Síla psa

Síla psa https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/468560/bmid_sila-psa-Acm-468560.jpg 4 143 44

Dva bratři. Jedna žena. Psychologický román z amerického severozápadu. Phil a George jsou bratři a zároveň obchodní partneři, jsou totiž spolumajitelé největšího ranče v montanském údolí. Phil je chytrý, George těžkopádný. Phil je vysoký, má ostře řezané rysy, George je podsaditý a zamlklý. Phil je vynikající šachista, vášnivý čtenář, výmluvný vypravěč; George se učí pomalu a věnuje se vedení ranče a obchodu. Krutý sadista Phil pohrdá z hloubi duše slabostí, George má naopak jemnou a láskyplnou duši. Od nejútlejšího dětství spí bratři ve stejném pokoji, a tak to trvá už téměř čtyřicet let. Když se George nečekaně ožení s mladou vdovou a přivede si ji na ranč, rozpoutá Phil nesmiřitelný boj, jen aby bratrovu novomanželku zničil. Nepočítá však s jejím nepravděpodobným ochráncem. Od prvního až naturalistického odstavce až po šokující zvrat na konci knihy vás bude Síla psa udržovat v napětí. Nové vydání románu, doplněné doslovem autorky Zkrocené hory Annie Proulxové, znamená návrat jednoho z nejvýraznějších a nejcharakterističtějších hlasů v literatuře o americkém Západě. Stejnojmenný film s Benedictem Cumberbatchem a Kirsten Dunstovou v hlavních rolích bude mít na Netflixu premiéru v prosinci. Na festivalu v Benátkách získala režisérka filmu Jane Campionová Stříbrného lva za nejlepší režii.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Jota
Originální název:

The Power of the Dog , 1967


více info...

Přidat komentář

EpochIV
18.04.2024 3 z 5

Na prvý pohľad sa zdalo že to bude kniha s ktorou trafíte klinček po hlavičke a pri čítaní si dosť pošmaknete ale opak bol pravdou. Nepodarilo sa mi vytvoriť si s postavami hlbší vzťah a celé mi to prišlo uponáhľané. Hlavne celkom podstatný zvrat príde ani o ňom neviete a už je koniec knihy. Prijal by som aj dvojnásobnú dĺžku. A nemôžem si pomôcť ale veľmi mi to pripomínalo Steinbeckov Na východ od raja.

Dáma s hrnstjm
18.03.2024 4 z 5

Hlavní síla této knihy není v příběhu, ten je v podstatě velice strohý... ale je v atmosféře. Už dlouho jsem nečetla knihu, která ve mně vyvolávala takový pocit napětí (možná až děsu!) z toho, co možná na další stránce přijde, když kolem obchází určité zlo. Velmi zajímavé pro mne byly popisy místa a času. Z postav - kromě dvou hlavních - mi vyčnívá nedostižný fantom jménem Mustang Henry, který v sobě mnoho skrývá. Bylo to skvělé čtení!


Rade
29.01.2024 4 z 5

Každopádně se mi osvědčilo, že anotace čtu maximálně do půlky, komentáře jen některé, a spíše až po četbě. Protože tenhle román s pomalu vybudovaným příběhem a zápletkou je potřeba číst bez znalostí děje. Teprve pak ho lze plně vychutnat a pomalu se přes trápení hlavních postav dobrat katarze a aspoň částečně pochopení.
Nechtěla bych věru žít na severozápadě USA v letech dvacátých, kdy soucit a empatie byly spíš na obtíž, a to se netýká jen Phila; život zde byl příliš těžký na to, aby člověk mohl příliš cítit se slabšími, nebo jim pomáhat, ať už jsou to chudáci, kteří neobstáli v životě, třeba proto, že byli chudí, hloupí, nebo jedinci neobratní a neprůbojní. Málokdo litoval indiány, vyháněné do rezervací, málokdo se zastal ponižované ženy, uráženého židovského obchodníka, nebo zkrachovalých švédských rančerů, kteří naběhli slibům o úrodné půdě.
Tím spíš nakonec v románu překvapí někdo, kdo soucítí...
V druhém sledu zaujme vztah dvou bratrů, žijících a pracujících léta bok po boku na farmě, a postupná proměna tohoto vztahu. S ženskou hrdinkou jsem tak soucítila, až mi z toho bylo občas nevolno.
A ve třetím sledu tu máme podrobnosti o fungování velkého ranče, o životě pomocných dělníků na statku, o těžké práci, o kastrování býčků a podrobně i o přírodních sceneriích, které jsou tu popisovány nejen jako krásné a monumentální, ale i jako místa drsná a nehostinná a nevlídná k žití.
Kniha vyniká složitě vystavěnými souvětími s přechodníky, takže i překlad zaslouží obdiv.
Zajímavý doslov Annie Proulx, kdy se dozvíme, že hlavní postava měla skutečný předobraz a že autor nebyl při psaní příběhu tak úplně nestranný.
-------
V románu mě zaujalo ještě něco jiného, autor se v jednom okamžiku nevyhnul z mého pohledu určitému klišé a zjednodušení (které nemohu blíž popsat, protože by to byl spoiler jako hrom) a já si uvědomila, že kniha, která vyšla v šedesátých letech minulého století, má časově blíž k době románu než k naší současnosti. A vlastně mě to docela překvapilo...

PetK
09.01.2024 3 z 5

Nemůžu se bohužel pořád ubránit srovnání s Na východ od ráje, které jsem s velkým a příjemným překvapením poslouchala v létě. Zatímco Ráj mě opravdu bavil, tahle kniha mě nějak nedokázala vtáhnout, i když jde o velmi podobné téma i styl vyprávění. Otakar Brousek ml. je velmi zdatný v načítání audioknih, tomu nelze nic vytknout. Přesto se mě příběh nějak nedokázal dotknout...

Rihatama
04.01.2024 5 z 5

Počátek 20. století na americkém severozápadě je charakterizován tíživými sociálními a společenskými poměry doby, do nějž zapadá sic krátké, ale výmluvné indiánské intermezzo. Život již tak nesnadný pak Savage svým postavám dále zkomplikoval osobnostními předpoklady, které zvolená doba dále umocňuje. Síla psa by možná měla nést (pod)titul Tíha osudu. Jakkoli sympaticky nebo naopak nesympaticky postavy působí, člověk je přikován ke knize a nemůže přestat číst.

Savage se v díle vyvaruje plochých charakterů. Není mezi hlavními postavami jasných ničemů ani jasných klaďasů. Ani ničemnost není bezúčelná, spíše je zdeformovaným projevem vlastní ochrany. Nebo nezdravým způsobem přežití v době, která se nevybírá, stejně jako si člověk nevybírá, jestli se narodí v bohatství, v míru, zdravý nebo se kterými chromozomy. A ani dobrota není bezbřehá, ale plná slabostí, podvůdků či zbabělosti. Jeden neví, z čeho vyroste síla, která nakonec zvítězí. Nadto lidské slabosti jsou mnohem rozšířenější než lidská odvaha. Doslova mě pak přikovala jazyková barevnost a vytříbenost nebo schopnost autora skrze skutky a popisy chování přiblížit i ty nejniternější pohnutky hlavních postav. S každou postavou jsem se bezděky sžívala, aniž bych měla potřebu soudit, byť odsudky se samy nabízely. A i když jsem tušila, kam autor směřuje, v tomto třígeneračním románu mě v závěru nakonec překvapili staří rodiče Phila a Georgeho.

Vynikající sociopsychologický román na pozadí nedávných amerických dějin. Savage napsal několik desítek knih, snad se na český trh dostanou i další, než jen tato skvělá ochutnávka jeho tvorby.

TomTomis
24.12.2023 4 z 5

Příběh má svoje kouzlo. Možná jakási pořádná nedořečenost je způsobena dobou, kdy kniha vznikala. Román dvou bratrů. O vztazích a zápase vnitřním. Kniha se mi líbila.

callahanh
18.12.2023 4 z 5

Poměrně málo známá kniha a ono se asi není co divit, protože není úplně čtenářsky jednoduchá a přívětivá. Savage od začátku upoutá hodně autentickou až hmatatelnou atmosférou amerického venkova, která vskutku připomíná western, k němuž pak svádí i tematika, ale román je spíš psychologickým dramatem. Od počátku je jasné, že postava Phila skrývá tajemství, které je postupem času odhalováno, nikdy ale není natvrdo řečeno, čtenáři to ovšem postupně dojde. Zápletka není nijak složitá a peklo, které Phil dělá manželce svého bratra, je opravdu neútěšné a ona trapnost jejich vzájemných setkání se bez problémů přenese ze stránek na čtenáře. Samotný konec je poměrně šokující ani ne tak vyzněním, ale spíše tím, že ho nikdo nečeká, neboť ho nic moc nenaznačuje. Někdy je ovšem kniha až moc umělecká a silně připomíná McCarthyho, což rozhodně není výtka, ale na jeho díla přece jen trochu ztrácí a není tak rozmáchlá. To je ale na druhou stranu dobře, protože pomalé tempo je někdy na škodu a hluchých pasáží, v nichž se toho tolik neděje, je přece jen dost. Dojem určitě zvedá doslov, který toho mnoho vysvětlí, uvede dílo do kontextu a částečně ho interpretuje, čímž dá tak trochu čtenáři možnost přehodnotit názor a zamyslet se nad detaily, jichž si nevšiml. Kolem a kolem je nicméně Síla psa inspirativním dílem, které si málokdo přečte víckrát než jednou, což by asi bylo záhodno, přesto ale funguje a silný dojem zanechá. 80 %

intelektuálka
22.11.2023 4 z 5

Tak tohle tedy byla síla .... nejen psa - ale i příběhu ....

Autor nás zavádí na ranč do montanského údolí, kde hospodaří dva bratři ....
Bratři velmi rozdílní - Phil a George.....zaznívá zde i srovnání Kaina s Abelem ....

Rovnováha v jejich životě je narušena příchodem ženy, kterou na ranč George přivádí .... a také jejím synem Peterem ....

.... a v pozadí se promítá silueta běžícího psa, který žene svoji kořist ....

Napětí se stupňuje .... a v závěru se i Phil odekryje jako člověk .... ovšem nevytuší tu sílu psa ....

Závěr mi trochu vyrazil dech .... ale toto byl každopádně skvělý pohled do psychiky jednotlivých postav ....
A svou syrovostí mi dílo připomnělo tituly C. McCarthyho ....

Kniha, na kterou jen tak nezapomenu - a téměř 5 hvězd....

P. S. Samozřejmě jsem shlédla i filmovou ukázku s Benem Cumberbatchem,
nedovedla jsem si představit jeho intuivní herectví v záporné postavě - ale on v roli exceluje.

snimcibdim
04.11.2023 5 z 5

Jemně krutá záležitost. Nevšední charaktery, fascinující popisy a syrová zápletka skrytě kvasící pod povrchem.
Vyslechnuto jako audio s Ondřejem Brouskem a zde se překonal. Dokázal vyčarovat něco, oč se podle mě snažil film - leč ten (co se mě týče) neúspěšně. A to je hutná atmosféra. Co mi ve filmu přišlo jako samoúčelná snaha o jakousi artistní formu, která zůstala prázdná, to zde bylo přímo hmatatelně skutečné a funkční.
Phil je jedna z nejpozoruhodnějších literárních postav, na jakou jsem v poslední době (a možná vůbec) narazila.
Mrzí mě, že jsem nejprve viděla film - pokud chcete zažít obojí, doporučuji napřed knihu ať už v klasické nebo audio podobě. Pak si v tom vizuálu filmu najdete (imho) víc - a Cumberbatch je ideální volba.

Poznámka: Žánrové označení "western" pokládám za zavádějící. Bohužel je v našich končinách trapným zvykem nazývat jako "western" vše co se odehrává na americkém venkově. Podobně nesmyslně se nadužívá termín "Divoký západ", což by správně měl být pouze úsek kolonizace-osidlování západní části severní Ameriky. Síla psa je ale psychologický román z amerického venkova první pol. 20 stol. Označovat americký venkov umanutě jako Divoký západ a vše, co se tam odehrává a-priori jako western, je vyloženě hloupé.

Marfulka007
02.10.2023 4 z 5

Čekala jsem možná něco trochu jiného, myslím, že jsem si nepřečetla úplně dobře anotaci. Ale byla jsem ráda, že jsem se ke knize dostala... Rozhodně to není oddychové čtení. A chce to se hodně zaměřit na to, co vlastně není napsáno. Psychologie jednotlivých postav je něco úžasného. Phila mi bylo spíš líto. Já osobně jsem konec neprokoukla a byla jsem překvapena. Chtělo by to určitě dát ještě jednou.

Alma-Nacida
22.09.2023 3 z 5

Asi jsem měla velká očekávání. Zápletka byla stroze minimalistická, celkově vztahům chybí větší propracování. Film si asi nechám ujít, celkově hodnotím jako průměr, dvě a půl hvězdy.

Čmeláček
17.06.2023 5 z 5

Fakt silný příběh! Něco tak skvělého jsem nečetl už hodně dlouho. A konec nemohl být lepší. Bez zaváhání pět stars!

Belanna
15.06.2023 3 z 5

Knížku jsem měla půjčenou od kolegyně.
Zajímavý popis života na ranči. Očekávala jsem asi víc propracované vztahy mezi bratry a Rose, jejich neshody a důvody antipatií.
Líbil se mi závěr knížky, který mě mile překvapil.

janina66
19.05.2023 3 z 5

Audiokniha.
Čekala jsem více neshod mezi Philem a Rose, manželkou George. Nakonec tato zápletka byla velmi minimalistická. Kniha byla spíše popisem práce, krajiny a nemocí mladých telat. Oceňuji závěrečnou část sblížení syna Rose a Phila. Doplnění na konci, jak ke všemu došlo, bylo skvostné.

alekis
28.04.2023 5 z 5

Nejdřív velký dík příteli z DK za poskytnutí knihy. Díky, kámo! :-)

SPOILER!!!
Pokud si, vážení spolučtenáři nechcete zkazit dojem z tohoto dokonalého románu, doporučuji nečíst vůbec zdejší komentáře a už vůbec ne komentář od Aikyru!!! Ta tady vyslepičila, co jen mohla!! :-(
Jindy bývám tolerantní, ale tentokrát..! :-(

Nečtěte ani můj komentář, bude to totiž trochu spoiler, nebo až nakonec, až už vám bude vše jasné. Prostě vstupte, rovnýma nohama vkročte do děje a... Až potom se ještě podívejte na film, ten též stojí za vidění!

SPOILER podruhé!
Tak vo co tady go? Hodně těžké čtení, autor mnohé věci od začátku až ke konci pouze naznačuje, mlží a mlží. Doslov v závěru poměrně dost věcí rozkrývá, třeba kde se inspiroval pro vykreslení postavy Phila...
Jo, ten Phil... Zatímco George je takový obyčejný obtloustlý medvídek, nic moc frajer a žádný velký mozek, tak jeho brácha Phil je pan dokonalík! Je úžasný - když to vezmu v dobrém slova smyslu. Veskrze nadaný - vysoce inteligentní, chytrý, zručný... ale - velice svérázný.
Kdo nepotkal někdy někoho poněkud podobného, nepředstaví si, co je to za příšeru! Já ano, bohužel.
Totiž, dokonalíka Phila prostě musíte nesnášet! Nenávidět! Je to prokletý hajzlík, lidský odpad, který bez špetky skrupulí usilovně pracuje na zničení štěstí svého jediného bratra.
A teď přijde ten rozpor. Je zároveň politováníhodný! Je to hluboce nešťastný člověk, nesmírně osamělý a v hloubi duše, ačkoliv si to možná ani nepřipouští, zoufalý.
Je to prostě takový malý chudáček... Jo, tohle je fór, není to chudáček, je to poťouchlý smrad první třídy, plný vzteku a nenávisti. Protože to, že trpí, ho neopravňuje k tomu, aby dělal hrozné věci, které dělá!
Na Philovi jsem se vyřádila a teď ostatní: je to neskutečná klasa! Je to dobré, zajímavé, krajina, ranč, lidé, ba i počasí... Chce to maličko dedukce, domýšlet si, spojovat přeskoky, všímat si... A pochopit ty lidi... protože i když jsou papíroví, tak takových podobných hajzlíků a naopak, milých slušňáků, je v reálném životě plno, plničko...

Do toho!

Kaduri
24.12.2022 5 z 5

Silné, sugestívne čítanie.
Súmrak divokého západu, ranč, kovboji, dvaja muži, jedna žena. Bezcitný tyran Phil, dobrácky George, neistá Rose. Toto je ich príbeh...
Autor odhalí napriamo len máločo. Celý príbeh si skladáme len z náznakov. P. Savage sa spolieha na inteligenciu, pozorné vnímanie čitateľa, aby si poskladal všetky čriepky dokopy. Každé slovo, každá veta má svoj význam.
Rozuzlenie príbehu v poslednej vete knižky predstavovalo pomyselnú čerešničku na torte.
Proste skvelé to bolo.

kahoma
10.12.2022 3 z 5

Četla jsem na doporučení. Nelituji, ale sama bych si knihu asi nezvolila. Velmi detailní a věrný popis divokého západu oceňuji. Zápletka mi přišla zobrazena trochu minimalisticky. Rušilo mě i časté prolínání momentální dějové zápletky nečekaným zdlouhavým popisem nějaké minulé události - v rámci jedné strany. Smrt hlavní osoby je popsána jen několika velmi strohými větami, ale v průběhu několika stránek...

Roubas
02.12.2022 5 z 5

Síla psa je skvost. Příběh s puncem velkého amerického románu, který mi připomínal Steinbecka. Thomas Savage má neuvěřitelný cit pro drobnokresbu lidské psychiky a její nenápadné projevy ve vypjatých situacích, kdy dokáže vyvolat napětí i během pouhého rodinného oběda, kdy mezi postavami visí tíha nevyřčeného a hrst emocí bublající pod povrchem. Vkládá před čtenáře příběh o dvou rozdílných bratrech vedoucích ranč, kteří jsou zvyklí jeden na druhého, spí ve stejné ložnici a žijí den za dnem v ničím nerušené rutině už hezkou řádku let. Když se George ožení a na ranči začne žít jeho žena, zažitý řád je rozvrácen a je jasné, že důsledky nebudou příjemné.

Knihu navíc výborně dokresluje rozsáhlý doslov. Nechápu, jak podobné dílko, mohlo takhle zapadnout.

jana14
16.10.2022 5 z 5

Westernové prostředí moc nevyhledávám, ale Síla psa mě úplně pohltila. Silný, dramatický, psychologicky propracovaný příběh. Tentokrát se mi líbil i vizuálně krásný film se skvělými herci. Určitě doporučuji. Škoda, že je to jediná autorova kniha, která u nás vyšla. Lepší pozdě než nikdy.

Owain
14.10.2022 5 z 5

Jedna z mála knih, která mi utkví v paměti a přečtu si ji určitě jednou zas. V doslovu mě zaujaly i další autorovy knihy, škoda, že nejsou přeloženy.