Na kopci

Na kopci https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/172215/bmid_na-kopci-172215.jpg 4 255 101

Malá dívenka zažije něco nadpřirozeného. Na kopci nad řekou se jí zjeví anděl. O více než deset let později už je místo zjevení mezinárodním cílem poutníků. Jenže Marie, dívka, která mluvila s andělem, už o svém zážitku nechce mluvit. Proč jí v duši pořád hlodá strach a proč jsou vzpomínky na zázrak tak nejasné? Proč odešla z Výtoně a ztratila víru? Odpovědi hledá mladý novinář Milan. Odhalování nových skutečnosti otevírá temnou propast. Jak do ní nespadnout? Jak potrestat zlo, které mělo zůstat zapomenuto?... celý text

Marci70
Marci70
dnes 5 z 5

Knížka se mi líbila.

LadaLil
LadaLil
18.02.2024 3 z 5

Mám velmi ráda detektivky tohoto autora. I tato začala velmi slibně, ale potom se z příběhu stal spíše psychologický, zabíhal do detailů oboru kriminalistiky, psychologie či psychiatrie. To jsem nečekala a popravdě mě to trochu nudilo.


Kudlanka03
Kudlanka03
29.01.2024 4 z 5

Tato prvotina byla velmi hustá. Já už tvorbu pana Březiny znám, sice od posledního dílu, ale ten um tam je hned od začátku, takže jsem ani nepostřehla rozdíl.
Na kopci nám vypráví skoro mysteriózní setkání s andělem, kdy malá dívenka má zjevení na kopci. Hned následuje střih a jsme v současnosti a zase se mi líbí, že tu máme více osob a jejich linii příběhu.
Nečekala jsem tedy takový spád asi od půlky, ale byla to jízda. Měla jsem to za den přečtené a všechno bylo velmi velmi....No já ho prostě žeru, takže knihu si rozhodně kupte, přečtěte a i další, které už mají všechny nový kabátek a vypadají skvěle, stejně skvěle, jak jsou napsané.
Já moc neumím držet emoce na uzdě, když se mi nějaká kniha líbí, takže chápete, co tím chci říct. Cokoliv bych řekla navíc mi přijde jako spoiler, takže vám řeknu jen to, že oblast vesnice, poutníci, ochotnické divadlo, další dívky, odchod ze zaměstnání, snaha o nový život, změna prostředí, začátek nové kariéry, diplomka, výlety na venkov....Všechno tam je a ještě daleko víc. Hned teď vstaňte a běžte si ji koupit.

soukroma
soukroma
25.01.2024 3 z 5

Je na tom poznat, že to byla autorova prvotina - a to i přes vyškrtání 22 tisíc slov, tedy značné úpravě textu v nejnovějším vydání.
Téma zjevení pro mne vlastně nezajímavé, ale přesto mne vyprávění zaujalo, hlavně v první půli. Nelíbil se mi ale vstup Heleny a navrch ochotnické divadlo. Helena mi vadila až do samotného konce, stejně jako Marie (ta za to ale asi nemohla) a její nesoudná rodina.
Trauma z hrozného zločinu, který je teď tak nepochopitelně populární v naší literatuře... (už bych uvítala nějaké humorné knihy, než se pořád babrat v děsivé současnosti, utrpení nemnohých, které pak vypadá, že je prostě všudypřítomné...).
Nejlepší byl nakonec Milan, se svou diplomkou, zájmem o novinařinu a akčním mladickým přístupem k životu. Trocha naivity, nejistoty, ale srovnané hodnoty.

Jane2016
Jane2016
25.01.2024 4 z 5

Jiří Březina je sázka na jistotu. Už jsem od tohoto autora přečetla poměrně dost knih, a proto si troufnu tvrdit, že jakmile po jeho tvorbě sáhnete, nebudete zklamaní.

A to se mi samozřejmě potvrdilo i u této knihy. Jako obvykle jsem ji přečetla téměř na jeden zátah. Varuji Vás! Jakmile ji začnete číst, bude velmi obtížné přestat!

Čtení je napínavé, zajímavé a než se nadějete, budete mít dočteno! Rozhodně doporučuji všem, kteří mají rádi detektivky.

A pokud jste o autorově tvorbě ještě neslyšeli, určitě zkuste některou jeho knihu! Věřím, že budete nadšeni!

broskev28
broskev28
10.12.2023

Prvotina Na kopci určitě není detektivka – předlouho trvá, než se dočteme, koho a proč vlastně hledáme, navíc zkušenější čtenář má jasno mnohem dříve. Asi nejvíce mě zaujala Marie, respektive řešení její situace. A docela by mě zajímal ten původní konec, který byl podle předmluvy zřejmě úplně jiný.
Z pročítání komentářů je jasné, že tahle kniha panu Březinovi spíše uškodila: někteří kovaní detektivkáři už další knihu tohoto autora nehodlají riskovat, což je možná škoda. Tak jsem zvědavá na čtenáře naší knihovny, kteří na Jiřího Březinu dosud nedali dopustit . . .

simona8022
simona8022
06.12.2023 3 z 5

3,5 hvězdy. Zvláštní konec a v něm chování přitažené za vlasy. Jinak určitě kniha napínavá, zajímavá, určitě ještě od autora něco načtu.

petula22
petula22
04.12.2023 4 z 5

Na Sv.Tomáši jsem byla nedávno a obdivovala krásu toho místa a majestátnost místního kostela, o to víc mě kniha zajímala. Jako na prvotinu autora...super...sice už od poloviny lze vytušit, jakým směrem se kniha bude ubírat a jaký bude závěr, nicméně stránky mají náboj a ubíhají rychle :)

Adinlea
Adinlea
08.11.2023 3 z 5

(SPOILER) Kniha ve me zanechala rozporuplny dojem. Mezi minusy rozhodne patri pocet stran, klidne by to mohlo byt jeste o 50 stran kratsi. Polovinu knihy se nic nedeje, fakt nic. Pusobi to jako kronika male vesnice, potom dej nabere spad, ale jen proto, aby se zase zabredlo do stojatych vod plne nesympatickych postav Milan je idiot. Helena divna.
Par momentu je vylozene pritazenych za vlasy - reakce vesnicanu na policajtku (WTF?), naprosto erudovana vypoved stredoskolacky Veroniky. Navic velenudne pasaze Milanova pretezkeho kolejniho zivota
Ale abych nebyla jen negativni - sumavske prostredi se mi libilo, myslenka knihy, nebo spis zapletka rozhodne originalni, jen zvlastne podana

mag097
mag097
07.11.2023 4 z 5

To jsem si takhle jednou chtěla přečíst nějakou odpočinkovou detektivku, místo toho jsem ale dostala nevšední příběh s detektivními prvky, který se mi úplně zaryl pod kůži!

Na kopci není tradiční detektivka, nečekejte mrtvoly, detektivy ani potoky krve. Připravte se spíš na českou vesnici, která je zároveň poutním místem, kam zavítá mladý student píšící svou diplomku o místním biblickém zjevení.

Kniha letos vyšla znovu s autorovími úpravami a jak zmiňuje autor v prologu, v knize se toho dost proškrtalo a musím říct (i když jsem původní verzi nečetla), že to knize takto moc sluší. Dokážu si i představit, že by se v ní škrtatalo i trochu víc, ale to už je spíš otázka vkusu.

Nechci úplně zabíhat do detailů tohoto příběhu. I když od začátku vlastně tušíte, jakým směrem se bude vyprávění vyvíjet. Má to přeci jen svoje kouzlo čekat na ten moment, než to uvidíte černém na bílém.

Po do čtení mi běhal mráz po zádech. Bohužel i kvůli tomu, že kniha už je deset let stará, přitom by se ale klidně mohla odehrávat tady a teď. Holt naše společnost některé otázky a právní definice řeší déle, než je potřeba.

Jiri Březina podobně jako třeba Michaela Klevisová naprosto věrohodně zasadil svůj příběh do české společnosti, nebylo to překombinované ani plné dramatických zvratů. Tu českou zaprdněnost autor popsal dobře.

WaN635
WaN635
05.11.2023 4 z 5

Jde vidět, že se jednalo o prvotinu (neumím si představit původní verzi delší o 22 000 slov), neboť autor mi zde přišel ještě tzv. nevypsaný. (Série s Tomášem taky roste každým dílem).
Každopádně na to, že to byla prvotina, to bylo hodně dobré, i když od začátku muselo být každému jasné o co jde.
Pachatele i kněze člověk odhalí po pár řádcích.
I tak hodnotím vysoko, neboť se mi autorova tvorba líbí a i nadále ji budu čtením podporovat.

Ivana11
Ivana11
05.11.2023 5 z 5

Ze začátku jsem byla z knihy trochu rozpačitá, ale po jejím dočtení ji musím hodnotit jako výbornou.

Daenerys
Daenerys
03.11.2023 2 z 5

(SPOILER) Hmm, tak nevím, tady jsou samé ovace pode mnou... Já chvíli před tím četla Nalezení a to velmi potěšilo! Slupla jsem jí jak malinu, zato tohle se táhlo... jako dočetla jsem, ale žádné ejchuchů to nebylo. Když přemýšlím o pozitivech, tak dobře, je to česká "nekrvavá" detektivka se zajímavým námětem a dost neotřelým způsobem vyšetřování. Ale! Je to zdlouhavé, a to ani nemluvím o často zde zmiňovaném začátku - čtení o pohnutkách studentíka k výběru určitého tématu diplomové práce mě vlastně celkem bavilo, utrpení přišlo později. Čtenář totiž poměrně brzy odhalí, co se velmi pravděpodobně stalo - teda to už se tak nabízí přímo z anotace (co by se asi tak samotné holce mohlo stát), ale vzhledem k dosti omezenému počtu postav i kdo je ten pravý zloun - no a začne se zákonitě nudit, neboť se text v tu dobu už pěknou chvíli mrcasí od ničeho k ničemu. A já nevím no... celkově mi to přišlo trochu blemc blemc. Je mi líto, zklamání a víc jak dvě * z toho nevymáčknu.

Tolki
Tolki
30.10.2023 5 z 5

Pan Březina si mě získal. Tajemná až tísnivá atmosféra knihy na mě přeskočila až jsem se divil, jak snadno. Je to taková ta kniha, kterou si musím za pár týdnů přečíst znovu abych si ji užil o něco více. Velmi čtivá.

Mojepočteníčko
Mojepočteníčko
29.10.2023 4 z 5

Já sice absolutně netuším, jak tenhle debut vypadal před autorskými úpravami, ale hned zkraje vám můžu říct, že to byla pecka!

Milan je student a začínající novinář. Jeho diplomová práce ho zavede do Výtoně, malé vesnice na Šumavě, kam se každoročně sjíždějí davy věřících. Při svém bádání však zjišťuje, že zjevení, které se tu před lety mělo odehrát, je obestřeno nějakým záhadným tajemstvím.

Marie v dětství prožila událost, která ji provází prakticky celým jejím životem. Jakmile je to možné, z rodné vesnice odchází. A rozhodně nemá v úmyslu se někdy vracet.

Na Helenu už je toho v práci příliš. Odchází z Prahy a kupuje starý domek na venkově, aby začala úplně nový život.

Tak tohle bylo vážně skvělý čtení! Byla jsem nadšená takřka od první stránky, nemusela jsem čekat na žádný zlom ani splývání s čímkoli.
Rozhodně mě oslovilo propojení s duchovním světem, nadpřirozenem, církví. Takže ne, tady nikdo nikoho neodpravil a krev netekla (skoro).
Postavy byly lidské i chybující, zápletka super - sice jsem od určitého momentu tak trochu tušila odkud vítr fouká, ale i tak jsem byla nadmíru spokojená.

Za sebe rozhodně můžu doporučit!

veronika9761
veronika9761
27.10.2023 5 z 5

Uz chapu, proc jsem na ni v knihovne cekala pul roku. Zajimavy cteni.

janina66
janina66
22.10.2023 4 z 5

Musím pochválit obálku knihy, sice střídmá, ale k tématu.
Zpočátku jsem se nemohla začíst.
Ale od 2. části knihy už děj fičel a moc mě to bavilo, zvlášť poslední část byla velmi napínavá. A Brok byl miláček.

EvikU.
EvikU.
22.10.2023 5 z 5

Kniha si mě získala. Od prvních řádků mě překvapila. Čtivý příběh, jiné netradiční téma. Jsou tam potoky krve? Ne. Je tam vražda? Ne. Vlastně to ani není úplně klasická detektivka, kdy vyšetřují detektivové. Je to příběh protkaný detektivní prací spolu s psychologickými prvky a čuchnutí k práci redaktora.

Helena odchází z práce kriminální psycholožky. Poslední případ ji pronásleduje ve snech. Potřebuje odpočinek. Prodává byt v Praze a stěhuje se na Šumavu do vesnice Výtoň. V roce 2000 se tam stal zázrak. Tisíce věřících tam každé léto putují a modlí se na kopci u kapličky.

Proto sem přijíždí i student VŠ, který o Výtoni píše diplomovou práci. Chce celé věci přijít na kloub, mluví s lidmi z vesnice, s farářem, s biskupstvím v Českých Budějovicích a poznává i Helenu a dívku, které se pověst týká. Marii. Zdá se ale, že Marii nedělá radost, že je výjimečná. Ba co víc, ona si na to nevzpomíná, ale v podvědomí se bojí.

Helena se spřátelí s lidmi z vesnice, užívá přírodu dokud nevidí Milanovu práci a chování Marie na starém videu. Zamrazí ji. Tenhle pohled zná ze své praxe. Případ je starý 10 let, ale oběma to nedá a začnou pátrat, aby pomohli Marii.

Ano, ano, ano. Skvělá práce, kniha je neuvěřitelně čtivá, líbí se mi, jak je napsaná. Uvěřitelná. Autora si dávám do oblíbených a tleskám.

Falco peregri
Falco peregri
18.10.2023 5 z 5

Na kopci je první kniha od Jirího Breziny, kterou jsem cetla a nebude tou poslední. Detektivky moc nectu (muj zivot je zapletený sám o sobe), ale tenhle styl mi sedí, je to spís takový detektivní román. Líbí se mi, ze autor dobre vykreslil postavy, také je zjevné, ze si dal práci s výzkumem, nez se pustil do neceho tak slozitého, jako popis a jednání s traumatizovanými lidmi.
Cetla jsem v prologu, ze v tomto vydání autor pozmenil konec, ted jsem zvedavá na tu puvodní verzi...
Takze tohle je prvotina? No to tedy klobouk dolu, Jirí!

BaPe895
BaPe895
14.10.2023 2 z 5

Hodně naivní příběh,navíc s množstvím tendenčních prvků. Díky rozvláčnému začátku dokonce hrozilo, že knihu rychle odložím. Autorův styl je těžkopádný a dialogy působí nepřesvědčivě.