Baiba Baiba komentáře u knih

☰ menu

Nevinný Nevinný Ian McEwan

Nemůžu říct, že bych byla přímo zklamaná, od McEwana jsem ale očekávala trochu větší jízdu... Asi jsem čekala trochu více špionáže a méně sexuálního probouzení :) Ale McEwan je i tak skvělý vypravěč, takže ve finále jsem si tenhle exkurz do rozháraného Berlína 50. let užila. A jo, když má člověk náladu na špióny, musí holt hmátnout po jiném autorovi :)

05.04.2024 4 z 5


Temný les Temný les Liou Cch'-sin

Druhý díl byl za mě velký kvalitativní skok dopředu. Sice i tady mi vadily podobné nešvary jako v jedničce (nedotaženost některých motivů, ne příliš vypracované hlavní postavy), bylo jich ale podstatně míň, a vše vyrovnala závěrečná třetina knihy, která je strhující. Hlavní téma knihy - rozklad civilizace v předtuše svého konce - by si možná zasloužilo trochu podrobnější zkoumání, na druhou stranu se autorovi podařilo navodit chvílemi hodně temnou a znepokojivou vizi. Seriál na Netflixu mě zatím moc nezaujal (hlavně kvůli castingu), nicméně jsem zvědavá, jak se poperou s druhou sérií.

05.04.2024 4 z 5


Portrét novomanželky Portrét novomanželky Maggie O'Farrell

Nejprve trochu zklamání, pak příjemné překvapení. Román je totiž o něčem trochu jiném, než se uvádí na obálce. Je to křehké, detailní a popisné vyprávění o životě dívky v době, kdy ani postavení nebo majetek neznamenaly, že ji čeká pohodlný a příjemný život. Autorce se podařilo vytvořit skutečně portrét mladé dívky, vlastně ještě dítěte, vržené do dospělosti bez možnosti vlastní volby. Je to čtivé, smutné a poutavé čtení a jsem ráda i za ten konec...

05.02.2024 4 z 5


Problém tří těles Problém tří těles Liou Cch'-sin

Trochu zklamání. Román je čtivý, což o to, hlavně začátek mě hodně vtáhnul (především propojení s obdobím Velké kulturní revoluce), autor pracuje se
spoustou zajímavých motivů, má jistě obrovskou fantazii (občas přesahující moje představovací schopnosti :)), ale celkově jsem z knihy měla hodně rozporuplný pocit. Některé motivy nejsou dotažené, jiné rozmělněné a bohužel některé dějové zvraty mi vůbec nedávaly smysl. Ani postavy mě nezaujaly... A srovnání s Dunou, no nevím... Každopádně si druhý díl chci přečíst.

01.02.2024 2 z 5


Pět Číňanů oběšených v Idahu Pět Číňanů oběšených v Idahu Jenny Tinghui Zhang

Komorněji pojatý historický román o jedné trochu pozapomenuté (tedy aspoň v Evropě) neveselé kapitole amerických dějin. Poetičtější než by člověk od tématu čekal, nicméně na tísnivém vyznění příběhu to nic nemění. Tragický osud jedné z milionů podobných...

28.06.2023 4 z 5


Žena stínů Žena stínů Thomas Perry

Klasický thriller se sympatickou hlavní hrdinkou a několika pořádně nesympatickými padouchy. Je to napínavé a jako oddechové čtení poslouží dobře. Větší ambice bych tomuto thrilleru nepřisuzovala, hranice žánru nijak neposunuje, ale autor má příběh pod kontrolou a celé je to takové příjemně staromilské. Na prázdniny fajn.

23.06.2023 4 z 5


Anomálie Anomálie Hervé Le Tellier

Původně jsem chtěla dát za pět, s odstupem času dávám ale čtyři. Román je čtivý, zajímavý, napínavý, lidské osudy a postavy umí autor zpracovat skvěle. Zápletka, byť ne zcela originální, je zpracovaná dobře, závěr taky fajn... Ale hodně rychle mi vyšuměla z hlavy a ve skutečnosti jsem si nestihla oblíbit žádnou postavu. Tak nějak to všechno rychle uteklo :) Ale ke čtení rozhodně doporučuji!

16.03.2023 4 z 5


Nic není svaté Nic není svaté Dennis Lehane

Dávám za pět, protože ve svém žánru je to výborné počtení. Dennis Lehane je prostě sázka na jistotu. Příběh mě bavil, rychle odsýpal (Patrick je fajn vypravěč :)), hrdinové, kteří mají být sympatičtí, jsou sympatičtí, ti, kteří mají být děsiví, jsou děsiví. Ze série Patricka a Angely jsem četla zatím jen Sbohem, baby, které má sice propracovanější příběh a celkově silnější a zároveň drásavější vyznění, ale na tuhle knížku si rozhodně nestěžuji. Těším se na další díl.

17.02.2023 5 z 5


Angličtí pasažéři Angličtí pasažéři Matthew Kneale

Skvělá záležitost. Trojice lehce nadutých Angličanů pluje do Tasmánie, každý za svým vznešeným cílem, z nichž nejpodivnější (a nejotravnější) má pomatený vikář, který hledá Eden v místě, kterému se přezdívalo Peklo na Zemi. Lodi velí lehce smolařský kapitán, jehož úmysly jsou naopak zcela přízemní - potřebuje se zbavit kontrabandu, který převáží v podpalubí. Jejich až groteskní výprava trvající několik měsíců se prolíná s několik desítek let dlouhým příběhem o zkáze jednoho národa. Pasáže líčící pohledem jednoho z domorodců jejich cílené vybíjení a přesidlování se nečtou lehce, nadřazenost, bezohlednost a bohorovnost Evropanů je neuvěřitelná a znechucující. Střídání vypravěčů není v tomto případě samoúčelné, ale posunuje děj a zároveň umožňuje čtenáři poznat tehdejší život z několika společenských vrstev. Je zjevné, že si autor dal velkou práci s vyhledáváním podkladů. Zároveň se neutopil v detailech a popisnosti.

07.02.2023 4 z 5


Zelený stan Zelený stan Ljudmila Ulická (p)

Když jsem se na obálce dočetla o "experimentálním" stylu, trochu jsem se vyděsila. Ve finále je ale kniha velmi čtivá a chvílemi napínavá, protože osudy hlavních hrdinů míchá autorka nechronologicky, takže se zničehonic znovu objevují a jejich dějové linky se odkrývají postupně. Nicméně se mi moc líbilo, jak se rozvětvují příběhy tří hlavních hrdinů, košatí o další a další postavy, některé mají v ději výrazné místo, jiné se jen mihnou, autorce se přesto podaří zkoncentrovat jejich ne moc šťastný osud do jedné epizody... Sovětský režim stojí v pozadí životů všech hrdinů a je jejich hlavním hybatelem, neutěšenost každodenního života protagonistům pomáhá překonávat láska k umění, hudbě a literatuře i vědě.
V dnešní době není možné knihu vnímat bez souvislostí, stejně jako její hrdinové, Ljudmila Ulická je novodobá disidentka a kritička Putina. Po vypuknutí války emigrovala do Německa.

19.01.2023 5 z 5


Třicet let na zlatém severu Třicet let na zlatém severu Jan Welzl

Nevím, na kolik se příběhu Jana Eskyma Welzla dá věřit, každopádně vyprávění je to poutavé a povinné pro všechny milovníky dobrodružství. Nejvíce se mi líbila první půlka knihy, kde líčí putování přes Sibiř jen s koníkem a jeho první léta na severu. Je neuvěřitelné, jakým způsobem dokázal cestovat. Dneska si může člověk pořídit drahé funkční oblečení, ale na ty tisíce(?) kilometrů pěšky by si málokdo troufl... Kapitoly ze života Inuitů či Eskymáků (nevím, co je správně :)) jsou občas natolik děsivé, že tomu raději nechci moc věřit. Je mi jasné, že faktograficky by kniha asi neobstála, ale některé pasáže o praskajícím ledu pod přílivem, o obrovských ruských řekách nebo rozlehlé bílé krajině byly hodně sugestivní...

19.01.2023 4 z 5


Billy Summers Billy Summers Stephen King

Stephen King napsal jistě mnohem lepší věci a jsem smířená, že Osvícení, To nebo Pod kupolí už se asi opakovat nikdy nebude, Billy Summers mě ale potěšil. Příběh je sice skromnější, než jsme u něj zvyklí, a rozhodně nečekejte úlety do té nejtemnější temnoty :), ale hlavní hrdinové se povedli. Bylo mi s nimi fajn a jsem ráda, že schopnost napsat skvělé a živoucí postavy King neztratil. Na konci sice příběh trochu ztratil dech, čekala jsem trochu větší jízdu, ale celkově za čtyři :)

09.01.2023 4 z 5


Nalezení Nalezení Jiří Březina

Poslechnuto jako audiokniha. Poslouchalo se to příjemně, příběh standardní, nic výjimečného, ale jako oddechovka do auta mi to špatné nepřišlo. S odstupem času hodnotím ale přísněji. Příběh i postavy mohly být propracovanější, zvláště v jednom důležitém okamžiku došlo k naprosto zbytečnému lapsusu (pokud jsme se oba s manželem nepřeslechli :)) Prostě taková jednohubka, na kterou asi brzy zapomenu.

09.01.2023 2 z 5


Stanice 11 Stanice 11 Emily St. John Mandel

Musím dát nejvyšší hodnocení, už jen proto, jak mě kniha neuvěřitelně překvapila. A to i přesto, že jsem předtím viděla seriál (mimochodem taky velmi vydařený, přestože a možná i právě proto, že některé dějové linky a příběhy postav poslepoval trochu jinak). Moc se mi líbil autorčin styl, kdy se záměrně vyhýbá krutým a sadistickým scénám, k nimž tento žánr hodně vybízí, ale naopak konec světa, jak jej známe, dokáže vyjádřit na až banálních, jednoduchých věcech: "O něco později mu došlo, že to byl nejspíš jeho poslední pomeranč. Svět bez pomerančů." Střídání časových rovin, byť pro někoho matoucí, jen posilovalo sílu příběhů jednotlivých postav. A konec mě dojal :) Určitě se k ní jednou vrátím.

04.09.2022 5 z 5


Předveďte mrtvé Předveďte mrtvé Hilary Mantel

Na styl Mantelové jsem si opět musela trochu zvykat. Historické romány moc často nečtu, i tak si ale troufnu říct, že její romány nejsou čtivo pro každého. Každopádně její schopnost zkratky, i to jak dokáže vystihnout jednotlivé postavy a vztahy mezi nimi, mě hodně baví. Hodně zábavné byly také některé dialogy. Až neuvěřitelné civilní a uvěřitelné. Ale přiznávám, nečetlo se mi to jednoduše, ale nakonec jsem se ke knize vždycky vrátila a od poloviny ji dočetla skoro na jeden zátah. I když člověk ví, jak to s tou Boleynovou nakonec dopadne :)

04.09.2022 4 z 5


Zimní včely Zimní včely Norbert Scheuer

Musím dát za pět. Jednoduše a přesto sugestivně zachycený poslední válečný rok v jedné německé příhraniční vesnici. Hlavní protagonistka je hrdina tak trochu proti své vůli, díky tomu je ale uvěřitelný a sympatický. Neokázalé, skromné, křehké ale silné vyprávění. Prostřednictvím fascinace životem včel autor dokázal aktuální dění provázat i s historií, kromě toho jsou pasáže o včelách zajímavé čtení. Jako bonus je pak kvalitní a vkusné zpracování knihy, obracet její stránky je opravdu požitek.

03.01.2022 5 z 5


Prameny Vltavy Prameny Vltavy Petra Klabouchová

Velice příjemné překvapení. Autorka skvěle využila prostředí, historii, její Šumava nejsou malebné hory a lesy, ale spíše ušmudlané, temné, studené místo zatížené minulostí. Zápletka je promyšlená a nevyznívá lacině, čehož jsem se zpočátku podle anotace obávala. Postavy sice nesympatické, ale uvěřitelné. Jen závěr byl trochu uspěchaný a motivace jedné z postav pro mě nebyla příliš uvěřitelná. Ale celkově je to asi nejlepší, nejen česká, detektivka, kterou jsem v poslední době četla.

03.01.2022 4 z 5


Upálené Upálené C. J. Tudor

Pro mě zklamání. Přestože jsem se do knihy rychle začetla s tím, že mě čeká zábavná a napínavá jednohubka, postupně jsem se spíše divila, kolik motivů dokáže autorka navršit, aniž by je nějak později zúročila. Závěr sice překvapivý, ale vzhledem k předchozímu ději nesmyslný (možná proto byl překvapivý :)). Moc mě nezaujaly ani postavy, které se chovají nelogicky a ani nejsou příliš sympatické. Nechci spoilerovat, takže nebudu více rozvádět.

03.01.2022 1 z 5


Drak spí Drak spí Michaela Klevisová

Velmi podařená detektivka, v níž napětí nevyvěrá z akce, ale z dobře popsaných vztahů mezi postavami a atmosféry zajímavého místa. Klevisová mi tím připomíná slavnou P. D. Jamesovou, která děj také posunovala především dialogy. Pro někoho může být tempo příběhu pomalejší, já jsem s tím problém neměla. Příjemné čtení na dovolenou.

28.07.2021 4 z 5


Mizející země Mizející země Julia Phillips

Rozhodně bych v tomto případě nemluvila o thrilleru. Kniha sice začíná zmizením holčiček, ale pak je to mozaika několika ženských osudů. Takže kdo čeká napínavé odhalování zločinu, bude asi zklamán. Já si ale román pořídila kvůli místu, kde se odehrává a v tom případě nelituji. Kromě toho i příběhy jednotlivých hrdinů jsou ve své všednosti poutavé, asi i díky prostředí, ve kterém se odehrávají.

20.07.2021 4 z 5