Drak spí

Drak spí https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/445610/bmid_drak-spi-fPH-445610.png 5 1822 494

Josef Bergman série

< 7. díl >

"Některá tajemství je lepší zapomenout" V zapadlé jihočeské vesničce se před čtrnácti lety odehrálo něco, o čem Eliščina matka už nikdy nechtěla mluvit. Dospělá Eliška se teď vrací, aby dávné události pochopila. Po jejím příjezdu však zmizí mladá žena a další je zavražděna. Spojitost zločinu se starým nevyřešeným případem nakonec přivede na scénu Josefa Bergmana. A kriminalista během pátrání po vrahovi zjišťuje, že místní před ním tají temnou minulost i vlastní skříně plné kostlivců.... celý text

Přidat komentář

Iva095
16.04.2024 5 z 5

Tento díl byl super. Společně se Zmizelou v mlze mě tento díl bavil zatím nejvíc.

Petronela16
04.04.2024 3 z 5

Pre mňa toto bolo jedno z tych slabších diel. Vypočula som si ako audioknihu, určite by som to nedočitala ako normalnu knihu.Zo začiatku to bolo fajn, ale potom sa to uz len naťahovalo, dlhé predlhé kapitoly a vôbec nezáživné podanie Kristyny Kocianovej, bola som rada, ze to končí.Zase si dám od Klevisovej na nejaký čas oddych.


p.stranska
02.04.2024 3 z 5

Audiokniha. Tak tady jsem se úplně ztratila. Pletly se mi postavy, unikalo mi, kdo ke komu má jaký vztah. Musela jsem si to celé poslechnout znovu, abych si udělala jasno.

PPardinio
30.03.2024 3 z 5

Autorčin styl psaní není špatný, ale po závěrečné stránce mám dost rozporuplné pocity. Nemůžu se ubránit dojmům, že rozuzlením příběhu autorka nenaplnila potenciál budovaný vykreslením vztahů a příběhů obyvatel malé osady. V Hůrkách se všichni znají, každý má svá tajemství, ale nějak mi přesto neseděl motiv k vraždě. Čekal jsem více, mnohem více. Bavila mě spíš tajemnost místa v kombinaci s druhou zaniklou vesnicí, blaty, rybníkem a lesy. Jestli mi něco opravdu vadilo, tak to byl fakt, že osada z nějakého důvodu v podání spisovatelky působila jako místo, které procházíte několik hodin. Přitom zde stálo 5 chalup s návsí a 3 lehce odloučené chaty. Tento fakt byl dost zarážející hlavně při průběhu vyšetřování motivů jednotlivých obyvatel detektivním duem nebo při hledání pravdy o Eliščině mámě. Bergman hlemýždím tempem odkrýval s kolegyní osudy pouhých 12 lidí + jednoho fotografa a jedné ze tří kamarádek z dětství. Několikrát ve mě autorka popisy událostí totiž vyvolala dojem, že jde o mnohem větší společenství lidí. Pro mě asi i tak zatím její nejlepší kniha, ale její konkurent Jiří Březina mi přišel v knížce s podobnou tématikou odehrávající se v oblasti zaniklých / vysídlených vesnic o chlup lepší.

Marla
24.03.2024 5 z 5

Klevisová umí! Velmi napínavé čtení, dobře vykreslené prostředí i postavy.

Booky84
18.03.2024 5 z 5

Opět skvělá kniha a navíc z prostředí Jižních Čech. Autorčina tvorba je pro mě sázka na jistotu. Klasická detektivka, kde netečou potoky krve, naopak je krásně vykreslena příroda a vztahy či problémy jednotlivých postav. Mohu jen doporučit.

malekeli
18.03.2024 4 z 5

Moje první přečtená knížka od této autorky a pravděpodobně ne poslední. Velice čtivé.

katpas76
14.03.2024 5 z 5

Audiokniha, namluvená Kristýnou Kociánovou
Od autorky už to byla několikátá kniha a opět jsem se skvěle bavila. Zážitek ještě umocnila krásně načtená audio verze knihy. Pachatele jsem netušila až do konce. Líbil se mi příběh, prostředí, dobře vykreslené postavy. Milovníkům české literatury vřele doporučuji.

Nekonečná
07.03.2024 5 z 5

Opět hodnotím vysoko. Po Ostrově šedých mnichů další skvělá kniha od autorky. Sérii s detektivem Josefem Bergmanem nečtu postupně, ale to vůbec nevadí! Detektivky z různých krajů a míst naší republiky mají své kouzlo a konkrétně tato kniha v níž se mísila současnost i doba minulá, období před 14 lety a období těsně po druhé světové válce, byla úžasná. Nemohla jsem přestat číst, osudy všech postav, obyvatel malé vesničky u hranic s Rakouskem, byly uvěřitelné, vyšetřování obou vražd zajímavé, konec nečekaný. Doporučuju a Michaelu Klevisovou řadím ke svým nejoblíbenějším českým spisovatelům.

anovy64
01.03.2024 3 z 5

Kniha se sice četla dobře, ale byla taková spíš nudná, ospalá, neměla spád. Nic moc se neděje, chybí akčnost. Paní Klevisová mi moc nesedí. Je to moje druhá kniha s detektivem Bergmanem a asi taky poslední.

m.valova
01.03.2024 5 z 5

Další případ detektiva Bergmana a jeho
mladší kolegyně Sedlákové,tentokrát z maličké jihočeské vesničky,ale i v takto málem počtu obyvatel se najdou různí lidé s problémy a starostmi.Občas jsem dokonce měla problém si postavy zapamatovat,ale jinak se mi kniha líbila a jsem ráda za naše české tvůrce a těším se na další příběhy a ráda poznávám i různé zákoutí a místa naší zemičky.

Emik87
17.02.2024 5 z 5

Tenhle typ případů, kdy se musí opravdu hodně do minulosti mě moc nebere. Tady to kupodivu nevadilo. Příběh je napsaný tak dobře, že se prostě musí dočíst.

Marcik7
06.02.2024 5 z 5

Paní Klevisová opět na výbornou - popisy postav i prostředí člověka doslova vtáhnou, vztahy jsou reálné a zajímavé a párek detektivů se skvěle doplňuje . Nemám co vytknout, přečteno rychle a s chutí a proto doporučuji.

sarkafarka1900
04.02.2024 3 z 5

(SPOILER) 95 % knihy na 5 hvězdiček, poutavě napsáno, a zároveň skoro vše konzistentně a logicky bezrozporně. Proto škoda, že holínky jsou nesmyslně velikosti 41, kterou by na sebe zřejmě nikdo z dotyčných nenavlékl. Přitom stačilo, aby to bylo 43 nebo 44, a může to být téměř kdokoli, zvlášť když je v textu zmíněno, že si lidé často pořizují větší čísla kvůli tlustým ponožkám apod. Také popis událostí a úvah (hlavně jedné osoby) souvisejících se šlápotou, kterou holínka zanechala, je nekonzistentní s tím, jak jsou jinak fakta a úvahy osob v knize popisovány. Pokud autorka nechtěla být explicitní, aby to neukázalo příliš jednoznačně na vraha, chtělo to přesto text v příslušných pasážích formulovat jinak.

schvomis
30.01.2024 5 z 5

Doporučuji.

čuřil
28.01.2024 4 z 5

Zdálo se mi, že to je o něco lepší, než Vraní oko. Tak přidávám hvězdičku. Pohodové čtení.

Jutyska
23.01.2024 4 z 5

Způsob psaní M.Klevisové je prostě skvělý. Jak už bylo mnohokrát řečeno je mistr v popisu prostředí a vykreslení jednotlivých postav. Jen jsem měla na počátku této knihy trochu problém zorientovat se ve všech postavách, časové ose a množstvím zápletek. Vraha jsem sice neodhadla, přesto mi jeho odhalení a závěr knihy přišel trochu bez šťávy. Ale jinak určitě stojí za přečtení.

Karolína7
19.01.2024 5 z 5

Spisovatelku Michaelu Klevisovou začínám zbožňovat, píše fantasticky. Krásné popisy přírody České Kanady, charakterů jednotlivých postav ve vesničce Hůrky. A samozřejmě mě dokázala udržovat v napětí a přemýšlení o tom, kdo za vraždami stojí. Už se těším, jak si přečtu další titul téhle autorky.

marekB78
19.01.2024 4 z 5

Kniha fajn,ale... prvních 100 stránek bylo takových nemastných, pak se to rozjelo. Po dalších 100 stránkách, už mohl vraždu spáchat každý a potřeboval jsem vědět, kdo je vrah. Konec zajímavý. Rozhodně nic drastického, ale příjemné čtení s napětím.

Mája777
13.01.2024 5 z 5

Opět pěkné čtení. Tahle série nezklame.
(13. 1. 24 - 800 - 2)