Skvělá samota – Putování Pacifickou hřebenovkou

Skvělá samota – Putování Pacifickou hřebenovkou https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/469373/bmid_skvela-samota-putovani-pacifickou-h-KlW-469373.jpg 5 92 19

„Tahle drsná otevřená krajina byla divočinou, o které jsem snil. Země svobody, kde neplatí žádná pravidla a kde celé dny nikoho nepotkáte.“ Připravte se na okouzlující nádheru Pacifické hřebenovky. Toto putování americkým západem vedoucí z Mohavské pouště přes k nebi se tyčící vrcholky pohoří Sierra Nevada až do Kanady není pro slabé povahy. Ovšem ti, co vytrvají, budou odměněni křišťálově čistými horskými jezery, nocemi pod hvězdami a spontánními přátelstvími vznikajícími u ohně. Tim Voors – vášnivý hiker na dlouhé vzdálenosti, který sám po dobu šesti měsíců putoval Pacifickou hřebenovkou – vám podrobně vylíčí vše, co potřebujete vědět. Od hikerské etikety přes plány na doplnění zásob až po to, jak projít územím medvědů. Skvělá samota je bohatě ilustrovanou knihou s dechberoucími fotografiemi, díky které vám před očima ožije každý krok z této 4 265 kilometrů dlouhé trasy. Putování Pacifickou hřebenovkou je stejnou měrou o fyzické i psychické výdrži, jakož i o tom, jak překonat samotu a strach. Skvělá samota vám vylíčí, jak dokáže síla divočiny povzbudit lidskou duši. Voorsův nakažlivý entuziasmus vás vybízí, abyste i vy popadli krosnu a vydali se za dobrodružstvím vedoucím ke znovuobjevení sama sebe. Svět čeká.... celý text

Literatura světová Biografie a memoáry Cestopisy a místopisy
Vydáno: , Práh
Originální název:

The Great Alone: Walking the Pacific Crest Trail , 2019


více info...

Přidat komentář

marvarid
26.04.2024 5 z 5

Moje třetí kniha o Pacifické hřebenovce. A řekla bych nejlepší (tedy pro moji osobu). Motivace Tima Voorse a jeho pocity z cesty mi připadají nejsrozumitelnější. Fotografie jsou perfektní. Jen se trochu obávám, že pokračující devastace mé tělesné schránky mi podobné zážitky (tedy v tomto rozsahu a intenzitě) už neumožní. Tak tedy díky alespoň za tento cestopis.

Pablo70
19.11.2023 5 z 5

Dobře zvažte, s kým tuhle hřebenovku „podniknete“. Jestli jste duševně labilní, volte Cheryl (kniha Divočina), ale vězte, že tento Holanďan je skvěle integrovaný, sám se sebou i s rodinou. Jeho hřebenovku si vychutnáte ne jako léčení trablů, co si počít se svým životem, ale jak ho vylepšit. I když je výsledek podobný, není to totéž. Jeho úvahy z cest jsou rozhodně obohacující. Cesta je bohatě dokumentovaná obrázky a fotografiemi a dá vám představu, co všechno může taková cesta obnášet.
My navštívili Pacific Rim na Vancouver Island, kde půjčují hole s rolničkami proti medvědům. A náš průvodce měl u pasu obrovský kynžál. Jestli by to pomohlo, nevím. Naštěstí jsme žádného méďu nepotkali. Ale byla tam cedulka, že tam byl medvěd včera spatřen – holky měly nahnáno, ale šli jsme.
Knihu doporučuji.


KarolinaFifth
14.07.2023 5 z 5

Pacifická hřebenovka je snad větší klišé, než pouť do Santiaga. Nicméně tahle kniha je velmi syrová i poetická zároveň. Díky tomu mixu, kdy je vše "tak akorát", se kniha dá číst. Je vydařená.

martin3683
05.04.2023 4 z 5

Miluji cestování, ale moc nemusím cestopisy. Nikomu je neberu, ale pro mne je to jak, dámy prominou, každý den masturbovat a přitom mít doma supermodelku (nebo supermodela, dosaďte si dle preferencí). Proto jsem kolem této knihy delší dobu kroužil, ale nakonec volání pacifické hřebenovky zvítězilo a naprosto toho nelituji. Možná je to i tím, že spíše než cestopis je to mix osobního rozvoje a sebeterapie autora knihy, ale popořadě.
Pacifickou hřebenovku pro běžný lid zpropagovala Reese Witherspoon ve filmu Wild (Divočina), kdy holka z pohnutých podmínek přejde přes 4000 km dlouhou trasu od hranic s Mexikem do Kanady a vyřeší si tak své životní problémy. Částečně i to je tématem této knihy jen ne tolik dramatické. Autor je normální týpek, i když no, normální úplně ne, když jde a ujde takovouhle trasu a stráví tím cca 6 měsíců, má manželku, tři děti, práci v korporátu, řeší produktivitu, hypotéku a prostě běžný shon muže ze střední třídy. Chce si něco dokázat a srovnat si život v hlavě. Naštěstí žádné ezo, ale prostě hledá normální a zdravý vztah k sobě, své ženě, dětem a životu jako takovému.
Na cestě ho nejen najde a nebojí se o tom psát. Ale nebojte se, není to jen monolog se sebou samým. Na cestě zažije také plno zajímavých situací, kdy párkrát jde i o život, potká plno zajímavých/divných/inspirujících lidí a moc hezky popisuje atmosféru celé hikerské komunity, jejich pravidla (pokud se tomu dá tak říkat) a k tomu i plno praktických věcí, jak přežít v divočině. Kniha je navíc doplněna autorovi moc krásnými fotografiemi a malbami. Celkově je vlastně provedení té knihy moc povedené a čte se jedna báseň. Pro mne velmi milé překvapení a pomalu koukám, jaký trek bych dal sám. A nemusí to být pacifická hřebenovka, stačí něco klidně za barákem v kopcích. Stačí pořádné boty a vyrazit

Zuzulet15
20.12.2022 5 z 5

Tim Voors sa snažil zažiť samotu, vypnúť od každodenných starostí, urobiť si v hlave poriadok a okúsiť drsnú prírodu na vlastnej koži. Napísal o tom knihu a vďaka nej sa mi podarilo zažiť toto všetko s ním. Užila som si každé jedno slovo, fotku, ilustráciu. Jednoducho zážitok. Radím medzi svoje top.

booklover
09.09.2022 5 z 5

Tim má opravdu dar, popsat věci jednoduše a přitom tak kouzelně, že Vám přijde jako byste na cestě skrz PCT byli s ním.
Doporučuji všem dobrodruhům, kteří přemýšlí, že by si túru dali nebo vlastně i těm, kteří si to chtějí užít skrz optiku druhého. Nádherné fotky i kresby.
Je to citlivé jemné k zamyšlení.

JezinkaJ
01.07.2022 4 z 5

To je panečku počtení. Něco úplně jiného než Hora mezi námi. :)
Putování s jiným úhlem pohledu než extrovertní Lucie Kutrová. Jiný pohled, stejný cíl, stejný konec - dali to.
Knížka má nádherné fotky a vlastně jsem po letech četla fyzickou knihu a ne elektronickou odnož. Díky tomu jsem si ty fotky hodně užívala. Krásné ilustrace, v průběhu jsem zjistila, že autorské - smekám. A cením nápad a odvahu si knihu ilustrovat. Je to hezky a čtivě popsané putování Pacifickou hřebenovkou a jsem ráda, že jsem si ho přečetla. Závěrem autor sepsal své náklady, věci, které použil a jejich cenu. Čtenář má díky tomu lepší přehled o finanční náročnosti takového velkého výletu. Svým způsobem bylo zajímé číst i o tom, jak Timovi chyběla rodina. Je to určitě pozoruhodný chlapik.
PS. Moc ráda bych šla, protože tahle kniha je inspirativní.

pajaroh
27.06.2022 5 z 5

Takto má vypadat dobrý cestopis = rovnováha mezi popisem cesty, okolí, společnosti a osobních pocitů. Je napsaný s osobitým pohledem a s filozofováním, ke kterému dochází (doslova) téměř každý dlouhodobý chodec.

Kniha se mohla jmenovat Skvělé sdružování, jelikož té samoty si na PCT autor především v první části moc neužil (ačkoliv komunita hikerů je zajímavá) a ani o ni se svou povahou nestál. Postupem chůze/čtení se to mění a trailový Van Go si začne samotu užívat stejně jako společnost, což je krásné. Žádný velký drsňák zakusující medvědy na potkání, jak nám mylně napovídá přebal knihy, to není.

Jednotlivé části mají v sobě zajímavé zvraty i znatelný vývoj. Překvapivý pro mě byl popisovaný (psychický) přechod z pouště do pohoří Sierra Nevada a poté postupné nalezení právě takového stavu duše i těla, kvůli kterému se pro dlouhý trail autor rozhodl. Jen ten motivační konec trochu skřípe.
Každopádně je to borec!

keselylenka
01.03.2022 4 z 5

Zápisků z Pacifické hřebenovky jsem četla už několik a tyto řadím rozhodně k těm lepším. I když knihu napsal muž, musím říct, že byla plná zamyšlení a pocitů, což bývá běžné spíše u žen a oceňuji to. Za mě velmi zajímavé i typy na jiné knihy. Konec už byl za mě zamyšlený až moc a trochu mě rušilo, že to vypadá, že se na PCT jen hulí.

haannyys
25.01.2022 5 z 5

Tohle je úplně jiný druh knihy, než bych si vybrala normálně, ale je tak dobrá! Kromě úžasných fotografií a precizního zpracování se mi líbil jasný strohý popis cesty, snaha o přenesení životního zážitku na papír, což muselo být velmi obtížné. Sloh se čte velmi dobře. Za mě rozhodně nabádá k zamyšlení se.

Niamh15
11.09.2021 1 z 5

Z velké většiny povrchní popis nezajímavých událostí, autorových bolístek s hromadou egoistických výlevů. Chybí tomu hloubka a zájem o cokoli mimo vlastní osobu. Hvězdička za pěkné fotky.

andik007
05.09.2021 5 z 5

Tak tohle je naprosta pecka. Takovy nizozemsky Miroslav Nevrly. Velmi inspirativni kniha, ktera rozviji zajimave myslenky

MikySkjaera
22.08.2021 5 z 5

Skvělá kniha! Moc mě mrzelo, když jsem dočetl do konce.

snobold
22.08.2021 5 z 5

Přečetl jsem všechny knihy o Pacifické hřebenovce na našem trhu a tahle je jednoznačně nejlepší. Mimo popis dnů na stezce autor dílo prošpikoval i filosofickými úvahami o způsobu svého života a to je u cestopisu moc příjemný nadstandard. Velmi čtivé, přečteno jedním dechem.

RUSTY
19.08.2021 5 z 5

Tim mi svým příběhem a uvažováním dal totální heartshot . Hned o víkendu beru spacák a budu pod hvězdami uvažovat nad tím, proč sakra taky trávím tolik času před PC nebo s lidma, kteří mě mnohdy vyčerpávají tak, že mi z toho tiká oko!

soukroma
29.07.2021 3 z 5

Krásné fotky a je jich opravdu hodně.

Vlk.kh
29.07.2021 5 z 5

Osobně se na tuhle tůru nechystám, za Velkou louži mě to netáhne, ale i tak jsem tulák a vandrák a tahle kniha byla přesně něco pro mou krevní skupinu. Není to suchý itinerář, jako třeba Jakubův cestovní deník, ale autorovy myšlenkové pochody a občasné filosofování také nejsou nic náročného, aby to bylo určeno jen pro nějakou užší skupinu čtenářů. Je to čtivé, dobrodružné, místy vtipné a vhodné pro každého, kdo se rád ztratí na pár dní do přírody a nepotřebuje k tomu nutně autokemp a bandy řvoucích lidí kolem. Ve mě osobně to vykřesalo jiskru po delší době upustit od třídenních vejšlapů po lesích a horách a podniknout zas něco delšího a trochu praštěnějšího, dokud to jde :-) Nemohu vynechat a nezapět chválu na fotografický materiál - ty snímky divoké krajiny jsou úchvatné.

jana0338
08.07.2021 5 z 5

Přečetla jsem 4 knihy o Pacifické hřebenovce a za mě je tato nejlepší a nejvíce se ztotožňuji s myšlenkovými pochody autora . Je to můj sen se vydat a kniha pro mě byla velkou inspirací a motivací

Limonadovyjoe
04.07.2021 5 z 5

Pokud vás zrovna žádná dovolená ani dobrodružství nečekají, všemi deseti doporučuji tuhle knihu.
O mé milované americké přírodě, o Pacifické hřebenovce. Že už jste četli o pct četli? No a co! 4265 km dlouhá trasa je pořád stejná, ale příběh každého hikera je úplně jiný.
Tim Voors, Holanďan ve středním věku, manažer, otec od rodiny ji prošel s entuziasmem sobě vlastním a v nádherně vedené knize plné fotografií a ilustrací vám ukáže svou cestu..

"Proč jsem se rozhodl strávit šest měsíců přechodem Ameriky? Člověk by se mohl ptát: a proč ne? Proč trávím čtyřicet hodin týdně u počítače? Proč trávím tak málo času v přírodě? Proč si nikdy neudělám čas být na chvíli sám?

Štítky knihy

pochody Pacifická hřebenovka pěší turistika vysokohorská turistika

Autorovy knížky

Tim Voors
nizozemská, 1972
2021  93%Skvělá samota – Putování Pacifickou hřebenovkou

Kniha Skvělá samota – Putování Pacifickou hřebenovkou je v

Právě čtených3x
Přečtených109x
Čtenářské výzvě24x
Doporučených10x
Knihotéce31x
Chystám se číst91x
Chci si koupit27x
dalších seznamech2x