Nalezení

Nalezení https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/499302/bmid_nalezeni-fdP-499302.jpg 5 363 119

Policista Tomáš Volf série

< 5. díl

Minulost se vrací bez varování. Pátý případ Tomáše Volfa. V kanceláři soukromé vyšetřovatelky Evy Černé se objeví zoufalý otec pohřešované Elišky. Dívka způsobila tragédii, utekla a zřejmě si chce ublížit. Rozjíždí se intenzivní pátrání a na místo dorazí i Tomáš Volf, který vyrůstal v nedalekém maloměstě. Vyšetřování však otevírá staré rány místních obyvatel. Tomáš se vrací k létu, které chtěl navždy vytěsnit z paměti. Jenže právě jeho vzpomínky mohou být jedinou šancí k nalezení zmizelé. Čas neúprosně běží. Dvojnásobný držitel ceny za nejlepší českou detektivku Jiří Březina se v pátém případu Tomáše Volfa vydává do minulosti, která souvisí se současným případem nejen místem činu. Autor odhaluje dospívání hlavního hrdiny, které ovlivnilo jeho pohled na svět a přimělo ho k zásadnímu rozhodnutí. Tomáš Volf se opět setkává s Evou Černou, kterou přivede pátrání po pohřešované Elišce do jeho rodiště. Dívka způsobila tragédii, utekla a vše nasvědčuje tomu, že si chce ublížit. Vyšetřování však otevírá staré rány místních obyvatel. Tomáš se vrací k létu, které chtěl navždy vytěsnit z paměti. Jenže právě jeho vzpomínky mohou být jedinou šancí k nalezení zmizelé. Čas neúprosně běží a současnost až nepříjemně připomíná patnáct let staré události.... celý text

Přidat komentář

Martule44
24.04.2024 5 z 5

Co se Tomáše Volfa týče, mám prozatím dočteno. Doufám,že autor přijde brzy s pokračováním, protože tahle jeho detektivní série si to zaslouží!

Boruvka.cerna
14.03.2024 5 z 5

(SPOILER) Má první kniha tohoto autora. Musím přiznat, že mě čeští autoři nějak nelákají, ale knihu jsem dostala, recenze byly krásné, tak jsem se do knihy pustila.
Prostředí příběhu se mi líbilo moc - přišla jsem si jako u babičky na prázdninách, hodně mě to vtáhlo do děje. Působilo to velmi uvěřitelně. To s “bastardem mě napadlo už o pár kapitol dříve, ale jinak všechno šlapalo náramně. Určitě si přečtu i další jeho knihy.


Emily82
11.03.2024 4 z 5

Kniha se četla skvěle, oddechová rychlovka, i když tento žánr úplně nevyhledavam.

Rade
01.03.2024 3 z 5

Březinovy detektivky se mi vždy trochu líbí a trochu nelíbí.
Co bylo fajn? Zápletka, pátrání s pomocí zkoumání DNA (tady mohlo být inspirací hromadné odebírání vzorků DNA ve skutečném případě vraždy školačky v Kmetiněvsi), fajn byla i letní koupací atmosféra a provázání současného případu s událostmi dávnými z doby dospívání knižní postavy. I když ani jedno není originální, s obdobnými náměty se roztrhl v poslední době pytel, ale nakonec proč ne, když to funguje a detektivce to vždy přidá na čtivosti a působivosti...
Ale! Vyšetřovatelské duo Eva a Tomáš mi drhlo už v minulých případech, něco mi na téhle dvojce prostě vadí, tady ovšem tomu autor nasadil korunu – z bývalé policistky Evy je jakási soukromá detektivka, kterou si najmou nešťastní rodiče a která se nejen vetře do oficiálního policejního vyšetřování, ale pomalu celému policejnímu týmu dává noty a vrchní policistka jí předává policejní svodky... A jistě tušíte, kdo nakonec vše vyřeší.
Tomáš je tu v policejním vyšetřování taky tak trochu navíc, je sice policista, ale policista na dovolené doma u rodičů, a do případu se přesto úspěšně, i když taky ne moc uvěřitelně, zaplete, protože... no ale to už by byly spoilery.
A pro mě ještě další minus, já nemám ráda v detektivkách jako oběti děti. Ale to je asi můj osobní problém, kdybych to věděla, možná bych se Nalezení vyhnula...

Louisareading
25.02.2024 5 z 5

Detektivka, která v dnešní době, kdy je spousta dobrých detektivek na trhu, obstojí.

Pekky
06.02.2024 2 z 5

Poslech audioknihy, detektivka napsaná česky ale nehovorná spojení nezachránil ani vynikající rétor J. Saic. Kniha tak končí že se čtenář - posluchač až hororově začíná nedetektivně bát...

Michaela91
17.01.2024 4 z 5

Knížka mi byla doporučena v knihovně. Paní knihovnice se mi opravdu trefila do noty. Četla se dobře a rychle. I když jsem nečetla od začátku série napravím to. Po paní Klevisové mám dalšího oblíbence z českých spisovatelů.

Květ
15.01.2024 5 z 5

Knížka Nalezení je pátým pokračováním série s detektivem Tomášem Volfem. Předchozí díly jsem nečetla, autora jsem vůbec neznala a nevěděla jsem tedy, co čekat. Už po pár stránkách mě děj chytil. Perfektní detektivka z českého prostředí, bez natahování, bez hluchých míst, uvěřitelná, čtivá, odsýpající. Kapitoly oddělené tak, aby čtenář chtěl hned číst další, na závěr kulminace napětí. Bavilo mě to, určitě po Březinovi ještě sáhnu.

Paulmain
12.01.2024 5 z 5

Za mě nejlepší kniha celé série (a to jsem i ty předchozí hodnotil vysoko :-)). Tato detektivka rozhodně snese srovnání s knihami známých zahraničních autorů, je však krásně zasazena do českého prostředí. Úvodní zápletka je celkem jednoduchá a jednoznačná, následující děj je však skvěle rozpracovaný do bohatého příběhu, kde se prolínají dvě časové roviny. Skvělou třešničkou je to, že dospělý Tomáš se vrací k případu, ve kterém figuroval jako mladý kluk a dozvídá se i o sobě spoustu věcí "z druhé strany" - toto kupodivu působí velice přirozeně. Celá kniha má spád, přečetl jsem jedním dechem, a přesto, že vyšetřování skončí úspěšně, je výsledek vlastně velmi smutný. Parádní práce p. Březiny a mám dojem (a fanoušci literatury snad prominou), že by stála za zfilmování...

Falco peregri
07.01.2024 5 z 5

Po přečtení "Na kopci" jsem si koupila (do čtečky) "Nalezení", tedy nejnovĕjší z řady detektivek s Tomášem Volfem. Seznámila jsem se se sympatickým detektivem a vůbec nevadilo, že jsem předchozí knížky nečetla. Asi ale budu, líbí se mi autorův styl a Tomáš Volf má šanci stát se jedním z mých oblíbených detektivů; zatím jsou to pouze (cheef)inspektor Clouseau a Kari Sorjonen. Z toho je asi jasné, že detektivky moc nečtu, ale ty od Březiny a Klevisové mi sedí. Stejnĕ jako to umí Michaela Klevisová, i Jiří Březina dokáže napsat opravdu napínavý příbĕh bez ošklivých, krvavých scén.
Moc se mi líbilo seznamovat se postupnĕ s Tomášem dnes a tím malým Tomem v paralelní dĕjové lince. Puberťácké dialogy dobře sedĕly (vzpomnĕla jsem si na své mládí a oprášila si češtinu osmdesátých let a docela se přitom nasmála).
Autor dal dost prostoru také druhé hlavní postavĕ, Evĕ, kterou dokázal dobře vykreslit. Nevím, jestli se už objevila v dřívĕjších příbĕzích, ale já bych ji rozhodnĕ ještĕ ráda potkala v dalším. Dokonce spolu s rodiči Volfovými doufám, že “by z toho mohlo nĕco být".
Takže u mnĕ zase za pĕt, Jiří!

KatyM.
03.01.2024 5 z 5

První setkání s autorem a určitě ne poslední. Skvělá detektivka z českého prostředí. Příběh byl zamotaný, překvapivý, uvěřitelný. Již se těším na další knihu.

haski
01.01.2024 5 z 5

Dobrá česká detektivka. Jiří Březina je čím dál lepší. Baví mě jeho styl psaní, české prostředí a dobře vykreslené postavy. Uvěřitelný příběh..

Janadvorackova
28.12.2023 4 z 5

Dobře odsýpající příběh zasahující do dvou časových ronin, které spojují případy ztracených a zabitých dětí.

Tída
21.12.2023 5 z 5

Čtivé, uvěřitelné a mělo to spád. Úplně jsem se přenesla do městečka, kde se všichni znají, mládež se nudí a tak trochu neví, co si se sebou počít, a pak tu maloměstskou idylku rozvíří zločin... A za to propojení s mládím hlavního hrdiny klobouk dolů. Jdu se podívat po dalších knihách tohoto autora.

markulina711
13.12.2023 3 z 5

Dýchlo na mě horké léto. Atmosféra líného přehřátého vzduchu. Bezčasí prázdninového povalování u rybníka za rodnou vesnicí.Opět skrze aktuální zločin řeší Tomáš pomníček,aby jeho rozuzlením dopadl pachatele i stávajícího deliktu. V archivní práci je Tomáš silný. Navíc opět pracuje se zbrklou Evou, která mi v průběhu série už přestala lézt na nervy.

TomHr
15.11.2023 5 z 5

Jiří Březina opět dokazuje, že ne nadarmo je laureátem detektivkářských cen. V Nalezení jakoby mimoděk rozehrává detektivní příběh, svižný a logický děj, kdy leitmotivem jsou ztracené děti. Dobře pracuje s časovými liniemi a přesně dávkuje napětí. Současně autor umně vykreslí atmosféru horkých letních dnů v městečku a jako bonus poznáváme hlavní postavu, Tomáše Volfa, coby puberťáka. Zkrátka knížka prostě chytne a nepustí a baví – až do dramatického závěru.

mila2411
07.11.2023 5 z 5

Za mě nejlepší díl už tak velice povedené série.

lalela
06.11.2023 5 z 5

Opět úžasná kniha. Opět prolínání více příběhů, kteří jedou po vlastní ose. Když už Březinovu knihu čtete, nejde přestat a musíte číst. Skvělé.

pavčape
05.11.2023 5 z 5

Mám přečtené všechny Březinovy Tomáše Volfy a jsou lepší a lepší. Pátrání po pohřešované Elišce je napínavé a po celou dobu držíte palce, ať skončí dobře...
Ať píše autor dál, těším se na příští knížky

Marika Vanova
04.11.2023 5 z 5

Opět skvělé pátrání po pachateli a úspěšný výsledek pro Tomáše Volfa, jako vždy zabodoval i u mě. Audio velmi dobře načteno Jakubem Saicem.