chce žít!" jsi stará a tvoje děloha už dosloužila, pro všechny jsi jen divná neužitečná bytost. A proto si ho Keiko nechá doma, aby na veřejnosti nevypadala tak "divná". Zvláštní střet dvou světů, který vlastně nedává žádné odpovědi, ale jako každá dobrá kniha vás nechá přemýšlet....

07.03.2023 4 z 5


Malý dům Malý dům Kjóko Nakadžima

To mi bylo, panečku, ale milé počtení! Čte se velmi rychle, okamžitě vtáhne do děje a postavy mají hloubku a příběh (silný) - přečetla jsem za pár hodin během odpoledne. Určitě ráda doporučím všem.
Sice to vypadá jako povrchní vyprávění jednoduché služebné, ale celou dobu se příběhem line i zvláštní napětí a nevyřčené tajemství.
Díky, jen tak dál!

26.01.2023 5 z 5


Pavouk Pavouk Lars Kepler

Původně jsem chtěla dát 5*, ale nakonec tak neudělám. Ne, že by byla kniha horší než ostatní v sérii, ale tady už bylo mnohem víc nelogických a občas až zarážejících momentů. (Vážně ani jeden z "popravených" policistů se nedokáže ubránit malé hubené holce?) a spousta dalších.
Celkem brzy se dozvídáme, kdo je vrah a konec je pak opravdu i s vysvětlením smrsknutý na pár stránek.
Celkově ano, přečtu si i další díly až vyjdou, ale spíš tak jenom ze setrvačnosti a zvyku.
Napětí, akce, erotika - ano
logika - ne tak moc

26.01.2023 4 z 5


Bez šance Bez šance Neal Shusterman

Dystopický román spadající do young adult nenechá odpočinout jakéhokoli čtenáře. Po smrtce jsem nečekala nic tak dobrého, ale musím říct, že Neal Shusterman se opravdu předvádí jako Pan Spisovatel.
Jak trefné i v současné situaci v americe ohledně zákazu potratů atd.
Postavy jsou uvěřitelné a chovají se v rámci možností logicky.
Původně měl z námětu vzniknout celovečerní film, ale v současné době se bude jednat spíš o sérii.
V hlavních rolích se (údajně) představí

Ian Nelson jako Connor
Kiernan Shipka jako Risa
Percy Hynes White jako desátek Lev

25.11.2022 5 z 5


Skvělá samota – Putování Pacifickou hřebenovkou Skvělá samota – Putování Pacifickou hřebenovkou Tim Voors

Tim má opravdu dar, popsat věci jednoduše a přitom tak kouzelně, že Vám přijde jako byste na cestě skrz PCT byli s ním.
Doporučuji všem dobrodruhům, kteří přemýšlí, že by si túru dali nebo vlastně i těm, kteří si to chtějí užít skrz optiku druhého. Nádherné fotky i kresby.
Je to citlivé jemné k zamyšlení.

09.09.2022 5 z 5


Sběratelka sirotků Sběratelka sirotků Ellen Marie Wiseman

Velmi silná knížka.
Za začátku jsem měla tíživý pocit, jak moc připomíná Španělská chřipka COVID19. Lidé chřipku podceňovali, tehdy i nyní.
Silné postavy, nejsou průhledné už od začátku, což jsem uvítala. Silný příběh, který zamrazí. Konec hořkosladký.
Rozhodně doporučuji.

06.04.2022 5 z 5


Tmavé stěny Willardu Tmavé stěny Willardu Ellen Marie Wiseman

Velmi čtivé, nicméně depresivní. Příběh Clary byl smutný a je neuvěřitelné, kam jsme se posunuli v medicíně a vůbec ženské emancipaci. To že nás v podstatě vlastnili muži (otcové, partneři) je v dnešní době téměř až nepředstavitelné. Tedy alespoň v západním světě.
Knihu doporučuji, pokud toužíte po něčem temném a depresivním. Nicméně všechno bylo tak trochu předvídatelné.

09.03.2022 4 z 5


Polovina tebe Polovina tebe Brit Bennett

Krásné dílo. Ačkoli se mi zdál svět "bílého" dvojčete trochu stereotypní, myslím, že jsem pochopila, co tím autorka chtěla vykreslit. Jako člověk žijící v interracial vztahu se mě téma dotýkalo o to víc. Kolorismus je opravdový. Ale nikdo to nechce říkat nahlas. ("Neexistuje! Mě se netýká! V životě jsem to neřešil a neslyšel. Možná pro chudý!" - zrovna jsem se zeptala svého muže) A proto se mi líbí, že autorka nejen o tomto tématu hovoří. Malé osudy malých lidí splétající se dohromady o generaci později. Doporučuji pokud máte dost kriminálek nebo historických knih se podívat na život skrze optiku jiných.
Adelína_čte shrnula krásně ve svém příspěvku témata, kterými se kniha zaobírá.

14.01.2022 5 z 5


Ďábel a temné vody Ďábel a temné vody Stuart Turton

Stejně jako ostatní jsem se těšila na další knihu od ST, po Evelyn Hardcastlové to ovšem byl velký sešup dolů. Knihu jsem četla dlouho a skrze prvních 350 stránek ztěžka. Až posledních cca 150 se konečně dostáváme k tomu, co se na lodi děje. Nicméně ani závěr mě nikterak nepotěšil. Vše se zdálo nějak moc překombinované. Ale jsem ráda, že jsem ji dočetla.
Autorovi dám určitě ještě šanci, třeba to příště vyjde lépe.

11.01.2022 3 z 5


Klíč Klíč Kathryn Hughes

Do začátku jsem se nemohla úplně začíst, ale jak jsme se postupně dostávali k vyprávění příběhu z minulosti, věci začínali nabírat na intenzitě, na stíněnosti a bezmoci. Prolínání dvou časových linií bylo nakonec velmi povedené. Rozuzlení řekla bych romantické až srdceryvné, asi tak jak knížka slibuje.
Doporučuji všem, kteří si chtějí odpočinout od válečné literatury a krimi.

07.01.2022 4 z 5


Síla psa Síla psa Thomas Savage

Emocionálně silné drama. Nenechte se odradit westernovém zasazení příběhu. Určitě nejde o nějaké přestřelky. Báječná psychologie jednotlivých postav. Do poslední chvíle vlastně tak netušíte pohnutky hlavních postav a spoustu je zde schovaného takřka mezi řádky. Autor nám tak téměř bez povšimnutí dávkuje vodítka, která vyústí v nečekaný konec.
Dobrá kniha je nadčasová a tato to jen potvrzuje i když byla napsaná v šedesátých letech.
Velmi doporučuji, zvlášť pokud se chcete potom podívat na film.

21.12.2021 5 z 5


Západ a ti druzí. Globalizace a teroristická hrozba Západ a ti druzí. Globalizace a teroristická hrozba Roger Scruton

Nebudu bodovat hvězdičkami, Scruton nabízí spousta velmi silných myšlenek. Určitě doporučuji každému, kdo se alespoň trochu zajímá o globalizaci, politiku a vůbec by rád částečně nakouknul pod povrch.

31.10.2021 5 z 5


Smrtka Smrtka Neal Shusterman

Young adult většinou nečtu, ale tohle mě dostalo!
Velmi zajímavý námět. Sympatické postavy a celkově svět v budoucnu byl vymyšlen skvěle ( a humorně, například zrušení prostředních sedaček v letadle mě pobavilo moc)
Těším se na film, který snad už brzo vyjde. A určitě si přečtu i další pokračování, jelikož mě osudy Citry a Rowana prostě zajímají.

31.10.2021 5 z 5


Mlhy Ölandu Mlhy Ölandu Johan Theorin

Po dalších knížkách od Theorina asi už nesáhnu. Příběh se příliš vlekl. Pomalé a nesympatické. K postavám jsem si také nevytvořila žádný vztah. Toto mě opravdu minulo.
Dvě hvězdičky dávám za hezký popis krajin a tísnivé atmosféry.

30.10.2021 2 z 5


V kleci V kleci Ellison Cooper

Pokud hledáte moderní pojetí klasické novely o sériovém vrahovi tak Ellison Cooper opravdu vyšvihla výborný začátek nové série.
Mám ráda když se kniha vyvíjí podobně jako film. Nechává vás v napětí a střídá kapitoly rychleji, než si stihnete cokoli domyslet.
Poutavý děj, dobré postavy, uvěřitelné zápletky. Jen tak dál!

24.10.2021 4 z 5


Skrýš Skrýš Johan Theorin

Mé pocity bezprostředně po dočtení jsou velmi rozporuplné. Nechci říct, že knížka byla špatná, ale dobrá také ne. Postavy mi byli nesympatické, Jan až chvílemi otravně hloupý. Příběh místy úplně zbytečně natahován.
Je to nicméně správně depresivní a nervydrásající. Konec neuspokojivý.

17.10.2021 3 z 5


Smrt a jiné vrcholy mého života Smrt a jiné vrcholy mého života Sebastian Niedlich

Taková milá jednohubka, čte se lehce, kapitoly jsou krátké, trochu k zamyšlení, trochu humoru.
4,5* mě to bavilo !

30.09.2021 4 z 5